Xperia Z C6603
5" PLS
Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 2 GB, Interna 16GB
2330 mAh baterija Neizmenjiva
kamere 13MP-Glavna 2MP-Selfi
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:

Kompletan test smart telefona Sony Xperia Z

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Stereo slušalice
  • Postolje
  • USB-kabl
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Glavni model kompanije Sony u prvoj polovini ove godine i jedan od najinteresantnijih Android smart telefona svih vremena je pred nama. Telefon poseduje mnoštvo odličnih karakteristika, ali i nekoliko nedostataka. Najkontroverzniji deo ovog uređaja je njegov ekran.

Dizajn, izrada

Ovaj model je najavljen tokom CES događaja početkom godine i svakako je jedan od najneobičnijih uređaja koji su prikazani na tom događaju.

Sony je prilikom najave ovog uređaja izneo mnoštvo marketinških fraza o dizajnu, o tome da je ovaj uređaj sjajan, bez obzira iz kog ugla ga posmatrate u smislu upotrebljivosti. Da li je to sve zaista tako ostaje da se uverimo. Istina je da je ovaj uređaj zaista lep kada ga posmatrate na fotografijama. Međutim, ukusi su različiti. Moramo da se složimo da je uređaj veoma atraktivan, možda čak i najatraktivniji među novim Android smart telefonima. Kada je reč o ovom uređaju morate da imate u vidu da se njegova površina crne boje veoma brzo prlja, dok su sa prednje i zadnje strane sjajne površine magnet za otiske prstiju, ali i za ogrebotine.

Zbog činjenice da nije lako obrisati sjajnu površinu ovog modela uvek i usled činjenice da su otisci prstiju veoma vidljivi na crnoj površini, savetujemo da se iz praktičnih razloga odlučite za Sony Xperia Z model u beloj boji. Ivice uređaja su zaokrugljene, kvalitet izrade je veoma dobar i ne pokazuje ni najmanje tragove zazora između površina. Sa donje strane uređaja se nalazi tradicionalni otvor za povlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata, svi korektori su zatvoreni plastičnim zatvaračima, 3.5mm priključak, microUSB slot, slot microSIM kartice. Obzirom da su svi priključci zatvoreni plastičnim zatvaračima koji čvrsto naležu, nema nikakvih problema ako telefon nosite recimo na plažu da će pesak ući u kućište. Ispod tastera za uključivanje se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Jedini nedostatak je neobičan dizajn 3.5mm konektora, pa kada je zatvarač sklonjen priključak ga dodiruje pa može da se desi da se vremenom olabavi. Naš savet je da ako se plašite da bi ovo moglo da se dogodi, da odaberete Bluetooth slušalice ili docking stanicu za punjenje. Dimenzije uređaja su 139x71x7.9mm, dok je masa 146grama. Sviđa nam se kako je ovaj uređaj masivan, ali za one koji ne vole glomazne telefone ovaj uređaj definitivno neće biti dobar izbor i bolje je da ga zaobiđu.

Koristili smo Z model dugo vremena i on je izdržao različite atake na njegovo kućište, bilo kada je reč o ispadanju, polivanju i drugim načinima na koje možete da uništite telefon. Kao što možete videti, izgled telefona se nije promenio i to nas čini srećnim. Plastični poklopci su na svom mestu. Iznad ekrana se nalazi ELD lampica koja svetli pri punjenju li pri različitim zadacima i drago nam je što Sony i dalje odlučuje da implementira ovu vrstu notifikacije događaja.

Zaštita

Jedinica je zaštićena u odnosu na vodu prema standardima IP55 i IP57, što znači da možete da se tuširate zajedno sa telefonom ili da plivate noseći uređaj. Za uređaj ovakve prirode reč je o odličnoj karakteristici. Prilikom razgovora sa nekim prijateljima koji su imali slične uređaje moramo da kažemo da je kod jednog stradala kamera usled prodiranja vode, dok je drugi kolega na ovaj način uništio nekoliko telefona. Kada je reč o modelu Sony Xperia Z koji je u nekoliko navrata bio poliven vodom, kafom ili gaziranim sokom dovoljno je da ga isperete od stranog sadržaja i nastavite da koristite. Ovaj uređaj je bio u više navrata ispuštan i sve u svemu i dalje se veoma dobro drži.

Ekran

Uređaj karakteriše TFT ekran dužine dijagonale 5“ i rezolucije 1920x1080 piksela. Ovaj ekran podržava Mobile BRAVIA Engine 2 (druga generacija) što unapređuje kvalitet prikaza slike, ali to nije sve, jer između slojeva ekrana nema vazdušnog međuprostora. Ekran se savršeno ponaša na suncu u poređenju sa iPhone 5 modelom, čak i pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu se mogu lako pročitati.

Drugo bitno pitanje vezano za ovaj uređaj je to što u poređenju sa drugim uređajima, kao što je HTC One, Z model se pokazuje slabije kada je reč o zasićenju boja kada se smanjuje ugao vidljivosti. Ovo je naravno primetno kada baš radite poređenje između dva telefona i imate jedna pored drugog, pri čemu im zakrećete ekrane i posmatrate razliku. Takođe, kod ovog modela ćete primetiti da je boja blago žućkasta. Međutim, to je primetno samo kada se baš udubite i pri svakodnevnom korišćenju ovog uređaja apsolutno nećete imati problema sa tako nečim. Mislimo da su mnogo važniji detalji brzina pokretanja pretraživača i drugih aplikacija nego jedan ovakav detalj.

Biće voema interesantno videti ekran modela ZL, koji će biti istog ili boljeg kvaliteta.

Prodajno pakovanje

Za uređaj je dostupno veoma zgodno postolje u koje se smart telefon umetne pri čemu se njegova baterija puni. Mi smo koristili postolje koje je stajalo u dnevnoj sobi, i kada se uveče vratite sa svojih dnevnih aktivnosti stavite telefon u ovakvo postolje i njegova baterija je do jutra napunjena. Ovakvo postolje je dostupno u različitim bojama i na nekim tržištima je dostupno u okviru prodajnog pakovanja, dok se na nekim kupuje zasebno.

Želimo da zahvalimo kompaniji Sony na kvalitetnim slušalicama. Reč je o istinski kvalitetnom setu kreiranom na osnovu dobrog starog modela EX-300. Postoji verzija ovih slušalica koja je dostupna za iPhone i definitivno su jedne id najboljih među jeftinim slušalicama.

Kada se ove slušalice upare sa Sony Xperia Z modelom jasno će vam biti da je vreme Walkman uređaja gotovo. Player F Serija uređaja baziranih na Androidu je dobila dosta pohvala, ali je sada kvalitet zvuka ovog uređaja uporediv sa kvalitetom zvuka koji se može ostvariti smart telefonom. Zvučna podešavanja su slična kod oba uređaja a korišćenje uređaja je pravo zadovoljstvo. Taster na slušalicama pokreće i zaustavlja reprodukciju i to ne samo u okviru standardnog plejera već i kod aplikacija treće strane kakva je soundcloud. Zvučnik je veoma dobar pa možete govoriti bez da držite uređaj blizu usta. Takođe nam se dopala činjenica da slušalice karakteriše drugačija dužina kabla za dve slušalice pa ih možete prebaciti preo vrata.

Razlike između evropske i japanske verzije

Verzija ovog uređaja za Japan nosi oznaku SO-02E i očigledno je da poseduje drugačiji ekran. Ukratko, ovaj model poseduje bolji ekran što važi za jačinu osvetljenja, bolje uglove vidljivosti, činjenicu da je crna boja bolja kao i same boje.

Postoje određene razlike u dizajnu, zadnjoj strani uređaja i infracrvenom portu. Takođe nema režima podešavanja Stamina, dok su i boje kućišta drugačije. Dostupan je određeni broj aplikacija treće strane kao i različiti lokalni servisi.

Čudno je da verzija za Evropu je dobila drugačiji ekran što je možda najkontroverznija stvar u vezi Sony Xperia Z modela.

Performanse

Korišćena je verzija 4.1 (Jelly Bean) Android operativnog sistema i o specifičnostima ove verzije se možete informisati preko brojnih izvora.

Najvažnije je da možete ostaviti samo jedan desktop, smestiti na njega sve neophodne ikone i drugi načiniti tek ako ostanete bez prostora na prvom. Sada ćemo govoriti o nekim drugačijim karakteristikama. Na primer, korporativni widget „Clock“ omogućava da odaberete binarni časovnik. Tu su i predivne nove teme, dok se melodije zvona nisu promenile. Kao i uvek kada je reč o kompaniji Sony, dostupno je mnoštvo ikona ali nam se najviše sviđa početni ekran i činjenica da kada je zaključan jednostavnim prevlačenjem prsta možete uraditi šta želite i odmah preći na plejer ili kameru. Dostupan je i radio, mini aplikacija kojoj se može pristupiti iz menija pokrenutih programa. Takođe, dostupni su kalkulator, beleške, snimač glasa koji veoma dobro radi. Tradicionalno Sony podržava širok izbor video i audio formata, preuzeti filmovi lako prepoznaju plejer. Korporativni kompanijin plejer podržava Clear Audio +, pri čemu ova funkcija značajno menja zvuk, ali onda ne morate da koristiti druge ekvilajzere, surround zvuk, dinamički normalizator i druge alate. Mislim da je pak najvažnija stvar ona koja se odnosi na korišćenje odličnih slušalica koje obezbeđuju zvuk koji je sličan onome koji obezbeđuje Sony Walkman S. Kada je reč o Android smart telefonima Sony Xperia Z i ZL modeli nude najbolji kvalitet audio reprodukcije

Kao što možete videti gornju liniju ekrana karakteriše notifikacioni widget, koji prikazuje da li je bežični interfejs uključen , dok su niže datum i vreme. Kada je ekran zaključan možete ući u mini plejer i kontrole reprodukcije bez da ulazite preko glavnog ekrana. Ovo je korisno u automobilu. Uređaj se može koristi za navigaciju i koristi program Wisepilot, pri čemu nam se čini da su ipak Google Mape pogodnije za korišćenje.

Iz nekog razloga, proizvođač je odlučio da instalira Socilalife, kada kliknete ikonu ona vas je ranije vodila na Google Play ,a sada se pojavljuje poruka da servis nije podržan na ovom uređaju što je besmisleno.

Uređaj koristi quad core 1.5GHz Qualcomm APQ8064+MDM9215M Quad core procesor dok je za grafiku zadužen Adreno 2320 procesor. Telefon poseduje 2GB sistemske memorije. Još uvek nam nije jasno koje aplikacije su potrebne da bi do krajnjih granica iskoristili potencijal ovog uređaja. Prilikom korišćenja uređaja on se ponašao savršeno, ali je ipak bilo primetno zagrevanje uređaja i to ne u maloj meri kada smo koristili pretraživač. Naročito se zagrevao zadnji deo uređaja oko kamere. U okviru Antutu testova, uređaj je ostvario 20.219 poena što čini ovaj model jednim od najmoćnijih smart telefona današnjice.

Kamera

Uređaj poseduje 2.1MP kameru sa prednje strane koja je odličan za snimanje protret fotografija. Podržava video rezoluciju do 1080p rezolucije, dok je sa zadnje strane instalirana glavna kamera koju karakteriše 13MP rezolucija (Sony Exmor RS), LED blic, mnoštvo podešavanja. Prirodno, tu su i opcije koje su karakteristične za kompaniju Sony kao što su autofokus, pan i druge karakeristike. Dostupan je i režim Burst koji kada aktivirate kamera počinje kontinualno da snima fotografije i zatim sve kadrove koji su snimljeni u okviru buffera smesti u jedan direktorijum pa možete da odaberete one koje smatrate najboljim. Ovo je odlično za dinamičko fotografisanje, kao imate decu ili životinje kada snimate njihove aktivnosti. Interfejs kamere je promenjen i bolji je.

Kada je reč o snimanju video sadržaja bilo tokom dana ili noći, uz svo poštovanje koje imamo prema kompaniji Sony ne možemo reći da HDR režim za video radi dobro. Slika je zrnasta a gledanje sadržaja na ekranu računara je mučenje. Video snimljen po danu je relativno dobar, dok kada snimate video možete istovremeno da snimite i fotografiju, ali samo manje rezolucije. iPhone 5 rezolucija se nije promenila. Ona jednostavno ne može da bude promenjena u meniju niti bilo gde drugde. Sa fotografijama takođe sve ide glatko, snimanje se ne dešava trenutno već nakon jedne sekunde, dok je iPhone 5 bolji. Generalno rečeno, sve je manje više dobro, ali ako ste očekivali neka čuda kada je reč o kameri neće moći da budu zadovoljni. Međutim, mnogo nas pitaju da li Sony Xperia Z može da zameni digitalni foto aparat. Može. Isto tako mogu da ga zamene i Xperia V, iPhone 4/4S/5 i Samsung Galaxy S3. Sve zavisi od toga šta očekujete od uređaja. Naravno, mnogo današnji digitalni foto-aparati snimaju stotinu puta bolje od smart telefona i to se mora prihvatiti. Druga stvar je u tome što smart telefon može da zameni dva uređaja u jednom. Dajemo nekoliko saveta kako da ostvarite najbolje rezultate kamerom ovog modela. Naime, preporučuje se upotreba režima „Superavto“, isključivanje blica i lagano pritiskanje ekrana. Naravno, nije preporučljivo birati efekte ako vam to baš nije neophodno.

Primer video klipa 1 (MP4, 36 MB) >>>

Primer video klipa 2 (MP4, 127 MB) >>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi bateriju kapaciteta 2400mAh. Dostupan je režim rada Stamina koji kada je ekran isključen, WiFi isključen, ne koriste se aplikacije omogućava da se značajno popravi trajanje baterije. Neke od aplikacija značajno kvare vreme trajanja baterije i među takvima je Facebook. Ako se Sony Xperia Z koristi minimalno baterija može da obezbedi čak 4 dana rada uređaja. Trajanje baterije je prema tvrdnji proizvođača 11 časova razgovora, 40 časova reprodukcije muzičkih sadržaja i 5.5 časova video reprodukcije. U realnosti, uređaj ne može da radi više do dva dana uz aktivno korišćenje. Naročito ako često koristite WiFi. Generalno, Xperia Z nudi veoma predvidivo trajanje baterije, ali uz pomenuti režim rada ovaj uređaj ostvaruje veoma dobro trajanje baterije.

Memorija

Uređaj poseduje 16GB interne memorije pri čemu je korisniku dostupno 11.73GB skladištenog prostora. Srećom, uređaj poseduje i slot microSD kartice pa možete da ugradite karticu kapaciteta 64GB. Imajući u vidu da imate mogućnost kontinualnog snimanja fotografija, memorija može da se brzo isprazni.

Mogućnosti bežičnog povezivanja

Moramo da napomenemo da Sony Xperia Z model podržava LTE sistem prenosa podataka pri čemu će vlasnici imati mogućnost korišćenja brzog prenosa podataka. Pored toga, uređaj podržava WiFi, Bluetooth 4.0, WiFi Direct, GPS, GLONASS, NFC, microUSB konektor podržava MHL pa možete smart telefon da povežete sa televizorom.

Zaključak

Slušalica nije naročito glasna i ponekad ćete imati problema da čujete sagovornika, naročito ako se nalazite u glasnom okruženju. Eksterni zvučnik takođe nije mnogo glasan, pa slušanje muzike preko ovog zvučnika pomenutim uređajem neće biti baš zadovoljstvo. Bolje je da koristite slušalice. Nismo uspeli da saznamo gde se nalazi senzor blizine, pa tako kada razgovarate ponekad se desi da se ekran isključi i moguće je da ćete odbiti ponekad poziv pritiskom pogrešnog tastera.

Koji je krajnji rezultat? Moramo biti objektivni. Sa jedne strane nikada se ne trudimo da namećemo svoje stanovište kada je reč o tome koji uređaj vam preporučujemo da kupite. Objektivno, iPhone 5 je mnogo bolje uravnotežena jedinca, nedostaci su jasni, ali je generalno ovaj model univerzalniji. Subjektivno, po ceni po kojoj se Sony Xperia Z prodaje, reč je o jednom od najinteresantnijih smart telefona na tržištu. Sviđa nam se dizajn i rešenje aluminijumskog tastera sa desne strane na koji se veoma brzo naviknete. Nadamo se da će Sony odlučiti da ovaj taster koristi i u okviru drugih uređaja. Velike dimenzije uređaja nam ne smetaju, a dostupna je i zaštita od vode. Model ZL za razliku od modela Z nije vodootporan. Ekran je kod ovog modela najkontroverznija stavka, ali savet je da ako vam se ovaj uređaj dopada pre kupovine dobro pogledate ekran i vidite da li vam odgovara to što on nudi. Takođe, model nudi pristojnu kameru, slot memorijske kartice i sve moguće vrste opcija za bežično povezivanje.

Pitanje koje se postavlja je vezano pre svega za naziv ovog uređaja. Oni koji poznaju šemu imenovanja uređaja kompanije Sony znaju da uređaji označeni sa Z su najnapredniji uređaji bilo da je reč o laptopovima, foto-aparatima i drugim uređajima. Stoga se postavlja pitanje da li ovaj model zaslužuje naziv Z? Odgovor je pozitivan, ali je šteta što korisnici u Japanu imaju smart telefon sličnih karakteristika i mnogo boljeg ekrana i što kupci u drugim delovima sveta ne mogu da uživaju u istom takvom ekranu.

Međutim, odličan dizajn ovog modela ostaje. Reč je svakako o veoma interesantnom uređaju za svakodnevnu upotrebu. Moramo da preporučimo ovaj model ne samo ljubiteljima Sony uređaja, već svima onima koji traže interesantan uređaj. Jedinica nije bez nedostataka, ali svakako predstavlja korak napred za Sony.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020