Q5 2013
2013. godina
3.1" LCD, 39.1% body
2% S4 Plus, BlackBerry OS 10.3.1
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2180 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Blackberry Q5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Q5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Q5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test QWERTY-smart telefona Blackberry Q5

Fotografije modela Blackberry Q5

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač (5V, 850mAh)
  • USB-kabl
  • Utikač za Evropu
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Među Blackberry uređajima koji su se nedavno pojavili na tržištu je predstavljen i novi operativni sistem, Blackberry 10. Prvi model koji je bio predstavljen jeste Z10 smart telefon, nakon njega je usledila varijanta sa QWERTY tastaturom – Q10, i na kraju je predstavljen Blackberry Q5 koji je odlikovala pristupačna cena. Blackberry je svestan činjenice da su im potrebni ne samo funkcionalni već i jeftini telefoni ukoliko želi da bude konkurentan Android i Apple telefonima. Q5 se često naziva pristupačnim telefonom koji je dostupan po niskoj ceni, iako se to ne bi reklo po njegovim funkcijama i segmentu kojem pripada.

U nedostatku značajnijeg investiranja u istraživanje i razvoj, Blackberry Q5 model osmišljen je na osnovu prethodnog modela. U suštini, u pitanju je u potpunosti isti uređaj – tehničke karakteristike iste su u potpunosti, jedina razlika je u tome što su komponente korišćene kod jeftinijeg modela daleko jeftinije. Prilikom izrade Q5 modela štedelo se na svemu, od ambalaže i slušalica, do procesora i samog kućišta aparata. Prvi susret sa Q5 ne odaje utisak glavnog zadatka proizvođača – načiniti uređaj što je moguće jeftinijim budući da je zadatak suočavanja sa ovim problem uspešno rešen. Međutim, aparat je bez ikakve sumnje pozicioniran kao pristupačno rešenje. Sa druge strane, može se reći da se cena ovog modela ni u kom slučaju ne razlikuje od Z10 modela koji odlikuje upotreba kvalitetnih materijala.

Blackberry Z10

Kao što se može zaključiti, želja za zaradom na Blackberry aparatu prevazišla je zdrav razum, pa se postavlja pitanje toga da li se Q5 može nazvati jeftinim aparatom. Kada se uzima na ugovor preko operatera postoji mogućnost sniženja cene usled različitih subvencija, ali na otvorenom tržištu ovaj uređaj u startu je u lošoj poziciji budući da nije konkurentan drugim modelima. Neslaganje kada je reč o ceni od krucijalne je važnosti za Q5, a ovaj model će veoma brzo izgubiti na vrednosti. Razlog je jednostavan – model po trenutnoj ceni jednostavno nema nikakve šanse da zabeleži značajnu prodaju, ono što je Blackberry-ju toliko potrebno. Sa tačke pozicioniranja uređaja, može se smatrati zamenom za Curve liniju koju odlikuje osrednji opseg cena. Podsećanja radi, Curve je zabeležio sjajnu prodaju na zapadnim tržištima i to je i bila glavna korporativna struktura koja je odabrana za odnos cene i kvaliteta. Zanimljivo je to da prethodni Curve 9380 nije posedovao hardversku tastaturu i opciju osetljivosti na dodir, što je bila tadašnja razvojna strategija ove kompanije.

Diskutovanje o pozicioniranju Q5 modela nije jednostavno budući da će poslovni korisnici dobiti uređaj od kompanije i biti primorani da ga koriste jer neće imati drugog izbora. Oni koji sami odaberu model i budu voljni da plate punu cenu za njega, verovatno bi pre odabrali stariji model Q10, budući da je ovaj model daleko zanimljiviji. Na sivom tržištu Q5 je dostupan u malim količinama, pa samim tim i drži cenu koja je ipak niža od cene modela Q10, ali ne u velikoj meri. Uprkos tome što kupci Blackberry uređaja obično nisu oni koji vode računa o budžetu, sigurno je da ovaj model neće privući veliki broj kupaca. U suštini, moguće je da će se malo bolje prodavati u odnosu na Q10 model ali i to je pod znakom pitanja.

Poređenje modela Q5 i Q10 - koje su razlike

Moguće je da ćete primetiti neke razlike između dva modela, o njima će biti reči dalje u tekstu uz pokušaj da se što je moguće više izbegne poređenje Q5 i Q10 modela.

Dimenzije Dimenzije Q5 aparata su 120 x 66 x 10.8mm, a njegova težina je 120 grama (Q10 - 119.6 x 66.8 x 10.35mm, 139 grama). Razlika nije velika i sigurno je nećete primetiti budući da su aparati slični po veličini i osećaju koji pružaju u ruci, kao i usled činjenica da im je ergonomija slična. Kućište modela Q5 je monolitičko pa zamena baterije nije moguća. Baterija je ista kod oba modela – litijum jonska kapaciteta 2100mAh.

Ekran modela Q5 Ekran modela Q5 odlikuje 3.1“ dijagonala i 720x720 piksela rezolucija, slično kao kod ekrana modela Q10, osim činjenice da je u pitanju TFT tehnologija (SuperAMOLED kod Q10 modela). Kvalitet TFT ekrana nešto je lošiji usled slabijih uglova vidljivosti i činjenice da prikaz na ekranu bledi. Sve ostalo može se uporediti sa mogućnostima Q10 modela.

Radi takt dual core procesora kod modela Q5 (Snapdragon) je 1.2 GHz u odnosu na 1.5 GHz kod Q10.

Količina ugrađene memorije kod modela Q5 je 8 GB, dok model Q10 poseduje 16GB ugrađene meomrije. Oba modela podržavaju microSD kartice pri čemu je maksimalni kapacitet kod Q5 32GB, a kod Q10 64GB. Količina RAM-a je ista u oba slučaja i iznosi 2GB.

Kod modela Q5 nema miniHDMI konektora, pri čemu neki smatraju da je ozbiljan propust u pitnaju, ali mi smatramo da to nije slučaj.

Kod modela Q5 postoji 5MP kamera sa autofokusom, dok je kod Q10 modela kamera koja je potpuno analogna onoj kod modela Z10 - 8MP. Ispod možete videti uporedne snimke sa dva uređaja. Po našem mišljenju, jasno je da je bolja ona kod modela Q10. U smislu funkcionalnosti, vremena pokretanja i drugih parametara dve kamere se ne razlikuju.

Poslednja razlika je razlika u smislu pozicioniranja uređaja - Q5 je jeftini uređaj, dok je Q10 veoma pristojan model u smislu kvaliteta i funkcionalnosti.

Takođe se razlikuje i prodajno pakovanje. Kod modela Q5 je ono jeftino i male su šanse da će biti naročito uzbudljivo za većinu kupaca.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn Q5 modela tipičan je kada je reč o Blackberry smart telefonima. Ovaj model je lako raspoznatljiv i teško da će biti pomešan sa bilo kojim drugim modelom. Ekran zauzima gotovo polovinu prednje strane dok drugi deo pripada QWERTY tastaturi. Za razliku od Q10 modela, ekran je okrenut na gore, što je zgodnije za upotrebu. Dimenzije kućišta su 120 x 66 x 10.8mm, a težina iznosi 120 grama. Aparat pruža odličan osećaj u rukama i odlično je izbalansiran. Kupci na raspolaganju imaju četiri boje i to crnu, belu, crvenu i pink, a može se očekivati da će kompanija predstaviti aparat i u drugim bojama.

Ova fotografija prikazuje moguće dodatne boje kućišta, ali nikakve zvanične informacije o njima nisu dostupne.

On/off taster, koji takođe služi i za otključavanje aparata, nalazi se sa gornje strane – kao i kod prethodnih modela, a veliki broj funkcionalnih tastera je izbačen u odnosu na druge verzija da bi se obezbedila veća dijagonala ekrana, a otključavanje ekrana radi se jednim potezom.

Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice. Uređaj se ispručuje sa jeftinim i nekvalitetnim slušalicama koje ako imate imalo entuizijazma kada je reč o muzici i kvalitetu zvuka treba da odmah bacite čim otpakujete uređaj.

Sa leve strane se nalazi microUSB konektor. Sa prednje strane se nalazi i LED indikator odmah pored rešetke zvučnika. Tu je i senzor blizine, kamera sa prednje strane uređaja rezolucije 2MP.

Sa desne stgrane se nalaze dva tastera za podešavanje kačone zvula kao i tasteri za različite radnje koji u zavisnosti od menija mogu da se podese.

Za razliku od Q10, ovaj model odlikuje čvrsto kućište pa je zamena baterije nemoguća dok se odeljak za microSIM karticu kao i microSD memorijske kartice nalazi sa leve strane i ima poklopac. Dizajn nije savršen ali uz pažljivo rukovanje i ne tako čestu izmenu kartica, sigurno će dugo trajati.

Kada je reč o poređenju sa ergonomijom Q10 modela, jasno je da je izgled novijeg modela interesantniji kao i da su njegove proporcije daleko bolje. Međutim, plastika je lošeg kvaliteta, brzo matira i tragovi prstiju su uvek vidljivi.

Sveukupno, reč je o tipičnom QWERTY telefonu kompanije, i nema se ništa posebno zapaziti u ovom smislu.

Ekran

Kompromis koji je načinjen od strane ljudi koji su radili na razvoju Q10 i Q5 modela sa ciljem obezbeđivanja veće dijagonale jeste odbacivanje dodatnog reda tastera i džojstika, koji su bili prisutni kod prethodnog Bold modela. Veličina ekrana je bila 2.8“ a rezolucija 640 x 480 piksela. Povećanje ekrana na 3.1“ nije bilo problem ali je imalo jak uticaj na ključna ergonomska rešenja.

Aparat odlikuje TFT ekran koji ima mogućnost reprodukovanja 16 miliona boja, a rezolucija je 720 x 720 piksela (328 piksela po inču), što nekako izgleda neobično sa svih strana. Četvrtasti oblik ekrana ne omogućava proširenje preko video sadržaja ili fotografija preko celog ekrana, što je zaista veliki nedostatak pa je modele Q10 i Q5 nemoguće nazvati multimedijalnim. Postoji mogućnost reprodukcije različitih formata fajlova ali veličina ekrana tu mogućnosti čini bezvrednom i neupotrebljivom. Ukoliko pokušate da pogledate film na ovako malom ekranu, u potpunosti ćete se razočarati.

Jačina osvetljenja ekrana se podešava automatski ili nezavisno. Međutim, u poređenju sa Q10 modelom, ekran ovog uređaja je nešto življi (kao kod modela Z10 koji je nešto svetliji od SuperAMOLED ekrana modela Q10). Međutim, uglovi vidljivosti ekrana modela Q5 su lošiji, crna boja više vuče na sivu. Ovo neće nužno smetati kada gledate fotografije ili video na ekranu ovog uređaja, ali se može primetiti.

Baterija

Telefoni kompanije Blackberry su uvek bili čuveni po činjenici da mogu dugo da traju i to je bila jedna od jačih strana ovog brenda. Već kod modela Blackberry 9900 ovo je postala slaba tačka, na koju se veliki broj korisnika žalio. Postojala je nada da će optimizacijom novog operativnog sistema, upotrebom starijeg čipseta da se ostvari duže trajanje baterije ali se to nije dogodilo.

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 2100 mAh. Prema navodima proizvođača, ova baterija može da obezbedi 310 časova rada uređaja u režimu mirovanja i 10 časova razgovora. Po našem mišljenju, ove brojke su prenaglašene i u realnim uslovima su mnogo kraće, pri čemu je trajanje baterije značajno zavisno od načina kako koristite uređaj i koliko ga punite.

Ponavlja se kompletna situacija kao kod modela Z10, ali sa jednom razlikom – kapacitet baterije je veći, ali to ne znači mnogo. Aplikacije treće strane prazne bateriju, pa kao su vam uključene Push notifikacije možete računati da će baterija biti ispražnjena relativno brzo (Instagram nas obaveštava svakih nekoliko minuta o novim događajima i isprazni bateriju za samo tri ipo časa). Problem koji se ovde pojavljuje nije povezan sa samim modelom Q5 već sa operativnim sistemom. Čak ni upotreba starog čipseta nije popravila stvar.

Ovaj smart telefon će vam omogućiti da ukoliko ne koristite aplikacije treće strane, isključite notifikacije sa društvenih mreža i ostale karakteristike koja crpe bateriju radi nekih 17 časova. Ako uključite sve ove karakteristike moraćete da pronađete utičnicu za novo punjenje baterije već posle 5 do 7 časova. Ovo je prilično depresivan podatak koji je sličan onome koji se odnosio na model Bold 9900.

Kod modela Q5 je niži radni takt procesora, ali je ekran veći trošadžija pa u teoriji postoji određena ravnoteža. Nismo bili u mogućnosti da primetimo razliku u vremenu trajanja baterija između modela q5 i Q10.

QWERTY-tastatura

Kod modela Bold 9900 je postojala odlična tastatura i situacija se nije nimalo pokvarila ni kod ovog modela – postoje četiri reda tastera, koje karakteriše dobar pritisak, i nakon oko nedelju dana korišćenja ovog uređaja navići ćete se i da koristite tastaturu bez da je gledate. Od ozbiljnih nedostataka tu je nepostojanje podrške za hardverske tastere od Blackberry 10 operativnog sistema, odnosno na nivou operativnog sistema programeri nisu načinili mogućim rad sa kompletnom tastaturom. Da biste odabrali polje, potrebno je da kliknete na ekran i zatim unesete tekst. Osećaj je da su programeri zaboravili svoje korene i napravili uređaj koji je dosta sirov po ovom aspektu. Prisustvo interfejsa tastature čini da njegova upotreba nije baš naročito prijatna.

U poređenju sa modelom Q10 tastatura se razlikuje kada je reč o organizaciji – postoji prostor između tastera, oblik tastera je nešto drugačiji, imaju drugačiji hod, ali generalno tastatura je ugodna za korišćenje. Pozadinsko osvetljenje tastature je belo i dobro vidljivo u različitim uslovima. Da se naviknete na tastaturu modela Q5 je još lakše nego na onu kod modela Q10.

Lasersko graviranje koje je bilo moguće kod modela Q10 ovde nije omogućeno (opet se prisećamo modela Pearl) jer tasteri počinju da se tope. Kao rezultat, primenjeno j obilno graviranje i nakon toga su tasteri ispunjeni bojom. Ćirilična tastatura nije baš najbolje implementirana, ali to najverovatnije neće biti problem za korisnike koji konstantno koriste uređaje sa QWERTY tastaturom.

Kada je reč o prečicama one su zaista brojne kod uređaja koji koriste QWERTY tastaturu pri čemu nije ništan ovo da korisnici ne znaju napamet baš sve prečice i da ih ne koriste naročito ekstenzivno.

Još jedna od karakteristika koje su dostupna u verziji 10 Blackberry operativnog sistema je karakteristika koja se zove Type-N-Go. Kada počnete da unosite tekst preko tastature uređaj odmah traži informaciju u memoriji. Ova vrsta karakteristike koja je viđena na starim uređajima sa tastaturom kompanije Samsung je bila tada nazvana univerzalna pretraga. Reinkarnacija ovakve vrste pretrage je interesantna zbog brojnih rutina kojima možete da vršite akcije, Na primer, ako počnete da kucate tekst sa reči twitter, bićete automatski poslati u odeljak telefona da pošaljete tweet, slično je i sa drugim programima. Reč je o dobroj karakteristici koja će vam ubrzati rad kao što se može videti u okviru video klipa. Međutim, da se ova karakteristika nazove revolucionarnom nikako ne može.

Perfromanse hardverske platforme

Ovaj model se isporučuje sa MSM8960 čipsetom kompanije Qualcomm – reč je o dual core čipsetu maksimalnog radnog takta 1.2GHz pri čemu je jedina razlika podrška za LTE. Postoje ukupno tri verzije čipseta izrađene od strane kompanije Qualcomm – SQR100-1, SQR100-2 i SQR100-3, koje se razlikuju po radnim taktovima i regionima gde se distribuiraju.

Nema razloga da se žalimo kada je reč o brzini telefona, aplikacija ili interfejsa. Sve radi brzo i glatko, ali brzina koje je recimo prisutna kod iPhone 5 uređaja nije viđena. Za većinu korisnika, brzina će međutim biti dovoljna. Postoji ipak jedna stvar koju smo primetili. Zagrevanje kućišta uređaja usled pokretanja aplikacija uvećava i smanjuje brzinu rada. Ponekad aplikacije se usporavaju na prirodan način jer recimo morate da sačekate da ih telefon učita u memoriju. Razlika po pitanju performansi uređaja u odnosu na model Q10 nema, i uprkos nižem radnom taktu procesora, sistem otvara aplikacije istom brzinom kao što je viđeno u video klipu za model Q10.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj je dostupan samo u jednoj verziji sa 8GB interne memorije i kada se uređaj pokrene korisniku na raspolaganju je 4.3GB. Možete da ugradite microSD karitcu kapaciteta do 32GB što će rešiti sve vaše probleme sa memorijom. Po našem mišljenju ovoj je više nego dovoljno za većinu ljudi i nema nikakvih značajnijih nedostataka.

Količina sistemske memorije od 2GB i nakon pokretanja svih osnovnih funkcija ostaje slobodno 1.3GB. U memoriji se može ukupno otvoriti 8 aplikacija za koje ma dovoljno memorije. Međutim, upravljanje memorijom nije idealno i često se dešavaju situacije kada u pokušaju otvaranja nove aplikacije dolazi do sporog rada uređaja, pa morate da zatvorite neku od aplikacija da biste oslobodili dovoljno memorije za rad.

Karakteristike povezivanja

Kada povežete uređaj sa personalnim računarom on odmah biva detektovan od strane operativnog sistema (Mac OS/windows) i nudi da isntalira blackberry Link koji se pruezima sa sajta kompanije. Samo nakon instaliranja ovg programa će biti instalirani driveri koji će videti memeoriju telefona kao uklonivi drive. Memorijska kartica odmah biva viđena kao uklonivi drive.

Po našem mišljenju ovo nije sjajna ideja jer ograničava povezivanje Q5 modela samo na mesta gde se može izvršiti sinhronizacija. Generalno, kompanija je uradila loš posao kada je reč o USB Mass Storage opciji i definitivno nismo bili zadovoljni onim što uređaj nudi.

Verzija Bluetooth-a je 4.0, dostupna je podrška za NFC, kao i za dual band WiFi 802.11 a/b/g/n i GPS hardver. Nema ništa posebno da se kaže za ove karakteristike koje rade normalno.

Kamera - fotografije i video

U kompaniji Blackberry obično ne obraćaju pažnju na kamere u njihovim telefonima i ne učestvuju u trci za megapikselima. Kod modela Q5 je ugrđaena 5MP kamera sa autofokusom. tipičnog upravljanja.

Kamera se pokreće dugim pritiskom ikone direktorijuma, nakon čega ćete videti veoma jednostavan interfejs. Snimate fotografije dodirom ekrana bilo gde (ako podesite kontinualno snimanje, ono će trajati dokle god držite prst na ekranu). Tačka fokusiranja se može promeniti. Možete takođe zumirate fotografiju prstima. Podržava geografsko označavanje, dok blic radi automatski.

Jedna od interesantnih karakteristika koja je vredna pomena kod ovog modela je Time Shift, tehnologija kompanije Scalado, koja je nedavno kupljena od strane kompanije Nokia i koja je donekle slična onoj koja postoji kod modela Lumia. Možete kreirati fotografije sa licima vaših prijatelja i zatim izabrati za svaku osobu izraz lica koji vam se dopada. Reč je o interesantnoj karakteristici koja ipak nije toliko interesantna da je koristite svakog dana. U testu modela Z10 postoji video koji je objašnjava.

Fotografije na ekranu telefona ne izgledaju preterano impresivne, osvetljenje kada posmatrate na ekranu telefona nije sjajno. Kada posmatrate ekran uređaja fotografije nastale na modelima Q5 i Q10 se ne razlikuju mnogo, ali na ekranu računara razlika se primeti.

Sa snimanjem video sadržaja sve je u redu, podrazumevana rezolucija je 720p. Slika izgleda dobro, interfejs je isti kao i za fotografije.

Softver

Kompletan pregled Blackberry 10 operativnog sistema je dostupan u okviru zasebnih članaka.

Ispod se nalaze snimci sa ekrana koji prikazuju interfejs platforme na neobičnom kvadratnom ekranu. Za opis funckija možete pogledati kompletan test operativnog sistema.

Utisci

Jačina melodija zvona je dobra, vibracija osrednja. Nekih specifičnih kritika na kvalitet za razliku od modela Z10 koji je izgrađen na TI OMAP platformi nema (u ovom slučaju LTE omogućeni Q5 je građen na Qualcomm platformi). Podrška za LTE je implementirana na odgovarajući način i takođe nema razloga za žalbu.

Kada je reč o modelu Q10 pomalo smo se žalili na činjenicu da je ovaj model čudan i da nije jasno kome je ovaj uređaj namenjen. Ovaj model se očigledno kupovao iz osećaja nostalgije obzirom da je Blackberry za drugi kvartal potvrdio relativno umerenu prodaju svojih uređaja baziranih na Blackberry 10 (Z10 i nešto kasnije Q10). Čudo se ipak nije dogodilo u punoj meri, nakon prvobitne euforije, pa su Blackberry fanovi verovatno prilično razočarani.

Po pitanju ergonomije Q5 je interesantniji od svog starijeg brata pri čemu je tastatura takođe dosta dobra. Tastaturu karakteriše dobar izgled i korisnicima će se dopasti, možda ponajviše zbog činjenice da postoji određeni razmak između samih tastera. Tehničke karakteristike dva modela su veoma bliske izuzev možda niže rezolucije ekrana kod modela Q5. Ekrani bi se takođe mogli uporediti kod dva modela, ali stvar koja se nikako ne može oprostiti modelu Q5 je jeftina plastika kućišta. To je velika mana ovog uređaja i definitivno je detalj koji će u značajnoj meri da vas natera da dobro promislite da li da se odlučite za ovaj uređaj. Kada je reč o platformu tu nećete uvideti neke bitnije nedostatke u odnosu na Q10 model. HTML formatiranje slova je dosta pristojno. Kada je reč o informacijama na ekranu na njemu je dostupan značajan broj informacija. Međutim, u poređenju sa modelom Z10, raspored informacija i uopšte izgled ekrana modela Q5 i Q10 su najveće mane. Sa druge strane, ako želite telefon koji će vam služiti za pozive i da šaljete SMS poruke koristeći pri tome QWERTY tastaturu ovaj model je sasvim odgovarajući. Ostali proizvođači u ovom segmentu ne kreiraju uređaje vredne pomena. Pitanje koje se postavlja je da li je ovakav uređaj potreban tržištu. Imajući u vidu da je Q10 se pojavio relativno skoro i da nije baš generisao najbolju prodaju, pitanje je da li će Q5 uspeti sa svojom nižom cenom da donekle popravi stvar.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj uređaj možete kupiti pristojne uređaje, uključujući Apple iPhone kao i najnovije modele koji koriste Adroid operativni sistem. Međutim, ovakvi uređaji nemaju QWERTY tastaturu. Ovaj model je samo za ljubitelje Blackberry brenda pri čemu je savet da ako ste već rešili da kupujete Blackberry telefon izdvojite malo više novca i kupite Q10 model.

SAR vrednost za ovaj smart telefon je 1.41 W / kg (glava) 0.78 W / kg (telo) - podaci koji se odnose na evropsku sertifikaciju uređaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024