Moto X 2013
2013. godina
4.7" OLED, 72.1% body
5% S4 Pro MSM8960T, Android 5.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2200 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 10MP
Test mobilni telefon Motorola Moto X
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto X. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto X vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Moto X (XT1053)

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Uputstvo za upotrebu
  • MicroUSB abl
  • USB adapter za 220V

Uvod

U avgustu 2011, postignut je sporazum između dva moćne kompanije: Google i Motorola-e. Google je kupio mobilno poslovanje Motorole – Mobile Devices koje će u budućnosti nositi naziv Motorola Mobility LCC. Akvizicija je završena u maju naredne godine, a u 2013. Google je zvanično predstavio novi logo i novo ime za MM. Motorola Mobility se sada zove jednostavno: Motorola - Google Company.

Uređaj Moto X je prvi smart telefon, potpuno izrađen i kreiran u Sjedinjenim Američkim Državama. Pored toga, to je prvi Motorola uređaj razvijen od preuzimanja od strane kompanije Google. Osnovna karakteristika ovog uređaja je da dizajn Moto X modela može biti detaljno promenjen. Zvanični sajt predstavlja „MotoMaker“ opciju koja donosi različite boje panela, tastera i okvira kamere. Na primer, postoji 18 verzija zadnjeg panela, čak postoji i drveni, ali oni nisu dostupni na sajtu. Nažalost, ovaj smart telefon se prodaje samo u Americi, odnosno u na drugim tržištima je dostupna samo jedna verzija uređaja i to samo na crnom tržištu.

Dizajn, veličina, kontrole

Da vidite kako to izgleda, pogledate opcije boja kućišta, materijala i drugih stvari preko konfiguratora uređaja. Na našem testu je bila najjednostavnija verzija: bela plastika zadnje strane, crna boja prednjeg panela, tasteri i srebrni okvir sočiva kamera. Obod je napravljen od sjajne crne plastike, blago isturen iznad ekrana, što verovatno pruža dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja. Poklopac sa zadnje strane je od poroznog materijala, prijatnog na dodir, pri čemu uređaj neće klizati iz ruke. Uprkos činjenici da je površina glatka, vizuelno se čini se da uređaj karakteriše pletena struktura. Sve ovo izgleda interesantno i pravi lepe „predstave“ " na svetlu.

Gornji deo zadnje strane je blago zasečen pa na njemu ne postoji „zakrivljenje“, kao što je to sa prednje strane kućišta.

Uređaj karakteriše pravougaona forma sa zakošenim uglovima. Od ivice do centra zadnje strane se kućište zadebljava (od 5.7 mm do 10.4 mm), stvarajući efekat zakrivljenog telefona. Dakle, u rukama smart telefon je idealan.

Uređaj karakterišu kompaktne dimenzije ako je to moguće za uređaj koji poseduje dijagonalu ekrana od 4.7“ – 129x65x10.4 mm. Težina je takođe u razumnim granicama - 130 grama. Okvir iznad ekrana je 14 mm, ispod - 10, levo i desno - 3,5 mm.

Još jedna mala ali lepa osobina ovog telefona je prisutna - kružno udubljenje ispod kamere, sa izgraviranim slovom „M“. Činjenica je da je tokom korišćenja telefona kažiprst nesvesno upada upravo u ovu šupljinu.

Uređaj je dobrog kvaliteta izrade, i tokom rada nije bilo nikakvih problema: zadnji paneli se ne pomeraju, ne škripe, nema nikakvih zvukova pri pritisku u ruci i ne savija se do baterije. Takođe, ostali elementi su izrađeni korišćenjem kvalitetnih materijala: na ekranu se nije pojavila nijedna ogrebotina (uzgred, on je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom), a kućište, prema nekim izvorima je premazano specijalnom bojom (nažalost, ne obezbeđuje standardnu IP67 zaštitu).

Generlano, ergonomija modela Moto X, sa naše tačke gledišta je idelana.

U gornjem delu prednjeg panela je slušalica. Ona je uokvirena metalnim obodom. Jačina zvučnika je visoka, sagovornika možete čuti veoma dobro i jasno. Nema šuma i prekomerne buke. Zvuk je prijatan, baršunast ali pri velikoj jačini zvuka ipak ne prija uhu. Imajte na umu da Moto X koristi jedan od najboljih zvučnika koji se mogu uporediti sa onim u okviru modela Samsung Note 2, Note 3 i delimično Galaxy S4.

Sa leve strane zvučnika su senzor osvetljenja i senzor blizine. Oba rade ispravno. Desno je prednja kamera. Uređaj poseduje tastere na ekranu, tako da je proizvođač je uspeo da skrati rastojanje od donjeg dela ekrana, odnosno smanji okvir. Dakle, uređaj je postao kompaktniji. Mikrofon se nalazi ispod ekrana sa leve strane.

Sa donjem strane je microUSB port, a gore – 3.5 mm priključak i drugi mikrofon za snimanje zvuka u stereotehnici. Sa leve strane je mesto za instaliranje nanoSIM kartice. Upravo tako reč je o nano, a ne mikro SIM kartici. Čudna odluka. Sa desne strane se nalazi taster za uključivanje uređaja i taster za kontrolu jačine zvuka. On je kratak, tanak i osećaj njegovog pritiskanja poklapa se sa osećajem pritiska tastera za zaključavanje/otključavanje.

Sočivo kamere, uronjeno je u kućište. Simplex blic, zvučnik su na zadnjoj strani uređaja. Postoji još jedan mali otvor, ne znamo za šta služi. Možda je to još jedan mikrofon za smanjenje buke. Nije isključeno i da je to taster za resetovanje.

Poređenje dimenzija:

Moto X i Nokia Lumia 1020

Moto X i LG G2

Moto X i Meizu MX3

Moto X i iPhone 5

Moto X i HTC One

Moto X i Samsung Galaxy Note 2

Ekran

U ovom slučaju, proizvođač nije jurio dužinu dijagonale ekrana, tako da Moto X koristi 4.7“ ekran HD rezolucije. Fizičke veličine matrice su 56.5x102.5 mm, a gustina - 312 piksela po kvadratnom inču. Naravno, pri ovoj gustini pikselizacija nije vidljiva. Matrica je izrađena korišćenjem SuperAMOLED tehnologije i ima specijalnu strukturu bez zloglasnog PenTile (RGB - AMOLED ekran). Kvalitet slike je vredan hvale: visoke osvetljenosti i kontrasta, bogatih boja (ali ne prezasićeno, ne „energično“), maksimalnih uglova gledanja, dok je plavičasta nijansa kada se uređaj naginje (uobičajena pojava kod SuperAMOLED - matrica) skoro neprimetna.

Matrica modela Screen Moto X

Sledeći deo donosi poređenje ekrana modela Nokia Lumia 1020, Motorola Moto X, Meizu MX3 i LG G2.

Najbolji rezultat pod pravim uglom, prema našim utiscima, ostvario je model Nokia Lumia 1020, zatim slede Meizu MX3 i LG G2. Moto X ima nešto više crvene boje za naš ukus. Kada se uređaj nakrene opet najbolji rezultat postiže Nokia, zatim Moto X, LG G2 i na kraju - Meizu. Pod različitim uglovima gledanja ekrana uređaji se ponašaju otprilike isto, osim modela LG G2, kod kojeg je matrica žuta a nakon toga ljubičasta. Ovo sugeriše da je LG izabrao da njen vodeći uređaj ne karakteriše najbolji kvalitet matrice.

Uglovi vidljivosti modela Moto X

Baterija

U ovom modelu, baterija nije ukloniva. Njen kapacitet je 2200 mAh (Li-Ion). Tipična baterija za većinu uređaja sa malim dijagonalama ekrana. Dakle, trajanje baterije je takođe standardno: oko 10 sati, uz uključen prenos podataka, osvetljenost na „Auto", oko 10-15 minuta razgovora, sat snimanja fotografija i video zapisa. Ako gledate film u 1080p rezoluciji uz maksimalno osvetljenje i jačinu zvuka preko slušalica, baterija se istroši nakon 4 - 4.5 sati. Test Program autonomije Antutu tester daje 525 bodova bateriji, čime se još jednom dokazuje prosečno trajanje baterije modela Moto X.

Opcije povezivanja

Uređaj radi u mrežama GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSPA i čak 4G LTE. Postoji Bluetooth 4.0 (LE + EDR). Wi-Fi standard nije samo b / g / n, već i AC. Prisutan je i NFC čip.

Memorija i memorijska kartica

Tradicionalno, većina vrhunskih smart telefona još nema instaliranih 2 GB RAM memorije kao ovaj model. Od te vrednosti, oko 1.2 GB je slobodno. To je dovoljno obzirom da uređaj koristi osnovni Android i da rezolucija ekrana nije FullHD.

Uređaj poseduje 16 GB ili 32 GB interne memorije, što zavisi od toga koju verziju kupite. U SAD-u, razlika u ceni je minimalna. Na testu je bila verzija sa 32 GB flash-a, od čega je slobodno nešto preko 26 GB. Slot za memorijsku karticu u ovom uređaju ne postoji.

Kamera

Odnedavno, skoro svi proizvođači odlučili da stave marketinške oznake kamere koje koriste posebnu tehnologiju obrade fotografija, zatim da naglasak stave na velike matrice sa ogromnim brojem piksela. U principu, Moto X koristi 10 MP modul (između ostalog, veličina piksela je 1.4 µm, otvor blende F2.4 ) kao i CLEAR PIXEL tehnologiju (RGBC - matrica pokriva 75% više svetlosti nego standardni RGBG).

Rezultat je sličan kao i uvek: kvalitet slike nije najbolji, posebno kada se uporedi sa trenutno vodećim modelima kao što su Samsung Note 3, LG G2, Sony Xperia Z1 ili Nokia Lumia 1020. Fotografije karakteriše odlična reprodukcija boja, ugao gledanja u odnosu na širinu, prilično precizno fokusiranje gotovo bez greške, ali detalji trpe. Možda je problem u pogrešnom post procesiranju. Uz nedovoljno osvetljenje na fotografijama se javljaju dodatne nesavršenosti.

Video snimanje u okviru Moto X modela se izvodi u 1080p rezoluciji pri 30 frejmova u sekundi sa autofokusom. Postoji režim Slow Motion. Broj frejmova raste na oko 120 (video se usporava), rezolucija je smanjena na 720p, zvuk je prigušen, a fokus prisutan.

Dostupan je HDR režim. Po našem mišljenju radi veoma dobro.

Kamera se može pokrenuti na dva načina. Prvi je standardni: morate da otključate ekran i kliknite na ikonu „Kamera“. Drugi je najpogodniji i neobičan: za aktiviranje je potrebno dva puta da se brzo okrene ekran od sebe, odnosno napraviti rotacioni pokret zglobom. Ova funkcija radi čak i kada je ekran zaključan.

Interfejs

Sve je vrlo jednostavno. Desno na ekranu - video snimanje, levo - pokretanje prednje kamere (2 MP, 1080p HD video). Prevlačenjem sa leva na desno se pozivaju postavke: HDR (auto, uključeno ili isključeno), blic, fokus, dodir, SLO (Slow Motion), Panorama, geografsko označavanje, omogućavanje ili onemogućavanje zvuka okretanjem smart telefona. Prevlačenje sa desna na levo - otvaranje galerije. Za korišćenje digitalnog zuma, potrebno je da prevučete prst od dna ka vrhu (povećanje) ili dnu (smanjenje) ekrana.

EXIF-informacije iz foto fajla

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 17,000 kbit / s
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48 KHz

Karakteristike videa SloMo:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 5000 kbit / s
  • Rezolucija: 1280x720, 15 f / s

Primeri HDR slika:

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prednje strane:

Performanse

Proizvođač tvrdi da ova je jedinica izgrađena na originalnoj arhitekturi pod nazivom „Motorola X8 Mobile Computing System“. U suštini uređaj koristi Qualcomm Snapdragon S4 Pro: Dual Core Krait procesor na 1.7 GHz, izrađen korišćenjem 28 nm tehnološkog procesa, ARMv7. Glavna stvar je ne pomešati ovaj čipset sa APQ8064, koji takođe poseduje 4 jezgra, ali i MSM8960T. Najveća razlika se odnosi na softversku optimizaciju čipa.

Pored toga, postoji nekoliko procesora za druge zadatke. Konkretno, procesor za obradu glasa, koji vam omogućava da „komunicirate“ sa uređajem čak i kada je ekran isključen, dok procesor sa niskom potrošnjom energije smart telefon koristi da biste videli samo potrebna obaveštenja u režimu mirovanja (Active Display). Ako smo dobro razumeli opis u ovom režimu, Moto X će biti jedan od prvih Android smart telefona sa normalnim sistemom obaveštavanja, koji je postojao u okviru modela Nokia S60, na primer. To jest, imate smart telefon koji kada radi u režimu mirovanja, ekran prikazuje glavna obaveštenja, ali potrošnja energija je veoma mala zbog činjenice da je za ovaj režim korišćen poseban procesor.

Odgovoran za ovo je grafički deo Adreno 320 procesora. Slike iz igre Asphalt 8:

Smart telefon radi veoma brzo: poseduje vrlo energični radni interfejs, pokretanje programa i igara tokom testa nije izazvalo zaostajanje interfejsa niti zastoj rada.

Kratke informacije i testovi performansi:

Softverska platforma

Trenutno na raspolaganju je verzija firmware-a Android 4.2.2. Uskoro bi Google mogao da ponudi verziju 4.3. Što se tiče KitKat 4.4, nadogradnja na ovu verziju je izvesna.

U okviru ovog modela ne postoji vlasnički korisnički interfejs. Telefon je praktično nema ništa drugo sem ogoljenog Andorida. Od funkcija tu su Active Notification (o tome je bilo reči ranije) i Touchelss Control.

Najnovija funkcija je kontrola glasom: programeri su modifikovali Google Now, tako da sada možete da pokrenete servis frazom „Ok, Google Now“, pošto je prethodno sistem morao da prepozna vaš glas.

Multimedija

Za reprodukovanje muzike u okviru Moto X modela je dostupan standardni plejer. Za shvatanje potencijala muzičkih mogućnosti ove jedinice je najbolje da instalirate PowerAMP. Kvalitet slušalica je stvarno odličan! Jačina zvuka je veoma visoka.

Radio modul kod ovog modela ne postoji!

Normalni video plejer. Reprodukuje MKV, MP4, 3GP, AVI u svim rezolucijama. Ne podržava određene tipove audio formata, na primer, AC-3.

Zaključak

Smart telefon Motorola MOTO X nam se definitivno dopao zbog njegove veličine, poseduje pristojne specifikacije, ekran, kvalitet izrade i materijale. Naravno, rado bismo ga preporučili za one koji žele da kupe kompaktni Android telefon, ali to nije tako jednostavno, jer ovaj model nije zvanično u prodaji van SAD i ako ga pronađete biće skuplji. Takva situacija će mnoge potencijalno zainteresovane za ovaj uređaj odvratiti od ideje kupovine ovog modela.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: klasična
  • Korišćeni materijali: plastika (možda drvo)
  • Operativni sistem: Google Android 4.2
  • Mreže: GSM/GPRS/EDGE/UMTS/4G LTE
  • Procesor: dual-core Krait, 1700 MHz, Qualcomm Snapdragon MSM8960T
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/32 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, microUSB (USB 2.0) za punenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kpacitivni, SuperAMOLED 4.7' rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 10 MP autofokus + 2 MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine i osvetljenja, akitvne kontrole, kontrole bez dodira
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion 2200 mAh
  • Dimenzije:129x65x10.4mm
  • Masa: 130 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024