Idol 3 (5.5) 2015
2015. godina
5.5" LCD, 72.7% body
9% 615, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2910 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Alcatel Idol 3 6045K
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel Idol 3 6045K. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel Idol 3 6045K vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Alcatel OneTouch Idol 3 5.5 (6045Y)

Fotografije modela Alcatel Idol 3 5.5 u zatvorenom

Tehničke karakteristike

  • Android 5.0.2
  • Ekran dijagonale 5.5 inča, IPS, 1080x1920 piksela, 401 ppi
  • Qualcomm Snapdragon 615 čipset, 4 jezgra radnog takta do 1 GHz, 4 jezgra radnog takta do 1,5GHz, Adreno 405 grafički koprocesor
  • 2 GB RAM-a, 16 GB interne, microSD kartica
  • microSIM
  • 13MP Sony EXMOR, LED blic, prednja kamera od 8MP
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 2910 mAh, vreme rada u režimu mirovanja - do 600 sati, vreme razgovora - do 13 časova (2G / 3G), puno vreme punjenja - 2.5 sata
  • FM-radio
  • NFC, Bluetooth 4.1 LE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, 2.4 / 5 GHz, LTE
  • Dimenzije - 152.7 x 75.1 x 7.4 mm i masa - 140.7 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo JBL slušalice
  • Alat za izvlačenje SIM-kartice
  • Uputstov za upotrebu

Pozicioniranje

U 2015. godini, Alcatel je odlučio da potpuno promeni pozicioniranje svojih uređaja, da odustane od bezbroj modela nazvanih Idol i da u liniji ima samo dva uređaja - jedan sa dijagonalom od 4,7 inča i drugi sa ekranom od 5,5 inča. Analogija sa Apple-om se sama nameće, obzirom da je ova kompanija takođe u isto vreme dovela na tržište dva uređaja sa različitim dijagonalama (Alcatel je odabrao iste dijagonale, što pojačava ovu asocijaciju). Kompanija je u prošlosti ostavila uređaje kao što Idol Mini, idol X i tako dalje. Za Alcatel je neophodno da se fokusira na najbolje ponude, da ih načini razumljivim potrošačima, a ne troši resurse na mnogo sličnih uređaja.

Model Idol 3 bi trebalo da bude optimalno rešenje u smislu odnosa cena / performanse: dobre performanse, postoji dodatna karakteristika u obliku visoko-kvalitetnih zvučnika JBL, dobar ekran i Android 5.0. U poslednjih nekoliko godina, Alcatel uređaji su dobri u smislu kako funkcionalnosti tako i dizajna. Proizvođač stvara uređaj za masovno tržište, za one koji ne robuju brendovima i žele da koriste telefon što je duže moguće, dok se ne pokvari. Ali u isto vreme kompanija počinje da oprema uređaje svojom Alcatel Speakerphone „tehnologijom“, pri čemu kompanija želi da dostigne nivo proizvođača prve lige. Na primer, u ovoj jedinici prisutni su zvučnik i softver kompanije JBL, dok je za ekran korišćena Technicolor Color Enchance tehnologija. Ovo su prvi, mali koraci u pravcu u kojem kompanija stvara dodatnu vrednost kroz saradnju sa drugim brendovima. Oni će igrati ulogu samo ako Alcatel počne da koristi ovakav pristup iz generacije u generaciju.

Za Idol 3 možemo reći da je ovo atipičan primerak za kompaniju, jer prvi put Alcatel diferencira ključna i sekundarna tržišta, čineći cenu ovih uređaja različitim za svako od njih. Na primer, u SAD cena Idol 3 sa ekranom od je 5.5 inča u online prodavnici može da se posmatra kao promotivna ali ona ipak utiče na percepciju uređaja u drugim tržištima. Na primer, na nekim drugim tržištima verzija smanjene funkcionalnosti košta više od cene modela u SAD. To nam izgleda kao previše visoka cenu, pogotovo u odnosu na konkurenciju, o čemu ćemo razgovarati u zaključcima. Moramo shvatiti da je Alcatel na raskršću - sa jedne strane, kompanija želi da drži korak sa uspešnim kineskim proizvođačima u svetu, a sa druge strane, teško joj je da se odrekne pozicije u segmentu pristupačnih proizvoda u smislu cena / kvalitet. To se ispostavilo kao višesmerni pokret, pri čemu neki modeli ostaju u staroj paradigmi, neki se premeštaju na novu, a ponekad se jedan i isti model na različitim tržištima pojavljuje u različitim kapacitetima. To stvara veliku zabunu, koja je u izvesnoj meri imala negativan uticaj na prodaju Alcatel brenda.

Dzajn, veličina, kontrole

Eksterno, ovo je regularan i običan Alcatel model, karakterističan po pristojnom ekranu, dok su sa obe strane zvučnici kompanije JBL. Oni su mali, srednjeg obima zvuka (deklarisanog kapaciteta od 1,2 W za oba), pri čemu nude dovoljno čist zvuk. Zanimljivo, ovo je jedan od retkih uređaja u kojima su dva mikrofona u kombinaciji sa zvučnicima, pa možete uzeti telefon kako želite, čak i naopako, nije bitno. Jedini element koji nije uparen, jeste prednja kamera (8 megapiksela, kod modela sa ekranom od 4.7 inča, rezolucija prednje kamere je 5MP).

Kućište se ne rasklapa, što nekome može izgledati kao mana. Sa druge strane, pritužbi na kvalitet izrade nema. Uređaj će biti dostupan u tri boje, pri čemu se prvobitno pojavljuje kao klasični telefon tamno sive boje kućišta.

Na zadnjoj strani možete videti glavnu kameru - 13 megapiksela (Sony Exmor poslednje generacije). Odmah do nje je LED blic. Na gornjem kraju je 3.5 priključak za slušalice a u dnu - microUSB konektor. Na levoj strani - fijoka koju možete da izvučete koristeći poseban alat. U zavisnosti od toga koji model imate (sa dve SIM kartice ili jednom), fijoka je drugačija - u slučaju microSIM-kartice drugo mesto je posvećeno microSD memorijskoj kartici. Alternativno uređaj može da poseduje i dve microSIM-kartice. Na desnoj strani je taster za regulaciju jačine zvuka.

Sviđa nam se kako ovaj telefon stoji u ruci, nimalo loše za uređaj veličine FABLETA, i može se uporediti sa drugim uređajima u svojoj klasi. Dimenzije su - 152.7 x 75.1 x 7.4 mm i masa - 140.7 grama.

Ekran

Dijagonala ekrana je 5,5 inča, ekran je FullHD rezolucije i Technocolor Enchance tehnologija za podešavanje profila boja, gotovo ne utiče na percepciju IPS ekrana. Vazdušni međuprostor je odsutan, ekran je napravljen tehnologijom OSG. Podešavanja pozadinskog osvetljenja su tipična, nema nikakvih problema.

U poređenju sa mlađim modelom osvetljenje ekrana je svetlije, prikaz boja je bolji. Uređaj u svakom pogledu ima napredniju matrica, štaviše, ono što je na ekranu se može lako pročitati na suncu. Za svoju klasu ekran je drugačiji, i možemo biti srećni što ekran nije pogodan samo za čitanje vesti ili rad na Webu, već je i dobro prilagođen za gledanje filmova.

Baterija

Uređaj je u stanju da radi ceo dan pod opterećenjem višim od normalnog, uz normalno ili umereno opterećenje 1.5 do 2 dana. Kapacitet Li-Ion baterije je - 2910 mAh. Kompanija tvrdi da uređaj nudi 300 sati rada u režimu mirovanja odnosno 13 sati razgovora.

Telefon ima ugrađen uslužni program koji služi da ograniči potrošnju energije (onemogućava određene funkcije), i on se podrazumevano uključi kada napunjenost baterije 30%. Loša strana je da on nije izvorno integrisan u Android, već je de facto add-in program, što ga ne razlikuje od onih koje možete preuzeti u Play Store.

Puno vreme punjenja baterije je oko 2.5 časa.

Memorija, RAM,hardverska platforma

Uređaj poseduje 2 GB RAM-a, kapacitet ugrađene memorije je 16 GB (7.2 GB dostupno korisniku), plus možete instalirati memorijsku karticu kapaciteta do 128 GB.

Uređaj koristi 8-core čipset Snapdragon 615, koji je odlično rešenje i nudi uravnotežene performanse. Glavna stvar je da, uprkos brzini izvršenja svih zadataka to se izvodi bez povećanja potrošnje energije. U okviru Idol 3 4.7 modela performanse u običnim zadacima su mnogo lošije, uređaj je sporiji. Kod modela sa 5.5 inčnim ekranom sve radi dobro.

Kamera

Uređaj poseduje uobičajenu 13MP kameru (modul Sony Exmor). Pored već standardnog HDR režima, ona nudi mogućnost da se u realnom vremenu rade prilagođenja dodirom ekrana za glavnu i za prednju kameru, tako da možete da sakrijete nesavršenosti. Zanimljiva napomena za manuelni režim – možete da izaberete balans bele boje, ISO vrednost (od 100 do 2400 plus Auto režim), zatim da klizačem podesite fokus, brzinu zatvarača (1/2 do 1/2000). Prisustvo ovih podešavanja vam omogućava da snimite fotografije, koje ne mogu da se odrade automatski.

U drugim režimima, napominjemo da ovaj telefon može da bude vrsta QR-skenera, možete dobiti kod sa slike i linka ako je on, naravno, enkodiran u kodu.p>

Za razliku od modela sa 4.7 inčnim ekranom, kamera snima dobre fotografije, neke slike se mogu nazvati odličnim. Za opseg cena po kojima se ovaj uređaj prodaje kamera je jednostavno dobra i jasno prevazilazi mnoge kineske modele. Primere fotografija možete videti ispod.

Evo kako da snimite video, ostvarite specijalne rezultate ili eliminišete nedostatke u aparatu u ovom aspektu.

Opcije povezivanja

Model podržava 4G (LTE FDD: 1/3/7/8/20), ima NFC, Wi - Fi, Bluetooth 4.0 USB, Modem Tethering - jednom rečju, standardni set tehnologija, bez ikakvih posebnih karakteristika.

Softverske karakteristike

U Alcatelu ne pokušavaju mnogo da promene standardni Android, ali i dalje unose svoje izmene, što važi i za Android 5. Ako je model Hero 2 imao male kvadratne ikone koje se pojavljuju, ovde je u pitanju ikona kruga. Ako želite da otvorite celu aplikaciju - pritisnite taster ponovo.

Ovaj uređaj koristi Android 5.0.2. Alcatel je redizajnirao standardni interfejs, ali ne mnogo. Nekim ljudima može da se ne svidi. Okidač ostaje kao na Androidu 5, režim skrolovanja ekrana na levo je uvek Alcatel Stream, gde možete videti novu aplikaciju, vremensku prognozu, vesti. To je beskorisna stvar, koja je jasno pozajmljena od HTC-a. Ali ovde nema nikakvog smisla, jer ne može se menjati ni izvor vesti, što čini ceo poduhvat besmislenim.

Telefon poseduje FM-radio, set funkcija je tipičan. Diktafon, kalkulator, kompas, i ugrađena memorija, plus anti-virus menadžer AVG.

O ulozi muzičkih aplikacija mišljenja su pomešana, ne morate samo slušati muziku, već i miksovati je, primenjivati različite efekte, dovoljno je da uključite uređaj u horizontalnom položaju. Da li nam je ovo potrebno? Za mlade ljude, ovakva zabava može biti prikladna, ali je njena uloga precenjena.

Među načinima za otključavanje pojavio se i Eye-D, koji radi očitavanjem mrežnjače vaših očiju. Metoda je spora, nije baš pouzdana, i dodata je da se proširi broj opcija.

U podešavanjima možete omogućiti otključavanje ekrana pritiskom odnosno možete gestovima isključiti zvuk (potrebno je da okrente telefon).

Govoriti o prethodno instaliranim igrama i drugim aplikacijama nema smisla, oni nisu naročito vredni pomena.

Utisci

Nema nikakvih pritužbi na kvalitet prenosa glasa, jačina melodija zvona je nešto iznad proseka, mada telefon iz džepa, se ponekad desi da se ne čuje. Vibracija je prosečne jačine.

Čini se da je ovaj model je gotovo potpuna kopija idol 3 4.7 modela, samo sa različitom veličinom ekrana i kao rezultat, toga i činjenice da je korišćen isti softver uređaji treba da izgledaju slično. U praksi, to su zapravo dva različita uređaja koji u velikoj meri liče jedan na drugi. Više pozicioniran model ima bolji ekran, 8-core procesor, koji je ne samo brži, već i ekonomičniji u odnosu na potrošnju baterije. Za trećinu povećani kapacitet baterije povećava i vreme rada. Tu su i više RAM-a, bolje mogućnosti komunikacije. Hteli mi to ili ne, ali u stvari ovo je drugačiji model kada je reč o iskustvu korišćenja koje je mnogo bolje nego što je bilo za Idol 3 4.7.

Za kratko vreme na tržištu bi trebalo da se pojavi fablet Meizu M2 Note, koji ćemo razmotriti u narednim danima. Ovaj fablet ima slične karakteristike i nešto nižu cenu, vredi ga pogledati, kao ozbiljnog konkurenta modelu Idol 3 5.5. Ako zatvorite oko zbog nedostatka memorijske kartice i Android 4.4, moguće je da razmotrite i Meizu M1 Note, čija povoljna cena ga čini privlačnim. Drugi negativan aspekt ovog modela je to što nema FM radio, ali mnogi ga ni ne koriste uopšte.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024