B100 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Cat B100
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Cat B100. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Cat B100 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test telefona Caterpillar CAT B100

Fotografije modela Caterpillar CAT B100

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1150 mAh
  • Punjač sa USB-kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Telefoni pod brendom Caterpillar kreirani od strane kineske kompanije razlikuju se od svojih konkurenata u dizajnu i sadržaju. Oni su povezani sa proizvođačem građevinskih mašina, koji je široko poznat. Brend Caterpillar ne može da se pohvali robom široke potrošnje i telefon deluje kao neka vrsta izleta u nepoznato. U pitanju je odlična ideja – pored izgradnje velikih mašina tu si i telefoni. U teoriji, ovo bi moglo da funkcioniše, u praksi, dizajn je mnogo godina zastareo, ali nema smisla ne pokušati plasirati telefon na tržištu ako se već ušlo u takav projekat. Ali problem je u tome kvalitet ovih uređaja izaziva mnoge probleme, a cena je dva puta viša nego kod konkurenata.

Ovaj pregled je možda u suštini više prezentacija, jer nećemo da savetujemo nikoga da kupi ovaj uređaj, a zajedno možemo da ga proučavamo, uporedimo sa drugim modelima na tržištu, kako bi se razumelo šta to nije u redu sa brendom Caterpillar i zašto su telefoni toliko skupi. Razlog da se kupi ovaj uređaj može da bude jedan - ako vam se svidi i da imate na raspolaganju neograničen novac. Ali, hajde da vidimo šta sve nudi ovaj telefon.

Dizajn, veličina, kontrole

Klasičan zaštićeni uređaj sa vrlo lepim dizajnom, koji ističe među kineskim telefonima. Model poseduje kameru sa zadnje strane, gumene zaštitne umetke i dobar kvalitet plastike. Evidentno je da je dizajn svetla strana ovog telefona.

Dimenzije telefona su 123x56x17.5 mm, a težina je 136 grama. Mala masa nije postignuta na način na koji mislite, već usled činjenice da je u telefon instalirana baterija malog kapaciteta.

Sviđa nam se tastatura uređaja – karakterišu je meki tasteri koji su prijatni na dodir. Ova tastatura je atipična za jedinicu povećane sigurnosti, već pre za telefon za svaki dan. U torbi će vam se lako desiti da se tasteri sami pritisnu, pa vam je potrebno zaključavanje. Ali što je najvažnije, prašina i pesak mogu da upadnu u praznine između tastera ali kako ih izbaciti nije jasno. Prema ovom aspektu pomenuto rešenje se ne može nazvati naročito sofisticiranim.

Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak, kao i gumeni zatvarač čvrsto vezan za telo. Sa leve strane je microUSB konektor, takođe za punjač, što nije loše. Sa desne strane je taster za podešavanje jačine zvuka. On je žute boje, prilično mek na dodir.

Strane takođe imaju metalne elemente, koje nemaju pravu funkcionalnu i zaštitnu ulogu, već su pre deo imidža sigurne jedinice.

Iznenađujuće je da zadnji panel ima dva kontakta za punjač, ali punjač nedostaje - nije u prodajnom paketu.

Stepen zaštite IP67 podrazumeva da uređaj može da se potopi u tečnost, a ona ne procuri u unutrašnjost uređaja. Na žalost, zavrtnji na zadnjem poklopcu su takvi da oni mogu lako da odvrnu, ali nisu blizu ivice (možete da upotrebite novčić). U obe situacije, poklopac labavo naleže sa stane - što je loša strana dizajn. Kao rezultat toga, ako telefon dospe u vodu, onda može da se desi da voda prodre u njega. Da bi bio obezbeđen nivo zaštite IP67 morate biti veoma pažljivi da proverite kako je poklopac zatvoren, ali obzirom na postojeći problem, on će teško da naleže na pravi način. Dakle, možemo da kažem da sa stanovišta zaštitnih svojstava uređaja ovaj model nije dobar, ali to nije njegov najveći problem, već postoje i drugi.

Ekran

Dijagonala TFT ekrana je 2.2 inča, rezolucije 240x320 piksela. Po savremenim standardima, ovo nije veliki ekran. U sličnim uređajima standard je ekran dijagonale od 2.4 inča, koji uprkos prividnoj uporedivosti dimenzija, još uvek daju dobar procenat korisnog prostora.

Još jedna mana CAT B100 je tamna plastika koja pokriva ekran. Ako još odaberete tamniju temu desktopa onda će vam na ulici ekran biti totalno nečitak. Jeftini ekran su inženjeri očigledno pokušali da spasu toniranom plastikom, ali to im nije uspelo. Prilikom izlaganja sunčevim zracima žuta boja se širi menijem, i rad sa telefonom je izuzetno težak, plus tu su veoma mali fontovi. Po našem mišljenju, ovo je ogroman nedostatak za ovu jedinicu.

Baterija

Uređaj poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1150 mAh, koja je veoma mala za takav uređaj. Većina sličnih uređaja sa istim stepenom zaštite imaju bateriju kapciteta 1800 mAh ili više. Prema podacima proizvođača uređaj može da obezbedi do 10 sati razgovora i do 552 sati u režimu mirovanja. U praksi, nismo mogli da izmerimo vreme rada telefona u njegovom čistom obliku jer se ponekad uređaj prilično neobjašnjivo isključivao. Ponekad smo mogli da ga jednostavno uključimo preko tastera, ponekad je pomagalo vađenje baterije, a kada ni to nije pomagalo, onda smo morali da pobudimo bateriju punjačem. U pitanju je očigledno softvera greška, a ne bilo šta drugo.

U proseku, ako zatvorimo oči pred ovim problemima, uređaj može da obezbedi oko 3 dana rada uz jedan sat razgovora. Za potpuno punjenje baterije treba oko 1.5 sati.

Hardverska platforma, memorija, GPS

Telefon je zasnovan na prilično starom čipsetu MediaTek MT6276W, ali on je dovoljan za osnovni zadatak – komunikaciju putem telefona. Međutim, inženjeri su za CAT B100 pokušali da stvore neku jedinstvenu prednost, odnosno dodali su GPS hardver, koji je podrazumevao potrebu da se instalira velika količina memorije. Količina ugrađene memorije je 128 MB, od čega dobar deo odlazi na pozivanje. Korisnik ima na raspolaganju samo 50 MB slobodne memorije. Skladištene memorije takođe nema mnogo - 64 MB. Po pitanju brzine menija telefona, ona praktično nije imala uticaja.

GPS je veoma čudan. Pretpostavlja se da ćete koristiti Java aplikaciju Google Maps. U stvarnosti, Opera Mini je unapred instalirana na uređaju pri čemu smo pokušali da instaliramo Android verziju. Pokušaj da se ručno instalira aplikacija nije uspeo. Možete koristiti Yandex mape, što pretpostavlja da ugradite memorijsku karticu gde ćete da sačuvate lokalne mape. Udobno? Ne mnogo - svaki moderni i čak jeftini smart telefon na Androidu koji ima kvalitetnu navigaciju može da zaseni ovu jedinicu. U pitanju je doslovno povratak u kameno doba kada je reč o navigaciji. Ne možemo da zamislimo ko bi poželeo da koristi navigaciju na ovoj jedinici.

Kamera

Tipična 3MP kamera. Ne možemo da kažemo ništa posebno vezano za nju.

Meni i interfejs

Uobičajena matrica menija - očigledno ne baš atraktivna, na nju utiče niska rezolucija ekrana. Veoma kratko ćemo se osvrnuti na stavke prema redosledu kako su dostupne.

Menadžer fajlova - tpičan za MediaTek rešenja, ništa specijalno.

Telefonski imenik. Može da uskladišti do 500 imena, jedan telefonski broj po imenu, dostupno je do 20 grupa korisnika. Postoji izbor melodija zvona i slika za korisnika.

Zabava i igre. U ovom delu, su skrivena podešavanja za Javu, ali nema igara. Link na Google Maps kako je gore pomenuto, ne funkcioniše.

Call Center. Postoji crna lista, možete da podesite javljanje preko bilo kojeg tastera. Pozivi su podeljeni u tri liste, što je prilično jasno, precizirano je trajanje poziva.

Poruke. Radi samo sa instaliranom SIM karticom! Pregled memorisanih poruka ne može da se vrši bez nje. Dostupni su tradicionalni šabloni i slične stvari, ništa posebno.

Multimedija. Tu je FM radio (radi sa slušalicama), diktafon, Photo Editor i plejer, kao i alat za gledanje slika. Sve je jednostavno.

Dnevnik - kalendar, lista zadataka, višestruki alarmi, svetsko vreme, tesktualne beleške, baterijska lampa.

Korisnički profili - Odabir zvučnog profila.

Pretraživač - je Opera Mini, što čini mogućim pregled i stranica bogatih sadržajima.

Servisi - Praznina koja nam nije sasvim jasna. Mislimo da su usluge vezane za SIM karticu.

Podešavanja - Sva podešavanja telefona, ne postoji ništa jedinstveno. Za AGPS, možete odrediti profile drugačije u odnosu na Google. Ako znate gde da pogledate, i šta je to. Potreba za ovom opcijom je minimalna.

Utisci

Za početak, moramo da kažemo da ćete garantovano da propustite pozive upućene vama - čak i u leto, iz džepa se uređaj ne čuje. Ugrađeni zvuci građevinske opreme ne mogu se čuti, pa čak ni muzika ne spasava situaciju. Zvučnik je veoma tih. Vibracija je još gora, ona se gotovo ne oseća.

Imamo pred sobom primer šta se dešava kada se uzme kao osnova kineska platforma, a zatim da se iskoristi svoj dizajn. Ništa dobro. Spolja, jedinica je atraktivnija od svojih konkurenata, ali ima veliki broj nedostataka. To je de facto poluproizvod na kojem i dalje treba da se radi i radi. Isključivanje i uključivanje uređaja - takav problem u komercijalnim uređajima retko se susreće, u nezavršenim proizvodima često. Ekran se ne vidi pod sunčevim zracima. Posebna priča vezana za GPS. Lista može biti duga, ali zaključak je da je ispred nas stari model, što dovoljno govori o ovom uređaju.

Od konkurenata možemo da pomenemo teXet TM - 511R, koji ima sličan ekran, metalne umetke, preko 2.5 puta bolju bateriju i isti standard zaštite koji se realizuje bez mana.

Po mom mišljenju, nema razloga da se plati cena potrebna za ovaj uređaj. Caterpillar naplaćuje duplu cenu za brend i svoje greške, što je neprihvatljivo. Međutim, svi modeli pod Caterpillar brendom su veoma skupi. Ne može se očekivati da CAT B100 ima bar neku značajnu prodaju. To je model za nasumičnu kupovinu, kada osoba kupuje uređaj koji joj se dopadne i ne ulazi u detalje. Kupuje uređaj ne znajući sa čime će da se suoči.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024