MultiPhone 5430 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Prestigio MultiPhone 5430
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Prestigio MultiPhone 5430. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Prestigio MultiPhone 5430 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Prestigio MultiPhone PAP5430

Fotografije uživo modela Prestigio MultiPhone PAP5430

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Žične slušalice
  • Naponski adapter sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Maska

Uvod

U pitanju je ista situacija kao sa mobilnim telefonom koji koristi Intel čip. Od tada se situacija nije izmenila, ali na tržištu se pojavio novi uređaj – Lenovo K900 koji odlikuje snažniji čip koji stiže od kompanije Intel. Kompanija Prestigio je odlučila malo da eksperimentiše pa je predstavila PAP5430 smart telefon sa Intel Atom Z2420 čipom. Ono što je neobično jeste da novi model ima procesor nižeg radnog takta u odnosu na MegaFon, tako da je platforma izmenjena. Sa Medfield prešlo se na Lexington platformu, koja je predstavljena tokom održavanja ovogodišnjeg CES događaja, a glavni cilj kompanije Intel bio je da stekne jače uporište u ovom brzo rastućem segmentu.

Ukoliko ne uzimamo u obzir originalni čip, Prestigio MultiPhone PAP5430 je tipičan smart telefon baziran na Android-u. Veličina ekrana je 4.3“, rezolucija je qHD, ima 1GB RAM-a, 8MP kameru, kao i mogućnost snimanja Full HD video sadržaja i koristi bateriju kapaciteta 2000mAh.

Dizajn, veličina, kontrole

Aparat odlikuje standardna forma aparata sa ekranom osetljivim na dodir: četvorougaonik sa blago zaobljenim ivicama, veliki ekran i tasteri osetljivi na dodir. Gornji i donji krajevi blago su nagnuti ka zadnjem poklopcu, a ne treba zaboraviti ni vizuelni efekat koji daje debljinu aparatu.

U prodaji su dostupne dve varijante: crna i bela. U oba slučaja, aparati su izrađeni od sjajne plastike, a prilikom testiranja korišćena je verzija bele boje. Otisci prstiju na površini gotovo su nevidljivi. Prednja strana je zaštićena (nije u pitanju Gorilla Glass već plastična zaštita), a tokom intenzivnog testiranja nije se pojavila nijedna ogrebotina.

Prestigio 5430 odlikuje elegantan izgled – privlačna kombinacija hromirane i sjajne plastike bele boje (čini se da je prednji poklopac u potpunosti bele boje, dok je zadnji poklopac mlečno bele boje). Kvalitet izrade je vrlo dobar, ne dolazi do savijanja zadnjeg poklopca ka bateriji, niti dolazi do pojave bilo kakvih škriputavih zvukova.

Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući malim dimenzijama (126x64x10mm), dok je prelazak sa prednje na zadnju stranu gotovo neprimetan. Težina ovog Prestigio modela iznosi 140 grama zahvaljujući upotrebi plastike.

Sa gornje strane nalazi se zvučnik koji je pokriven metalnom rešetkom. Jačina zvuka je prosečna, a sagovornik će vas čuti jasno i glasno. Desno od zvučnika nalazi se frontalna kamera dok se još dalje desno nalaze dva senzora (senzor osvetljenosti i blizine), kao i indikator događaja.

Ispod ekrana nalaze se standardni tasteri osetljivi na dodir označeni poluprovidnom sivom bojom. Osvetljenje je odličnog intenziteta, ali ne zaslepljuje u večernjim satima. Ispod se tastera „Menu“ nalazi se mikrofon.

Sa donje strane nalazi se samo 3.5mm priključak za slušalice i blago uronjeni on/off taster koji takođe služi za zaključavanje/otključavanje ekrana.

Sa leve strane nalazi se microUSB priključak, a sa desne taster za kontrolu jačine zvuka, dok se nešto niže nalazi zaseban taster koji pokreće kameru i režim fokusiranja kamere (dve pozicije), što je zaista odlična karakteristika.

Sa zadnje strane nalazi se modul kamere koji je uokviren plastičnim okvirom, a sa desne strane nalazi se blic, a malo ispod njega logo oznaka kompanije Prestigio kao i naziv Intel Inside. Sa donje, leve strane nalazi se slušalica, takođe prekrivena metalnom mrežicom.

Za otvaranje zadnjeg poklopca neophodno je pritisnuti odgovarajući žljeb sa donje strane. Iznad baterije nalaze se dva slota: jedan za standardnu SIM karticu a drugi za microSD. Izmena bez isključivanja nije podržana.

Poređenje dimenzija:

Prestigio i Samsung Galaxy S4

Prestigio i iPhone 4S

Prestigio i HTC One

Prestigio i iPhone 5

Ekran

U okviru ovog modela dostupan je ekran dužine dijagonale 4.3“. Fizička veličina ekrana je 53x95mm dok je odnos stranica 16:9. Ekran karakteriše qHD rezolucija 540x960 piksela, uz gustinu od 256ppi. Pikselizacija je gotovo nevidljiva. Matrica ekrana je izrađena korišćenjem IPS tehnologije tako da uglovi vidljivosti i kvalitet slike nisu problem a pod velikim uglovima nakretanja slika ne gubi svoje boje.

Sloj osetljiv na dodir je naravno kapacitivnog tipa i pruža podršku za do 5 istovremenih pritisaka.

Jačina osvetjenja se može podesiti bilo manuelno ili automatski. Ako odaberete automatsko podešavanje jačine osvetljenja, onda je matrica osvetljenja neznanto iznad proseka, ali se ekran ponaša priično dobro.

Ekran u senci

Ekran izložen sunčevim zracima

Ekran okrenut ka suncu

Uglovi vidjivosti

Baterija

Smart telefon Prestigio MultiPhone PAP5430 koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 2000mAh, 3.7V 7.4Wh. Uprkos prisustvu neobičnog čipseta, proizvođač nije uradio ništa posebno što bi moglo da pozitivno utiče na trajanje baterije koje je uobičajeno za Android uređaje. Sudeći po Antutu testovima dobili smo veoma prosečno trajanje baterije, uprkos visokom kapacitetu baterije i relativno maloj dijagonali ekrana.

Ukoliko koristite telefon u trajanju 7-8 časova, baterija će se potpuno isprazniti pri čemu uređaj obezbeđuje 20-25 minuta razgovora, 2 časa kontinualne upotrebe WiFi interneta (Twitter, email. preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje) i oko 4 časa mobilnog interneta.

Igre značajno prazne smart telefon (bez obzira da li je reč o Intel Atom ili MTK procesoru), tako da možete da računate na dva do tri časa trajanja baterije.

Antutu

Karakterisitke povezivaja

Telefon može da radi u bežičnim mrežama 2G (GSM / GPRS / EDGE, 850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz).

Dostupan je Bluetooth verzije 2.1 (EDR) za transfer fajlova i govora. Dostupan je bežični IEEE 802-11 b/g/n protokol. Uređaj može da se koristi kao pristupna tačka (Wi Fi Hotsport) ili modem. U podešavanjima postoji stavka Tethering. Takođe dostupan je i WiFi Direct.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj poseduje 1GB sistemske meorije. Od ove količine korisniku je na raspolaganju oko 600MB memorije.

Smart telefon poseduje 4GB interne memorije za instaliranje aplikacija pri čemu za svrhu skladištenja je korisniku na rapsolaganju oko 3GB. Telefon poseduje slot microSD kartice kapaciteta do 32GB.

Kamera

Dostupna su dva modula kamere: glavni rezolucije 8MP sa autofokusom i prednji rezolucije 0.3MP. Maksimalna rezolucija fotografija je 3264x2448 piksela, dok je maksimalna rezolucija za video 30 kadrova u sekundi. Optika je uobičajena F.2.4, ugao oko 33mm.

Kvalitet fotografija u celini je dobar, uravnoteženje belog nije loše, dok je nivo oštrine kod većine fotografija na nekom srednjem nivou. Fokusiranje je precizno i brzo.

Video sadržaji se snimaju u FullHD rezoluciji. Fotografije su bolje kada je reč o snimanju onoga što je u neposrednoj blizini i centralnom regionu matrice zbog elektronske stabilizacije. Dostupan je autofokus za video, a zvuk je veoma jasan iako se snima u mono tehnici.

EXIF-dodaci iz foto fajla

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: AVC, 15 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080 @ 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 320 kbit / s
  • Kanai: 1 kanal, 44 kHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (3GP, 139 MB) >>>

Softverska platforma i dostupni hardver

Konačno dolazimo do glavnog dela ovog testa, obzirom da sve ostalo nam nije bio preterano interesantno. Ono po čemu je ovaj model neobičan i jedinstven je što je jedini od uređaja nižeg cenovnog opsega u okviru kojeg se koristi Atom procesor kompanije Intel.

Uređaj koristi čipset kompanije Intel – Atom Z2420 platforma Lexington izdata januara 2013. godine. Postoji samo single core procesor radnog takta 1.2GHz nazvan Salntwell koji koristi Hyperthreading tehnologiju. Ova tehnologija uvećava performanse procesora pod određenim radnim opterećenjima.

Ukoliko se fokusiramo na MTK čipset, odnosno MT6589, saznaćemo da uređaj bez problema može da reprodukuje video sadržaje u Ful HD rezoluciji, interfejs se nimalo ne usporava, igre gotovo sve rade savršeno. Kada je reč o igrama moramo da kažemo da recimo NOVA 3 radi bez problema, ali kod Modern Combat postoje određeni problemi pri pokretanju. Sve ostale igre se ponašaju na uobičajen način.

Kratke informacije i testovi performansi:

Uređaj koristi staru verziju operativnog sistema Google Android 4.0. Ako bude bilo ikakvog update-a za ovaj uređaj onda nema smisla raditi update na verziju 4.1 jer je nju vreme jednostavno već pregazilo već bi trebalo odmah prelaziti na verziju 4.2 ili možda čak i 4.3.

Multimedija

Muzički plejer i radio. Uređaj koristi isti radio i standardni muzički plejer. Jačina zvuka prilikom reprodukcije je visoka, kvalitet je dobar. Jačina melodija zvona je dovoljan da ćete zvonjenje telefona čuti i u javnom prevozu.

Video plejer. Postoji zaseban program u okviru uređaja za reprodukciju video sadržaja pri čemu sve video klipove možete videti kroz galeriju. Uređaj podržava MP4, 3GP pri rezolucijama 1080p pri niskom bitrate-u. Za sve ostale video formate predlažemo da koristite MX Video plejer.

Zaključak

Uređaj nam nije napravio nikakve probleme tokom rada, signal je bio stabilan, WiFi nikada nije gubio vezu, a žalbi na kvalitet zvuka jednostavno nije bilo.

Nakon testiranja ovog uređaja postavlja se jedno pitanje: šta je doneo Intel Atom. Kao eksperiment, doneo je nešto neobično i originalno. Sa druge strane, ovaj model ne donosi ništa neobično: poseduje običnu kameru, uobičajeno vreme trajanja baterije kada se poredi sa modelom koji poseduje MTK6589 čip. Pored toga, primena x86 arhitekture je uslovila da određeni naslovi igara nisu mogli da se pokrenu.

Teško je nedvosmisleno predložiti ovaj model. Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model možete isto tako da kupite i:

Fly IQ446. Ovaj model je nešto jeftiniji. Poseduje quad core procesor kompanije MTJK, 4.5" ekran qHD rezolucije.

Lenovo A820. Takođe nešto jeftiniji od Prestigio modela. Karakteristike su mu identične onima koje poseduje Fly IQ446.

Fly IQ444 Quattro. Košta koliko i Prestigio model. Poseduje ekran dužine dijagonale 4.66" uz HD rezoluciju.

Alcatel Snap 7025D. Košta nešto manje. Sličan je po parametrima Fly IQ446 modelu.

OPPO Clover. Uprkos tome što ovaj model košta nešto više nego Prestigio model njegova cena će uskoro pasti dramatično. Reč je o muzičkom smart telefonu sa ekranom male dijagonale. Minus mu je najniža moguća rezolucija koju je moguće izabrati.

Prednosti modea Prestigio MultiPhone PAP5430:

  • Zanimljiv dizajn
  • Neobični INTEL čipset
  • Snimanje i reprodukcija FullHD-videa
  • Dobra kamera
  • IPS-matrica
  • Uključena torbica za nošenje

Nedostaci modela Prestigio MultiPhone PAP5430:

  • X86 arhitektura
  • Stara verzija Androida
  • Završna obrada visokog sjaja

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.0
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
  • Procesor: single core, 1200 MHz, Intel Atom Z2420
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 2.1, microUSB priključak (USB 2.0) za punjenej/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 4.3" rezolucije 540x960 piksela
  • Kamera: 8 MP autofokus + 0.3 MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: akcelerometar, senzori bizine i osveltjenosti, FM radio
  • Baterija: ukloniva, kapaciteta 2000 mAh
  • Dimenzije: 126x64x10 mm
  • Masa: 140 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024