K500i2004
TFT ekran, Frame
INT 12MB
Li-Ion baterija
kamera 0.3 MPx
Test mobilni telefon Sony Ericsson K500i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K500i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K500i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:

Kompletan test Ericsson K500

Standardni paket:
Telefon
Baterija
Punjač
Uputstvo

Kompanija SonyEricsson je napravila sebi dobru prodaju telefona namenjenih prosečnom kupcu kada su predstavili dva modela koja se razlikuju samo u dizajnu, uređenju menija i tržištu na kome će se prodavati. Naglašeno je da će se model sa slovom F u oznaci realizovati za Vodafone mrežu iako nema tehničkih noviteta kada se poredi sa modelom K500. Tradicionalno, meni i slike koje se nalaze u telefonu bolje izgledaju u regularnoj verziji telefona. Isto se može reći za boju telefona - crvena boja je izuzetno jaka.

Sada ćemo napisati par reči o modelu K500i, koji nam je bio interesantniji. Dizajn telefona, iako je pojednostavljen, je sličan modelu K700. Zanimljivo je kako su u kompaniji SonyEricsson uspeli da sakriju telefon namenjen prosečnom kupcu ispod maske starijeg telefon, pa je čak i dizajn nasleđen. Možete videti isti ekran i tastaturu sa narandžastim pozadinskim osvetljenjem ispod njega. Navigacioni džojstik je veoma zgodan za upotrebu i dosta je veliki.

Dimenzije telefona su tipične za tu klasu i iznose 102 x 45 x 21 mm; isto se može reći i za masu koja je 87 grama. Telefon dobro leži u šaci. U poslednje vreme za SonyEricsson telefone važi da imaju dobru ergonomiju i ovaj model nije izuzetak.

Da se vratimo ponovo na ekran - pomenuto je ranije da model K700 ima manje dimenzije piksela nego model K500i. Ekran je TFT tipa i može da prikaže do 65.536 boja. Rezolucija ekrana je 128 x 160 piksela (31 x 39 mm), pa se na ekranu može naći do 7 linija teksta, tri statusne linije i linija za naslove. U kvalitet prikaza nema nikakve sumnje - slika je jasna i boje su živopisne. U poređenju sa modelima T600 i T630 prednosti ovog ekrana su očigledne. Što se tiče ekrana, on je bolji ne samo od svih do sada predstavljenih SonyEricsson modela, već i o svih ekrana Nokia i Siemens telefona (modeli ST55/ST60 se porede samo sa telefonima koji imaju isti ODM ekran). Ekran je malo lošiji od ekrana Motorola modela (V300, V500, V600, V80, V400), nije toliko svetao i pun boja kao ti ekrani. Sa druge strane, ekran je jedan od najboljih koji se trenutno nalaze na tržištu, veoma je praktičan i skoro da nema rivala (Siemens CX65 nije toliko isključiv), pogotovo ako se posmatraju standardni telefoni.

Na suncu slika na ekranu ostaje vidljiva što je još jedna pohvala za ovaj ekran.

Na levom boku telefona nalaze se spojeni tasteri za kontrolu jačine zvuka (napravljeni su od gume, ne od plastike); malo iznad tih tastera nalazi se taster kojim možete uključiti kameru. Na desnom boku telefona nalazi se taster za pokretanje WAP pretraživača. Taster za uključivanje/isključivanje nalazi se sa gornje strane aparata gde se takođe nalazi i infracrveni port, ispod plastike koja sjaji.

U poređenju sa modelom K700, kod ovog modela nema gumenog čepa za priključak za kabl.

Sa zadnje strane telefona nalazi se VGA kamera; pored nje se nalazi malo ogledalo. Još jedna razlika u odnosu na stariji K500 model je što nema ugrađeni blic, mada ga možete dokupiti kao dodatak (po mom mišljenju, nepotreban trošak). Polu-kružni otvor koji je služio kao otvor za spikerfon u modelu K700, kod ovog modela služi kao pokrivač za kameru. Otvor za spikerfon se nalazi u okviru zvučnika, pored kamere - to je nedostajalo modelu K700.

Ispo poklopca sa zadnje strane nalazi se baterija; poklopac ne skidate klizanjem, već povlačenjem prema Vama (fiksiran je pomoću dve bravice). U ovom modelu je iskorišćena litijum-polimer baterija (model BTS-30) kapacitetat 640 mAh. Po podacima proizvođača telefon može raditi do 7 sati ako se koristi za razgovore i do 300 sati ako je u mirovanju.

Prosečno radno vreme telefona oko 3 dana ako aktivno koriste ostale funkcije (igre, organajzer oko 40 minuta) i razgovara do 30 minuta.

Meni

Pošto je telefon pojednostavljena verzija modela K700, određeni deo funkcija je isti kao u pomenutom modelu. Primetiću samo da su ikonice u telefonu različite od onih kod modela K700, izgledaju jednostavije, animacije su prijatnije, iako su i one jednostavnije.

Promene u interfejsu telefona su očigledne kada otvorite meni prvi put. Tada će se pojaviti pomoćnik koji će Vam pomoći da podesite telefon. Na sledećih nekoliko ekrana naučićete osnovne operacije sa tasterima, kako da podesite datum i vreme kao i kako da kopirate podatke sa SIM kartice u memoriju telefona. Prva stvar koju treba uraditi je podešavanje na kom jeziku će se prikazivati meni, što je najveći problem ostalih telefona. Ova funkcija je jednostavna; ipak, kod modela K500 se prvi put pojavljuje. Štaviše, ova funkcija je od velike pomoći početnicima koji se prvi put susreću sa SonyEricsson telefonom. Možete sami odlučiti da li ćete ostaviti ovu funkciju uključenu, pa će se pomoćnik pojaviti kada god uključite telefon, ili ćete je isključiti.

Kada završite sa pomoćnikom primetićete da je raspored na ekranu sličan kao kod SonyEricsson T610 modela. Kada pomerite džojstik u nekom smeru, telefon će Vas obavestiti da trenutno ništa nije asocirano sa tom akcijom i ponudiće Vam meni u kojem možete izabrati koja će se funkcija pokrenuti sa tom akcijom. Veoma brzo možete podesiti sve to i na kraju proveriti kako funkcioniše.

Glavni meni je prikazan putem ikona koje su raspoređene u četiri reda i tri kolone. U poređenju sa starijim verzijama telefona, ikone se razlikuju i izgledaju bolje. Razlog za to leži u većoj rezoluciji ekrana koja obezbeđuje dobar kvalitet slike. Proizvođač je ubacio i animaciju u glavnom meniju: kako birate funkciju koju ćete koristiti, tako se krug pomera do te funkcije. Animacija je izvrsna i nećete Vas zamarati čak i posle dugog perioda upotrebe telefona. Kroz meni se možete kretati veoma brzo, ta animacija Vas neće usporavati. Možete koristiti i brzu navigaciju pomoću brojeva, pa ćete se tako još brže pomerati kroz meni.

Tastatura je ostala ugodna kao i ranije: na primer, pritiskom na taster # prikazaće Vam se lista jezika i možete se lako prebacivati između njih dok kucate.

Video snimak koji prikazuje navigaciju po meniju (AVI, 5.5 Mb)

Ovo nije sve što je promenjeno u interfejsu. Osim tradicionalnog vertikalnog pomeranja u meniju, proizvođač je dozvolio da se pomera i horizontalno. To znači da u listi poziva, koju pozivate pritiskom na taster za pozivanje, možete pogledati ne samo brojeve telefona koje ste zvali, već i propuštene i primljene pozive, ako pritisnete džojstik na desno. Ovakva navigacija je omogućena svuda u meniju, veoma pojednostavljuje istraživanje telefona, pa je i meni veoma pristupačan. Primetiću da je takva navigacija omogućena u imeniku, meniju za podešavanja i u još nekoliko menija.

Kamera. Telefon ima VGA kameru sa 4x digitalnim zoom-om. Interfejs kamere je prošao kroz male izmene.

Među prednostima treba pomenuti horizontalne oznake koje omogućavaju brzo prebacivanje između slikanja slika i snimanja video materijala. Telefon može snimati video snimke u 3GP formatu; zvuk se snima zajedno sa video materijalom. Video snimci izgledaju veoma pristojno kada se gledaju preko ekrana telefona i zbog samog kvaliteta ekrana izgledaju mnogo bolje od video snimaka načinjenih kamerom Nokia 6230 telefona. Dužina video snimaka je ograničena samo količinom slobodne memorije (ako snimate video materijal za MMS poruku ograničeni ste veličinom od 100 KB).

Možete birati između tri rezolucije slika, VGA (640 x 480 piksela) rezolucija je najveća; postoji još nekoliko podešavanja koja se tiču kvaliteta slike i smanjivanja veličine fajla (slike se snimaju u JPEG formatu). Telefon ima nekoliko specijalnih efekata, među njima se nalazi opcija za snimanje noćnih snimaka. Interesantno je da postoji rezolucija Extended, odnosno Povećana, što znači da će slike koje su slikane u VGA rezoluciji biti prebačene u veću rezoluciju; kvalitet tih slika nije toliko dobar. Što se tiče veličine slika, one se mogu porediti sa slikama koje su slikane kamerema rezolucije 1 megapiksel (1280 x 960).

Primer VGA slike, slika sa povećanom rezolucijom, još jedna slika sa povećanom rezolucijom.

Slike koje slikate možete iskoristiti kao pozadine za ekran ili ih možete prebaciti na druge uređaje koristeći infracrveni port. Takođe, možete ih poslati preko MMS poruka ili sa ugrađenim programom za rad sa e-mail porkukama.

File manager, kapacitet memorije. Imate na raspolaganju 8 MB slobodne memorije u kojoj možete snimati različite fajlove (slike, video materijale, aplikacije). Ostatak memorije je zauzet dodacima koje možete obrisati kada god to poželite. Ukupan kapacitet memorije ovog telefona je 12 MB.

U telefonu se nalazi jednostavan "file manager", uz čiju pomoć možete da sortirate fajlove u direktorijume, pravite nove direktorijume i da snimate potom u njih fajlove. Internu memoriju telefona možete koristiti i za prenos fajlova, potrebno je samo da fajl prenesete na telefon. Te fajlove možete poslati preko infracrvenog porta na druge uređaje.

Prisustvo "file manager" funkcije značajno olakšava korišćenje telefona; možete organizovati vrlo lako velike količine slika i tako ih spremiti za prenos na PC računar. Telefon i dalje pati od problema koje su imali i T610 i T630 – slike zauzimaju duplo više memorije kada se nalaze na telefonu nego kada ih presnimite na računar. Ovo je verovatno zbog loše organizacije "file system"-a. Interesantna činjenica je da ukoliko budete pogledali detalje određene slike, videćete ispravnu informaciju o količini memorije koju taj fajl zauzima, ali ako pogledate u veličinu slobodne memorije, ona će se umanjiti duplo više nego što uslikana fotografija zauzima mesta. Ovo nije toliko važno i irelevantno je kada imate dovoljno memorije na raspolaganju.

Reprodukcija muzike. Telefon u sebi ima ugrađenu podršku za reprodukciju MP3, kao i 3GP fajlova. Ova funkcija je preuzeta sa modela SonyEricsson Z1010, koji ima podršku za izmenljive memorijske kartice. Na ovom modelu memorija je dovoljna za čuvanje 5 do 10 minuta MP3 muzike osrednjeg kvaliteta, tako da pravljenje liste pesama za slušanje nema većeg smisla. U isto vreme sam program koji pušta muziku je vrlo zgodan za preslušavanje muzike; pošto u memoriji telefona može stati samo jedna ili dve MP3 pesme u većem kvalitetu, telefon možete iskoristit za prenos tih fajlova. Pomoću te funkcije možete spoznati mogućnosti telefona ali ga ne možete koristiti kao zamenu za uređaj za reprodukciju MP3 pesama. Možete upotrebiti mali kompozer da bi napravili svoje melodije.

Pored podešavanja tonaliteta zvuka (Bass, Srednji, Visoki), prisutan je i ekvilajzer sa mogućnošću da kreirate svoja podešavanja. U zavisnosti od podešavanja ekvalajzera, zvuk će se zaista promeniti i to se vrlo lako primećuje.

Imenik. Funkcionalnost imenika je vrlo slična modelu Sony Ericsson T610, ali je sam interfejs doživeo promene. Jedan unos može imati više telefonskih brojeva, e-mail adresu, i ostala polja. Možete podesiti koja će polja biti vidljiva prilikom unosa, kao i način sortiranja kontakata po imenu, prezimenu, i slično ali je sortiranje ograničeno na samo jedno polje. Za nekoliko kontakata možete podesiti posebne melodije kao i sliku osobe koja Vas poziva.

Dok unosite informacije i kontaktu možete se kretati kroz horizontalne menije; prvi je za unos brojeva i njihovo sortiranje po tipovima. Na neki način ovo podseća na Microsoft Outlook, što je vrlo zgodno. Postoji mogućnost da se doda pozivanje na glas različitih brojeva u okviru istog unosa, a ukupan broj brojeva koje možete pozivati glasom je ograničen na 40. Ukoliko se setite da su prvi telefoni imali samo po 1 broj telefona kojem je moguće dodeliti pozivanje glasom.

Prilikom pregleda imenika možete gledati brojeve pomeranjem džojstika horizontalno, kao i ostale informacije u vezi tog unosa. Naravno, glavni broj za određen unos uvek možete podesiti.

Tradicionalno u kompaniji veruju da će SIM kartica biti korišćena u slučaju nužde, ali ne i za čuvanje kontakata koji se koriste u svakodnevici. Brojevi koji se nalaze na SIM kartici ne prikazuju se u imeniku telefona, njima je moguće pristupiti preko posebnog menija.

Poruke. Sve operacije sa porukama su standardne, postoje šabloni i možete kreirati i nekoliko svojih. Za čuvanje poruka koriste se memorija telefona kao i prostor na SIM kartici. Chat funkcija je podržana i realizovana je slično kao kod drugih telefona ove kompanije. Treba pomenuti "emoticons"-e, odnosno smajlije, koji su kvalitetniji i naglašavaju da je telefon namenjen mladim ljudima.

Realizacija MMS je odlična; možete kreirati video materijal. Telefon je izuzetan pošto postoje mnoga podešavanja i nije ih teško koristiti.

E-Mail klijent podržava slanje i primanje poruka sa svim mogućim kodnim rasporedima.

U ovom meniju prisutna je i opcija "Instant Messaging", što je slično kao ICQ. Ova tehnologija postaje sve popularnija i u vreme dok se K500 nađe u prodaji mnogi korisnici će zahtevati ovu opciju.

Liste poziva. U običnoj listi može se naći do 30 brojeva, sa datumom i vremenom za svaki od brojeva. Pored svakog od brojeva nalazi se ikonica koja označava o kakvom tipu poziva se radi (propušteni, primljeni, pozvani). Osim toga, u listi se nalaze i dodatne ikonice koje pokazuju da li se broj telefona nalazi u memoriji telefona ili SIM kartice. Lista propuštenih poziva se može posebno pogledati i može da sadrži najviše 10 brojeva. U istoj opciji menija mogu se pročitati informacije o ceni i dužini poslednjeg i svih poziva. Možete se kretati kroz odvojene liste pomoću bookmark-ova što može uštedeti dosta vremena.

Zabava. U ovom meniju možete pristupiti albumu slika i listi muzičkih fajlova. Funkcija MusicDJ je interesantna ali je njeno prisustvo izlišno i mnogi korisnici je neće koristiti. U ovom editor-u možete kreirati svoje melodije koje mogu imati do 4 kanala.

U slučaju da ste kreativna osoba možete iskoristiti program za manipulaciju slikama i nacrtati jednostavne slike. Poneki put Vam može pomoći da vreme brže prođe, ali je ovaj funkcija uglavnom beskorisna. Sa druge strane, ovu funkciju bih prepručio svima koji žele da izmene slike ili da primene različite efekte na njih.

Organajzer. U početnom meniju organajzera postavljeno je mnogo funkcija. Da prvo pogledamo kalendar. Možete ga pregledati po mesecima, sedmicama ili današnjem danu.U poslednjem slučaju prikazana je lista svih podsetnika i "to do" unosa, dok će u preostala dva slučaja biti obeleženo vreme ili dan za koji postoje unosi. Prebacivanje na traženi datum se odvija veoma brzo. Sve je veoma jednostavno i tradicionalno, kao i dodavanje novog zapisa u planer. Na početku možete izabrati jednu od 6 ikonica koja će odgovarati tipu unosa, zatim unosite mesto gde će se događaj desiti, pa vreme trajanja i na kraju podešavate podsetnik (da li će se oglasiti pre ili u zadato vreme). Nisam mogao da pronađem opciju u kojoj se podešava u kom periodu se unosi ponavljaju, u primercima koje sam testirato ova mogućnost uopšte nije prisutna. Iz menija za izmenu unosa možete izabrati drugo vreme i datum. Podsetnici se uključuju čak i kad je telefon isključen ako uključite tu opciju u meniju za podešavanje. Zgodna mogućnost ovog modela je da se može podesiti da li će se određeni profil uključiti/isključiti u određeno vreme. Na primer kada je zapisano da počinje sastanak telefon može automatski izabrati profil u kojem je utišano zvono, a kada prođe vreme u kojem se sastanak završava, telefon se sam vraća u profil koji je prethodno bio izabran. Ovo je analogno funkciji "Time Profile" koja se nalazi u Nokia telefonima.

"To do" lista je prilično siromašna; ponuđena su samo dva tipa unosa, poziv ili podsetnik. S druge strane, ovo je sasvim dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima veoma funkcionalno pretraživanje kalendara, gde možete samo otkucati reč (ili deo reči) i posle par sekundi na ekranu će biti prikazani svi unosi koji sadrže traženi tekst. Pretraživanje radi veoma brzo čak i kada postoji više od 100 unosa. Možete se brzo prebaciti na sam unos koji ste izabrali u listi rezultata pretraživanja.

Možete poslati podatke različitim uređajima (putem infracrvenog porta). Samo treba podesiti interval (dan, sedmica ili mesec) i poslati sve unose. Želeo bih da istaknem da uređaj koji prima podatke mora podržati PIM funkciju da bi mogao da primi i prikaže ove podatke korektno. Podatke iz planera možete razmeniti sa Vašim PC računarom bez ikakvog dodatnog softvera za sinhronizaciju.

Beleške. Telefon podržava kreiranje kratkih tekstualnih beleški. U listi beleški će prikazivati prvu reč kojom beleške počinju. Ovo nije zgodno pošto onda morate svaku belešku morate započeti sa karakterističnom reči, da bi znali šta se nalazi u tom unosu.

Alarm. U telefonu se nalazi alarm koji može jednom ili više puta u pravilnim vremenskim razmacima da se aktiviran (svaki dan). Alarm će raditi čak i ako je telefon isključen.

Tajmer je standardan, isto kao i štoperica koja podržava intervale. Telefon ima i kalkulator koji je obnovljen pa je sada zgodniji za upotrebu.

Povezivanje. Ovde možete podesiti sve parametre za komunikaciju, od WAP, GRPS pa sve do opcija za sinhronizaciju. Standardno korišćenje nećemo razmatrati, pošto je veoma očigledno i sve funkcioniše. Treba pomenuti da je sinhronizacija sa različim uređajima je tekla bez problema i da su podržani i profili.

U istom meniju možete podesiti lokalne i eksterne sinhronizacije, sve je veoma jednostavno.

WAP.Pretraživač se pokreće preko izdvojenog menija. Verzija pretraživača je 2.0 i on podržava bezbedan prenos podataka, što je važno za elektronske transakcije. Preko WAP pretraživača možete preuzeti nove pozadine za ekran, teme i melodije; sve se može naći na sajtu proizvođača.

Podešavanja. Sva podešavanja vezana za rad telefona se nalaze u ovom meniju; delom se nalaze i podešavanja prikaza na ekranu. Neću opisivati ovaj meni, pošto je sve što se nalazi u njemu prilično uobičajeno. Treba pomenuti nove teme, pošto ulepšavaju izgled menija.

Java.Telefon podržava Java tehnologiju (MIDP 2.0), kao i "3D-engine", koji omogućava pokretanje pravih trodimenzionalih igara. Ove igre su veoma interesantne i pokreću se brzo. Još jedna ekskluzivnost ovog telefona je mogućnost da poveća prikaz na ekranu dok igrate igre, pa se time povećava spisak igara koje možete pokrenuti.

Utisci

Nije bilo problema sa kvalitetom prijema signala; telefon je radio odlično (potpuna analogija modela K700 što se toga tiče). Subjektivan utisak je da je povećava jačina 40-glasovnih polifonih melodija, verovatno su za to zaslužne rupice sa zadnje strane zvučnika. Možete iskoristiti MP3 fajlove kao melodije, što je još jedna prednost telefona. Zapravo, kada se reprodukcija melodija ovog modela poredi sa modelima Koreanskih proizvođača, dolazi se do zaključka da je zvuk opisanog telefona veoma kvalitetan i melodičan. Telefon u potpunosti prevazilazi Nokia, Siemens i Motorola modele po pitanju kvaliteta melodija.

Spikerfon je još jedna prednost ovog telefona. Prednosti doprinose i različita podešavanja za kameru i pristojan kvalitet video snimaka. Ekran koji se nalazi u ovom telefonu je jedan od najboljih koji se može naći na tržištu.

Telefon se razlikuje od starijeg modela po manjem kapacitetu memorije (12 MB u poređenju sa 40 MB) i po nedostatku blica. Takođe, SonyEricsson K500 nema ni Bluetooth ni radio, mada ima potpuno funkcionalni infracrveni port. Teme koje se nalaze u telefonu omogućavaju da telefon potpuno drugačije izgleda, što je svakako još jedan plus.

Iako može zvučati kao iznenađenje, ali glavni rivali modelu K500 su modeli T610/T630 iz iste kompanije, pa možemo očekivati brzi pad cena modela K500.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020