Desire HD 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Desire HD
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Desire HD. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Desire HD vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

HTC Desire HD - prvi pogled

Dizajn, materijali, kućište

Kao što znate često hvalim proizvode kompanije HTC i za to ne postoje neki lični razlozi (iako su po mom mišljenju ovi uređaji izuzetno popularni) već se jednostavno radi o kombinaciji različitih delova u smart telefonu: izgled i materijali i lagano kućište. Međutim, tu postoje i dva problema a to je kratko vreme rada jednim punenjem baterije i visoke cene.

Šta je HTC Desire HD? Po svim paramtrima (karakteristike, projektovana cena) jeste novi Android vodeći model. Kao što je ranije navedeno u okviru teksta o HTC EVO 4G – kompanija je obezbedila nastavak ovog uređaja sa podrškom za 3G mreže.

Ovom smart telefonu može se dati bilo koji epitet korišćenjem ustaljenih klišea: vodeći model, vrhunski model – a lista takvih naziva veoma je dugačka. Ukratko, to je tehnološki najnapredniji model među HTC proizvodima, najskuplji i najfunkcionalniji, ne računajući HTC EVO 4G.

Nedavni napredak po pitanju internih elemenata kompanije bio je veoma uspešan (HTC HD mini, HTC EVO 4G) tako da je sada naglasak stavljen na pažnju korisnika. Međutim, dizajn uređaja ove kompanije do sada bio je veoma prilagodljiv. Po mom mišljenju bočni blok kod HTC Legend modela čini se kao izuzetak opšteg pravila o praktičnosti uz minimalni trud dizajnera. Kod modela HTC Desire HD, kompanija je počela sa korišćenjem novih formi što i nije dalo najbolje rezultate. Ne mogu reći da mi se ne dopada dizajn ovog telefona ali sigurno je da dovodi do pojave određenih pitanja budući da nije prilagodljiv kao dizajn HTC HD2 ili Desire koji se možda mogu nazvati dosadnim ali se nikako ne može reći da su bez stila.

Dostupni su i neki dodaci kada je u pitanju kamera i kada je u pitanju modul za SIM karticu i memorijsku karticu. Jasno je da su ovi dodaci bili neophodni, zajedno sa metalnim kućištem (osnovni materijal je metal) ali sve ovo, na žalost, nije dovelo do boljeg izgleda telefona, naprotiv.

Ovaj smart telefon je tanak, njegove dimenzije su 123 x 68 x 11.5mm i predstavlja logični nastavak HTC HD2 i EVO 4G. Pomenuti dodaci su izrađeni od plastike koja je meka na dodir, ekran odlikuje zaštitno staklo dok je ostatak izrađen od metala. Ovde samo možemo reći da je to logični nastavak modela Legend, koji je aparat izrađen od metala sa aluminijumskim okvirom.

Ocenjivanje kvaliteta izrade nema gotovo nikakvog smisla već se možemo kratko osvrnuti na dizajn i materijale od kojih je izrađeno kućište. Po mom mišljenju ideja sa metalnim okvirom je odlična i dobro realizovana ali je moglo i bolje. Međutim, kao što je uvek i slučaj, svako ima svoje mišljenje pa će tako biti i kada je u pitanju ovaj smart telefon.

Upravljanje

Kod modela HTC Desire HD korišćen je isti raspored kontrola kao kod modela HTC EVO 4G – senzorski blok tastera ispod ekrana. Tasteri su lepo odvojeni jedni od drugih, osvetljeni su pozadinskim osvetljenjem i laki su za pritisak. Taster za uključivanje nalazi se na vrhu dok se taster za kontrolu jačine zvuka nalazi sa leve strane.

Taster kamere ne postoji pa se ona može aktivirati samo iz menija. Sa donje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice i microUSB.

Ekran

Ovaj smart telefon koristi 4.3 ekran sa podrškom za multitouch tehnologiju. S-LCD ekran kompanije Sony je i dalje isti, kao i onaj koji je korišćen u okviru modela HTC Desire.

Ovaj ekran ne odlikuje sve ono što je tipično za AMOLED ekrane kompanije Samsung ali su, po mom mišljenju, ekran modela HTC Desire HD je još bolji. Ovaj ekran odlikuju maksimalni uglovi gledanja kao i odlično osvetljenje a zaštitno staklo (ili bolje reći specijalna plastika) zaduženo je za to da se površina ne ogrebe ali se jednako prlja.

Kamera

Kod modela HTC Desire HD kompanija je koristila 8MP modul kamere i blic koji se sastoji od dve LED diode. Kada govorimo o kvalitetu fotografija, niže možete videti primere fotografija ali nikako ne treba da donesete finalni zaključak na osnovu toga.

Interfejs

Ovaj smart telefon pokreće Android 2.2 a obezbeđena je i najnovija verzija kompanijinog interfejsa HTC Sense. Kada govorimo o inovacijama interfejsa, one će biti poznate u okviru finalne verzije ali se već mogu primetiti neka značajna unapređenja. Redukovana su podešavanja u okviru menija ali i veličina ikona tako da je kod HTC Desire vidljiv WVGA ekran koji može prikazati 5-6 linija sa informacijama dokkod modela HTC Desire HD se može prikazati deset linija sa sličnom rezolucijom ekrana.

Platforma

Uređaj je baziran na platformi Qualcomm MSM 8255 procesora sa radnim taktom 1GHz. Smart telefon poseduje 768 MB RAM-a i 12GB memorije za skladištenje korisničkih podataka i instaliranog softvera a tu je i 8GB microSD memorijska kartica. Količina RAM-a je zaista fantastična i sigurno je da je dovoljna za sve vrste zadataka. Kada je reč o standardima bežičnog prenosa za moderne Android telefone tu su Wi-Fi, Bluetooth i GPS.

Kada bude prilike da se testira konačna verzija uređaja posvetiću se brzini reprodukcije video sadržaja.

Od ostalih stvari koje su navedene u specifikacijama Desire HD naglasio bih podršku za DLNA, SRS Dolby Surround zvuk, ugrađeni 2D/3D grafički akcelerator. Kasnije će biti dodatnih informacija o ovome.

Utisci

Ono što bi trebalo napomenuti jeste činjenica da je HTC Desire HD nastavak Desire pa će tako većina stvari biti ista kao i cena, naravno. Međutim, u međuvremenu su se pojavili novi smart telefoni više klase, kao što je HTC EVO 4G. Prema tome, predstavljanjem Desire HD kompanija zatvara poslednji jaz koji je postojao što je do sada bila uloga samo Samsung Galaxy S modela – vrhunskog modela. Smart telefon HTC Desire u svetlu izmena je okrenut klasi srednje skupih telefona.

Postavlja se pitanje kome je namenjen HTC Desire HD? Kao i HTC HD2 i ovaj model će sigurno biti popularan pa tako da ni veličina ni visoka cena neće imati neki poseban uticaj. HTC je kreirao smart telefon za one koji žele da dobiju sve odjednom. Naravno, ovo je donekle preterivanje ali poenta je jasna. Ukoliko je HTC Desire bio veoma dobro izbalansirana Android ponuda, onda je Desire HD i više od toga.

Opis:

  • Forma: monoblok
  • OOperativni sistem: Android 2.2 + HTC Sense
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA
  • Procesor: Qualcomm MSM 8255 platforma 1 GHz
  • Memorija: 768 MB
  • Memorija za skladištenje programa: 1.5 GB + connector for microSD cards
  • Povezivanje: Wi-Fi (802.11 b / g / n), Bluetooth 2.1 + EDR, micro-USB. 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni 4.3" sa rezolucijom 800x480 piksela (WVGA)
  • Kamera: 8 MP sa autofoksuom i blicem
  • navigacija: GPS
  • Opciono: FM-radio, akcelerometar, lsenzor osvetljenja, senzor blizine, digitlani kompas
  • Baterija: Li-Ion 1230 mAh
  • Dimenzije: 123 x 68 x 11,5 mm
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024