Optimus G E975 2012
2012. godina
4.7" LCD, 69.2% body
5% S4 Pro APQ8064A, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 32GB, EXT nema
2100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon LG Optimus G E975
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus G E975. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus G E975 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona LG Optimus G (E975)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Žične stereo slušalice

Uvod

Prodaja LG Optimus G uređaja počela je u novembru prošle godine, a kada se u obzir uzmu tehničke karakteristike modela, ovaj model se mogao smatrati najbržim Android baziranim smart telefonom. Zanimljivo je da je LG Electronics kompanija u saradnji sa Google-om započeo prodaju Google Phone uređaja koji nosi naziv Nexus 4, koji je gotovo u potpunosti kopirani Optimus G, poseduje najnovije verziju Android 4.2, a uz to je i jeftiniji. Potražnja je bila toliko visoka da proizvodni kapaciteti ovog proizvođača jednostavno nisu mogli da idu u korak sa njom.

Na matičnoj teritoriji proizvođač je predstavio smart telefon sa još bogatijim karakteristikama – Optimus G Pro koji odlikuje 5“ ekran full HD rezolucije. Optimus G model je postepeno evoluirao.

Dizajn, veličina, kontrole

Bilo bi zaista neobično da LG u okviru svog novog uređaja nije iskoristio koncept dizajna viđen kod modela Google Nexus 4 modela.

Kada je reč o dizajnu Optimus G modela, u pitanju je model četvrtastog oblika, ali u poređenju sa modelom Nexus, ovaj bolje pristaje u šaku zahvaljujući njegovim zaobljenim ivicama. Pored toga, Google Phone odlikuje i obloga koja je meka na dodir tako da i on lepo pristaje u šaku, dok Optimus G odlikuje sjajna površina na bočnim stranama.

Dimenzije Optimus modela su 131.9 x 68.9 x 8.5mm, dovoljno je kompaktan i relativno tanak, dok su dimenzije Nexus-a 133.9 x 68.7 x 9.1mm. Težina aparata je 145 grama dok je Samsung Galaxy S III lakši (133 grama, što nije neobično usled upotrebe plastike), ali je viši za 5mm i 0.1mm deblji.

Završna boja koja odlikuje aparat je prilično lošeg kvaliteta budući da se boja vremenom skida i da se ispod pojavljuje plastika. Sa druge strane, boja podseća na metal.

Sa strana se nalaze dve trake sivo-crne boje, dok ivice lagano vire iznad površine zadnjeg poklopca i pružaju zaštitu od oštećenja. Sjajna, crna plastika lepo izgleda i dobrog je kvaliteta. Za mesec dana aktivne upotrebe nije se pojavila nijedna ogrebotina, nijedno udubljenje.

Kao i Nexus 4, Optimus G odlikuje originalni dizajn sa zadnje strane. Prva stvar koju ćete primetiti jeste kućište: druga generacija Gorilla Glass zaštite gotovo da je bez ogrebotina ali kao i svako drugo staklo i ovo je prilično osetljivo pa je potrebno pažljivo rukovanje. Isti ovaj problem bio je vidljiv i kod iPhone 4/4S modela. Ispod staklene zaštite vidljiv je sjajni panel sa malim kvadratima. Ukoliko se zagledate, videćete da je izrađen od mikroskopskih preseka pod različitim uglovima. Međutim, dizajn je u potpunosti drugačiji kod modela G u odnosu na Nexus. Kod prvog modela dizajn je ujednačen dok kod drugog postoji specifični šablon tako da je prikaz drugačiji kada se aparat postavi u određeni ugao pa je pod svetlom moguće videti efekat matrice. LG se nije odlučio za ovakav efekat. Zanimljivo je da je kod Samsung Galaxy S IV zadnji poklopac gotovo isti. Međutim, kod SGS IV u pitanju je plastika.

Otisci prstiuju ostaju sa prednje i zadnje strane kućišta. Međutim, praktično su nevidljivi i lako se brišu.

Kvalitet izrade Optimus G modela zaslužuje sve pohvale. Takođe treba naglasiti da je kućište prilično čvrsto i da nema odvojivih delova. U skladu sa tim i baterija je ugrađena, što je naišlo na mešovite reakcije. Lično smatramo da po pitanju toga ne treba da postoji nikakav problem, jer ako problem iskrsne dovoljno je odneti aparat u servis.

Sa prednje strane nalazi se senzor osvetljenja i blizine, slušalica i svetlosni indikator koji ukazuje na različite događaje. Senzor osvetljenosti vrši podešavanje osvetljenja. Senzor blizine odlično radi i u vreme testiranja sprečavao je ekran od aktiviranja usled slučajnog dodira. U centralnom delu nalazi se slušalica koja je pokrivena metalnom rešetkom. Jačina tona je veoma dobra i često je potrebno utišati je. Zvuk je prijatan, nema pozadinske buke niti eha.

Ispod ekrana nalaze se tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Menu“ i „Home“. Bez osvetljenja ovi tasteri su gotovo nevidljivi, a označeni su tamno sivom bojom. Nivo osvetljenja je nizak.

Sa donje strane nalazi se microUSB priključak, dok se sa gornje strane nalazi dodatni mikrofon za redukciju šuma i standardni 3.5mm audio priključak za slušalice.

Slot microSIM kartice nalazi se sa leve strane: korišćenjem spajalice moguće je otvoriti ovaj odeljak i ubaciti SIM karticu. Odmah iznad nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Izrađen je iz jednog komada i odlikuju ga dve strane, jedna sjajna i druga hromirana. Sa druge strane nalazi se isti tip tastera, ovaj put je u pitanju on/off taster koji se nalazi tačno ispod palca ruke.

Sa zadnje strane nalazi se kamera koja je uokvirena sjajnom crnom plastikom i zaštitnim staklom. Modul je moguće podići za 1.5mm, ispod se nalazi blic, a zvučnik odmah ispod.

Generalno gledajući, nama se dizajn u potpunosti dopada, ergonomija je na visokom nivou kao i kvalitet izrade. U smislu izgleda i kvaliteta izrade LG Optimus G u potpunosti izgleda kao skup, vodeći model.

LG Optimus G i HTC Butterfly

LG Optimus G i Samsung Galaxy S III

LG Optimus G i iPhone 4S

Ekran

Po standardima moderne tehnologije, dijagonala ekrana ovog smart telefona je uobičajena – 4.7“, međutim, rezolucija nije među najvišima – 768 x 1280 (WXGA) piksela. Sa druge, strane potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se ovaj uređaj u prodaji pojavio u toku novembra prošle godine te da će G Pro model odlikovati unapređena dijagonala i rezolucija.

Gustina ekrana Optimus modela je 312ppi. Upotrebljena je IPS matrica, ali LG je odlučio da je isključi iz čitavog projekta pa se koristi marketinška oznaka True HD. Ukoliko mislite da je matrica Optimus G ista kao kod modela Nexus 4, varate se. Dizajneri i programeri su iskoristili veliki broj prednosti da se obezbede različita unapređenja, nešto slično kao što je urađeno u okviru Sony TV aparata i smart telefona. Obezbeđena je odlična gama boja uz dodatni kontrast i oštrinu. Prikaz slike na ekranu LG Optimus G je oštar, a obezbeđen je maksimalni kontrast dok je drugi parametar višak, to jest, gubljenje malih delova prilikom gledanja fotografija. U ostalim slučajevima, ekran modela Optimus G ponaša se kao svaki standardni model: osvetljenost u uglovima je nešto manja kada se aparat nagne na levu stranu, slika dobija plavičastu nijansu, a ukoliko se aparat nagne na levu stranu onda prikaz dobija žućkastu nijansu.

Poređenje ekrana modela HTC Butterfly (levo), Explay HD, Highscreen Explosion, LG Optimus G i ZTE Grand Era (desno):

Uglovi vidljivosti modela LG Optimus G

Matrica ekrana modela LG Optimus G

Bela boja je veoma lepa, mada je primetna svetla senka plave boje. Osvetljenost matrice je visoka, tako da prilikom izlaganja sunci ekran bledi, ali je čitljiv.

Ekran je kapacitivni, podržava do deset istovremenih pritisaka. Osetljivost je odlična.

Podešavanja ekrana:

  • Osvetlejnost (automatska ili manuelna)
  • Vreme isključenja ekrana (od 15 sekundi do 10 minuta)
  • Smart screen. Osnova tehnologije je to da ekran svetloi dok se gleda u ekran, odnosno ekran prepoznaje lice korisnika. Mi nismo otkrili kako ova funckija radi jer je ekran bio stalno uključen.
  • Automatsko rotiranje
  • Tip fonta. Možete da izaberete jedan od osam tipova fonta.
  • Veličina fonta. Možete odabrati mali, srednji, veliki i veoma veliki font.
  • Pozadisnko osvetljenje tastera. Ova sekcija aktivira ili deaktivira osvetljenje tastera ispod ekrana.
  • Svetlosno upozorenje. Ova opcija omogućava da ugrađeni LED blic treperi u slučaju propuštenog poziva SMS-a, maila ili kada su propušteni podsetnik, alarm itd.
  • Podešavanje formata slike. Promene odnosa strana učitane aplikacije da bi se izbeglo iskrivljenje ekrana.
  • Kalibracija senzora pokreta

Baterija

Uređaj koristi neuklonjivu litijum-polimersku bateriju kapaciteta 2100mAh, a ista baterija nalazi se i u modelu Nexus 4. Međutim, vreme rada koje baterije pružaju nije isto. Na primer, vreme razgovora korišćenjem Optimus G aparata je oko 15 sati, dok je kod Google Phone modela moguće razgovarati nešto kraće. Kada je reč o režimu mirovanja, LG beleži 450 sati rada u ovom režimu, a Nexus 4 oko 400 sati.

Tokom testirnaja dobili smo sledeće rezultate:

  • Reprodukcija HD-videa (720p, H.264) uz maksimalnu jačinu osvetljenja i jačinu zvuka pri slušanju preko slušalica: malo duže od četiri časa.
  • Reprodukcija muzike preko slušalica uz maksimalnu jačinu: malo više od 35 časova.
  • Igranje igara (najjače osveltjenje i zvuk): do 3 časa
  • Surfovanje korišćenjem WiFi mreže (visoka osveltjenost): oko 10 časova

Prosečno, baterija uređaja je trajala oko 15 časova uz 15-20 minuta poziva, slanje 20 tekstualnih porka, surfovanje internetom oko 5-7 časa (3G konekcija)

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u mrežema 2G (850/900/1800/1900), 3G 850/900/1700/1900/2100 i LTE (800/900/1800/2100/2600). Brzina prenosa podataka je DC-HSDPA 42Mbps, HSDPA - 21Mbps, HSUPA - 5.76 Mbps.

Postoji i Bluetooth 4.0 verzija sa A2DP i EDR profilima za prenos transfera glasa i fajlova. Sa povezivanjem slušalica nije bilo nikakvih problema, zvuk je jasan a povezivanje se izvodi brzo.

Nismo primetili da je dolazilo do gubitka mreže, oseltjivost je bila veoma visoka.

TDostupna je Wi-Fi 802.11 b/g/n mogućnost povezivanja (2.4/5GHz, DLNA, modul Murata SS2908001). Uređaj može da služi kao pristupna tačka. (WiFi hotpsot). U podešavanjima postoji specijalna stavka „Tethering“.

Osetljivost WiFi prjemnika je u liniji sa prijemnicima kod modela iPhone 4S, LG Optimus 4X, Galaxy Nexus i čak blago je bolja nego kod modela Galaxy S III/Note II.

Za transfer fajlova i sinhronizaciju podataka koristi se USB 2.0. Kada je povezan sa personalnim računarom, uređaj je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Takođe, uređaj je opremljen NFC čipom. Ovde je reč o tehnologiji visoke frekvencije kratkog opsega koja omogućava razmenu podataka između uređaja na rastojanju do 10cm. Dostupna je i karakteristika Android Beam koja omogućava razmenu podataka između mobilnih uređaja jednim dodirom.

Tu je takođe i Miracast – standard za bežičnu transmisiju multimedijalnih signala i definisan je od strane Wi-Fi Alliance prošle godine u septembru. Standard je baziran na Wi-Fi Direct tehnologiji koja za prenos signala zahteva samo dva kompatibilna uređaja – transmiter i risiver, što je i osnovna razlika u poređenju sa AirPlay, gde se transmisija između risivera i transmitera vrši isključivo preko Wi-Fi rutera.

Memorija i memorijska kartica

Memorija bi trebala da bude dovoljna za sve potrebe korisnika. Ima je 2GB. Prosečno, dostupno je oko 1.2GB. Ove godine, svi vrhunski uređaji će biti opremljeni tolikom količinom radne memorije.

Obzirom da LG Optimus G ne poseduje memorijsku karticu kao korsnik ćete biti ogrnaičeni na ugršanih 32GB skladištenog prosotra, od čega je korisniku dostpno 25GB. Nije mnogo, ali je više nego kod HTC butterfly modela ili Nexus 4 koji imaju 16GB.

Kamera

Optimus Gima dva modula kamere: 13MP (sa autofokusom) BSI i 1.3MP (prednja kamera, bez autofokusa, za video pozive). Dostupan je i Simplex LED blic koji omogoućava osvetljavanje sa 1.3-1.7m.

Minimalna vrednost ISO je 100, maksimalna (automatska) 1600. Minimalna vrednost brzine okidača je 1/1500, maksimalna 1/13, otvor blende - F/2.4, žižna daljina 30 mm.

Kvalitet slike je vrlo dobar. Uravnoteženje belog i ekspozicija su odlični, kao i oštrina koja se može uporediti sa onom kod modela HTC Butterfly. Pri lošem osvetljenju primetan je digitalni šum, dok se kamera pokreće veoma brzo.

Kamera ima mogućnost snimanja u full HD rezoluciji brzinom od 30fps, bez obzira na uslove osvetljenja. Tokom snimanja aktivira se i fokus. Kamera odlično radi, a možete podešavati i fokus. Zvuk je jasan, dok je jačina zvuka visoka. Mono zvuk je obezbeđen uprkos činjenici da postoji i sekundarni mikrofon.

Interfejs. Sa desne strane ulazi se u galeriju, moguće je aktivirati kameru i vršiti pregled fotografija i video sadržaja. Sa desne strane se prikazuju informacije o kadrovima ili video fajlu. Sa leve strane moguće je vršiti izmenu sa glavne i frontalne kamere, aktivirati okidač, režim rada, podesiti vreme snimanja i odabrati režim (Normal, HDR, Panorama i kontinualno snimanje).

Podešavanja kamere:

  • Tajmer
  • Geografsko označavanje
  • Zvuk pri snimanju
  • Automatsko okretanje
  • Resetovanje
  • Vodič u galeriju

Za frontalnu kameru moguće je odabrati „Cheese Shutter“, „Pretty Face“ (blago povećanje osvetljenja i blago zamagljen lik), kontrast, veličinu (1280x960, 1280x768, 640x480), Scene (Normal ili Night), kao i obrnutu sliku.

Podešavanja kamkordera:

  • Rezolucija (FullHD, HD, TV, VGA, MMS)
  • "Living effect." Vizuelni efekti koj ise primenjuju u okviru kadra ili specijalni efekti u pozadini.
  • Skaliranje
  • Osvetljenost
  • Kolor efekti
  • Geografsko označavanje
  • Zvuk pri smimanju
  • Automatkso okretanje
  • Resetovanje
  • Vodič za galeriju

Karakterisitke videa (u zagradam - Nexus 4):

  • Format fajla: MP4
  • Video kodek: AVC, 17 Mbit/s (12 Mbit/s)
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f/s
  • Kodek: AAC, 156 kbit/sec (96 kbit/s)
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primer fotografija:

Performanse

Smart telefon LG Optimus G (kao i Nexus 4) je obezbeđen jednim od najmoćnijih čipseta Qualcomm Snapdragon APQ8064. Ovde je glavni quad core ARM Cortex A15 pri čemu je radni takt svakog od jezgra 1.5GHz. Procesor je izrađen korišćenjem 28nm tehnološkog proces, ARMv7. Kao grafički akcelerator je korišćen moćni GPU Adreno 320.

Svako jezgro, kada je neophodno je asinhrono sa svojom sopstvenom brzinom radnog takta. Ovo čuva bateriju pa se njena energija teorijski ne prevodi u toplotu. U pkrasi se LG Optimus G tokom maksimalnog opterećenja zagreva ali ne kao Nexus 4.

Govoriti o nedostacima ovog uređaja i usporenjima nema potrebe jer je reč o veoma brzom smart telefonu koji nema nikakvih problema, bilo da je reč o intenzivnim aplikacijama kao što su igre NOVA3, GTAS Vice City, Asphalt 7, Modern Combat 4 i druge. Sve igre rade glatko i nemam nikakvih primedbi.

Uređaj je toliko brz da je to primetno čak i posle korišćenja uređaja kao što su Note II, M, HTC One X, Samsung Galaxy SIII i drugih glavnih modela.

Kratke karakteristike:

Benchmarks:

Antutu Benchmark

Quadrant Standart

Citadel

Antutu test stabilnosti

GeekBench 2

CPU Prime Benchmark

Vellamo

Navigacija

Jedinica poseduje GPS gpsOneGen 8A sa Glonass tehnologijom. Za navigaciju se koriste Google Maps, Locator i Navigator alati. Za pretragu satelita pri prvom pokretanju je potrebno 30 do 40 sekundi, dok je u slučaju kada je povezivanje bilo već izvedeno ranije potrebno manje od pet sekundi. Osetljivost je po meni dosta loša.

Softverska platforma

Uređaj koristi Google Android operativni sistem verziju 4.1.2 Sigurni smo da će verzija 4.2 biti izdata uskoro.

Korisnički interfejs i meni

Ekran zaključavanja. Novi softver je doneo male, ali interesantne opcije.

Na primer, na Lock ekranu možete da dodate brojne efekte što veoma dobro izgleda a svemu možete dodati i zvučne efekte čime je priča kompletirana na jedan sveobuhvatni način.

Na zaključanom ekranu postoji prečica za dolazak do karakteristika kao što su digitalni časovnik, zatim analogni časovnik i to dva tipa kao i kalendar.

Postoji nekoliko načina na koji možete otključate ekran uređaja: detektovanjem vašeg lica, gestom na ekranu, unosom pin koda ili lozinke.

Glavni ekran. Na glavnom ekranu treba da kliknete na taster Menu. Postoje četiri dostupne teme, animacije, kružni ekrani koji se smenjuju, odgovarajuće pozadinske slike kojima možete da se krećete.

Gornji notifikacioni bar se povlači na dole. U njegovom gornjem delu se nalaze prečice za aktiviranje određenih funkcija – specijalnih aplikacija koje se pojavljuju kada startujete „pop up meni“: na primer, kalkulator, kretanje po desktopu. Ovakva karakteristika je dostupna za naredne aplikacije: videom internet, beleške, kalendar ili kalkulator.

Takođe, možete da podešavate jačinu osveltjenosti podešavanja pozadine.

U meniju, možete da promenite pozadinsku sliku. Ukupno je dostpno osamnaest različitih slika i da dodelite svoju sliku.

U okviru firmware-a za ovaj uređaj postoji LG aplikacija pod nazivom QuickMemo koja omogućava da kreirate kratke napomene na ekranu smart telefona. Ovaj aplikacija može da omogući i kreiranje screenshotova. Smeštena je u notifikacionom baru gore levo.

Ostalo je slično kao kod čistog Android interefejsa ili prethodnih korisničkih interfejsa kompanije LG.

Pozivi i poruke

Odeljak za pozivanje je velik i ugodan za korišćenje. Kada unosite prvu cifru, pojavljuje se lista kontakata čiji broj se poklapa sa unetom cifrom. Kada pozivate na ekranu se pojavljuje velika, preko celog ekrana slika kontakta.

Takođe, tokom poziva se prikazuju i druge opcije - „Turn on speakerphone“, „Contact“, „Call dialer“, „Enable/Disable Bluetooth“ i „Mute“. U dnevniku poziva se nalazi lista odlaznih i dolaznih poziva.

Kontakti su prikazani po abecednom redu. Sa desne strane možete odabrati slovo kojim počinje naziv kontakta. Da biste kreirali novi kontakt morate da kliknete na plus u gornjem kraju ekrana. Svaki kontakt se povezuje sa narednim informacijama.

  • Slika
  • Ime
  • Telefon
  • E-mail
  • Grupa
  • Poštanska adresa
  • Organizacija i drugo

Za unos se koristi vlasnička tastatura kompanije LG. Tasteri su veliki, dobro odvojeni jedni od drugih. Štampa na svakom je dobra. Prebacivanje se vrši pritiskom odgovarajućeg tastera. Tip prikaza može biti lanscape ili portrait. Na ekranu se iznad teksta prikazuje broj preostalih karaktera. Dug pritisak tastera 123 će pokrenuti konfiguraciju tastature.

Za one sa slabijim vidom predlažem da u podešavanju ekrana pređu na „Very Large“ font. Zaista dobra karakteristika.

Aplikacije

Nema razloga da ponavljamo listu svih programa. Ukoliko to želite pogledajte testove ranijih LG smart telefona. Dostupni su standardni softveri kompanija Google i LG.

Web pretraživač

Relativno dobar pretraživač Web stranica. Podržava Flash, ali sada apliakcije koje tražite ne morate tražiti po celom internetu već je tu Google Play. Brzina pirkaza stranica je dobra i nikakvo zaostajanje ili zaglavljivanje pretraživača nije viđeno.

Multimedija

Muzički plejer Plejer može da sortira numere prema umetniku, albumu, pesmama i direktorijumima. Kada se reprodukuje numera, ekran prikazuje veliki album art, naziv izvođača, naziv albuma i ispod kontrolne tastere plejera. U podešavanjima, nalaze se dodavanje listi numera, podešavanja biblioteke, SmartShare, uklanjanje numera, korišćenje kao melodije zvona i razmena (za Bluetooth, Gmail, Skype, SMS/MMS i email), podešavanje kao melodija zvona, informacije i podešavanja.

Opcije:

  • Prikazivanje notifikacija (on, off)..
  • Tajmer za isključenje (off, 10, 20, 30 minuta, 1 ili 2 časa))
  • Efekti (Dolby Mobile, smanjenje basa, uvećanje visokih frekvencija, uvećanje basa, pojačavanje glasa za slušalice i vaš sopstveni ekvilajzer).

Ekvilajzer sadrži sedmoopsežni ekvilajzer opsega od 30 Hz do 16 kHz

Standarndi muzički plejer ne obezbeđuje najbolji mogući zvuk. Instalirali smo jedan od najpopularnijih plejera PowerAMP i testirali muzičke karakteristike LG Optimus G.

Jačina zvuka preko slušalica je visoka. Dobro su dizajnirane za niske i visoke frekvencije. Sve u svemu, odličan kvalitet.

Jačina zvuka zvučnika je neznantno iznad proseka. Ako smestite uređaj na ravnu površinu, onda će jačina zvuka opasti za 50%. Ako ga prekrijete rukom opada za 90%.

FM-radio. Radi u opsegu FM: 87.5 do 108 MHz. Ekran prikazuje skalu sa frekvencijama, konfiguraciju, šest mesta za čuvanje memorisanih stanica za slušanje preko zvučnika. Jačina zvuka zvučnika je iznad proseka dok je osetljivost prijemnika dobra.

Video. Dostupna je i zasebna aplikacija video plejer. Lista svih video fajlova.

Kada vršite reprodukciju dostupne su opcije za podešavanje jačine zvuka, SmartShare, zaključavanje ekrana i video reprodukciju u zasebnom prozoru. U podešavanjima možete da izvšrite podešavanja vezana za titlove, odsecanje videa, uključivanje/isključivanje Dolby Mobile i jačine osvetljenja.

Smart telefon 4X kompanije LG podržava gotovo sve video formate i kodeke (formati 3GP, MKV, AVI, MPG, FLV, WMV, kodeci: Mepeg4, H263, H264, DivX, XviD i). Maksimalna rezolucija je 1080p. Ako ne možete da reprodukujete neki od klipova instalirajte drugi neki plejer, npr. MX Video plejer.

Zaključak

Pre nego što se ovaj model pojavio bili smo prilično skeptični kada je reč o ceni ovog modela koja je prema prvim najavama trebala da bude izrazito visoka. Sada je ovaj uređaj ipak dostupan po nešto nižoj ceni što ga čini dodatno privlačnim.

Dopada nam se dizajn uređaja i materijali kućišta, kvalitet kamere, neobičan ekran sa visokim nivoom kontrasta i oštrine, interesantan softver (animacije pri zaključanom ekranu i početnom ekranu, te QuickMemo, odnosno QSlide aplikacije). Treba takođe pomenuti visoku brzinu interfejsa koja može da se poredi samo sa onom koju nudi Nexus 4 model.

Ovaj uređaj poseduje još jednu značajnu manu, ali kao što je već rečeno ona pada. Od nedostataka treba pomenuti slab kvalitet standardnog muzičkog plejera, zagrevanje kućišta pri opterećenju procesora (ali tako se ponaša većina moćnih smart telefona, kao i nedostatak slota microSD kartice.

Konkurenti su brojni, ali postoje četiri glavna:

Samsung Galaxy S III . Nedostaci: plastično kućište, neznatno slabiji procesor, manje sistemske memorije, ekran sa PenTile (SuperAMOLED). Pozitivno - najbolja foto i video kamera, prisustvo memorijske kartice, kvalitetan zvuk preko slušalica, mnoštvo dodatne opreme, neznatno dostupnija cena.

Nexus 4 . Analogan LG Optimus G modelu, ali ima manje Flash memorije. Neznatno je lošiji kvalitet ekrana, nema LTE. Pozitivno je što se isporučuje sa Android 4.2 operativnim sistemom.

Meizu MX2. Nedostaci: nepoznata kineska kompanija, mala veličina ekrana, originalni operativni sistem. Prednosti: odličan ekran, 2GB sistemske memorije, dobri materijali kućišta (metal i čvrsta plastika).

HTC One X Plus. Nedostaci: skuplji je od LG modela, izgrađen je na sporijoj Tegra 3 platformi i poseduje 1GB sistemske materijale. Prednosti: dobri materjala kućišta, pristojna kamera i ekran.

Prednosti modela LG Optimus G:

  • Materijali
  • Izrada
  • Ekran
  • 2 GB sistemske memorije
  • Kamera
  • Performanse
  • Interface
  • LTE

Nedostaci modela LG Optimus G:

  • 25 GB Flash memorije
  • Nema slot microSD kartice
  • Ne naročito visok kvalitet zvuka preko slušalica

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika i staklo
  • Operativni sistem: Google Android 4.1
  • Processor: Quad, 1.5 GHz Krait, Qualcomm APQ8064
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB (25GB dostupno)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, LTE, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, True HD-IPS-LCD rezolucije 768x1280 piksela
  • Kamera: 13 MP (glavna), 1.3 MP (napred)
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, žiroskop
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol kapaciteta 2100 mAh
  • Dimenzije: 131.9x68.9x8.5 mm
  • Masa: 145 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024