Honor U8860 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Huawei Honor U8860
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor U8860. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor U8860 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Huawei Honor (U8860)

Fotografije modela Huawei Honor

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Ovaj model pripada istom cenovnom opsegu kao i model Huawei Vision, tako da se ova dva modela smatraju sličnima. U ovom tekstu ću pokušati da ukažem na to što je interesantno i atraktivno kod ovog uređaja.

Dizajn, materijali, kućište

Telefon poseduje striktno pravougaoni oblik bez ikakvih nepotrebnih ukrasa, pri čemu se može primetiti blago zakošenje na poklopcu baterije i tanki okvir oko prednje strane. Po dizajnu, reč je o vrlo jednostavnom uređaju, koji bi se mogao u najkraćem opisati kao uređaj sa velikim ekranom i četiri tastera osetljiva na dodir. Ovde se ne može reći da je ovaj model na neki način kopija po pitanju dizajna iPhone modela obzirom da kineska proizvodnja ovog modela ipak nije na nivou koji postoji kod uređaja kompanije Apple. Međutim, ovaj uređaj ipak je zadovoljavajućeg izgleda.

Ovaj model će na pojedinim tržištima biti predstavljen samo u crnoj i beloj boji, dok sa druge strane Azija će dobiti više boja. Prilikom testiranja ja sam imao model sa belim poklopcem baterije koji je izrađen od plastike meke na dodir koja se brzo isprlja, ali otisci prstiju nisu toliko vidljivi, pa ovo nije kritičan nedostatak. Preko ekrana se nalazi ojačano staklo i pri mesec dana korišćenja pojavile su se samo male ogrebotine.

Dimenzije

Dimenzije ovog uređaja koji je tipičan predstavnik smart telefona srednje klase nisu velike, ali se ne može reći ni da je uređaj kompaktan. Po pitanju težine ovaj model je nešto teži nego što možete očekivati od ovog uređaja i situacija je suprotna od one koja postoji kod modela Samsung Galaxy S II koji je lakši nego što se očekuje.

  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g
  • HTC Desire S - 115 x 59,8 x 11,6 mm, 130 g
  • Huawei Vision - 122 x 61 x 11 mm, 140 g

Smart telefon je lak za nošenje u džepu bez ikakve nelagodnosti. Ukoliko ljudi nose u džepu iPhone koji teži 140 grama, zašto ne bi nosili i Huawei Honor.

Kontrole

Set kontrola koje postoje kod modela Huawei Honor je standardan za smart telefon baziran na Android operativnom sistemu. Postoji panel od četiri tastera meka na dodir ispod ekrana kao i tasteri za regulisanje jačine zvuka sa leve bočne strane dok je taster za uključivanje uređaja na gornjoj ivici. Sa leve na desnu stranu se nalaze tasteri osetljivi na dodir, Home, Menu, Back i Search. Ovi tasteri svetle belom svetlošću a kada ih dodirnete oni lagano zavibriraju, čineći lakšim rad sa blokom ovih tastera.

Dugački pritisak tastera Home omogućava pokretanje menadžera aplikacija koje su pokrenute. Programi su predstavljeni u vidu ikona u dnu ekrana i levo i desno od svake ikone se nalazi krstić preko kojeg zatvarate aplikaciju, dok je takođe moguće zatvoriti sve programe istim tasterom.

Pritiskom tastera Back na glavnom ekranu se pojavljuje matrica sa svim dostupnim desktop ekranima, dok pritiskom sa zadržavanjem tastera Search kao i kod bilo kog drugog Android smart telefona se pokreće glasovna kontrola i pretraga.

Tasteri za regulaciju jačine zvuka se nalaze sa leve bočne strane i ugodni su za korišćenje. Znatno su izdignuti i mogu se pritisnuti bez gledanja uređaja. Taster za uključenje/isključenje uređaja je mali i nalazi se sa gornje strane uređaja.

Sa gornje strane se takođe nalazi 3.5mm mini-priključak za slušalice.

Sa prednje strane uređaja u gornjem delu je locirana slušalica. Ovde se takođe skriven nalazi senzor osvetljenja i senzor blizine. Desno od zvučnika je prednja VGA kamera, dok je sa desne LED lampica, koja svetli tokom punjenja ili povezivanja uređaja sa računarom, odnosno treperi prilikom propuštenog poziva ili nepročitane poruke.

Desna strana uređaja je prazna, dok se sa donje strane nalazi univerzalni microUSB konektor za povezivanje punjača i kabla kao i rupica mikrofona.

Slot memorijske i SIM kartice je smešten sa donje strane uređaja ispod poklopca baterije i da biste zamenili memorijsku ili SIM karticu morate ukloniti bateriju.

Ekran

Model Huawei Honor koristi kapacitivni ekran osetljiv na dodir koji koristi TFT tehnologiju. Njegova fizička dimenzija je 4“, fizička veličina je 8x50mm, dok je rezolucija 480x854 piksela (FWVGA). Jačina osvetljenja ekrana je dobra i on je čitljiv, uprkos tome što pri izlaganju sunčevim zracima boje blede. Uglovi vidljivosti nisu najbolji, čak i sa malim iskrivljenjem slika bledi, dok pri većim uglovima postaje gotovo nevidljiva.

Jasnoća slike je odlična, reprodukcija boja odlična, odziv na pritisak prstiju jasan i brz, dok bi se od nedostataka ove tehnologije mogli izdvojiti multitouch koji podržava samo dva pritiska, ali ja kod modela Honor nisam video neke praktične probleme kod zumiranja i korišćenja drugih funkcija koje uključuju multitouch.

Kamera

Uređaj je opremljen 8MP kamerom sa autofokusom i LED blicem. Sočivo kamere je smešteno u gornjoj zoni zadnje strane uređaja, dok se blic nalazi levo od sočiva.

Kamera koristi standardi Android interfejs, pri čemu se taster koristi za snimanje, dok je dostupan i taster za prelazak između snimanja fotografija i videa. Malo levo se nalazi vertikalni bar sa glavnim podešavanjima, gde možete da odaberete određena detaljna podešavanja i podesite blic, uravnoteženje belog, zum i geografsko označavanje. Maksimalna rezolucija slika je 3624x2448 piksela. Kvalitet slika se može proceniti na osnovu narednih primera, po mom mišljenu on nije sjajan, mada sam možda odabrao suviše kompleksne uslove za snimanje.

Snimanje teksta:

Primer zumiranja:

Video

Video se snima u formatu mp4 (mpeg 4 kodek) sa prosečno 26 kadrova u sekundi. Video snimanje se izvodi kodekom samr. Maksimalna rezolucija za video je 1280x720 piksela(720p). U procesu snimanja video se ne može zumirati, dok kontinualni autofokus ne radi.

Primer video klipa (mp4, 39 mb) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1930mAh. Reč je bateriji neobično visokog kapaciteta za Android smart telefon, mada naravno ona ne obezbeđuje veliko povećanje vremena rada. Generalno uređaj obezbeđuje dva dana rada jednim punjenjem baterije uz jedan čas poziva na dan, dva email naloga u režimu Pushmail i 10-20 tekstualnih poruka. Ukoliko slušate muziku 2-3 časa dnevno, i online ste 1-2 časa dnevno, vreme rada se smanjuje na jedan dan. Po mom mišljenu ovo nisu loše performanse. Potpuno sam izgubio naviku da Android uređaj može da se ne puni svako veče, tako da je Huawei Honor pravo osveženje.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na platformi Qualcomm MSM8255T. Radni takt procesora je 1.4GHz, dok je uređaj opremljen sa 512MB sistemske memorije. Za svrhu skladištenja je dostupno oko 2800MB memorije i slot microSD kartice.

Uređaj reprodukuje video sadržaje bez problema u HD rezoluciji (1280x720 piksela), međutim, bolje je odabrati plejer nekog drugog proizvođača. Sveukupna brzina interfejsa ovog uređaja je odlična.

Za one koji su zainteresovani za rezultate benchmarka, oni su navednei ispod:

Quadrant Standart

Antutu

Nenamark2

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100). Ovaj uređaj podržava standardni i prenos podataka velikom brzinom. Da biste omogućili ili onemogućili različite module komunikacija to možete uraditi preko menija podešavanja ili korišćenjem widgeta koji se nalazi na desktopu uređaja. Da biste izvršili sinhronizaciju sa personalnim računarom i prebacivali podatke dostupan je kabl koji se povezuje preko microUSB porta. Interfejs je USB 2.0. Kopiranje 10MB fajla na memorijsku karticu traje manje do 3 sekunde. Tokom povezivanja, smart telefona sa vašim računarom možete odabrati režim konekcije i sinhronizovati dva uređaja korišćenjem programa Hi Suite na memorijsku karticu ili koristiti uređaj kao model.

Dodatak Hi Suite podržava sinhronizaciju preko kabla ili preko WiFi konekcije. Program se može podesiti za automatsku sinhronizaciju, backup, a takođe korišćenjem ovog alata mogu se instalirati nove aplikacije.

Ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. Podržava sve opšte profile uključujući A2DP. Proverio sam rad ovog profila sa slušalicama Creative WP-300 pri čemu je kvalitet zvuka za moj sluh prihvatljiv.

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad WiFi modula nije izazvao nikakve probleme. Smart telefon može da prilagodi pravila prijema preko WiFi mreže u sleep režimu, ili da koristi samo statičku IP adresu za povezivanje i dodavanje sigurnosnih sertifikata. Tokom rada WiFi uređaj se nije zagrevao. Dostupan je režim pristupnih tačaka kao i kod svakog drugog Android smart telefona verzije 2.3 ili više, pri čemu uređaj podržava DLNA.

Navigacija

Za svrhu navigacije kod ovog uređaja je korišćena gpsOne platforma kompanije Qualcomm. Specijalni navigacioni softver ne samo da podržava softvere kompanije Google kao što je Maps, već možete nezavisno instalirati i druge softvere i pretvoriti svoj smart telefon u kompaktni navigacioni uređaj.

Unos teksta

Kod modela Huawei Honor dostupna su dva načina za unos teksta i to standardna tastatura kao i Android tastatura Swype. Više mi se dopada standardna engleska Swype tastatura, koja je bolja od osnovne tastature uređaja.

Softver

Smart telefon koristi Android 2.3 verziju koja koristi interfejs aHome, koji se može kupiti preko Android Marketa. Možete međutim, preuzeti ogroman broj različitih dodataka koji menjaju izgled interfejsa. Po mom mišljenu svi oni ne unapređuju izgled naročito.

U testu Android operativnog sistema možete videti gotovo sve karakterisitke, pa ćemo ponoviti smao neke detalje.

Blok menija sa mogućnošću brzog prelaska na izveštaje, dnenvik piziva, kameru ili samo prelazak na glavni ekran.

U prozoru sa programom možete kreirati direktorijume, i otvarati ih u stilu iOS operativnog sistema.

Dostupna je aplikacija koja se prikazuje preko celog ekrana koja prikazuje animiranu vremensku prognozu. Snimci sa ekrana nažalost ne mogu da pokažu animaciju, već vidite samo pozadinu. U relanosti ovo izgleda dobro. Dostupan je pregled widgeta 4x1 ili 4x2 za desktop.

Dostupan je jednostavan ali efikasan menadžer fajlova.

Muzički plejer mi se dopao zbog mogućnosti izbora prikaza muzike. Možete vršiti pretraživanje biblioteke albuma, izvođača ili drugih kategorija ili samo direktorijuma sa muzikom.

Funkcija pozivanja u okviru uređaja je dostupna sa SmartDial opcijom, jednostavno unesite prvo slovo imena ili prezimena. Dialer podržava samo latinski alfabet.

U adresaru, možete kreirati grupu, ova funkcija je standardna za Android. Postoji mogućnost menjanja slike u okviru grupe kao i dodavanja melodije za nju.

Dostupni su jednostavan kalkulator i diktafon.

U okviru ovog smart telefona ne postoje programi kao što su čitač knjiga i office dokumenata.

FM-radio

Jednostavan i odličan program za radio sa autoskeniranjem i manuelnom pretragom i prilagođenjem. Kanali se mogu sačuvati i preimenovati.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Za smart telefon Huawei Honor je dostupan zvanični firmware za Andorid 4.0 ICS. Međutim, ovaj update preuzimate na sopstveni rizik. Treba da znate da je dostupna samo kineska verzija firmware-a, iako ona podržava više jezika uključujući i engleski.

Smatram da kratko vreme za koje je Android 4.0 operativni sistem postao dostupan za ovaj uređaj stavlja ovaj model u jasnu prednost u odnosu na konkurente. Lak i ako kompanija ne izda brzo update za telefone na drugim jezicima, ovaj kineski firmware je dovoljan za ljude koji žele da izvrše upgrade.

Koristio sam firmware samo jedan dan i u toku ovog dana nisam imao nikavkih problema, već je uređaj radio bez problema. Ispod se nalaze snimci sa ekrana modela Huawei Honor sa instaliranim svežim firmware-om i odabranim engleskim jezikom.

Zaključak

Tokom mesec dana rada sa ovim uređajem nisam imao na šta da se požalim na ovaj uređaj kada je reč o kvalitet komunikacije. Jačina melodija zvona je više nego što je to prosečno za standardne melodije, a ukoliko odaberete sopstvene MP3 melodije, one neće zvučati toliko glasno, ali će ipak biti glasne. Kada je reč o jačini zvuka koju obezbeđuje zvučnik i vibraciji oni su nešto slabiji nego što je to prosek, pa ponekad nisam osetio uređaj da je vibrirao ukoliko mi se nalazio u džepu.

Po ceni koju je potrebno izdvojiti za Huawei Honor dobijate smart telefon sa velikim ekranom, dobrom platformom baziranom na 1.4GHz procesoru i gotovo 3GB interne memorije za skladištenje podataka. Kada je reč o negativnim aspektima ovog uređaja onda su to loši uglovi vidljivosti i ne baš sjajan kvalitet kamere. Od značajnih prednosti treba pomenuti update za Android 4.0 ICS, za šta je potrebno 10 minuta i koji u potpunosti transformiše uređaj. Po mom mišljenju ukoliko vam je potreban Android smart telefon dobre funkcionalnosti i ako ste spremni da koristite Androidi 4.0 Huawei Honor je prava stvar.

Opis:

  • Klasa: smart telefon baziran na Android OS
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika
  • Operatvni siste: Android 2.3 sa aHome korisničkim interfejsom (dostupan je upgrade za Android 4.0)
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Platforma: Qualcomm MSM8255T, procesor radnog takta 1.4 GHz
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: ~ 2800 MB + slot microSD kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT LCD dijagonale 4" sa rezolucijom 480x854 piksela (FWVGA), automatkso podešavanje nivoap ozadisnkog osvetljenja
  • Kamera: 8 MP autofokusom i blicem, video se snima u HD rezoluciji (1280x720 pixels)
  • Navigation: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Opciono: FM-radio, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: ukloniva Li-Pol kapaciteta 1930 mAh
  • Dimenzije: 122 x 61 x 11 mm, 140 mm
  • Težina: 140 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024