I9195 Galaxy S4 mini 2015
2015. godina
4.3" OLED, 67% body
4% 400, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
1900 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung I9195 Galaxy S4 mini
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I9195 Galaxy S4 mini. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I9195 Galaxy S4 mini vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy S4 mini (i9190)

Prodajno pakovanje:

  • Samsung i9190
  • Baterija
  • Žične stereo slušalice
  • Punjač i USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Uvod

Nakon objavljivanja Galaxy S4 modela postalo je jasno da će kompanija Samsung, po tradiciji, proizvesti veliki broj gotovo identičnih uređaja, neki će biti manji, drugi veći. Na ovaj način imaju mogućnost predstavljanja velikog broja aparata bez dodatnih ulaganja.

Ono što je očigledno, ukoliko postoji verzija S3 mini, sigurno je da postoji i S4 mini. Ono što nije tako dobro jeste činjenica da oba uređaja podsećaju na starije modele, jedine razlike su u nazivu i donekle u spoljnom izgledu, a kupci već duže vremena pokazuju više interesovanja za uređaje manjih dimenzija.

Ovaj test će se fokusirati samo na ono najznačajnije i jedinstveno kod ovog modela, jer je u pitanju tipičan primerak proizvoda južnokorejskog giganta.

Dizajn, veličina, kontrole

Uzimajući u obzir pomenutu činjenicu da veliki broj modela liči jedan na drugi, realno je za očekivati da će S4 biti u potpunosti ista kopija originalnog Galaxy S4 modela. Sa druge strane, izgled trenutnog vodećeg modela je pravi pogodak: aparat je tanak i lagan, ali i izdržljiv uprkos upotrebi plastike i tome što ga odlikuje sjajna završna površina. Isti utisak odaje i S4 mini. Treba dodati i to da je manji po pitanju dimenzija (124.6 x 61.3 x 8.9 mm), a njegova težina iznosi 107 grama. Aparat odlično pristaje u šaku. Utisak je da je S4 mini izuzetno zanimljiv aparat, budući da ga odlikuje sličan izgled, karakteristike i meni, ali i odlična ergonomija. Oni koji su do sada imali telefone velikih dimenzija sigurno će primetiti razliku.

Prednja strana je zaštićena, ali je malo verovatno da je u pitanju Gorilla Glass zaštita (mada je moguće da je u pitanju prva generacija Gorilla Glass), ali u toku mesec dana testiranja nije se pojavila nijedna ogrebotina. Ispod zaštite nalazi se plastika sive boje kojom dominira karo šara. Zadnji poklopac takođe je izrađen od plastike, ali je šara nešto drugačija, to jest, na crnoj pozadini nalazi se karo šara svetlo sive boje. Ovakav izgled ne ostavlja nikog ravnodušnim i daleko je bolji od izgleda prethodne verzije, S3 mini.

Kvalitet izrade je odličan i nema nikakvih zazora niti škriputavih zvukova.

Tanka ivica oko oboda uređaja formira malu bočnu stranu jedinice koja je od polu sjajne plastike obojene kao da izgleda da je od metala.

U gornjoj zoni prednje strane se nalazi kamera za video pozive, dva senzora (svetlosti i blizine), zvučnik za razgovore kao i metalna rešetka. Jačina zvuka je visoka, ali u podešavanjima možete da je podesite da bude veoma tiha. Sagovornika ćete čuti jasno, pri čemu zvuk koji čujete neće biti previsok već dovoljan da se ne naprežete, ali opet da vam ne bude ni prejak. Tokom poziva možete da podešavate nivo ne samo standardnim alatima već i da aktivirate specijalnu „General Volume“ opciju. Slična karakteristika postoji kod gotovo svih novih Samsung uređaja.

Ispod ekrana se nalaze dva tastera osetljiva na dodir Back i Menu, dok se između njih nalazi mehanički taster Home. Dodirna odzivnost je slična kao kod modela Galaxy S4: hod je minimalan pri čemu je potrebno da pritisnete taster snažno. Tastere osetljive na dodir karakteriše meka bela svetost koja je primetna ako ekran nije izložen sunčevim zracima.

Sa donje strane uređaja se nalaze microUSB priključak, glavni mikrofon dok se sa gornje strane nalazi infrared port (preuzet sa glavnog modela), drugi mikrofon (koristi se da snima zvuk u stereo tehnici i da smanji šumove) kao i 3.5mm audio priključak.

Levo se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka a desno taster za uključivanje uređaja.

Sa zadnje strane se nalazi kamera koja je blago ispupčena u odnosu na površinu uređaja, blic i zvučnik.

Otvaranje aparata je lako pri čemu ispod poklopca pronaći bateriju, slot microSD memorijske kartice, kao i microSIM kartice.

Samsung S4 mini i Samsung S4

Samsung S4 mini i HTC One

Samsung S4 mini i iPhone 5

Ekran

Za razliku od prethodnih modela ekran ovog uređaja karakteriše dužina dijagonale ekrana od 4.3“ fizičkih dimenzija 53x94mm. Kod modela s3 Mini korišćena je rezolucija 480x800 piksela dok je kod S4 Mini blago uvećana na 540x960 piksela (qHD). Kod ovog modela je korišćena superAMOLED matrica. Nećemo ovde donositi zaključke da li su matrica i ekran dobri ili loši jer je to stvar ukusa. Lično, sviđaju nam se svetle boje i maksimalna dubina crne boje. Ekran blago gubi vidjivost pod sunčevim zracima ali je to očekivano.

Izgled matrice ekrana pod mikorskopom:

U podešavanjima ekrana postoji nekoliko opcija podešavanja koje možete da izabetrete:

  • Optimizovani prikaz
  • Dinamički
  • standardni
  • Profesionalne fotografije
  • Film

Baterija

Telefon koristi uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 19000mAh. 3.8W, 7.22 Wh. Tosvakako nije kapacitet koji bi mogao da nas zadovolji.

Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 300 sati rada u režimu mirovanja i do 12 časova razgovora..

Ukoliko koristite telefon nekih 10 sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 15 – 20 minuta razgovora dnevno, 4-5 sati korošćenja 3G, nekoliko časova korišćenja Wi-Fi interneta, časa gledanja videa i slušanja muzike.

Još brojki:

  • Samo u režimu razgovora uređaj može da radi do 8 časova
  • Samo pri reprodukciji videa (720p) pri maksimalnoj jačini slušalica i maksimalnoj jačini osvetljenja ekrana nešto preko 5 časova.
  • Samo pri reprodukciji muzike preko slušalica pri maksimalnoj jačini zvuka oko 45 časova.
  • Samo pri igranju igara - malo više od 3 časa.

Antutu Tester:

Karakteristike povezivanja

Smart telefon radi preko mobilnih mreža 2G (850/900/1800/1900 MHz) i 3G (850/900/1900/2100 MHz). LTE je prisutan samo kod i9195 modela. Brzina HSDPA je 42 Mbit/s, HSUPA - do 5.76 Mbit/s. Dostupan je Bluetooth verzija 4.0 HS (A2DP,LE, EDR).

Uređaj podržava bežični 802.11 a/b/g/n standard (Dual Band). Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot) ili za transfer fajlova (Wi fi Direct).

Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Galaxy Grand Duos je definisan kao USB Flash uređaj (MTP) ili kamera (PTP).

SAR

Aparat je izrađen u skladu sa maksimalnim dozvoljenim nivoima izlaganja radiofrekvencijama, u skladu sa odredbama Evropske Unije. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona kod kojih je nivo zračenja 2.0W po kilogramu težine. Tokom testiranja , maksimalni nivo zračenja iznosio je 0.298W po kilogramu u blizini glave, i o.361W/kg u blizini tela.

Kod normalne upotrebe ovo zračenje je daleko manje budući da emituje samo energiju koja je potrebna za prenos signala do najbliže bazne stanice. Uz automatsko redukovanje zračenja smanjuje se i radiofrekventna energija telefona.

Memorija i memorijska kartica

Programeri su odlučili da ne škrtare na memoriji pa ovaj uređaj ima optimanu količinu memorije od 1.5GB. Uređaj se ne usporava niti osećate bilo kakve teškoće prilikom pokretanja aplikacija. Slobodne memorije ostaje oko 900MB sistemske memorije - što je dosta količine za smart telefon.

Za instalaciju aplikacija, fotografije, muzika i videa dodaljeno je 8GB Flash memorije i ali je dostupno oko 4GB. Dostupan je slot microSD kartice, pri čemu je maksimalni kapacitet koji uređaj podržava do 64GB.

Kamera

Samsung Galaxy S4 Mini poseduje dva modula kamere: 8MP (F2.6, 33 mm) sa autofokusom i 1.9MP (frontalna, bez autofokusa) a tu je i Simplex LED blic. Maksimalna foto rezolucija je 3264x1836 piksela a za video - 1920x1080 piksela pri 30fps.

Kvalitet fotografija je sičan onima koje nastaju modelom S4, neznanto je bolji nego kod Galaxy S2, ali nešto lošiji nego kod Galaxy S3. Šta je sprečilo proizvođača da koristi isti modul kao što je korišćen kod S3 modela nije poznato.

Video i audio se snimaju čisto, nema piskelizacije.

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 17 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080 @ 30 fps
  • Audio kodek: AAC, 128 kbps
  • Kanali: 2 kanala, 48KHz

Primeri fotografija:

Efekti:

Panorama:

Primer video klipa (MP4, 162 MB) >>>

Performanse

Samsung Galaxy S4 mini koristi Snapdragon 400 (takt Qualcomm dual Core Krait procesora do 1.7 GHz,(28nm, ARMv7) Kao grafički procesor je iskorišćen Adreno 305.

Uređaj radi glatko, nema kočenja interfejsa. Igre rade gotovo savršeno.

Ispod se nalaze sumarni testovi performansi (CPU-Z, Quadrant Standart, Antutu Benchmark, 3D Mark):

Softverska paltforma i korisnički interfejs

Smart telefon koristi 4.2.2 verziju Google Android operativnog sistema. Za više detalja o sistemu pogledajte test modela Samsung Galaxy S4. Srećom, kod modela S4 Mini se nije mnogo toga promenilo.

Multimedija

Muzički plejer. Standardni Samsung muzički plejer. Zvuk preko slušalica je interesantan: dopadljiv, nema snažnog basa, dok visoke frekvencije nisu preterano jake. Jačina zvuka slušalica je visoka.

Glavni zvučnik nudi visoku jačinu, nešto slabiji bas ali je zvuk jasan i čist. Ukoliko prekrijete zvučnik, jačina zvuka će opasti za 40 do 50%.

FM-radio. Za razliku od originalnog Galaxy S3 modlea s4 mini ima radio.

Video plejer. U okviru menija obezbeđene su različite prečice za pokretanje video kontrolera. Plejer prepoznaje H264, Xvid, DivX kodeke i formate fajlova AVI, MP4, MKV, WMV. Video plejer reprodukuje video sadržaje u rezolucijama do 1080p. Da biste mogli da reprodukujete video i audio drugih formata, potrebno je da instalirate plejer treće strane.

Zaključak

Smart telefon Galaxy S4 Mini je logični nastavak linije mini verzija glavnih modela kompanije. Ovaj model je trenutno nešto skuplji nego glavni model prethodne generacije Galaxy S3. Istina je da su parametri ovog modela interesantni, a koji ćete uređaj odlučiti da kupite zavisi samo od vas.

S4 mini uređaj ima smisla u samo jednom slučaju - ukoliko vam se zaista dopada izgled S4 modela, a nemate novca da ga kupite, ili jednostavno vam se dopada dizajn uređaja, ali ne i njegove dimenzije.

Prednosti modela Samsung Galaxy S4 mini:

  • Kompaktnost
  • Izrada
  • Ergonomski dizajn
  • Glasan zvučnik
  • Video kvalitet
  • Trajanje baterije
  • Dovoljna količina sistemske memorije
  • Masa

Ndostaci Samsung Galaxy S4 mini:

  • Rezolucija ekrana
  • Kvalitet fotografija
  • Cena

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: Monoblok
  • Materijali: plastika
  • Operativni sistema: Google Android 4.2.2
  • Procesor: 2 jezgra, 1.7GHz, Snapdragon 400
  • Memorija: 1.5 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, jack microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni , SuperAmoled 4.3" rezolucije 540x960 piksela
  • Kamera: 8MP sa autofokusom; video se snima u rezoluciji 1080p, 1.9MP kamera sa prendje strane, LED blic
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: Ukloniva, punjiva Li-Ion (Li-Ion) baterija kapaciteta 1900 mAh
  • Dimenzije: 124.6 x 61.3 x 8.9 mm
  • Masa: 107 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024