Optimus L3 E400 2012
2012. godina
3.2" LCD, 50.2% body
0% S1, Android 2.3.6 Gingerbread
INT 1GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon LG Optimus L3 E400
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus L3 E400. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus L3 E400 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona LG Optimus L3 (E400)

Fotografije modela LG Optimus L3

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • MicroSD memorijska kartica 2 GB
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Kao deo međunarodnog događaja Mobile World Conggress koji se održava tradicionalno u Barseloni, ove godine je južnokorejska kompanija LG predstavila tri telefona u liniji Optimus L: L3, L5 i L7. Smart telefon 3 pripada kategoriji uređaja niže cene. Tehničke karakteristike ovog modela su obične: mali ekran dužine dijagonale 3.2“, rezolucije 240x320 piksela, 3MP kamera, bežične tehnologije (Bluetooth, WiFi i GPS) kao i 384MB sistemske memorije. Međutim, u okviru ovog modela je instaliran nešto drugačiji procesor nego što je to običan ARMv7 arhitekture (čipset Qualcomm MSM7227a). Telefon LG L3 će mislim biti jedan od najinteresantnijih za one koji traže kompaktan, jeftini smart telefon sa podrškom za Adobe Flash, koji može da reprodukuje video i zvuk i prikazuje Web stranice.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn ovog smart telefona je pozajmljen od zajedničkog proizvoda sa dizajnerskom kućom Prada i kompanije LG. Karakteriše ga isti relaativno zaobljeni oblik, jasne linije i ispupčena površina sa zadnje strane. Za razliku od „Prada 3.0 by LG“ modela L3 je napravljen od više običnih materijala. Ivice i poklopac zadnje strane su izrađeni od matirane plastike dok je prednji panel od plastike koja je delimično providna. Međutim, ovim promenama kvalitet izrade nije pogoršan. Na primer, kada pritisnete uređaj neće čuti nikakve škriputave zvuke, dok se poklopac baterije drži čvrsto i ne pomera nimalo. Modul kamere je uokviren širokim metalnim umetkom.

Smart telefon LG Optimus L3 se prodaje u dve boje: crnoj i beloj. U prvom slučaju, zadnji poklopac je crni, a u drugom beli, ali je deo prednjeg panela uvek taman. Po mom mišljenju ovaj uređaj izgleda veoma lepo svetloj formi. Međutim, njegove površine se lako prljaju tako da ćete ga morati redovno čistiti. Postoji mogućnost da će ovaj model biti dostupan i u drugim bojama.

Ovaj model lepo stoji u ruci zbog njegovih kompaktnih dimenzija (102.6x61.6x11.85mm) i male mase (110 grama), kao i relativno grupe plastike zadnjeg poklopca. Obzirom da su dimenzije uređaja minijaturne, on lako staje u džep letnje košulje, tesnog džinsa ili tašnu.

Na prednjem panelu ovog uređaja nalazi se senzor blizine i jedan zvučnik koji je odgovoran za prenos govora i zvuka. Pri najvišoj jačini zvuka nećete čuti svog sagovornika najjasnije, ali nećete čuti ni okolnu buku. Senzor blizine se pokreće trenutno i u vreme testiranja nije primećeno da je izazvao ikakve probleme.

Ispod ekrana se nalazi mali mehanički taster. on je male veličine i uronjen u kućište uređaja. Pritisak ovog tastera je mekan, ali je njegov korak mali. Sa desne strane od ovog tastera se nalazi taster Back, a levo taster menu. Kao i kod modela Prada 3.0 kompanije LG, ovaj taster nije vidljiv bez aktiviranja pozadinskog osvetljenja. Kada kliknete na ovaj taster on svetli jakom belom bojom što u totalnoj tami može da vas zaslepi. Loše je što nije moguće podesiti intenzitet ovog osvetljenja.

Sa desne strane nema tastera i konektora, dok se sa leve strane nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. On je konveksan i veoma lepo odgovara vašim prstima. MicroUSB konektor, i mikrofon su smešteni sa donje strane, dok se sa gornje strane nalazi standardni audio 3.5mm priključak za slušalice kao i taster za isključivanje uređaja (uronjen u kućište).

Sa zadnje strane se nalazi kamera.

Da biste uklonili poklopac zadnje strane uređaja morate da pritisnete gornji tab. Slot memorijske kartice se nalazi sa leve strane i podržana je zamena bez isključenja uređaja. Slot SIM kartice je ispod baterije.

LG Optimus L3 i Samsung Galaxy Note

LG Optimus L3 i Samsung Star II

LG Optimus i Samsung Galaxy S i9000

Ekran

LG Optimus Optimus E400 smart telefon odlikuje ekran dijagonale 3.2“ (fizička veličina je 49.5x65.5mm) i minimalna rezolucija 240x320 piksela, dok je približna gustina 125 piksela po inču, pa je nažalost piselizacija vidljiva golim okom.

U pitanju je TFT-LCD matrica koja ima mogućnost prikazivanja do 256.000 boja. Senzor je kapacitivni sa multitouch podrškom za do pet istovremenih pritisaka. Osetljivost je odlična i ekran radi savršeno čak i sa minimalnim pritiscima.

Uglovi vidljivosti su mali: kada se uređaj zakrene na gore slika bledi, dok klada se zakrene na levo ili desno gubi se kontrast. Jačina osvetljenosti je istovremeno veoma visoka i može se menjati u širokom opsegu. Promena jačine osvetljenja se izvori manuelnim putem jer uređaj ne poseduje senzor osvetljenja. Ekran karakteriše dobro prikazivanje boja i on nije inferiorniji u odnosu na skuplje uređaje, kao što su oni kompanije Samsung. Ispod se nalazi poređenje ekrana modela Samsung Galaxy Note (kao referentnog modela) LG Optimus L3 (u sredini) i Fly IQ240 Whizz:

Ponašanje prilikom izlaganja sunčevim zracima

Uglovi vidljivosti

U podešavanjima možete da odredite trajanje osvetljenja (od 30 sekundi do 30 minuta), omogućite/onemogućite „Auto Pan Display“ i animaciju. Akcelerometar je postavljen u okviru jedinice (BMA250), magnetometar BMM050.

Baterija

Aparat odlikuje uklonjiva litijum-jonska baterija kapaciteta 1500mAh, model BL-44JN. Reč je o potpuno istoj bateriji koja se ugrađuje u modele LG Optimus Link Dual,LG Optimus Black i LG Optimus Pro.

Prema navodima proizvođača, telefon u režimu mirovanja može izdržati do 600 sati, odnosno do 12.5 sati razgovora. Prosečno vreme trajanja baterije je između 10-12 sati uz 15-25 minuta poziva, pet sati mobilnog interneta, tri sata korišćenja Wi-Fi uz nekoliko sati slušanja muzike. Prilikom gledanja video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju ekrana i maksimalnoj jačini zvuka baterija traje 8.5 časova.

Generalno, ovaj uređaj karakterišu dosta dobre performanse, što objašnjava prisustvo relativno dobrog prisutna i male rezolucije ekrana.

Prilikom punjanja korišćenjem USB porta za potpuno punjenje baterije je potrebno dva ipo časa, dok je u slučaju punjenja preko elektirčne mreže potrebno jedan ipo čas.

Opcije povezivanja

Smart telefon LG L3 radi u 2G mrežema (850/900/1800/1900), 3G (900/2100). Brzina prenosa podataka je HSDPA - 3.6 Mbit / s.

U prisustvu Bluetooth verzije 3.0 (sa A2DP) mogu se prenositi zvuk i fajlovi.

Dostupan je bežični Wi-Fi 802.11 b / g / n. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (Wi-Fi Hotspot). U podešavanjima izaberite specijanu stavku "Common modem / access point."

Za prenos podataka i sinhronizaciju obezbeđen je USB 2.0. Pri povezivaju sa personalnim računarom uređaj prikazuje meni sa izborom radnji: ostaviti da se uređaj puni, prebaciti u mass storage režim, izvršiti sinhronizaciju ili koristiti telefon kao modem.

Memorija i memorijska kartica

Proizvođač je za ovaj model obezbedio dosta skromnih 384MB RAM-a (prosečno je oko 90MB slobodno). Ovo je malo u poređenju sa srodnim modelima, LG Optimus One poseduje 512MB memorije od čega je oko 200MB slobodno. Ponekad se desi da je potrebno više memorije, naročito kada je pretraživač otvoren. On troši lavovski deo sistemske memorije i ostaje jedva dovoljno memorije za otvaranje drugih aplikacija. Srećom, ovo ne utiče negativno na brzinu.

Za instaliranje aplikacija je dodeljeno 1GB flash memorije (950MB je slobodno). Ukoliko želite, možete sve aplikacije prebaciti na microSD karticu. Maksimalna veličina kartice koja se može koristiti je 32GB.

Kamera

Uređaj 3MP kameru sa autofokusom bez blica. Maksimalna rezolucija glavne kamere je 2048x1536 piksela, dok je maksimalna rezolucija videa 640x480 piksela pri 10-20fps uz zavisnost od svetla.

Kvalitet slike je manje više prihvatljiv za mobilne telefone koji pripadaju ovom cenovnom opsegu: detalji su dobri, nema zrnaste strukture. Međutim, slike su donekle mutne, ali to nije toliko dramatično. Najbolji rezultati se ostvaruju sa fotografisanjem objekata na daljini do 2m. Mislim da će ova kamera biti interesantna studentima i učenicima jer pravi relativno jasne slike čak i kada ih prilično uvećate: pogledajte primere fotografija.

Kada pregledate video klipove snimljene kamerom modela LG L3 videćete da fokus nije u beskonačnosti.

Tu je i zaseban taster za aktivaciju kamere pa čitav proces počinje pritiskom na odgovarajuću ikonu.

Interfejs foto režima:

Desno - aktiviranje kamere, prebacivanje između foto i video režima, prelazak u galeriju. Levo vam se otvaraju brojne opcije dodatnih parametara. Levo: digitalni zum, ekspozicija (od -2 do +2 u koracima od 0.5), režim fotografisanja (auto, portret, pejzaž, spoert, sumrak, noć), veličina fotografije (3MP, 2MP, 1MP, VGA ili QVGA) i podešavanja.

Opcije:

  • ISO (Auto, 400, 200 and 100)
  • Uravnoteženje belog
  • Kolor efekti
  • Tajmer (off, 3, 5, 10 sekundi)
  • Zvuk pri okidanju(4 types)
  • Auto @ MAIL_RU Auto (on / off, 2 ili 5 sekundi)
  • Mesto oznake
  • Memorija (kartica ili interna memorija)

Interfejs video režima:

Desno - aktiviranje kamere, prebacivanje između foto i video režima, prelazak u galeriju. Levo vam se otvaraju brojne opcije dodatnih parametara.Levo: digitalni zum, ekspozicija (od -2 do +2 u koracima od 0.5), rezolucija (VGA, QVGA, QCIF), mikrofon (za snimanje zvuka ili ne), podešavanja.

Opcije:

  • Uravnoteženje belog
  • Kolor efekti
  • Auto @ MAIL_RU Auto (on / off, 2 or 5 seconds)
  • Memorija (kartica ili interna memorija)

EXIF-information iz foto fajla:

Karakterisitke videla:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 1500 Kbit / sec
  • Rezolucija: 640 x 480, 30 k / s
  • Zvuk: AAC, 156 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (MP4, 4 MB) >>>

Performanse

LG je opremila model Optimus L3 Qualcomm MSM7227 čipsetom oznake „a“. Ova oznaka ukazuje da je reč o single core procesoru ARMv7 – Cortex-A5, pri čemu je radni takt 800MHz (minimalno 320MHz). Kod ovog modela iskorišćeni su još Hexagon QDSP5 koji radi na 350 MHz, Adreno 200grafički akeclerator, dok je tehnologija izrade procesora 45nm. Gotovo svi konkurenti modela LG L3 koriste ARMv6 procesor ili Qualcomm, na primer LG P350/P500 (MSM7227, 600 MHz), LG P690 (MSM7227T, 800 MHz), ili MediaTek koji koristi FylWhizz/Blackbird.

Ono što je interesantno je da je MSM7227 čipset do sada imalo samo dva uređaja i to skuplji Samsung Galaxy Ace Plus i Galaxy Mini 2. Sa ovim procesorom i akceleratorom, mislim da nema mesta o tome da dođe do nekog usporenja performansi ili rada interfejsa, sve radi brzo i tokom testiranja aparat se nikada nije restartovao ili iskusio neke druge probleme

Grafičke performanse sam testirao na nekoliko igara:

  • Angry Birds (startuje trenutno, nema problema)
  • Tiki Kart 3D Startuje trenutno, nema usporavanja pri ranije zakazanim zadacima čak ni kada je reč o velikom broj.
  • Frisbee Forever Sama igra radi veoma glatko, ali prilikom preuzimanja sadržaja dolazi do usporavanja.
  • Gun and Blood Pokreće se za deset sekundi, nema usporavanja
  • Samurai vs Zombies (brzo se učitava, nema usporenja)
  • Running Fred (radi brzo, ponekad dolazi do zastajanja)

Većina igara su jednostavne i rade vez problema. Jedina negativna stvar je to što uređaj poseduje mali ekran, što kvari kompletnu sliku.

Specifikacije:

Testovi:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

KFS Benchmark

Nenamark 2

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS-navigator. Njegova funkcionalnost je ista kao i kod drugih niskobudžetnih telefona. Za njegovo pokretanje bez prethodne pripreme potrebno je oko sedam minuta a nakon prvog pokretanja 10-15 sekundi.

Softverska platforma

Aparat pokreće Google Android 2.3.6 operativni sistem. Za sledeći update očekuje se GRK39F, 2.6.38.6 verzija jezgra, V10b-MAR-13-2012 verzija firmware-a.

Korisnički interfejs i meni

U pitanju je korisnički interfejs Optimus koji odlično izgleda, svetao je i funkcionalan i nikako nije inferioran u odnosu na TouchWIZ koji je karakteristika smart telefona kompanije Samsung.

Za aktiviranje pozadinskog osvetljenja potrebno je pritisnuti taster za uključivanje. Na „Screen Lock“ dostupne su informacije o datumu, vremenu, mrežnom operateru kao i statusu baterije. Za otključavanje ekrana potrebno je pomeriti sliku.

Sa donje strane ekrana nalaze se četiri oznake: „Phone“, „Contacts“, „SMS“ i „Menu“. Ukupno postoji pet desktopa. Dugim pritiskom na ekran prikazuje se lista widget-a, prečica, foldera i pozadinskih fotografija.

Povlačenjem „notifikacione oblasti“ dobija se mogućnost brzog aktiviranja Wi-Fi, Bluetooth-a, GPS, aktivacije podataka ili mogućnost uključenja ili isključenja zvuka. Na ovaj način se takođe prikazuje muzički plejer, widget-i ili radio.

Meni se može predstaviti na tri načina: kategorija, strana ili lista. oznake se skaupljaju u vidu kategorija.

Pozivanje

Odeljak za pozivanje je takođe ugodan za korišćenje. sa desne strane se nalazi taster za slanje poruka kao i birsaje poslednje cifre. Kada unosite prvu cifru, pojavljuje se lista kontakata čiji broj se poklapa sa unetom cifrom. Kada pozivate na ekranu se pojavljuje mala slika kontakta kao i taster „Turn on speakerphone“, „Contact“, „Call dialer“, „Enable/Disable Bluetooth“ i „Mute“. U dnevniku poziva se nalazi lista odlaznih i dolaznih poziva. ukoliko je pozivaoc načinio nekoliko poziva ka jendom kontaktu, prikazuje se samo jedan poziv.

Kontakti su prikazani po abecednom redu. Sa desne strane možete odabrati slovo kojim počinje naziv kontakta. Da biste kreirali novi kontakt morate da kliknete na plus u gornjem kraju ekrana. Svaki kontakt se povezuje sa narednim informacijama:

  • Ime
  • Prezime
  • Telefon
  • E-mail
  • Grupa
  • adresa elektronske pošte
  • Organizacija i drugo

Poruke

Za unos se koristi vlasnička tastatura kompanije LG koja podseća na tastaturu iPhone-a. Karakteri su veliki, dobro odvojeni jedni od drugih. Štampa na svakom je dobra. Prebacivanje se vrši pritiskom odgovarajućeg tastera. Tip prikaza može biti lanscape ili portrait. Na ekranu se iznad teksta prikazuje broj preostalih karaktera. Dug pritisak tastera 123 će pokrenuti konfiguraciju tastature.

Moramo pomenuti da je rad ekrana pri pisanju poruka veoma dobar, jer je osetljivost senzora dobra, a kalibracija korektna.

Aplikacije

standardni paket Android apliakicja: Fbreader, Google +, LG AppClub, LG Informer, LG Music Club, PolarisViewer, Remote Call, MailAgnet, Facebook.

Web pretraživač

Pretraživač je atraktivan i funkcionalan. Podržava Flash 10.x . Na različitim forumima su se pojavile diskusije vezane za podršku Flashu. Neki koji su gledali online video klipove ili igrali određene igre su tvrdili da ne funkcioniše sve najbolje. U svakom slučaju, dostupnost ove tehnologije je pozitivna stvar.

Zbog niske rezolucije ekrana korišćenje pretraživača neće biti baš ugodno. Ekran obezbeđuje malo informacija pa ćete morati stalno da uvećavate sliku. Međutim, funkcionalnost je relativno dobra.

Multimedija

Music Player

Plejer može da sortira numere prema umetniku, album, pesmama i lista pesama. Kada se reprodukuje numera, ekran prikazuje veliki album art, naziv izvođača, naziv albuma i ispod kontrolne tastere plejera. U podešavanjima, nalaze se dodavanje listi numera, podešavanja biblioteke, SmartShare, uklanjanje numera, korišćenje kao melodije zvona i razmena (za Bluetooth, gmail, sms i email). Uređaj ne poseduje ekvilajzer, pa je možda najbolje koristiti neki drugi muzički plejer, npr. Poweramp.

Jačina slušalica je iznad proseka, kvalitet zvuka je dobar. Jačina zvuka sa zvučnika je visoka, kvalitet je odličan, ali za mene kao i uvek nedostaje bass. Srendji i visoki tonovi se dobro čuju.

FM-radio

Radi u opsegu FM: 87.5 do 108 MHz. Ekran prikazuje skalu sa frekvencijama, konfiguraciju, šest mesta za čuvanje memorisanih stanica za slušanje preko zvučnika. Sviđa mi se kako prilikom prebacivanja stanice postepeno postaju sve tiše i zatim se ponovo pojačavaju. Jačina zvuka zvučnika je iznad proseka dok je osetljivost prijemnika visoka.

Video plejer

Uprkos činjenici da specifikacije ovog modela tvrde da je podrška za DivX i XviD fajlove dostupna, ona je moguća samo na nižim rezolucijama odnosno maksimalno na ispod 700 piksela.

Pored toga, plejer ne podržava neke audio kodeke (AC3). Ostale opcije video plejera rade dobro, bez značajnijih usporenja, čak i kada je reč o „premotavanju unapred“.

iz navedenog možemo da izvedmeo zaključak o tome kakav video bi se mogao repordukovati na ovom uređaju.

  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 999 (1600) kbit / s
  • Rezolucija: 512 x 384 (do 640 x 480), 25.000fps
  • Audio kodek: MPEG Audio do320 kbit / s
  • Audio kanali: 2 kanala, 44.1 KHz

Ukoliko se pak odlučite za MX Video plejer, telefon može bez problema da reprodukue i video sadržaje rezolucije 720p.

Zaključak

Na početku ovog testa, odredio sam poziciju ovog uređaja. Mislim da se LG Optimus L3 pozicionirao među mnogobrojnim Android uređajima koje karakteriše kompaktan dizajn, brzina i podrška za Flash.

Ukoliko ste voljni da pređete preko niske rezolucije ekrana i nedostatak auto fokusa kod kamere, preporučujem da obratite pažnju na ovaj uređaj zbog njegovog ARMv7 procesora (relativno jeftini smart telefon sa dobrim procesorom), jer je jedini konkurent u ovom segmentu HTC Explorer. Ovaj model se prodaje po približno istoj ceni kao L3, ali ima 512MB RAM-a, ekran rezolucije 320x480 piksela.

Najbliži konkurent ovom modelu je LG Optimus One. Njegov jedini nedostatak je nepostojanje podrške za Flash. Po svemu ostalom je bolji od modela L3: poseduje ekran veće rezolucije, kameru sa auto fokusom i 512MB sistemske memorije. Podsećamo da je ovaj model nešto skuplji od L3.

U sličnom cenovnom opsegu se nalazi i Fly IQ2600 Blackbird. Ovaj model poseduje veliki 3.5“ ekran rezolucije 320x480 piksela, 3MP kameru, 256MB sistemske memorije, Mediatek čipset ali ne i podršku za Flash.

Od konkurenata treba još izdvojiti Highscreen Jet Duo i LG Optimus P350.

Specifikacije:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.6
  • Mreže:: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • procesor: Single Core, 800 MHz, Qualcomm MSM7227a
  • memorija: 384 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 1 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3.2' rezolucija 240x320 piksela
  • Kamera: 3.2MP sa autofokusom,video nsimanje u VGA
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva, Litium Ion (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dimenzije: 102.6x61.6x11.85 mm
  • Težina: 110 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024