107 Dual SIM 2013
2013. godina
1.8" LCD, 19% body
EXT nema
1020 mAh Izmenjiva
Test mobilni telefon Nokia 107 Dual SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 107 Dual SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 107 Dual SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona Nokia 107 Dual SIM

Fotografije modela Nokia 107 Dual SIM

Pozicioniranje

Nokia 107 Dual SIM je klasifikovan kao jedan od najjeftinijih telefona. Ovaj model se povezuje sa dva druga modela kompanije - Nokia 106 i Nokia 108. Prvi model je najlakši u ovoj maloj seriji telefona, poseduje jednu SIM karticu i nema kameru, dok drugi poseduje dve SIM kartice i kameru. Prema tome, Nokia 107 DS nalazi se u sredini - tu je podrška za dve SIM kartice, ali ne kamera.

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija 1020 mAh
  • Punjač
  • Stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Zajedno sa telefonom isporučuju se baterija i punjač, kao i žične stereo slušalice. Uređaj je izuzetno jednostavan, ali i dalje poseduje taster da odgovorite na poziv.

Dizajn, materijali, kućište

Po dizajnu, sva tri uređaja su izvedena u istom stilu - Nokia 106, 107 i 108. U ovom slučaju koreni ove linije su u prethodnom modelu - Nokia 105. U skladu sa tim, imamo jednostavan klasičan komad glatke plastike. Materijal jeste prijatan na dodir, dok u praktičnom u smislu to nije slučaj jer ostaju otisci prstiju. Nedostatak je takođe činjenica da će kućište da se uprlja i izgrebe, čak i ako veoma pažljivo koristite telefon.

Telefon se prodaje u tri boje - crnoj, beloj i crvenoj. Crna i bela su univerzalnije, ali u isto vreme dosadna rešenja, dok crvena varijanta izgleda u stvarnosti veoma živo. Pored toga, prednja strana u svim kolor varijantama je crne boje, pa ako kupujete ovaj model kao drugi telefon savetujemo vam da uzmete crveni, koji izgleda najbolje.

Forma kućišta modela Nokia 107 je bez greške - jedinica odlično stoji u ruci, sa zadnje strane uređaj karakterišu zasečene ivice, pri čemu telefon izgleda glatko. Držanje u ruci je veoma prijatno, uprkos glatkoj plastici sa zadnje strane.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija Nokia 107 je nešto veća od modela 105, ali je uređaj i dalje kompaktan - 113x47.5x15 mm, dok je masa samo 76 grama. Telefon se može nositi u džepu bilo kojeg dela odeće.

Kontrole

Na gornjoj ivici telefona je tanušni konektor za punjenje, 3.5mm mini utičnica za slušalice i LED lampica. Nijedan drugi konektor ne postoji na kućištu. Uređaj ne poseduje otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata ili oko zgloba i jasno je da ovi detalji nisu tako neophodni kao pre 5-6 godina ili više, ali u stvari smo suočeni sa jeftinim telefonom pa proizvođač nije želeo da se igra ovim detaljima.

Numerička tastatura

Telefon koristi klasičnu numeričku tastaturu, napravljenu iz jednog bloka, kao i četiri kontrolna tastera (takođe uključeni u ovu jedinicu) i četvorosmerni navigacioni taster. Plus ove tastature je to što je napravljena od gume pa ako prospete vodu na nju ili vas iznenadi pljusak neće biti štete. Minus je to što pritiskanje tastera nije baš zgodno, ako uporedite tastaturu ovog modela sa tastaturom modela koji koristi odvojene tastere.

Pozadinsko osvetljenje tastature je meka bela svetlost, prijatna za oko.Oznake na tasterima, po našem mišljenju su manje nego što treba obzirom da i brojevi i slova su štampani u veoma malom fontu, tako da osoba sa lošim vidom neće lako da se navikne na oznake na tastaturi.

Ekran

Nokia 107 koristi TFT ekran u boji sa dijagonalom 1.8“ rezolucije 160x128 piksela koji prikazuje do 65.000 boja. Da dodamo još nešto o ekranu, ne možemo, jer je jednostavno reč o običnom ekranu sa malim uglom vidljivosti. Prilikom izlaganja sunčevim zracima informacije na ekranu ostaju čitljive.

Baterija

Kapacitet baterije ovog modela je 1020 mAh, i on koristi Li-Ion bateriju. Proizvođač tvrdi da baterija obezbeđuje 12.7 sati razgovora i do 24dana rada u režimu mirovanja.

Ispod baterije uređaja se nalaze slotovi za SIM kartice (klasičnog formata, miniSIM), dok se slot memorijske kartice nalazi na jednoj od ivica, ali da biste dobili pristup njemu, i dalje morate da uklonite masku aparata.

Kod modela Nokia 107 DS uklanjanje poklopca nije lak postupak, morate koristiti nokat ili neki oštar predmet i odvojiti poklopac od ostatka ostatka kućišta. Prilikom ovog postupka možete slomiti nokat ili oštetiti sam poklopac kućišta (ako koristite oštar predmet).

Sa instalirane dve SIM kartice, uz 30-40 minuta dnevno razgovora i 10-20 tekstualnih poruka, Nokia 107 DS nudi oko 5-6 dana rada. Ako razgovarate manje, onda baterija uređaja može da ponudi nedelje autonomije. To je uobičajeno za jeftine uređaje koji nemaju velike potrošače energije.

Kvalitet glasa

Za kvalitet prenosa glasa modela Nokia 107 može se reći da je osrednji - sagovornik se neće žaliti na loš kvalitet, ali neka neverovatna čistoća glasa nije dostupna. Korisnik mora da bude svestan da će čuti mnogobrojne šumove. Činjenica je da Nokia 107 poseduje samo jedan zvučnik, preko kojeg čujete sagovornika i preko kojeg se oglašavaju melodije zvona. Kada uređaj zvoni melodije čujete veoma dobro, ali sagovornika ćete čuti slabije. Da čujete sagovornika u bučnom okruženju, neophodno je da se prebacite na spikerfon. Međutim, gotovo svi konkurenti uređaja po ovom aspektu se ponašaju slično, mada za nijansu bolje od Nokia uređaja.

Rad sa dve SIM kartice

Karakteristika Nokia 107 modela je rad sa dve SIM kartice. Telefon poseduje dva slota za SIM kartice i jedan radio modul. To znači da ako zovete preko prve SIM kartice, druga postaje nedostupna. Ako razgovarate telefonom, onda onaj ko vas pozove preko broja druge SIM kartice, će čuti poznato „korisnik nije dostupan“, odnosno, SMS na drugu SIM karticu u toku razgovora preko prve neće doći, već će biti isporučen nakon završetka razgovora.

U podešavanjima možete izabrati glavnu SIM karticu i za svaku SIM karticu definisati naziv i izabrati ikonu (po želji). Ova ikona će biti prikazana u gornjem redu u blizini ikone mrežnog prijema. Tokom poziva, možete da izaberete SIM karticu sa koje će se vršiti razgovori tokom dolaznog poziva.

Meni

Meni telefona je kreiran kao niz od devet ikona, pri čemu se nećemo zadržavati na detaljnom opisu svih stavki već samo istaći najvažnije.

Adresar je jednostavan i u memoriji telefona se može čuvati do 500 kontakata, sa maksimalno tri stavke u svakom kontaktu. Dostupne opcije su podeljene po tipu. Ne mogu se dodeliti zasebne melodije zvona za kontakt, ali možete da izaberete sliku iz ponuđenih. Postoji opcija crne liste brojeva pa oni koji pozivaju sa nekog od takvih brojeva neće moći da pozovu vlasnika telefona.

Telefon ima budilnik, kalendar, kalkulator, konvertor, tajmer, štopericu. Takođe, treba pomenuti i program „Troškovi“ koji može pomoći da pratite finansije jednostavnim ubacivanjem dnevnih i mesečnih podataka, što ukazuje kako i na šta trošite novac. Možete dodati sopstvene kategorije.

U okviru modela Nokia 107 postoji i LED lampica. Ona se uključuje tako što držite taster strelica gore na navigacionom tasteru.

Dostpno je nekoliko tema

Po ceni koju je potrebno izdvojiti za Nokia 107 dobijate pristojan jeftini telefon, pogodnog prodajnog pakovanja, sa podrškom za dve SIM kartice, muzički plejer, žične slušalice i visoki kapacitet baterije. Nokia 107 ima mnogo konkurenata, a skoro svi su jeftiniji.

Zaključak

Average price Nokia 107 retail - 1200 rubles. For the money you get in a decent budget handset, convenient package, with support for two SIM-cards, music player, wired headset in the kit and a high capacity battery. It would seem - adequate cost, but the Nokia 107 has many competitors, and almost all of them cheaper.

Među konkurentima su modeli Explay A240, Texet TM - D109, Fly DS106D i desetak drugih modela. Po pravilu, čak i najjednostavniji Fly model i drugi slični uređaji su opremljeni sa dva zvučnika, što je važno u odnosu na jeftinije Nokia modele, koji koriste pojedinačni zvučnik. Nokia 107 je dobra opcija ako vam je potreban drugi telefon, rezervni ili ako ga koristite retko, možda za 10-20 minuta nedeljno ukupno. Ako vam je potreban uređaj za aktivno korišćenje, bolje je da ne razmatrate Nokia 107, jer kao telefon za razgovare ovaj uređaj nije pogodan.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024