Galaxy Tab 2 10.1 P5100 16GB 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Tab 2 10.1 P5100 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Tab 2 10.1 P5100 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Tab 2 10.1 P5100 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (P5100)

Fotografije modela Galaxy Tab 2 10.1

Prodajno pakovanje>

  • Tablet
  • Punjač
  • USB kabl
  • Garantni kupon

Uvod

U toku prošle godine južnokorejska kompanija predstavila je dva Android tablet uređaja u okviru Galaxy linije – Tab 8.9 i Tab 10.1, a ove godine prikazani su Tab 2 7.0 i Tab 2 10.1. Prilikom predstavljanja ovih tableta gotovo svaki novinar želeo je da se upozna sa razlikama između starih i novih uređaja. Verovatno je svako ko je razmišljao o kupovini jednog od Samsung proizvoda želeo da zna odgovor na ovo pitanje. U tekstu sledi objašnjenje razlika između Tab 10.1 i Tab 2 10.1.

Pre svega, da bi se izbegli novi konflikti sa kompanijom Apple, Samsung je odlučio da promeni dizajn: ovaj put zvučnici su sa prednje strane, sa leve i desne strane. Drugo, Tab 2 odlikuje i slot za memorijsku karticu koji nije bio prisutan kod prethodnog modela. Treće, umesto NVIDIA čipseta ovaj put korišćen je čipset kompanije Texas Instruments i to se čini odličnim izborom. Četvrto, i Tab 2 7.0 i Tab 2 10.1 imaju mogućnost vršenja telefonskih poziva odmah po kupovini. Ono što se meni lično ne dopada jeste kamera bez autofokusa, a tu su i razlike u ceni.

Kako god da se uzme, nekako se čini da su novi modeli bolji izbor, barem zbog toga što su cene nešto niže i toga što je sada moguće proširiti memoriju putem slota za microSD karticu.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Za razliku od prethodnog modela koji je u velikoj meri podsećao na Apple-ov uređaj, dizajn prednjeg dela Tab 2 neznatno je izmenjen: odlikuje ga tanka, polu-providna tamno-siva linija koja se proteže duž ivica i zvučnici koji su pokriveni metalnom rešetkom sa strana. Poklopac sa zadnje strane izrađen je od matirane svetlo-sive plastike.

Dimenzije Tab-a su 256 x 175 x 8.6 mm; a težak je 565 grama. Kada je u pitanju Tab 2, njega odlikuju dimenzije 256 x 175 x 9.7 mm i 588 grama težine. Kao što možete videti novi model je nešto deblji i teži. Ovo je najverovatnije izazvano prisustvom dva zvučnika sa prednje strane a čisto poređenja radi, novi iPad odlikuju dimenzije 241 x 185 x 9.4mm i težina od 662 grama.

Kao i uvek, kvalitet izrade je odličan; ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti dolazi do ugibanja poklopca sa zadnje strane. Korišćeni materijal ne prlja se tako lako, pa su otisci prstiju vidljivi samo na površini ekrana, ali ih je veoma lako ukloniti. Nažalost, među dodatnom opremom nema rezervnih poklopaca za P5100 budući da poklopci za P7500 neće odgovarati najverovatnije jer nema otvora za zvučnike.

Sa prednje strane nalazi se kamera i senzor osvetljenosti. Senzor osigurava brzu reakciju i jednostavno podešavanje nivoa osvetljenosti ekrana. On/off taster, taster za kontrolu jačine zvuka, slot za microSD karticu, standardni 3.5mm audio priključak kao i regularni slot za SIM karticu nalaze se sa gornje strane uređaja. Sa donje strane nalazi se mikrofon i Samsung-ov vlasnički priključak. Glavna kamera nalazi se sa zadnje strane.

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 i iPad2

Samsung Galaxy Tab 2 10.1, Samsung Galaxy S 3 i LG 3D Max

Ekran

Dijagonala ekrana je 10.1“ a dimenzije su 217 x 127mm dok je rezolucija ista kao i kod Tab 10.1 – 1280 x 800 piksela (150ppi). Ekran ima mogućnost prikaza 16 miliona boja. Matrica je PLS-LCD tipa (jedna od varijacija IPS matrica – Plane to Line Switching); odlikuje je kapacitivni senzor koji podržava do 10 istovremenih unosa. Osetljivost ekrana je savršena. Zahvaljujući Gorilla Glass zaštiti gotovo je nemoguće ogrebati ekran uređaja bilo kojim oštrim predmetom (CorningGorillaGlass Web sajt za sada ne pruža informacije o ovom modelu).

Ekran obezbeđuje maksimalne uglove vidljivosti ali na slici su primetne blage nijanse ljubičaste boje a osvetljenje se gubi kada nagnete ekran. Nivo osvetljenja moguće je podesiti manuelnim putem ili možete prebaciti u automatski režim rada i upotrebiti senzor osvetljenosti koji se nalazi na prednjem poklopcu. Uopšteno, nivo osvetljenosti je veoma dobar ali je nešto niži nego kod Apple tableta. Mogućnosti podešavanja su velike a moguće je podesiti ga i na najniži nivo tako da gledanje filmova ili čitanje knjiga bude komforno.

Za razliku od prethodnih modela, podešavanje Tab 2 10.1 ne nudi Screen Mode opciju ali tu su podešavanja veličine i stila fonta od veoma malih, malih, regularnih, velikih i veoma velikih slova.

Pri delovanju sunčevih zraka, ekran bledi za oko 50%.

Maksimalne vrednosti jačine osvetljenja za Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (gore), teXet TM-9720, i Ritmix RMD-1030 (dole):

Minimalna jačina osvetljenja:

Baterija

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 odlikuje Li-Pol baterija kapaciteta 7.000mAh. Proizvođač tvrdi da može obezbediti i do deset sati razgovora i do 2.000 sati rada u režimu mirovanja. Ove performanse veoma su blizu onima koje su primetne u praksi. Na primer, u toku testiranja tablet je bio u mogućnosti da obezbedi do 7 sati reprodukcije filmova pri maksimalnom osvetljenju i prenosa zvuka na slušalice. Uopšteno govoreći, trajanje baterije ovog tableta veoma je zadovoljavajuće: u okviru normalnog korišćenja (automatski nivo osvetljenja, 3D i Wi-Fi internet pristup u trajanju od tri sata, 180 minuta gledanja filmova, nekoliko sati slušanja muzike i sat vremena snimanja fotografija), P5100 je bio u mogućnosti da izdrži gotovo 8 sati. Čak i pri maksimalnom opterećenju (najviši nivo osvetljenja, igrice, itd.) baterija je izdržala 6.5 sati.

Ovaj tablet ne nudi opciju punjenja preko USB porta (postoji mali crveni krstić preko indikatora baterije) što je logično: punjenje baterije ovako velikog kapaciteta bi trajalo ceo dan ako biste koristili slabiju struju. Punjenje preko regularne mreže traje 3.5 časa.

Sekcija za upravljanje električnom energijom u opciji podešavanja obezbeđuje nekoliko opcija:

  • CPU: da se ogrninče maksimalne performanse
  • Screen: da se koristi mala osveltjenost ekrana
  • Background color: da se promeni boja pozadine u email aplikaciji

Nešto niže nalazi se kratak opis svake opcije. tokom dve nedelje korišćenja tableta nisam video nikakvu značajnu razliku bilo da je režim uštede energije bio uključen ili isključen.

Povezivanje

Smart telefon radi preko mobilnih mreža 2G (850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz). Brzina HSDPA+ je do 21 Mbit/s, HSUPA - do 5.76 Mbit/s. Telefonski pozivi mogu da se izvode bez ikakvih podešavanja. Zvuk se može preneti na bežine slušalice.

Dostupan je kompletan set opcija: Bluetooth 3.0 koji podržava A2DP, WiFi a/b/g/n (Dual band, sa WiFi hotspot opcijom) kao i USB 2.0( vlasnička utičnica).

Da bi bili u mogućnosti da koristite dodatnu opremu za ovaj uređaj kao što su USB hub-ovi, tastature i miševi, morate kupiti specijalni adapter koji nije preterano zgodan, ali na žalost Samsung je odlučio da prati put kompanije Apple.

Nikakvih problema sa konektivnosti ovog uređaja nisam imao tokom kompletnog perioda testiranja.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj poseduje 1GB sistemske memorije. Oko 700MB je dostupno, a oko 400MB slobodno. Postoji 16GB internog skladištenog prostora (podešavanja pokazuju samo 4.6GB). Brzina pisanja na karticu je 15MB/s. microSD slot podržava kartice do 32GB.

Kamera

Galaxy Tab 2. 10.1 ima dve kamere: 0.3MP kameru sa predanje strane koju karakteriše značajna oštrina i 3.2MP glavnu kameru sa fiksiranim fokusom i bez blica. Želeo bih da vas podsetim da je prethodni model imao 2MP kameru sa prednje strane, dok je glavnu karakterisao autofokus i LED blic.

Glavna kamera nije loša. Maksimalna rezolucija slike je 2048x1536 piksela. Reprodukcija boja je prirodna. Uravnoteženje bele je gotov idealno. Slike su oštre. Ukoliko kreirate fotografiju teksta sa A4stranice, tekst će biti prilično čitljiv.

Kamera snima 720p (1,280 x 720 piksela) video klipove pri 30 fps.

Interfejs kamere: sa desne strane se nalazi foto/video prebacivanje, aktiviranje okidača, galerija. Sa leve strane se nalazi prebacivanje na kameru sa prednje strane, odabir režima fotografisanja (pojedinačni snimak, snimanje osmeha, panorama), tajmer (isključen 2 do 10 sekundi), jačina osvetljenja (od -2 do 2), podešavanja. Pozicije ikona se mogu menjati.

Podešavanja vezana za fotografije:

  • Auto-portret
  • Scene (none, landscape, night, sports, indoors, sunset, dawn, autumn colors, fireworks, twilight, flash light)
  • Ekspozicija
  • Tajmer
  • Efekti (none, shades of grey, sepia, negative)
  • Rezolucija (640x480, 1280x720, 1024x768, 2048x1536)
  • Uravnoteženje belog (auto, daylight, incandescent lamp, fluorescent lighting, cloudy)
  • Mreža
  • Memorija
  • GPS oznaka (on ili off)

Interfejs video režima: sa desne strane se nalazi foto/video prebacivanje, aktiviranje okidača, galerija. Sa leve strane se nalazi prebacivanje na kameru sa prednje strane, odabir režima snimanja video sadržaja (Normal, MMS), tajmer (isključen 2 do 10 sekundi), jačina osvetljenja (od -2 do 2), efekti, podešavanja.

Podešavanja video snimanja:

  • Snimanje prednjom kamerom
  • Režim video snimanja
  • Ekspozicija
  • Tajmer
  • Efekti
  • Rezolucija (640x480, 720x480, 1280x720)
  • Uravnoteženje belog
  • Mreža
  • Memorija
  • Podrazmevana podešavanja

Foto fajlovi obezbeđuju kompletne EXIF informacije:

Specifikacije video fajlova:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 12000 Kbps
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 fps
  • Audio kodek: AAC, 128 Kbps
  • Kanali: 1 kanal, 48.0 kHz

Album:

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih prednjom kamerom:

Performanse

Ovde su načinjene najveće izmene. Samsung je odlučio da ne koristi NVIDIA Tegra 2 čipset i obezbedio je OMAP 4430 kompanije Texas Instruments. Prilikom izrade korišćen je 45nm proces, CPU instrukicioni set ARMv7, grafički akcelerator PowerVR SGX540, 1GHz dual-core Cortex-A9 CPU. Ovaj čipset predstavlja četvrtu OMAP generaciju koju odlikuje hardverski multimedijalni akcelerator, IVA3, sa programabilnim DSP koji omogućuje 1080p Full HD video enkodiranje/dekodiranje.

TI OMAP 4 koristi ARM Cortex A9 jezgra sa SIM komandnim obradnim modulom (takođe poznatim kao NEON) koji omogućava značajno unapređenje performansi i u brojnim slučajevima nadmašuje NVIDIA Tegra 2 Cortex A9, sa nevektorskim modulom za stvarni broj obrada. Pored toga, ovaj procesor takođe koristi dual kanalni memorijski kontroler LPDDR2 koji je uporedi sa jednokanalnim NVIDIA Tegra 2 kontrolerom.

Probao sa praktično sve najnovije zahtevne igre na ovom modelu uključujući naslove kao što su Shadow Gun, Real Racing 2 i NFS Shift HD, i sve su radile bez ikakvih problema. Jedino je Modern Combat 3 pokazala znake nekog neznatnog kašnjenja.

Kratke tehničke informacije:

Testovi performansi:

NenaMark 2

Antutu

SmartBench 2012

Quadrant Standart

CFBenchmark

Porshe Benchmark

KFSBenchmark

PowerBoard

Operativni sistem, interfejs i meni

Ovaj tablet radi na jednoj od najnovijih Android ICS verzija 4.0.4. Verzija firmwarea je P5100XXLE2, jezgra 3.0.08-583334, build IMM76D-P5100XXBLE3. Samsung-ov TouchWiz korisnički interfejs je korišćen kao proširenje interfejsa. Moram ovde da pomenem da ovaj interfejs i dalje nije izlečen od onog blagog zaostajanja koje se dešava kada skrolujete kroz virtuelne ekrane. Iskreno govoreći, on uopšte više nije zanimljiv obzirom da je situacija ostala netaknuta od najranijih verzija tableta sa TouchWiz interfejsom, i da kompanija i dalje nije popravila očigledan bug. Ono što je interesantno je da druge ekstenzije interfejsa rade savršeno.

Navigacija

Tablet je opremljen GPS navigatorom. Njegove specifikacije su uobičajene za većinu tablet računara. Nikakvi problemi nisu uočeni tokom testiranja. Sledeće aplikacije su instalirane za kolaborativni rad sa GPS modulom: Addresses, Maps, Locator i Navigator.

Slanje poruka i pozivanje

Ovaj uređaj vam omogućava da šaljete tekstualne poruke i vodite telefonske pozive kao kod regularnog smart telefona. Samsung-ova standardna tastatura se koristi za unos teksta. Možete da izvodite prebacivanje između jezika pritiskom ikone globusa. Funkcije prepoznavanja glasa i rukom pisanog teksta su takođe dostupne za unos teksta. Tastatura ima specijalni taster za pokretanje clipboarda.

Panel za pozivanje je veliki. On se prostire od donjeg dela ekrana ukoliko držite tablet u protrait režimu i pod desnog ugla ako ga držite u landscape orijentaciji. Aplikacija za pozivanje ima nekoliko tabova: Keys, Log, Favoriters i Contacts. Sve opcije su praktično iste kao od starih tableta. SIM slot je za regularne kartice, a ne za mcroSIM kartice koje postaju sve popularnije. Vibracija je takođe dostupna.

Apliakcije

Kao i svaki drugi Android bazirani tablet ovaj takođe ima Android Market opciju. Ovde je lista apliakcija koje su istalirane po podrazumevanom podešavanju:

AllShare. Reč je o aplikaciji za prnos multimedijalnih fajlova na DLNA sertifikovane uređaje.

ChatOn.

GameHub.

E-Mail client.

G-Mail client. Kada je nalog dodat, aplikacija se automatski podešava za primanje i slanje email poruka

Google Talk.

Google+.

Polaris Office. Mobilno rešenje koje omogućava korisnicima da lako čitaju i edituju fajlove različitih formata dokmenata u mobilnom okruženju.

S Planner.

Ubank.

Yota Play Video Service.

Youtube.

Addresses.

Video.

Gallery.

Voice Search.

Stickers. Pravljenej beleški koje se pojavljuju na ekranu.

Notes. Pisanje beleški rukom.

Calendar.

Calculator.

World Time.

My files. Omogućava vam da kreirate direktorijume, brišete, kopirate i odecate fajlove. Ovo je veoma zgodan menadžer fajlova.

Alarm Clock. Vreme, alarm i jačina signala su opcije koje mpožete da pdoešavate.

Photo Editor. Jednostavan editor slika i fotografija koji vam omogućava da rotirate, odsecate i označavete slike i primenjujete neke jedinstvene filtere.

Video Editor.

Web pretraživač

Uređaj poseduje veoma dobar pretraživač koji podržava do 16 tabova, sinhronizaciju tabova sa Google Chrome i flash reprodukciju. Nisam bio u mogućnosti da pronađem podešavanje specijalnog senzora za skaliranje strane u okviru ovog uređaja (kada dodirnete ekran u dve tačke i zakrenete tablet, možete zumirati i smanjivati stranicu.

Multimedija

Muzički plejer

Sa leve strane možete da pronađete parametre da sortirate svoje muzičke fajlove prema: izvođaču, albumima, žanrovima, direktorijuma, kompozitorima i prema godini izdavanja. Lista albuma i numera se otvara u centru. Sa desne strane možete videti kontrole muzičkog plejera i listu muzičkih fajlova. Ukoliko kliknete a omot albuma u gornjem desnom uglu on će vam se uvećati do polovine ekrana, a omoti ostalih albuma se pojavljuju sa njegove strane.

Podešavanja se mogu naći u okviru menija koji pada iz gornjeg desnog ugla. Možete koristiti jedan od preseta: auto, normal, jazz, niske i visoke frekvencije, virtuelni 7.1 sistem, kafe. Takođe, možete da podesite ekvilajzer koji se sastoji od sedam opsega (od 60Hz do 14kHz). Tu je i tab Extended koji donosi naredna podešavanja: 3D, bass, Reverb level, Room size i Clarity.

Jačina zvuka koji kreiraju dva stereo zvučnika je visoka: on j e ugodna bilo za slušanje muzike ili za gledanje filmova kada je uređaj nekoliko metara od vas. Zvučnici su udaljeni jedan od drugog pa je stereo efekat veoma dobar. Jačina zvuka preko slušalica je visoka, a kvalitet zvuka je jedan od najboljih među mobilnim multimedijalnim uređajima.

Podržani audio formati su: 3GP, AAC, AMR, ASF, MPEG4, MP3, WAV, WMA, 3GA, AWB, FLAC, MID Ä XMF.

Video reprodukcija

Glavna prednost ovog modela je TI OMAP čipset u odnosu na NVIDIA Tegra 2 kao i podrška za glavne video formate i kodeke u FullHD rezoluciji od 1080p. Za testiranje video mogućnosti modela Samsung Tab 2.10.1 preuzeli smo neke primerke video sadržaja, a evo i rezultata.

  • MKV (1080p, h264, High profile 4.1, 40kbps). Nije radio sa podrazumevanim plejerom. Radio je sa MX Video plejerom, ali sa ozbiljnim kašnjenjem.
  • MKV (1080p, vc1, ap13, 18 kbps, AC3). Podrazumevani plejer je bio u mogućnosti da reprodukuje zvuk, ali ne i video. MX Video plejer je radio sa kašnjenjem videa i bez problema sa zvukom.
  • MKV (1080p, h264, High profile 4.1, 10 kbps, DTS). Podrazumevani plejer je reprodukovao video ali bez zvuka. MXVP je reprodukovao video i zvuk bez problema, ali u režimu softverskog dekodiranja.
  • MKV (720p, h264, High profile 5.1, 3 kbps). Bez problema.
  • MKV (480p, XViD, as15, 1 kbps, AAC). Nije radio sa podrazumevanim plejerom, ali je radio dobro sa MXVP (softverski režim).
  • MPEG (480p, 5 kbps). Nije radio sa podrazumevanim plejerom, ali je radio savršeno sa MXVP.
  • TS (720p, MPEG, AC3). Nije radilo sa podrazumevanim plejerom, ali je sa MXVP zvuk išao ispred slike.
  • AVI, MP4, FLV, i 3GP su svi radili bez problema sa podrazumevanim plejerom.

Zaključak

Nema ništa posebno što bi se moglo prokomentarisati vezano za ovaj uređaj. Samsung je proizveo još jedan dobar tablet računar. Naravno, ovaj model ne nudi vrhunski hardver niti softverske karakteristike, ali ni ne zaostaje za konkurencijom. Jedini model koji je ozbiljan konkurent ovom modelu je Apple iPad 2, obzirom da je njegova cena snižena sada kada se pojavio novi iPad. Pored toga, za sličnu sumu možete kupiti Asus Eee Pad Transformer TF101G koji karakteriše Tegra 2 procesor i 5MP kamera sa autofokusom. Konačnom tu je i prethodna generacija modela Tabs.

Specifkacije:

  • Tip: tablet
  • Materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.0.4
  • Procesor: dual-core, 1 GHz, TI OMAP 4430
  • RAM: 1 GB
  • Interna memorija: 16 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b/g/n/), Bluetooth 3.0 (A2DP), 3.5-mm audio jack
  • Ekran: kapacitivni, PLS-LCD, 10.1", 1280 x 800 piksel
  • Kamera: 3.15 MP (glavna), 0.3 MP (prednja)
  • Razno: akcelerometar, senzor osvetljenja
  • Bateirja: ne-ukloniva, Li-Pol, 7000 mAh
  • Dimenzija: 256 x 175 x 9.7 mm
  • Težina: 588 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024