OT-997 2012
2012. godina
4.3" LCD, 59.6% body
2% MT6577, Android 4.0 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1800 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Alcatel OT-997
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel OT-997. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel OT-997 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Alcatel OneTouch 997D

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1800 mAh
  • Punjač sa uklonjivim USB kablom
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U kompaniji Alcatel su svesno orjentisani ka segmentu jeftinih telefona tržišta u različitim formama i nude modele interesantnog odnosa cena i kvaliteta. Kompanija je ograničena na opseg cena do kojeg nudi uređaje, jer veruje da su kupci u segmentu jeftinijih uređaja brojniji i da takvi kupci biraju rešenja kompanije Alcatel. Sa druge strane, ovo izgleda logično i opravdano, jer je u ovom segmentu konkurencija maksimalna jer postoje novi uređaji, kao i oni iz ranijeg perioda. Svaki od Alcatel glavnih modela je konkurentan sa velikim brojem uređaja koji nastoje da njegove šanse svedu na minimum. Međutim, ovi uređaji ipak uspevaju da nađu svoj put do korisnika.

Kao prvo, tipični kupci Alcatel uređaja su ljudi koji traže pouzdan telefon za razumnu sumu novca, sa dobrim, ali ne preteranim setom funkcija. Kupci koji će se odlučiti za Alcatel OT997D su studenti i roditelji koji kupuju smart telefone svojoj deci tinejdžerima. Takođe, ovaj model je veoma dobro pozicioniran za svakoga ko treba jeftini smart telefon sa dve SIM kartice baziran na Androidu. Njegova glavna prednost, nije toliko cena, već činjenica da brend Alcatel nudi ipak određenu garanciju kvaliteta kada je reč o uređaju i njegovim karakteristikama. Tako se ispostavlja da su Alcatel uređaji predvidivi, jer kupci znaju šta dobijaju za svoj novac. Ovo favorizuje Alcatel uređaje u odnosu na konkurentske modele koji dolaze od strane kineskih kompanija.

Dizajn, veličina, kontrole

U kompaniji Alcatel su odlučili da ne eksperimentišu sa dizajnom uređaja, pa je on relativno uobičajen, tipičan i sličan sa drugim modelima. Specifična karakteristika ovog modela je dostupnost različitih boja, kod ovog modela se međutim razlikuje samo boja zadnjeg poklopca koja može biti crvena, siva, bela ili boja zlata. Poklopac sa zadnje strane je napravljen od plastike i ima žlebove sa donje strane.

Eksterijer telefona je prijatan bez neuobičajnog dizajna i može se reći da je aparat pragmatičan i do nekog opsega konzervativan. Četvrtastog je oblika sa zaobljenim ivicama, okvir je plastičan, ali se čini kao da je izrađen od metala. Na prednjem panelu nalaze se četiri tastera dok se u blizini velikog ekrana nalazi frontalna kamera i rešetka zvučnika.

Dimenzije smart telefona su sledeće: 129.8x68x11 mm, dok je težina 143 grama. Ovaj model nije naročito lagan. Za dame je ovaj model možda preglomazan, ali za one koji vole nešto veće uređaje ovaj model će biti dopadljiv.

Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, dok je sa donje microUSB utičnica.

Sa gornje strane nalazi 3.5mm audio priključak i on/off taster. Sa zadnje strane se nalazi sočivo (MP kamere, LED blic i zvučnik za telefonske pozive.

Kvalitet kućišta ovog modela zaslužuje čistu peticu.

Ekran

Aparat odlikuje ekran veličine 4.3“ rezolucije 800x480 piksela. Tip ekrana je TFT, a dostupna je i automatska kontrola osvetljenja. Kvalitet ekrana nije savršen, dok su uglovi vidljivosti mali. Kada je u pitanju cenovni opseg kojem ovaj aparat pripada jednostavno nema mesta nikakvim žalbama po pitanju ekrana. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu su jasno čitljive. Žalbe na ekran mogu imati samo notorni perfekcionisti koji ne uzimaju u obzir najbitniju stavku – cenu.

Baterija

Uređaj poseduje uklonivu Li-In bateriju kapaciteta 1800 mAh. Prema rečima proizvođača može obezbediti do 360 sati stand by režimu GSM mreža (288 časova za 3G) ili do 14 sati razgovora (odnosno 7 u 3G). Za potpuno punjenje je potrebo dva časa.

Prilikom testiranja ovog uređaja on je radio dva dana pri prosečnoj potrošnji (nekoliko časova slušanja muzike, oko 30 minuta surfovanja internetom, desetak fotografija i otprilike jedan čas razgovora). Moguće je postići i tri dana trajanja baterije, ali je to već teže. Po mom mišljenju, treba da očekujemo jedan dan rada za one korisnike koji veoma aktivno koriste ovaj uređaj, koriste društvene mreže (mada smatram da to tipični korisnici Alcatel uređaja ne rade). Za one koji telefon koriste prosečno dva dana trajanja baterije je osigurano.

Memorijska kartica

Telefon poseduje 2GB interne memorije od čega korisnik može da koristi oko 1.4GB (verzija izdata od strane operatera). Kompatibilne memorijske kartice su kapaciteta do 32GB, a moguća je zamena kartice bez isključenja uređaja, iako se mora ukloniti poklopac sa zadnje strane uređaja.

Performanse

Telefon koristi platformu MTK MT6577, dok je radni takt procesora 1GHz. Ovaj uređaj poseduje 1GB sistemske memorije. U okviru normalnih, svakodnevnih zadataka jedinica se neće usporiti sa većinom aplikacija izuzev kada je reč o nekim igrama (primera radi ShadowGun radi jako dobro). Po mom mišljenju, za cenu koliko košta ovaj uređaj on nudi pristojne performanse, mada ne zadivljujuće.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth.Reč je verziji 3.0 sa EDR-om. Model podržava različite profile, kao što su Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM, Access, A2DP. Rad sa telefonom nije izazvao nikakve probleme, sve je bilo uobičajeno.

USB-povezivanje. Korisnik može da odabere režim povezivanja Mass Storage.

U USB Mass Media Storage režimu telefon radi dobro bez dodatnih drivera, pri čemu je moguće kopiranje potrebnih podataka. Uređaj karakteriše verzija USB 2.0 pri čemu je brzina prenosa podataka 4.5MB/s. Kada je USB povezan baterija uređaja se puni.

Za GSM-EDGE mreže povezivanje je klase 12.

Wi-Fi. Podržan je 802.11 b/g standard. Možete da odaberete automatsko povezivanje odabrane mreže. Moguće je podesiti povezivanje sa ruterom jednim dodirom. Da biste to uradili pritisnite taster na ruteru i omogućite sličnu opciju u meniju uređaja (WPA SecureEasy Setup).

Kamera

Glavnu kameru karakteriše rezolucija od 8MP, ona ima autofokus i LED blic, što je već pomenuto. Kamera nije najbrža, ali je krajnji rezultat prihvatljiv. Kamera nije najbolja u klasi, ali ni najgora. Uprkos tome što bih voleo da je kamera nešto bolja i brža, to nije slučaj. U svakom slučaju, možete pogledati fotografije sami za sebe i zaključiti da li vam se sviđaju ili ne. Lično, meni se kamera ne sviđa.

Video se snima u 720p rezoluciji pri 30fps. Nema nekih specijalnih prednosti kod ove kamere, ali ni specijalnih nedostataka.

Softverske karakteristike - Programi kompanije Alcatel

Većina Android telefona je dosta slična jedna sa drugim, a kada je reč o drugorazrednim proizvođačima ova sličnost biva diktirana nedostatkom dodatnog korisničkog interfejsa. Neću posebno opisivati karakteristike ovog interfejsa jer je on već pokriven u nekim drugim tekstovima. Predstavljanjem verzije Android 4 kvalitet interejsa je postao takav da nema mnogo smisla koristiti dodatke. Alcatel je upravo dodao mali broj svojih widgeta, promenjena je padajuća linija, ali interfejs nije izmenjen.

Uređaj radi na Android 4.0.4 verziji, podržava ažuriranje bežičnim putem, ali verzija 4.1 za ovaj model nije planirana, pa verovanto neće ni biti dostupna.

Ostale karakteristike koje treba pomenuti su veliki broj programa koji je uključen u ovaj model. Neki od njih su veoma zgodni za korišćenje, kao što je na primer BackUp Manager.

Od programa ovde treba pomenuti i antivirus program za telefon sa licencom u trajanju od godinu dana koji dolazi od strane kompanije AVG. Po mom mišljenju postojanje ovog softvera je opravdano za uređaje koji rade na Androidu.

Manager Android - je još jedan program koji omogućava da sinhronizujete podatke direktno na PC bez kablova. Veoma jednostavan program, ne izaziva nikakve probleme. Prethodno ga morate preuzeti sa sajta kompanije Alcatel.

OfficeSuite omogućava da pregledate Office dokumente. Veoma je jednostavan i lepo izgleda.

OI Shopping List - program za kreiranje liste kupovine - nije naročito jasan, niti pruža ugodan korisnički interfejs. Moguće je pronaći bolje besplatne programe.

TouchPal tastatura - jedna od opcija za tastaturu telefona, alternativna tastatura koja imitira standardnu Swype tastaturu koja je prethodno instalirana na uređaju.

Traffic Manager - alat koji nadgleda protok saobraćaja. Zgodan i nudi dosta mogućnosti,ali sa druge strane besplatni Onovo je interesantniji.

Flashlight - upotreba LED blica kao baterijske lampe.

Barcode scanner - skener bar kodova.

Battery Manager - veoma dobar program koji omogućava automatkso prebacivanje između različitih režima.

Multimedijalni aspekt ovog modela je uobičajen – FM-radio, MP3-plejer, ali nema podrške ni za jedan dodatni format. Reprodukcija muzike je na normalnom nivou.

Utisci

Kvalitet prijema ne izaziva nikakve žalbe, uređaj je glasan, vibracija je prosečna i možete je osetiti u džepu. Treba reći da je reč generalno o veoma dobrom telefonu zbog kvaliteta izrade, funkcionalnosti i pristojne cene.

Rad sa dve SIM kartice je dobro implementiran i možete da odaberete šta želite da radite sa kojom karticom. Recimo prva kartica se koristi za 3G i transfer fajlova, dok se duga koristi za GSM pozive. Ovo je tipična podela za ovakvu vrstu uređaja, pri čemu u ovakvom algoritmu korišćenja, nemate nepredviđene situacije kao što su propušteni pozivi na jednoj kartici, dok ste koristili drugu. Ovaj model koristi pojedinačni radio modul.

Od nedostataka ovog uređaja tu su relativno velike dimenzije i masa, što nije opravdano opcijama koje telefon nudi. Kamera ne izaziva mnogo uzbuđenja, prosečna je, ali tipična za ovu klasu uređaja.

U opsegu cena u kojem se ovaj model nalazi ima izuzetno veliki broj uređaja drugih kompanija pa je interesantno kao konkurentu ovom modelu obratiti pažnju na recimo model Sony Xperia Ray, koji je uporedivih karakteristika, ali ima samo jednu SIM karticu. Takođe, vredi pomenuti i model Huawei Honor, koji je sličnih opcija kao i ovaj model. Neki kupci bi mogli da budu zainteresovani za model Explay Infinity. Kao što možete videti ovaj segment nudi veliki broj sličnih modela. Ovi modeli nemaju neke velike prednosti jedni u odnosu na druge, tako da odluka koji uređaj odabrati zavisi uglavnom od ličnog ukusa kupca. U ovom pogledu, Alcatel je uradio dobar posao i privukao pažnju. Međutim, ovaj model je istovremeno postao samo jedan od mnogih koji nema neke svetle prodajne tačke, niti jedinstvene karakteristike, ali opet sa druge strane ga treba uzeti u razmatranje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024