105 (2013) 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 105 (2013)
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 105 (2013). U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 105 (2013) vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled modela Nokia 105

Fotografije modela Nokia 105

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija kapaciteta 800 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

U okviru prodajnog paketa zajedno sa telefonom su uputstvo za upotrebu, baterija i punjač. Natpis na kutiji je na engleskom, postoji nalepnica sa sertifikatima, uključujući PCT, kao i nalepnica sa kontaktima kompanije Nokia.

U samom pakovanju je dokumentacija vezana za telefon. Nadamo se da će u praksi Nokia da nastavi da za jeftine mobilne telefone pojednostavljuje uputstva za upotrebu zajedno sa praksom prevođenja sadržaja prodajnog pakovanja na jezik zemlje u kojoj se telefon prodaje. Jeftine mobilne telefone često kupuju i stariji kupci i za njih nepretenciozno uputstvo je korisno ili čak neophodno.

Dizajn, materijali, kućište

Nokia 105 je klasičan uređaj baziran na običnoj glatkoj plastici. Reč je o materijalu prijatnom na dodir, praktičnom u smislu da na njemu ne ostaju otisci prstiju i mrlje. Nedostatak je taj što se kućište ipak dosta uprlja pri čemu su nakon mesec dana korišćenja ovog modela na njemu počeli da se vide tragovi ogrebotina.

Telefon je dostupan u dve boje - crnoj i plavoj. Crna je praktičnija i na njoj će biti manje tragova korišćenja, ali plava izgleda veselije i svetlije.

Forma modela Nokia 105 je savršena - uređaj savršeno stoji u ruci, pri čemu su sa zadnje strane uređaja zakošene ivice, a telefon izgleda veoma glatko.

Dimenzije

Dimenzije modela Nokia 105 su tipične za jeftini model: 107 x 45 x 14.5 mm, a masa je samo 70 grama. Kao što smo ranije naveli uređaj savršeno stoji u ruci. Može se nositi u džepu svakog dela odeće, čak i šorcu na leto skoro da nećete osećati njegovu masu.

Sa gornje strane telefona se nalazi tanki konektor za punjenje, 3.5 mm mini utičnica za slušalice i LED lampica. Sa donje strane je otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata ili ruke.

Numerička tastatura

Telefon koristi klasičnu numeričku tastaturu, napravljenu iz jednog bloka, kao i četiri kontrolna tastera (takođe uključeni u ovu jedinicu) i četvorosmerni navigacioni taster. Plus ove tastature je to što je napravljena od gume pa ako prospete vodu na nju ili vas iznenadi pljusak neće biti štete. Minus je to što pritiskanje tastera nije baš zgodno, pogotovo ako uporedite tastaturu modela Nokia 105 sa tastaturom modela Nokia 1280, koja koristi odvojene, vrlo zgodne tastere.

Pozadinsko osvetljenje tastature je meka bela svetlost, prijatna za oko.

Oznake na tasterima, po našem mišljenju su manje nego što treba obzirom da i brojevi i slova su štampani u veoma malom fontu, tako da osoba sa lošim vidom neće lako da se navikne na oznake na tastaturi.

Ekran

Nokia 105 koristi TFT ekran u boji sa dijagonalom od 1.4“. Na sajtu kompanije Nokia, navodi se da ovaj ekran pripada RGB liniji što je zanimljiva opcija. Rezolucija ekrana – 128x128 piksela, ekran prikazuje do 65.000 boja. U praksi, ekran je vrlo loš, sa minimalnim uglom vidljivosti, dosadnom slikom i banalnom nemogućnosti da se prilagodi osvetljenost ekrana. Postoje pozitivni detalji pa uprkos činjenici da je korišćen jednostavan TFT ekran pri izlaganju sunčevim zracima slika na njemu je i dalje savršeno čitljiva.

Šteta je da je Nokia odlučila da napusti crno-beli ekran u korist kolor ekrana nakon drugih proizvođača. U segmentu najjeftinijih uređaja monohromatski ekran bi mogao biti velika prednost u korist ovog telefona.

Baterija

Kapacitet baterije ovog modela je 800 mAh, i on koristi Li-Ion bateriju BL5CB. Proizvođač tvrdi da baterija obezbeđuje 12.5 sati razgovora i do 842 sati rada u režimu mirovanja, ali ovi podaci su daleko od realnosti, kao što je obično slučaj kod svih kompanija bez izuzetka, kada je u pitanju navođenje vremena rada.

U stvarnosti, Nokia 105 radi oko 7-8 dana, ako koristite telefon kao rezervni i razgovarate bukvalno 5-10 minuta dnevno, a samo kada gotovo ne koristite telefon (par poziva nedeljno kada glavna jedinica iz nekog razloga nije bila funkcionalna), period između punjenja traje oko dve nedelje.

Kvalitet glasa

Kvalitet prenosa glasa modela Nokia 105 je dobar, nijedna strana se ne žali na smetnje ili šum, glas je jasan, prepoznatljiv. Međutim, da čujete sagovornika nećete moći tako dobro. Suština je da kod modela Nokia 105, kao i u prethodnom modelu, glavni zvučnik je za razgovore i melodije zvona i on je na vrhu, bliže zadnjem delu uređaja. Kao rezultat toga, da biste dobro mogli da čujete drugu stranu, najbolji zvuk je na mestu gde se nalazi slot za uklanjanje poklopca baterije.

U isto vreme u bučnim okruženjima morate da pojačate jačinu zvuka blizu maksimuma, pri čemu vaš razgovor sa sagovornikom u tom slučaju mogu da slušaju svi ljudi oko vas, jer maksimalna jačina zvuka za poziv kod modela Nokia 105 je na nivou jačine zvuka u handsfree režimu. Jasno je da je upotreba jednog zvučnika povezana sa cenom ovog modela pri čemu da je proizvođač dodao drugi zvučnik to bi značajno uticalo na cenu ovog modela. Veoma je razočaravajuće da Nokia 105 poseduje samo jedan zvučnik jer to kvari utisak celog uređaja koji poseduje elegantan dizajn, odgovarajuće dimenzije, pa čak i tolerantni ekran.

Meni

Meni telefona je kreiran kao niz od deset ikona, pri čemu se nećemo zadržavati na detaljnom opisu svih stavki već samo istaći najvažnije.

Adresar je jednostavan i u memoriji telefona se može čuvati do 500 kontakata, sa maksimalno tri stavke u svakom kontaktu. Dostupne opcije su podeljene po tipu. Ne mogu se dodeliti zasebne melodije zvona za kontakt, ali možete da izaberete sliku iz ponuđenih. Postoji opcija crne liste brojeva pa oni koji pozivaju sa nekog od takvih brojeva neće moći da pozovu vlasnika telefona.

Telefon ima budilnik, kalendar, kalkulator, konvertor, tajmer, štopericu. Takođe, treba pomenuti i program „Troškovi“ koji može pomoći da pratite finansije jednostavnim ubacivanjem dnevnih i mesečnih podataka, što ukazuje kako i na šta trošite novac. Možete dodati sopstvene kategorije.

U okviru modela Nokia 105 postoji i LED lampica. Ona se uključuje tako što držite taster strelica gore na navigacionom tasteru.

FM-radio radi sa slušalicama. Možete da igrate jednu ili dve igre koje su dostupne na telefonu.

Zaključak

Jačina zvučnika kod modela Nokia 105 je dobra, ali melodije zvona u aparatu nisu najsrećnije odabrane. Većina njih zvuči prosečno, a ne glasno, odnosno prethodni model je po tom pitanju bio bolji. Međutim, vibracija je veoma dobra, moćna, i ako držite uređaj u džepu pantalona, verovatno ćete osetiti vibraciju čak i kada hodate.

Prednosti modela Nokia 105 su njegov dizajn, uspešan oblik kućišta, veličina i minimalna težina kao i dugo trajanje baterije od oko nedelju dana ili duže. Osim toga, uređaj poseduje zgodnu tastaturu, funkciju crne liste, program „Troškovi“, što je veoma dobro kada je reč o jeftinom uređaju.

Slabosti ovog modela su jedan zvučnik za dolazne pozive i razgovore, kao i činjenica da uređaj ne poseduje najbolji kolor ekran odnosno u slučaju ovog modela se plave mrlje pojavljuju spontano.

Prosečna cena za model Nokia 105 je na nivou prethodnog modela, Nokia 1280. Ako vam je potreban uređaj koji karakteriše glasan zvučnik za pozive, bolje je uzeti prethodni model 1280, a ako vam ova opcija nije bitna, ostali detalji su slični (cena, vreme trajanja baterije). Nokia 105 izgleda zanimljivo sa novim alatima, novim melodijama, gumiranom tastaturom u bloku izrađenom izjedna. Želeli bismo da vas podsetimo da je Nokia 105 vredan kao rezervni uređaj koji povremeno koristite. Ako ste u potrazi za jeftinim mobilnim telefon za redovne pozive, bolje potražite neki od modela kompanija Samsung i Alcatel, koji su sa svojim kvalitetom zvuka i slušalice daleko bolji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024