Galaxy Note II N7100 2012
2012. godina
5.5" OLED, 68.6% body
5% 4412 Quad, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note II N7100
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note II N7100. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note II N7100 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Galaxy Note N7100 2

Fotografije modela Galaxy Note 2

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija 3100 mAh
  • Punjač sa USB-kablom
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sa ovim uređajem sve je jednostavno. Neočekivani uspeh prvog malog smart telefona kreirao je kategoriju koja obuhvata čak i tablet uređaje sa integrisanom olovkom za crtanje i zapisivanje beleški. Uvek sam mislio da je Galaxy Note 10.1 vrhunski uređaj za mali broj korisnika, ali prve informacije koje se odnose na prodaju pokazuju upravo suprotno, budući da se prodaja ne može nazvati umerenom. Štaviše, distributeri su povećali svoja očekivanja kada je u pitanju prodaja zbog toga što veruju da će potražnja za ovim uređajem ostati velika. U svakom slučaju, ne treba prenagljivati sa zaključkom, budući da je Note ipak vrhunski uređaj. Šta je razlog njegove popularnosti? Sigurno je to veliki ekran i olovka koji pružaju mogućnost crtanja, pisanja i mnogo toga još. Ovaj model sigurno će se dopasti zaljubljenicima u tehnologiju, ali i onima koji jednostavno vole da kupuju skupe modele.

Po pitanju pozicioniranja nema nikakvih izmena, jer i ovaj model odlikuju iste ideje – olovka za crtanje i pisanje. Ekran je unapređen, dok procesor i dizajn u velikoj meri podseća na Galaxy S3.

Sigurno je da će veliki broj njih ovaj model nazvati vodećim uređajem u okviru Android linije kompanije Samsung.

Galaxy Note 2 će se sigurno dopasti velikom broju ljudi, a ovaj zaključak baziran je na dve činjenice. Prva je to što je u pitanju najprodavaniji uređaj u okviru svog cenovnog opsega, kao i to da će prodaja biti unapređena, budući da je ista situacija bila sa svakog generacijom Galaxy S modela. Druga činjenica jeste da ovaj model u poređenju sa prvim modelom izgleda daleko atraktivnije. Izgleda skuplje i prijatnije za rad. Uprkos tome da su dimenzije iste, hardver je pretrpeo velike izmene.

Ponovo imamo kombinaciju dva uređaja – Galaxy S3 i Galaxy Note 2. Neko će odabrati prvi a neko smatra da je drugi model interesantniji. U svakom slučaju, veličina ekrana je bitna. Distributeri Galaxy Note 2 su izuzetno optimistični budući da su porudžbine dva do tri puta veće u poređenju sa prvim modelom. Generalno, vlada mišljenje da će se ovaj uređaj uspešno prodavati. Moramo imati u vidu činjenicu da koliko god pristupačan Galaxy S3 bio, on ostaje primarni izbor i najpopularniji uređaj u većini zemalja osim na teritoriji SAD.

Ukoliko u obzir uzmemo marketinške komunikacije kompanije Samsung onda možemo videti da je Note 2 pozicioniran ne samo uzimajući u obzir kreativne ljude veći poslovne korisnike pa čak i učenike. Ovaj novi smart telefon može biti koristan za brzo pisanje beleški.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije uređaja su 151.1 x 80.5 x 9.4 mm a težak je 180 grama. Poređenja radi, dimenzije Galaxy S3 su 136.6 x 70.6 x 8.6 mm a njegova težina je 133 grama. Ako kod prvog modela veliki ekran nije imao nikakvog uticaja na meni, podešavanja i Android karakteristike, onda Note II sa sobom nosi dosta toga, a ideja kompanije je bila da olakša korišćenje telefona jednom rukom. Sa druge strane, zakrpljen je veliki broj slabih tačaka koje su ranije primećene, što se smatra velikim plusom.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S3:

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note:

Inicijalno ovaj model će biti dostupan u dve boje, beloj i tamno plavoj. Ostale boje kućišta će se pojaviti kasnije.

Od prvih dana prodaje ovaj model će biti dostupan sa kožnom futrolom, kao i zaštitnim elementima različitih boja. .

Izgled aparata je tradicionalan: prednji panel karakterše mehanički taster, a oko njega su dva osetljiva na dodir. Iznad ekrana se nalazi kamera sa prednje strane, senzor blizine, osvetljenja. Sa leve strane se nalaze taster za regulaciju jačine zvuka dok je desno taster za uključivanje/isključivanje uređaja. Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušačice, dok je sa donje mikrofon. Sa zandnje strane uređaja se nalazi glavna kamera kao i LED blic. Konačno, sa donje strane je i microUSB utičnica, kao i mesto S-Pen olovke.

Kvalitet izrade uređaja je odličan, nema zazora, a sve komponente su čvrsto postavljene. Kada se ukloni poklopac sa zadnje strane videćete NFC antenu, a tu je i slot za microSD karticu.

Ekran

Veličina ekrana je 5.5“ i za njega je korišćena SuperAMOLED tehnologija. Rezolucija ekrana je 1280x720 piksela i ekran može da prikaže 16 miliona boja. Ekran je kapacitivni i podržava do 10 istovremenih pritiska tastera. Kvalitet ekrana je odličan sa gustinom od 265ppi (Poređenja radi Note ima 285ppi gustinu ekrana sa rezolucijom 1280x800 piskela i 5.3" dužine dijagonale).

Histerija koja je nastala vezano za PenTile tehnologiju u suštini potekla u najvećoj meri od samih ljudi. Korisnici koji tvrde da mogu da vide nesavršenosti ove tehnologije na ekranima najčešće to umišljaju. U realnosti više puta sam se zabavljao koristeći ovo mišljenje pojedinih korisnika pokazujući im Galaxy Note i Note 2. Pitao sam ih da mi pokažu koji uređaj koristi PenTile tehnologiju. Nijedna osoba nije mogla da razlikuje ekran koji poseduje ovu tehnologiju od onog koji je ne poseduje. U okviru Note 2 model korišćena je RGB matrica koja je omogućila sprovođenje ovog eksperimenta.

Nažalost, ne vidim nikakvu razliku između ekrana Galaxy Note 2 i Galaxy S3 modela, osim kada je u pitanju veličina ekrana, veličina slova i slično. Kvalitet slike je gotovo isti kao i kod prethodnog modela mada se, psihološki gledano, mnogima koji znaju da poseduje RGB matricu, čini boljim. Moje lično mišljenje je da je razlika neprimetna.

Poređenje sa ekranom modela Samsung Galaxy S3:

Poređenje sa ekranom modela Samsung Galaxy Note:

Jedna od karakteristika ovog modela su veliki fontovi. Čak i ljudi sa dosta slabim bidom mogu da čitaju fontove na ekrnau bez problema.

Među ostalim karakteristika koje odlikuju Galaxy S3 jeste i Smart Stay. Prednja kamera vrši automatsko podešavanje ekrana, na primer, prilikom čitanja. Ovo je dodatna karakteristika koja ne radi baš najbolje, a realno nije toliko ni potrebna. Međutim, dostupna je kao jedna od opcija. Dodata je i mogućnost orijentacije ekrana u zavisnosti od pozicije glave, što nije bilo dostupno kod S3 modela. Način rad ove opcije prilično je neobičan ali nije poznato ni čemu ovakva opcija može poslužiti. Moguće je da ova opcija uopšte neće raditi kada budete ležali u krevetu.

Jačina osvetljenja ekrana je takva da na srednjoj vrednosti ekran je veoma dobro osvetljen. Ekran je veoma čitljiv čak i gotovo bez osvetljenja.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 3100mAh (kod modela Galaxy S3 kapacitet je bio 2100mAh, kod Galaxy note 2500mAh). Proizvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 890 časova rada u režimu mirovanja (3G), odnosno 10.5 sati razgovora. U realnim uslovima baterija uređaja traje oko dva dana pri maksimalnom operećenju. Razlika je značajna u odnosu na originalni Note model i ona je ostvarena boljim hardverom i Andorid 4.1 verzijom. Za potpuno punjenje baterije telefona je potrebno oko 3 sata.

U proučavanju trajanja baterije, ustanovili smo da je ono prosečno za oko 20% duže u svakom od režima nego kod modela Galaxy S3. Neću opisivati trajanje baterije u svakom od režima, kao kod modela Galaxy S3, već jednostavno savetujem da vremenima koja su poznata za S3 dodate 20%.

Na tržištu nema toliko modela koje imaju kapacitet baterije od 3000mAh. Oni su retki za sada, ali u budućnosti najbolji uređaji će imati ovakve baterije. Danas tek nekoliko modela kompanije Motorola ima ovakve baterije. Kada je reč o modelu Galaxy Note 2 , reč je o uređaju koji ima rekordno snažnu bateriju među Android uređajima i to ga čini atraktivnim svakome kome je ovaj parametar važan, odnosno kome veličina uređaja ne igra presudnu ulogu.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-konekcija. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP i PTP.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja. Međutim, ako vam je ostao adapter od prethodnog uređaja, on sa ovim modelom neće raditi, već ćete morati da koristite adapter specifično za ovaj model.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, (2.4 i 5GHz) pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab.

Takođe, za 802.11n standardni režim rada podržava HT40, koji takođe duplira wiFi propusni opseg (zahteva podršku sa drugih uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim aplikacijama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB koja je prisutna samo u okviru Galaxy S3 modela. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja. Istovremeno, telefoni kompanije Samsung koji ne koriste S Beam ne mogu biti konkurentni samo sa Wi-Fi Direct, što je razumljivo.

Memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 16GB ugrađene memorije (postoji verzija sa 32GB memorije, a verzija sa 64GB se očekuje kasnije) dok je korisniku na raspolaganju oko 14GB memorije. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 64GB.

Od 2GB sistemske memorije oko 1.2 MB je dostupno nakon inicijalnog pokretanja uređaja, što je dovoljno za sve aplikacije.

Performanse

Ovo je drugi model kompanije Samsung koji odlikuje kompanijin četvorojezgarni Exynos čipset radnog takta 1.6GHz u okvir svakog od jezgara (Kod modela Galaxy S3 randi takt je bio 1.4GHz). U okviru svih sintetičkih testova Galaxy Note 2 pokazao je velike prednosti u odnosu na druge uređaje koji su dostupni na tržištu. Ali, samo fokusiranje na testove nije od velikog značaja jer scenariji realne upotrebe su mnogo bitniji i fokusiraju se na realne probleme. Kod modela Note 2 ovi problemi su minimalni u poređenju sa drugim smart telefonima, i ovaj model ima istinski visoke performanse.

Kamera

Uprkos tome da Galaxy Note 2 koristi isti modul kamere kao Galaxy S3, ovaj model karakteriše unapređeno snimanje u uslovima slabe osvetljenosti, te odgovarajući režim koji se pojavljuje u meniju. Kompanija veruje da je automatsko detektovanja niskog nivoa osvetljenja moguće, ali da može da utiče na kvalitet fotografija pa ovaj režim nije uklonjen, ali mora da se aktivira. Ako pogledate nekoliko fotografija snimljenih i tamnoj sobi videćete razliku u odnosu na model Galaxy S3, što milim da je očigledno.

Samsung Galaxy Note 2 Samsung Galaxy S3

Best Shots omogućava da odaberete lica na fotografiji kao i nekoliko drugih opcija. Ovo je veoma zgodna mogućnost za fotografisanje, jer možete da odaberete i osmehe ljudi na fotografiji.

Druge razlike u okviru kamere ne postoje (dostupan je režim sporog video snimanja), tako da lista glavnih karakteristika je dalje slična onoj koja postoji kod modela Galaxy S3. Podsetiću vas da je kamera modela Galaxy S3 referentni model na tržištu, a isti kvalitet karakteriše i Note 2.

Samsung Galaxy Note 2 Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy Note 2:

Kada je reč o režimima fokusiranja, ovde je korišćen tradicionalni fokus. Po mom mišljenju, makro režim je običniji nego što je to neophodno. Automatski režim radi dobro sa svih rastojanja, uključujući snimanje sa 12cm.

LED blic se može podesiti da radi uvek ili da radi u automatskom režimu. Nema neke velike razlike u odnosu na prethodni model. Kada je reč o korišćenju LED i ksenonskih bliceva, činjenica je da su ksenonski blicevi gotovo izbačeni iz običnih mobilnih telefona i koriste se samo kod fotografskih modela. Prodaja rešenja sa kesonskim blicevima je generalno bila dosta umerena.

Režimi fotografisanja. Podrazumevani režim je pojedinačnog snimanja. To je obični režim koji nema nikakve druge karakteristike.

Kontinualno fotografisanje je interesantnije i možete da snimite do 20 fotografija za nekoliko sekundi sa svim naprednim podešavanjima (kompenzacija ekspozicije) isključenim. možete da uključite Best Shot opciju, ali je u tom slučaju broj snimaka ograničen na osam, pri čemu možete odabrati najbolju.

HDR – kamera nudi opciju za redukovanje podrhtavanja ruku, koja je i odgovorna za odličan kvalitet slike. Iskreno govoreći, nisam primetio veliku razliku sa i bez ove funkcije. Možda bi razlika bila očiglednija da su u pitanju kontrastni objekti.

Smile – kliknite na taster kamere a fotografija će biti snimljena onog momenta kada se osoba nasmeje. Ovo je odličan trik da zabeležite nečiji osmeh. Mali je broj ljudi koji će koristiti ovu opciju ali sigurno je da će se nekom dopasti.

Beutiful face – ovo je još jedan od efekata koji uklanja nedostatke na licu. Ponekad je rezultat dobar a ponekad nije. Sve zavisi od vaše sreće.

Panorama – obezbeđuje uobičajene panorama fotografije i donekle usporava rad kamere. 360 stepeni panorama ne radi, ali i rezultati koje dobijate veoma su zanimljivi.

Karikatura – filter koji izvrće boje i prikaz čini grotesknim. Nisam siguran da će nekome ovo trebati.

Razmena fotografija – ova funkcija koristi Wi-Fi Direct, nakon odabira fotografije možete slati na drugi uređaj.

Deljenje fotografija sa korisnikom – snimite vašeg prijatelja, nakon toga će kamera pronaći sve njegove fotografije u vašem albumu i korišćenje WiFi Direct poslati ih vašem prijatelju. Da li je ova opcija neophodna? Ne znam, ali zvuči zanimljivo, iako u praksi najverovatnije neće biti korišćena. Po nekom pravilu, fotografije portreta ne razmenjujemo sa prijateljima već fotografije sa nekog događaja.

Label People – ovo je moderna opcija koja omogućava identifikovanje ljudi. Ukoliko kliknete na osobu meni pruža mogućnost da je pozovete ili napišete poruku. Na fotografiji osobe koja je prepoznata pojavljuje se žuti kvadrat.

U okviru podešavanja možete odabrati režim snimanja dok unapred podešene opcije pružaju mogućnost dostizanja najvećeg kvaliteta u različitim situacijama. Dostupni su sledeći režimi: Portrait, Landscape, Night, Sports, Indoor, Beach/Snow, Sunset, Dawn, Autumn Colors, Fireworks, Text, Twilight Illumination.

Ekspozicije može da bude u opsegu od -2 to +2, što je standarndo podešavanje.

Tajmer - 2, 5, 10 sekundi, ako želite da snimate fotografije sa odlaganjem.

Efekti - negative, black and white, sepia i others.

Rezolucija - maksimalna je 3264x2448 špiksela, možete da snimate fotografije u widescreen rezolcuiji 3264x1836 piksela.

Uravnoteženje belog - auto, daylight, cloudy, tungsten light, fluorescent light.

ISO - Auto, 100, 200, 400, 800.

Merenje - tačka, matrica.

Stabilizaicija - omogućena ili onemogućena.

Kvalitet fotografija (kompreisja JPEG) - najbolji, odličan, normalan.

Tag GPS - omogućeno po podrazumevanom podešavanju.

Treba napomenuti da možete na početni ekran uređaja postaviti ikonu kamere za pogodnije korišćenje ovog uređaja vašim potrebema.

Video. Video. Maksimalna rezolucija videa je 1920x1080 (1080p). U opciji za svojstva fajlova možemo videti da je video kreiran pri brzini od 30 kadrova u sekundi, ali da je rezultujući video pomalo secka. Autofokus je uvek uključen tokom snimanja, ali ne može uvek pravilno da se fokusira na objekat. Međutim, sve u svemu, kvalitet je na istom nivou kao kod konkurencije ili bolji. Prosudite sami. Kada snimate video možete snimiti i fotografiju. Loša stvar je što sekundarni mikrofon za snimanje stereo zvuka se često prekrije rukom.

Softverske karakteristike modela Note 2

Kod ovog modela sve je prilagođeno tako da se olakša rad jednom rukom. Na primer, tastatura u vertikalnom režimu može se prebaciti sa leve ili desne strane, u zavisnosti od toga kako držite uređaj. Standardnu QWERTY tastaturu odlikuje veliki broj digitalnih tastera sa gornje strane.

Pretraživač se može otvoriti u pop-up prozoru; kada kliknete na link otvara se mali prozor – nije baš jednostavno i ponekad je jednostavnije direktno pozvati novi prozor.

Kalkulator se takođe može smestiti levo ili desno.

Galerija je u potpunosti redizajnirana za prikaz sadržaja visoke rezolucije. Sa nekoliko dodira možete kreirati nove foldere i prebacivati fotografije tamo.

Po prvi put postavljena je kontekstualna strana u okviru zasebne strane na centralnom ekranu koja sadrži automatski generisane oznake u zavisnosti od akcije korisnika. Isto važi i za roaming i slušalice.

Na glavnom ekranu dostupan je „Simple Mode“ režim – velike ikone i widget-i. Teorijski, ova konfiguracija biće interesantna onima kojima telefon ne služi za sve, već onima koji ga koriste za osnovne funkcije.

Mogućnosti koje nudi S-Pen - update

Kod prethodnog modela olovka je predstavljala veoma važan deo, ali kao što to uvek biva, kod drugog modela takav dodatak ne dobija više toliko pažnje. U svakom slučaju, olovka je izmenjena i daleko je prikladnija i lakša za korišćenje. Drugo, prednost olovke je u tome što je možete uzete i odmah krenuti sa zapisivanjem beleški ili možete odmah početi crtati. Ono što takođe ne treba zaboraviti jeste da tokom razgovora možete koristiti olovku da nešto zapišete. Ovo se čini kao nepotreban dodatak, ali u suštini je veoma zgodan i čim počnete da koristite olovku shvatićete da je praktično nemoguće prestati sa njenim korišćenjem.

Telefon je značajno inteligentniji u odnosu na prethodne modele, tako da kada koristite S-Pen to ne znači automatski znači sklanjanje tastature ili prozora za unos teksta rukom (treba pomenuti ovde da je tačnost prepoznavanja poboljšana). Tako se može konfigurisani da se onemogući korišćenje tzv. „mastila“ da se ostavi obična tastatura na ekranu i olovka koristi za pritiskanje tastera, ako korisniku u nekom momentu tako nešto zatreba. Prepoznavanje rukom pisanog teksta je dostupno samo za engleski jezik.

Olovka je tačnija (1024 pritiska, i različitih pritisaka), i dodata je mogućnost njenog korišćenja u velikom broju programa. Na primer, u okviru S Planer opcije možete početi da pišete belešku za određeni dan, ili nacrtati nešto.

U galeriji možete da olovkom označite neku fotografiju, pa se na taj način uvećava njena veličina. Kada gledate video možete vršiti premeštanje klizača koji ukazuje na deo videa koji trenutno gledate napred ili nazad. Ovo su mala unapređenja ali su veoma korisna i veoma vidljiva. Možete da pritisnete taster i da zadržite olovku što trenutno poziva meni u kojem možete da unesete reči i komande. Takođe, možete da konfigurišete napredne karakteristike, prečice i programe.

Od prijatnih i veoma zgodnih karakteristika je prisutna mogućnost da se odseče bilo koji deo teksta na ekranu i trenutno ubaci u bilo koji program. Olovka je u ovom slučaju neprocenjiva.

U elektronskoj pošti, porukama i brojnim drugim aplikacijama, možete da označite liniju i zatim će se u njoj prikazati određena informacija kao što je email ili naslov poruke. Preporučeno je da pogledate video u kojem opsujemo do detalja funkcionisanje S-Pen-a jer u današnjim uređajima ne postoji uređaj koji je analogan ovome.

Takođe, vredno je pogledati kako on može da radi s formulama i crtežima. Ove funkcije su slične kao kod Galaxy Note modela i nisu se nimalo izmenile.

Utisci

Kada je reč o kvalitetu prenosa glasa uređaj se veoma razlikuje u odnosu na prethodni model, pri čemu je jačina zvuka glasnija, a zvuk jasniji. Jačina zvuka je viša od proseka, ali postoji loš efekat vibracije koji utiče na kompletno telo uređaja.

Jedina moja zamerka koju imam vezano za ovaj uređaj je njegova veličina. On je prilično velik i ekran je suviše velik da bi se moglo raditi sa jednom rukom uprkos svim podešavanjima i zgodnim detaljima. Sa druge strane, velika dijagonala ekrana obezbeđuje velike uglove vidljivosti za video klipove, fotografije, te nudi dobru priliku za rad sa olovkom i unos informacija. U ovom momentu nema alternativa ovom uređaju ako tražimo smart telefon koji ne samo da poseduje veliki ekran, već nudi i mogućnosti pisanja rukom. Nove karakteristike S-Pen-a su veoma bogate i ako ih koristite, uređaj se može ponašati mnogo drugačije, nego ako ne koristite ovu opciju. Iz mog iskustva znam da mnogi ne koriste olovku i kupuju smart telefon velikog ekrana. To je u redu ako korisnici tako žele. U principu, ovi kupci su dobili ono što su želeli. Po mom mišljenu ovaj model definitvno ima predispozicije da bude uspešan. Imajući u vidu popularnost originalnog Note modela, njegov naslednik će biti tražen. Ovaj uređaj nema mnogo nedostataka, samo je pre nego što se odlučite potrebno da shvatite zašto vam je ovaj uređaj potreban. Ako nemate potrebu da koristite olovku, onda je možda bolje da kupite Galaxy S3 koji ima gotovo istu funkcionalnost, samo nema olovku. Naravno, ušteda na ceni modela S3 u odnosu na Note 2 ako vam olovka je neophodna ne opravdava odluku o kupovini S3. Ovaj uređaj je u svakom slučaju jedinstven i nešto što se na tržištu nije pojavilo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024