215 2015
2015. godina
2.4" LCD, 31.1% body
EXT nema
1100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 0MP
 
 
Test mobilni telefon Nokia 215
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 215. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 215 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled modela Nokia 215 / Nokia 215 Dual SIM

Tehničke karakteristike

  • UI Series30 +
  • Dimenzije - 116x50x12.9 mm, masa - 78.4 grama
  • Sve SIM-kartice pune veličine
  • Ekran TFT, 240x320 piksela, 2.4 inča
  • 8 MB interne memorije, microSD kartica kapaciteta do 32GB
  • FM-radio, mp3 plejer
  • Baterijska lampa
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1100 mAh, vreme rada u režimu mirovanja 29 dana, razgovora 20 časova, reprodkcije muzike do 50 časova.
  • Priključak microUSB (USB 2.0), 3.5 mm slušalice
  • Bluetooth 3.0, bežično povezivanje slušalica
  • GSM 900/1800, EDGE
  • Kamera 0.3MP
  • Vrednost SAR - 1.11 W / kg (glava), 0.62 W / kg (telo)

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 1100 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nokia je uvek bila u stanju da kreira jeftine modele svojih telefona, oji se odlikuju dobrim kvalitetom izrade, pouzdanošću i trajnošću. Ali u nekom trenutku trka u ovom segmentu je postala toliko ozbiljna da je kompanija morala da odustane mnogih funkcija. U početku je nestao namenski zvučnik za pozive, pa je postojao je samo jedan glavni zvučnik, što je odmah uticalo na kvalitet i jačinu melodija. Zatim je počelo da uštedi na memoriji i softveru koji je zamrznut u smislu evolucije. Posle prodaje mobilnog poslovanja kompaniji Microsoft investicije u ovom segmentu su gotovo potpuno ugašene obzirom da je Nokia smatrala da nema nikakvog smisla kreiranje jeftinih uređaja u kojima kompanija ne može da ponudi svoje servise i za kupce uređaja kompanije Microsoft takvi uređaji nemaju nikakvo značenje. Zato se danas suočavamo sa Nokia brendiranim jeftinim uređajima koji kao da su iz nekog prošlog vremena - a to su zapravo najnoviji uređaji koji su dostigli vrhunac svog razvoja, i u bliskoj budućnosti oni će nestati.

Ko bi mogao da se odluči da kupi jednostavni telefon svetle boje sa fokusom ne najnižu cenu već malo višu? Definitivan odgovor - deca, kao i odrasli koji su mogli da nauče da koriste uređaj ne samo na pozive već i SMS, kao i nešto drugo. Sa jedne strane, u pitanju su vrlo jednostavni telefoni sa klasičnim tasterima, a sa druge kompanija pokušava da uvede neke za ovaj segment neobične funkcije, kao što su, Facebook Messenger, Twitter ili nešto slično. Zašto? Proširenje ciljane publike, to jest, kompanija je pozicionirala ove telefone kao sredstvo komunikacije za one koji ne mogu da priušte da kupe smart telefon. U stvarnosti skoro da nema takvih ljudi - koji ne mogu da kupe smart telefon a u isto vreme komuniciraju putem društvenih mreža. Ali u Indiji i nekoliko zemalja u Aziji takva publika je prisutna.

Na razvijenim tržištima, ovakvi uređaji sa klasičnim tasterima se često biraju kao drugi alternativni uređaj za pozive. Jeftini, veseli i prilično svetle boje kućišta. Ovaj pristup ne traži nikakve dodatne funkcije, dovoljno je da znate koliko je sati kada pogledate uređaj i možete da komunicirate uz pomoć njega. Ali možemo reći da ovaj segment ima veliki broj jeftinih modela, koji su ponekad jednaki dobri kao ponude kompanije Nokia, i nude isti kvalitet. Još jedna stvar je da potrošači koji nisu robovi navika će izabrati Nokia brend. Zašto ne? Cena ovog modela nije velika, što znači da je trošak opravdan.

Sada pogledajmo koji model možete da izaberete. Ako krenemo od cene, treba da obratite pažnju na Nokia 130 model. Poseduje primetno manji ekran, ali potpuno iste karakteristike.

Nokia 130

U okviru Nokia 220 ćete naći isto svetlo kućište, ali kamera je 2MP. Sigurni smo da nema smisla da se za nju plati više. Ako je vaš izbor Nokia 225 dobijate 2MP kameru, a veličina ekrana će se povećati sa 2.4 na 2.8 inča. Da li bi to bilo dosta za uređaj sa ekranom osetljivim na dodir? Mislimo da ne.

Nokia 220

Nokia 225

Možda nije potreban ni kolor ekran. Ali, kako je ovo uređaj za starije i decu ekran u boji je viđen kao veliki plus za proizvod.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dostupan u nekoliko boja, one su sve svetle, prijatne za oko.

Plastična matirana površina će se brzo izbrisati, pohabati što se može videti na svetlosti. Začudo, to ne menja izgled uređaja, nećete na to obraćati pažnju. Izrada telefona je na dobrom nivou, nema žalbi po ovom pitanju.

Poklopac je takav da ga je lako ukloniti, i njegovim uklanjanjem možete videti bateriju, kao i dva slota SIM kartica i memorijske kartice. Ovaj telefon nema nikakve bočne tastere za regulaciju jačine zvuka, svi priključci su na gornjem kraju (3.5 mm, microUSB), na istom mestu je i sijalica baterijske lampe koja, nije baš jaka.

Na zadnjem panelu, možete videti izlaz zvučnika koji reprodukuje melodije zvona, radio i slično. On je prosečan po jačini, ponekad ima škriputavih zvukova pri visokim frekvencijama. Dostupan je samo jedan mikrofon, tako da razgovor po vetru nije dobra ideja. Dimenzije ovog uređaja 116x50x12.9 mm, a masa je 78,4 grama. U ruci uređaj jako dobro stoji, a u džepu ne osećate da ga nosite. U pitanju je tipični telefon kompanije Nokia, sve ono što ste očekivali.

Ekran

Dijagonala ekrana je 2.4 inča, rezolucija – 240x320 piksela. Slova su prilično dobro vidljiva, ali u poređenju sa čak jeftinim modelima sa ekranima osetljivim na dodir je mala, vidljivi su pikseli. Glavna stvar je da je tekst čitljivi i da se u nekim sekcijama može modifikovati veličina slova. Na suncu ekran bledi, ali je ipak moguće da pročitate ono što piše. Gledanje filmova na ekranu ipak neće proći, barem ne u 2015. godini.

Tastatura

Tasteri su napravljeni od gume, oni imaju jednako, svetlo belo pozadinsko osvetljenje, dobru vidljivost u svim uslovima. Ergonomija tastature je odlična, uređaj ima navigacioni taster koji nudi prečice do različitih funkcija. Ove funkcije možete da promenite i dodelite neke druge tasterima.

Baterija

Uređaj karakteriše Li-Ion baterija kapaciteta 1100 mAh koja nudi prilično dobro vreme rada. Prema podacima proizvođača, u režimu mirovanja uređaj može da ponudi do 29 dana, dok je vreme razgovora - do 20 sati, a reprodukcije muzike - do 50 sati. Prilikom testiranja sa dve SIM kartice telefon je radio oko nedelju dana uz jedan sat razgovora ukupno i do deset SMS poruka. Vreme punjenja baterije je oko 1.5 sat.

Opcije povezivanja

Telefon poseduje BT 3.0, koja podržava profil A2DP, što znači možete da povežete telefon sa bežičnim slušalicama. Funkcija radi dobro, ali sumnjamo da ciljna grupa ovog telefona planira da je koristi, jer bežične slušalice će koštati najmanje koliko i ovaj uređaj.

Uprkos činjenici da uređaj poseduje standardni konektor microUSB (USB 2.0), sinhronizacija podataka sa računarom nije obezbeđena. Međutim, bilo kakva sinhronizacija sa ovim uređajem mašinom nije dostupna, čak ni kontakti ne mogu biti sinhronizovan sa cloudom što izgleda kao totalno zastarelo ali je tipično za konvencionalne uređaje. Ovaj uređaj iz prošlog veka prema ovom parametru.

Rad sa dve SIM kartice

Uređaj poseduje jedan radio modul (GSM 900/1800), tako da istovremeni rad sa dve kartice nije moguć. Nokia je ponudila mogućnost da preusmeri pozive, tako da će svaka situacija kada je jedna kartica nedostupna, poziv biti preusmeren na onu koja je aktivna. Ovako nešto nije potrebno, jer troškovi prosleđivanja kod većine operatora su prilično visoki.

Kada je reč o meniju za pozive i poruke svaka lista sadrži referencu sa koje kartice je događaj u pitanju dok kada birate brojeve, možete odabrati karticu sa koje želite da pozovete. Ne možete odabrati ikonu i naziv za svaku karticu. Međutim, postoje posebni brojači poruka, utrošenih podataka i poziva za svaku od kartica.

Meni

U pitanju je 4x4 matrica menija ali kada skrolujete na dole, onda otvarate nove ikone. Telefon UI serije 30+, u stvari pojednostavljena verzija Serije 40, koja ima brojna ograničenja. Neka od njih će od korisnik biti doživljena kao ozbiljna.

Desni taster može dodeliti listi poziva, nekoj aplikaciji ili funkciju koje ste sami odabrali.

Telefonski imenik. U memoriji možete sačuvati hiljade imena, za jedno ime možete dodeliti samo jedan broj. Možete dodeliti sliku svakom kontaktu. Dostupna za pretragu po imenu. Postoji crna lista, u koji ne možete da snimite unesene kontakte, već brojeve morate uneti ručno. I to je sve! Vrlo ograničen imenik koji donosi više pitanja nego odgovora. Na starijim Nokia uređajima imenik je bio mnogo bolji i korisnici su bili veoma zadovoljni.

Poruke. Postoji podrška kao SMS i MMS. Šabloni, crna lista, osmesi - sve je standardno, i ne postoji ništa posebno. Poruke u pripremi su prikazane na glavnom ekranu u malom prozoru. Na listi, poruke se prikazuju kao chat.

Liste poziva. Dostupne su tri liste - pozivani, propušteni i primljeni pozivi. Sve je jednostavno.

Usluge. Dostupno je do 5 alarma sa opcijom snooze za svaki od dana, dok se kao melodij za alarm može podesiti zvučni fajl ili Radio (potrebi uključite slušalice).

FM-radio. Radi samo sa uključenim slušalicama pri čemu je dostupan režim slušanja preko zvučnika, pretrage stanica i prikaz tekstualnih informacija. Sve vrlo jednostavno.

Muzički plejer. Muziku možete da pretražujete u direktorijumima na memorijskoj kartici, prikazuju se omoti albuma. Sve je jednostavno i jasno, a dostupna je i podrška za liste numera.

Opera služi kao ugrađeni pretraživač, tako da je sve vrlo jednostavno i jasno. Nije moguće zameniti ga drugim pretraživačem.

Aplikacije i igre. Ukupno je dostupno 4 igre, a sve su u vidu demo verzija - tri puta po 90 sekundi. Onda morate da platite za igru. Problem je u tome kupovina ide preko računa operatora, pa je lako slučajno kupiti igru. Još jedna čudna stvar je da možete igru kupiti više puta! Desilo nam se da kada smo testirali uređaj stajao je u džepu pa smo jednu igru kupili nekoliko puta. Morate da zaključate tastaturu, ali za decu je ovo minus. nije moguće da deinstalirate igre.

Kalendar unosa sa mogućnošću samo mesečnog prikaza događaja.

Kalkulator, diktafon, menadžer fajlova, brojač, štoperica i konvertor jedinica - sve funkcioniše dobro.

Da bi se zadovoljile potrebe korisnika, proizvođač je dodao da uređaju podršku za Facebook / Facebook Messenger, Twitter, Bing pretragu - ali da ih koristite, kao i aplikaciju za vremensku prognozu nije nimalo lako. EDGE-konekcija nije srećno rešenje i podseća kako sve se bilo sporo donedavno. Sumnjamo da će mnogi koristiti ove aplikacije na svom uređaju mašinu.

Utisci

Jeftini Nokia uređaji od skoro često imaju problem sa jačinom zvuka poziva i kvalitetom glasa. Sa ovim prvim nema problema, pozivi ne zvuče najmoćnije, ali je zvuk čista i dobro čujan. Ali, ovde je kvalitet mikrofona problematičan, glas će se dobro čuti kada ste na tihom mestu, ali kada ste u bučnoj u tihoj prostoriji, čak i na veoma prometnoj ulici kvalitet glasa se pogoršava. Ovo je ozbiljan nedostatak za telefon koji možete uzeti u obzir kao uređaj za pozive.

Dodatna funkcionalnost koju je ugradio proizvođača (Twitter / Facebook), definitivno neće biti tražena. Ali mnogo više bismo voleli da vidimo dobar imenik. Kamera u ovom telefonu ne može da se oceni. Sve u svemu, ovaj uređaj je tipičan za 2xx seriju, on se ne razlikuje mnogo od ostalih modela ove serije. Po mom mišljenju, uređaj nije vredan novca koji treba da izdvojite za njega, jer ako vam treba običan uređaj za pozivanje možete kupiti i neki jednostavniji model ili možda čak i najjeftiniji mogući uređaj sa ekranom osetljivim na dodir. Osnovna funkcija uređaja, prenos glasa, je slabo sprovedena - ne možete čuti sagovornika. Ponekad, možete i da ga čujete ali ne baš dobro. Manje važne funkcije su pokvarile osnovne funkcije.

Ako tražite uređaj samo za pozivanje, onda obratite pažnju na Alcatel telefone. Čudno, oni su još uvek dobri telefoni. Ali treba odabrati takav uređaj sa jednom SIM karticom, jer u konfiguraciji sa dve kartice dolazi često do propuštenih poziva i drugih problema. Nažalost, na tržištu skoro da nema pristojnih uređaja za pozivanje a kao alternativni model predlažemo Senseit L108 – uređaj sa velikom baterijom, ekranom i slične cene kao Nokia 215.

Senseit L108

Zaključak - sem sa svetlim kućištem, Nokia 215 ne može da vas privuče ničim drugim.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024