Xperia go 2012
2012. godina
3.5" LCD, 54.5% body
0% U8500, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1305 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Sony Xperia go ST27i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia go ST27i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia go ST27i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia Go (ST27i)

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • mreža MSS
  • USB-kabl
  • Stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Počećemo od kraja, zanimljivo je da ovaj niskobudžetni uređaj nekako ispada iz svog segmenta i slobodno se može nazvati rešenjem za mlade ljude budući da ne poseduje četvorojezgarni procesor ili veliki ekran, ali ima svoje prednosti. Sada ćemo se upoznati sa Sony Xperia Go.

Dizajn, izrada

Sony je napravio odličan potez sa zaštitom ekrana, a veliki broj korisnika čak ni ne primeti da zaštita postoji. Sa desne strane nalaze se udubljenja. U donjem desnom uglu plastika je bila udubljena, što je rezultat pada. Poklopac baterije je kada ga pritisnete sa leve strane ispuštao škriputave zvukove, ali je to posledica strukture samog poklopca. Sa desne strane je sve bilo u redu. Konektori su svi prekriveni zatvaračima, vidi se plava boja ispod crnih plastičnih poklopaca, a isto je i u donjem desnom uglu gde je otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja. Priključak za slušalice je sa gornje leve strane, takođe ispod zatvarača, dok je slot microSD kartice u gornjem desnom uglu.

Izgled uređaja je su skladu sa temom Sony Mobile za ovu godinu, jednostavni pravougaonik. Ispod ekrana se nalazi plastična traka na kojoj se nalazi natpis Xperia i rupica mikrofona. Stariji modeli ovog proizvođača iste serije nisu bili slični ovom modelu. Ovaj model uprkos tome što ne spada među skuplje modele ne izgleda nimalo jeftino. Sviđa mi se crna verzija koja je napravljena od grube lastike i čije držanje u ruci je dosta ugodno. Postoje i bela i žuta verzija.

Dimenzije uređaja su 11 x 60.3 x 9.8mm dok je težina uređaja 110 grama. Uređaj je vrlo tanak, sa zadnje strane se nalazi SE logo, ispod njega Xperia natpis kao i zvučnik. Dizajn kamere ovog modela je odličan. Ovde se nalazi još jedan mikrofon, blic i sočivo kamere. Za dizajn ovog modela dizajneri zaslužuju sve pohvale, uprkos tome što je ugradnja 3.5mm porta naterala da urade određena prilagođenja.

Prodajno pakovanje ovog uređaja je u stilu poslednjih Sony Ericsson modela, interesantna četvrtasta kutija koja je bila zaštitni znak SE.

Da biste postavili SIM i memorijsku karticu potrebno je da uklonite poklopac zadnje strane uređaja. Prvu ubacujete u specijalni nosač, dok dugu na uobičajeni način. Baterija se ne može ukloniti. Kao što možete videti svi ovi elementi su dodati radi zaštite jer je model Go vodootporan.

Ekran

Ekran je dimenzija 3.5“ rezolucije 480x320 piksela. Karakterišu ga dobri uglovi vidljivosti, i jačina osvetljenja. Ovaj ekran će za većinu korisnika biti više nego normalan. U smislu zaštite, ekran poseduje specijalan sloj koji vam omogućava da radite sa ekranom i sa mokrim prstima, što je situacija koja će biti česta ako ste negde u blizini mora, ali i kod kuće, kada recimo ponesete telefon sa sobom u kupatilo, a nakon kupanja se usled pare ekran navlaži. Pred toga, zaštita ekrana je izvršena mineralnim staklom što je neobično za uređaje ovog cenovnog opsega.

Upravljanje

Sa gornje strane se nalazi mali taster za uključivanje uređaja. Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju zvuka, a na erkanu se nalaze tasteri Back, Home i pozivanje dodatnog menija. Reč je o tasterima na ekranu osetljivom na dodir koji su prilično osetljivi.

Zaštita

Prema zvaničnim podacima ovaj uređaj karakteriše klasa zaštite IP67 u saglasnosti sa međunarodnim sistemom klasifikacije sigurnosne zaštite. Klasa IP67 znači da u slučaju pravilnog sklapanja ovaj uređaj nudi svojstva zaštite od prašine i vodootpornost. Uređaj se može zaroniti u vodu dubine do 1m ne duže od 30 minuta. Da prevedemo. Svakako ovaj uređaj ne možete baciti sa velike visine na beton da se ne ošteti, ali slobodno sa njime možete plivati.

Ovaj video je snimljen na prezentaciji modela Sony Xperia Go početkom leta. U plićaku je moguće koristiti telefon za snimanje fotografija i videa. Iz ove perspektive smart telefon je takođe interesantan.

Andorid operativni sistem, performanse

U okviru ovog modela je korišćena verzija Android 2.3.7 koja je dobila brojne izmene u stilu i dizajnu od strane kompanije Sony.

Ovaj model koristi procesor NovaThor U8500 Dual Core Cortex A9 , radnog takta 1GHz i poseduje 512MB sistemske memorije. Moram reći nekoliko reči o prethodno instaliranim softverima i karakteristikama. Model karakteriše opcija otključavanja prevlačenjem prsta. Po podrazumevanom podešavanja postoje četiri ikone u dnu ekrana – direktorijum sa dodatnim programima za aktivan životni stil, za ulazak u Google Store, za SMS poruke sa zanimljivom ikonom i taster za pozivane brojeve. Vlasnički plivajući wallpaper mi se veoma svideo, po podrazumevanom podešavanju je plave boje, ali je možete promeniti. od „aktivnih“ programa tu su kompas, WalkMate (pedometar), Figure Runner, interesantni program za crtanje mape i zatim njeno prelaženje. Blic se može iskoristi kao baterijska lampa a tu je i MiCoach, te Adidas program koji se koristi za treniranje.

Dostupni su još i:

  • Widgeti za kontrolisanje bežičnih interfejsa, jačine osvetljenja, aktiviranje Flight režima, GPS i drugih funkcija. Izgleda veoam dobro.
  • Widget za vremensku prognozu
  • Pomoć na ekranu koja je uključena po podrazumevanom podešavanju. Donosi savete vezane za optimizaciju baterije i druge pomoći. Korisno je za one koji so sada nisu imali nikakvih iskustva sa Android uređajima.
  • Timescape, feed o aktivnosti prijatelja. Po mom mišljenju nije naročito potrebna stvar
  • Music Unlimited, aplikacija za slušanje i preuzimanje muzike, videa - nismo je koristili
  • Muzički plejer je po stilu Sony-jev. Možete brzo slati fajlove na DLNA uređaje. Dostupan je ekvilajzer sa manuelnim podešavanjem, surround zvuk, podešavanje jačine zvuka zvučnika reko xLOUD opcije (prethodno podešeni ekvilajzeri su takođe dostupni). Zvučnik se ne bi mogao nazvati preterano glasnim, jer ako držite telefon recimo u džepu zvuk će se u potpunosti izgubiti. Slušalica je glasna i generalno kvalitet prenosa glasa je odličan. Iz plejera možete da startujete Music Unlimited servis koji donosi informacije o izvođačima iz Wikipedia-e, sa YouTube-a i drugih servisa. Kada je uređaj zaključan na ekranu možete videti kontroler reprodukcije. Generalno, muzički doživljaj koji ovaj telefon nudi je za mene dosta dobar. Pokušao sam da slušam muziku koristeći Bose QC3 slušalice i doživljaj je bio veoma dobar – uopšte ne loš za jeftini smart telefon. Zbog toga bi ovaj model mogao da bude interesantna mladim ljudima.
  • Facebook and Xperia je opcija koja omogućava da na društvenoj mreži delite sa svojim prijateljima informacije o tome šta slušate i druge informacije. Ponovo moram reći da bi ova opcija mogla da bude interesantna mlađim korisnicima.
  • Radio je takođe dostupan ukoliko vam se više ne sluša muzika koju imate u uskladištenu. Možete odabrati neku od radio stanica. Radio ne radi bez slušalica. Koliko sam uspeo da steknem utisak radio radi veoma dobro. Dostupna je podrška za RDS.
  • TrackID, tradicionalni program za određivanje naziva numere od strane kompanije Sony.
  • Časovnik - predivan widget
  • Widget LiveWare, ovaj program omogućava da kontorlišete dodatnu opremu.
  • Moram vas podsetiti da postoje subjekti i pozadinske lsike koji izgledaju veoma dobro. Još jedanput pohvale kompaniji Sony za prilagođenje uređaja.
  • Wisepilot navgacioni softver

Modifikacije

Postoje dve modifikacije ovog uređaja koje su dostupne po internoj klasifikaciji i to ST27i koja radi mrežama UMTSA HSPA 900 (Band VIII), 2100 (Band I) , GSM GPRS/EDGE 850/900, 1900, 1900. ST27a radi u mrežama UMTS HSPA 850 (Band V), 1900 (Band II), 2100 (Band I), GSM GPRS / EDGE 850, 900, 1800, 1900.

Normalno, telefon poseduje Bluetooth verziju 3.0 koja je veoma dobra. Kompletna lista profila je sledeća:

  • Advanced Audio Distribution Profile v1.2
  • Audio / Video Remote Control Profile v1.0
  • Handsfree Profile v1.5
  • Headset Profile v1.1
  • Object Push Profile v1.1
  • Phonebook Access Profile v1.0

Nekoliko reči o WiFi (802.11b/g/n), pristupa pristupnim tačkama bez problema, a brzina je veoma dobra. Podržani su DLNA i USB 2.0.

Formati

Sony Xperia Go zvanično podržava audio formate OGG, WAV, MP3 i neke ređe, nema podrške za FLAC, a kod videa ima nekih interesantnih detalja. Pošto uređaj prema tvrdnji proizvođača podržava MKV i AVI pokušao sam da reprodukujem neke video sadržaje i to sam uradio bez problema. Po mom mišljenju ovo je još jedna prednost ovog uređaja, što njegov uobičajeni plejer može da reprodukuje sadržaje.

Memorija

Uređaj poseduje 8GB skladištenog kapaciteta pri čemu je korisniku a raspolaganju oko 4GB prostora. Postoji slot microSD kartice, a podržane su kartice kapaciteta do 32GB. Nažalost, kada se poveže sa MacBook Pro uređajem čak ni Android File Transfer program ne može da pomogne za pristupanje memoriji niti radu sa memorijskom karticom.

Kamera

Za kameru se nema mnogo toga da se kaže kvalitet slike slab, čak i ako fotografišete pod normalnim uslovima. Rezolucija je 5MP, podržano je mnoštvo efekata od 3D panorama fotografija od detektovanja lica na fotografijama. Dostupna je karakteristika automatskog fokusiranja, dok taster za podešavanje jačine zvuka omogućava da koristite digitalni zum (mada je bolje da to ne radite). Dostupna je opcija stabilizacije kada snimate video. Video klipovi se mogu snimati u HD i njihov kvalitet nije loš, nasuprot fotografijama.

Trajanje baterije

Trajanje baterije ovog modela u GSM mrežama je oko 6 časova i 30 minuta, u UMTS 5 sati i 30 minuta, pri reprodukciji muzičkih sadržaja uređaj može da radi oko 45 časova, odnosno 5 sati pri reprodukciji videa. Kapacitet baterije je 1305mAh, a podsećam vas da je baterija ugrađena. U realnosti, uređaj se ne ponaša kao tipični Android uređaj, i može da obezbedi nekoliko dana trajanja baterije – uprkos tome što sam mahom slušao muziku i malo razgovarao. Za punjenje baterije korišćenjem klasičnog punjača potrebno je oko 2 časa.

Zaključak

Moramo imati u vidu da je model Go u stvari naslednik modela Active.

Po mom mišljenju ovaj uređaj je veoma dobar. U poređenju sa Active ovaj model nema toliko sportsko dizajn što je plus jer uređaj nije toliko namenjen da se aktivno koristi. Sviđa mi se dizajn ovog modela kao i podrška za AVI fajlove te različiti programi koje je Sony implementirao a koji život korisnika čine lakšim. Ovaj model koji je prvobitno zamišljen kao jeftino rešenje, je napustio ovaj segment i bez problema bi se mogao pozicionirani kao rešenje namenjeno za mlađe ljude koji su spremni da izdvoje pristojan novac za uređaj. Istina je da ovaj model ne poseduje veliki ekran niti quad core procesor, ali ima svoj šarm i svoje prednost. Jedna od njih nikako nije kamera, ali je uređaj dosta dobar kada treba slušati muziku. Cena po kojoj je ovaj uređaj dostupan ga smešta u segment Android uređaja koji nude atraktivan dizajn i pristojne performanse pri čemu postoje i konkurenti u vidu modela kompanija Samsung, LG i drugih. Reč je o jednostavnom i pouzdanom smart telefonu za svaki dan za sve one koji nisu zaboravili svoju ljubav prema Sony-ju (Sony Ericsson-u).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024