Priv 2015
2015. godina
5.4" OLED, 71.9% body
8% 808, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
18W, 3410 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 18MP
Test mobilni telefon Blackberry Priv
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Priv. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Priv vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Test pametnog telefona Blackberry Priv-prvog Android modela kompanije

Fotografije modela Blackberry Priv u zatvorenom

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Punjač baterije sa USB-kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

  • Android 5.1.1, brendirani alati i korisnički interfejs kompanije Blackberry
  • Slajder sa QWERTY-tastaturom, tastatura je ugrađena u touch pad
  • Ekran 5.43 inča, AMOLED, 1440x2560 piksela, 540 ppi, automatska kontrola jačine osvetljenja, zakrivljene ivice ekrana kao kod modela Samsung Edge, Corning Gorilla Glass 4
  • Qualcomm Snapdragon 808 čipset, šest jezgara (2 jezgra Cortex A57 do 1.8 GHz, 4 jezgra Cortex A53 do1.44 GHz), Adreno 418 ggrafički akcelerator
  • 3 GB sistemske memorije RAM, 32 GB interne
  • Memorijska kartica kapaciteta do 200 GB, microSD
  • Prednja kamera 2MP
  • Glavna kamera 18MP, dual LED blic, optika Schneider-Kreuznach, optički stabilizator, fazni autofokus, različiti režimi rada
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Wi-Fi Direct, NFC, Bluetooth 4.1, USB 2.0
  • Sistem tri mikrofona i Natural Sound
  • Ugrađena Li-Ion baterija kapaciteta 3410 mAh, do 22.5 časa rada u pomešanom režimu, podrška za QuickCharge 2.0, punjenje do 60 odsto kapaciteta za 30 minuta
  • nanoSIM
  • Dimenzije - 147x77.2x9.4 mm (184 mm u otvorenom stanju), masa - 192 grama

Pozicioniranje

Kompanija Blackberry je odlučila da mora da prati korak napretka tehnologije kada je reč o formi uređaja, i u smislu toga je neminovan bio prelazak sa uređaja klasične tastature sa mehaničkim tasterima na uređaje sa ekranom osetljivim na dodir. Međutim, takav prelazak je bio ekstremno težak obzirom da je novi hardver imao jako loš uticaj na vreme rada uređaja, dok sa druge strane Bleckberry nije bio naročito zainteresovan da pređe na Android ili neki drugi operativni sistem. Blackberry je u jednom momentu odlučio da se kladi na unapređenu verziju svog sopstvenog operativnog sistema koji je nazvan Blackberry 10. Ovaj operativni sistem i uređaji bazirani na njemu su doneli mnogo obećanja, ali ona nisu u najvećoj meri bila na kraju ispunjena. Proizvodi kompanije Blackberry su uvek imali svoj sopstveni identitet, drugačiji od ostalih Android baziranih uređaja ali i višu cenu, dok dostupnost softvera, kvalitet kamera i vreme rada su uvek bili na strani Androida. Zbog svega toga predsednik kompanije John Chen je morao da donese jedinu logičnu odluku a to je da kompanija prigrli Android i predstavi uređaje bazirane na ovom operativnom sistemu.

Kompanija je morala pod pritiskom tržišta da odustane od svog operativnog sistema što je izazvalo dve vrste osećanja među fanovima brenda. Mnogi su se osećali prevarenim čak iako nisu shvatali zašto je kompanija to morala da uradi. Mnogo pokušaja je urađeno na temu popularizacije BB10 ali svetla budućnost za ovaj OS nikada nije stigla. Rezultat prelaska na Android je odbacivanje kompletne ideje BB uređaja od određenog broja korisnika. Ti ljudi su svesno odlučili da se fokusiraju na Blackberry uređaje upravo zato što nisu želeli Android i sada potez kompanije smatraju izdajom. Kompanija je imala dva moguća puta kojima može da krene. Jedan je potpuno prihvatanje Androida i kreiranje uređaja za ovaj OS, a drugi je kreiranje softverskih paketa za uređaje treće strane pri čemu jedan od takvih poteza možemo da vidimo u okviru modela Priv.

Jedinstvenost Priv modela je ono što lojalna publika Android modela želi obzirom da je već umorna od bezbrojnih glavnih modela različitih proizvođača koje je isprobala. Ovakva publika želi jedno novo putovanje i da iskusi nešto potpuno drugačije, ponekad možda drastično drugačije od onoga što je mogla da ranije isproba. Međutim, alternative na Android tržištu ne izgledaju naročito dobro, većina modela izgleda isto, kao kopije postojećih modela i lidera na tržištu. Prvi model je privukao pažnju publike. Neko se možda i seća ranijih Blackberry uređaja ali ta sećanja već blede. Priv model će kupce privući smislu toga da je drugačiji od klasičnih modernih uređaja, a ne u smislu da je naslednik modela Bold, Passport ili nekog drugog.

Blackberry Passport Silver Edition

Teškoća sa kojom se model Priv susreće je da reč nije o o glavnom modelu u smislu uvreženog mišljenja kada je reč o Android uređajima. Prema uvreženom mišljenju, koje su nametnuli novinari, glavni model se meri po tome kakav procesor i memoriju ima. Bilo koji uređaj koji nije opremljen najnovijim čipsetom automatski ne može da bude smatran liderom, što mi smatramo pogrešnim pristupom. Potrebno je uređaj posmatrati na jedan kompleksniji način, porediti drugačije karakteristike i proceniti ga u celini a ne fokusirati se na specifične tehničke karakteristike. Priv model nudi mnogo šire karakteristike nego uobičajeni glavni model. Kompanija je bila svesna da ne može da ponudi uređaj koji će imati vrhunski hardver u svkaom smislu i fokusirala se na ono što najbolje zna da radi - na bezbednost. Priv model je nastao od dve reči – privatnost i privilegija. Ako ih spojite dobijate privilegiju privatnosti. To je istovremeno aluzija da su neki drugi glavni model bazirani na Androidu mnogo više ranjivi na eksterne napade, ali je Blackberry pokušao da ove pretnje eliminiše.

Za one koji vole da zavire ispod površine samog uređaja i pogledaju novi sistem, odnosno ubace neki alternativni deo softvera ova jedinica je veoma nezgodno rešenje. Kompanija je originalno tvrdila da niko neće moći da stekne root prava za uređaj i softverske promene su zaključane izvan nivoa sistema odnosno neće biti moguće da se bilo kakve promene. Treba imati u vidu da se trenutni glavni modeli grade potpuno na drugim principima i da se na njih može instalirati alternativni firmware. Blackberry je smatrao da tako nešto može da ugrozi uređaj i fokusirao se na to da kreira uređaj za one koji su voljni da žrtvuju deo performansi ali zauzvrat štite sebe od curenja informacija. U suštini, ovakav pristup, koji je zahtevan često u poslovnim okruženjima odnosno korporacijama može ovakav uređaj da načini veoma zanimljivim upravo poslovnim korisnicima.

Samsung je sa sličnim stavom kreirao KNOX sistem zaštite koji ima iste karakteristike i performanse kao vrhunska rešenja kompanije, ali KNOX nije omogućen po podrazumevanom podešavanju na uređajima. Korisnicima je na raspolaganju alternativa da budu manje zaštićeni ili da aktiviraju KNOX da bi dobili višeslojnu zaštitu. Po ovom pitanju Samsung i Blackberry deluju veoma različito jedna od druge kompanije. Interesantno je međutim, da su ove godine Samsung i Blackberry radili zajedno na softverskim i hardverskim rešenjima za Android koja mogu da obezbede visok stepen zaštite podataka. Moguće je da ćemo u budućnosti videti različite razvoje koji omogućavaju upotrebu KNOX na Blackberry uređajima ili možda nešto obrnuto. Zašto je sve ovo važno i zanimljivo. Odgovor leži u činjenici da su KNOX i njegovi elementi korišćeni od strane kompanije Google sa ciljem gradnje bezbednosne politike u okviru Android 6 verzije (mada to nije vidljivo golim okom) a biće korišćeno i u budućim verzijama sistema.

Ovo dovodi do interesantnog stava. Po mnogim novinarima Blackberry Priv jeste sekundarni uređaj koji ne zaslužuje nikakvu posebnu pažnju. Sa druge strane, kao osnova ovog modela je iskopiran Samsung Galaxy Edge + kao i pristup kompanije Samsung što je evidentno prema brojnim detaljima. Na primer, količina standardne memorije je 32GB, a prisustvo memorijske kartice otvara mogućnost staviti i 2TB skladištenog kapaciteta, čime bi sasvim dovoljno bilo i da uređaj ima 16GB skladištenog kapaciteta. Međutim, Samsungov glavni model ima 32GB pa je ova opcija kopirana. Eksterno uređaj ima zaobljene ivice i isto tako podseća na Edge a tu je i mogućnost prikazivanja ikone na ivici ekrana, pa se tako gestom može pozvati neka stavka menija, kalendar, kontakti ili druge informacije. Sve ovo jasno pokazuje da je inspiracija inženjerima Blackberry-ja bio glavni model kompanije Samsung. Sa neke tačke gledišta možda Priv i jeste sekundarni uređaj ali interpretacija Samsung ideja na osnovama BB10 daje neke veoma neobične rezultate. Naravno, moguće je i da se ovaj uređaj nekome neće svideti ali sve to je pitanje ukusa. Jedan od najinteresantnijih modela ove godine uprkos tome koliko je čudan mogao bi da stekne kultni status za svoju ciljanu publiku.

Sigurni smo da se nećete osloniti samo na ovu recenziju već i na druge tekstove u kojima Priv će biti kako hvaljen tako i kritikovan. Oba stanovišta imaju poptuno pravo da budu iznesena obzirom da je proizvod neobičan i da u zavisnosti od vaših potreba on može da vam u potpunosti odgovara ili uopšte ne odgovara. Pokušaćemo da se fokusiramo na osnovne mogućnosti ovog uređaja i nastojaćemo da steknemo pun uvid u ovaj model i naoružani znanjem pokušaćemo da damo pravu sliku u ovom uređaju.

Dizajn, veličina, kontrole

Uprkos tome što je inicijalno najavljen samo u jednoj boji, ovaj model je na prezentacijama brojnih evropskih operatera viđen i u beloj boji. To je klasičan pristup kompanije Blackberry kada se model prvo pojavi u jednoj boji, a zatim se doda i druga. Ponekad su ograničene edicije u specijalnoj boji, a ako se ispostavi da se uređaj prodaje jako dobro može da se dogodi da se pojavi i varijanta u boji zlata.

Crna boja je klasična i dopada nam se naročito ako govorimo o Blackberry uređajima. Kada uzmete Priv model u ruku gotovo da nećete primetiti da je reč o slajder modelu. Ispod ekrana postoji mali element koji kada pritisnete uređaj se otvara otkrivajući tastaturu sa četiri reda. Slajder se lako otvara i ceo proces može da se obavi jednom rukom. Neko je postavio pitanje da li je slajder aktivan odnosno da li njegovim otvaranjem možete da se javite na poziv. Odgovor je da je slajder aktivan, ali umesto javljanja na poziv njegovim otvaranjem se nude šablonske tekst poruke koje možete da pošaljete, što je sasvim logično, jer za drugo nema potrebe za otvaranje tastature.

Kada je uređaj u zatvorenom stanju njegove dimenzije su uporedive sa modelom Samsung Glaaxy Edge + dok kada je otvoren on je još veći.

U otvorenom stanju nije lako upravljati uređajem naročito ako se ima u vidu da je njegov gornji deo teži i morate kućište da pridržavate malim prstom, što je instinktivan potez. Svako ko je uzeo ovaj uređaj da pogleda brzo je ovladao o ovim gestom, iako im nismo pokazali kako se to radi, već je to nekako prirodno došlo samo od sebe. U skladu sa veličinom uređaja kucanje jednom rukom po tastaturi neće funkiconisati obzirom da je veoma nezgodno. Telefon je dizajniran za rad sa dve ruke, bez obzira koju tastaturu da koristite senzorsku ili fizičku.

Nema bojazni da će vam uređaj ispasti iz ruke obzirom da nije klizav. Zadnji panel je napravljen od plastike, sa karakterističnim šablonom vlakana kevlara što je postao zaštitni znak za Blackberry uređaje. Ova površina je meka na dodir i nije nimalo klizava. Jedinica teško da može da se nazove laganom obzirom da teži 192 grama. Postoji određena neusaglašenost mase i materijala obzirom da je uređaj po izgledu plastičan. Međutim, činjenica je da je metalni okvir slajdera napravljen od aluminijuma, kao i da je okvir uređaja izrađen od istog materijala. Telefon je izgrađen na principu sendviča pa tako spoljni deo kućišta karakteriše laganiji dizajn što je logično.

Kvalitet korišćenih materijala nije izazvao nikakve probleme, ekran je prekriven Corning Gorilla Glass staklom četvrte generacije koje se gotovo nije izgrebalo tokom testiranja obzirom da je veoma otprono. Ekran je zakrivljen ali ne kao kod modela Galaxy Edge +.

Otisci prstiju na ekranu ne ostaju i u tom smislu Priv nam se dopada mnogo više u odnosu na Galaxy Edge + kod kojeg su otisci prstiju vidljivi u svim uslovima. Priv poseduje matirano kućište pa nema potrebe da ga brišete. Na ekranu se naravno nalazi oleofobski premaz, ali kao i kod drugih modela on se brzo isprlja.

Taster za uključivanje se nalazi sa leve strane, dok je taster za regulaciju jačine zvuka smešten sa desne strane. Istorijski ovakav raspored tastera se pokazao kao zgodniji nego što je onaj koji je Samsung implementirao kod svojih uređaja. Većina ljudi kada upravlja uređajem drži ga u levoj ruci pa je tako ovakav raspored tastera logičniji.

Sa zadnje strane nalazi se sočivo glavne kamere pri čemu je ona blago ispupčena zajedno sa svojim okvirom boje srebra tako da možete po potrebi da obrišete sočivo. Pored se nalazi dual LED blic. Nismo videli nikakav naročit negativan aspekt ovakvog izvođenja sočiva.

Slušalice se priključuju sa donje strane uređaja, dok se pored ovog priključka nalazi uobičajeni microUSB priključak. Memorijska i nanoSIM kartica se smeštaju u fioku koja je na gornjoj bočnoj ivici uređaja. Kartice se mogu lako ukloniti korišćenjem alata koji se isporučuje uz uređaj. Dizajn fioke je pouzdan, mada postoje određeni problemi vezani za držač same SIM kartice u okviru fioke obzirom da ona ne legne uvek savršeno na svoje mesto već je potrebno pažljivo je smestiti. Ponekad se dešava da karticu bez problema umetnete iz prvog puta, ponekad su potrebna dva tri pokušaja. Ne znamo zbog čega se ovo dešava ali zna da bude pomalo iritirajuće.

Zvučnik je smešten ispod ekrana, postoji stilizovana rešetka. Oko ekrana se nalaze metalne ivice, nemojte da se zbunite i pomešate ih sa bočnim metalnim ivicama koje posotje kod mnogih modernih uređaja.

Iznad ekrana se nalazi sočivo prednje kamere, reč je o 2MP kameri koja ne nudi ništa specijalno u poređenju sa drugim glavnim modelima pri čemu je jasno inferiorna po pitanju kvaliteta i karakteristika u odnosu na konkurenciju pri čemu je svakako jedna od slabijih tačaka ovog uređaja. Odmah do nje nalaze se senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja.

Zaista nam se dopada kvalitet izrade ovog uređaja, nema razloga za bilo kakve žalbe po ovom pitanju ni na jedan od korišćenih materijala. Plastično kućište uređaja svakako nije prednost, ali ne treba žuriti sa zaključcima. Neuobičajen dizajn, kvalitet izrade svakako su privlačni aspekti ovog uređaja. Ukratko, spolja gledano telefon je veoma dobar.

Ekran

Trend na tržištu je da sve više i više proizvođača u okviru svojih glavnih modela koristi AMOLED ekran koji imaju prednosti a jedna od njih je manja potrošnja energije. Druga stvar je da je snabdevač ovim ekranima Samsung koji je više nego striktan po tome da konkurentskim proizvođačima ne isporučuje najnoviju generaciju AMOLED ekrana. Izuzetak od ovog pravila je upravo Blackbery koji je objavio zvanične specifikacije ekrana. Reč je o ekranu dijagonale 5.43 inča, veoma velikih uglova vidljivosti i rezolucije 1440x2560 piksela (540ppi).

Ekran nije zakrivljen kao što je to slučaj kod modela EDGE/EDGE+, već gotovo neprimetno, ali se slika ne krivi u meniju. Sa druge strane, kod Edge modela je bilo praktičnih primena zakrivljenog ekrana u vidu činjencie da su mogle da se prikazuju određene ikone dok kod Priv modela od korisnih funkcija tu je samo indikator napunjenosti baterije.

Kvalitet ekrana je odličan, slika je bogata, u meniju je moguće načiniti je još svetlijom ali i tamnijom. Nedostatak ovog ekrana je u činjenici da je pri maksimalnoj osvetljenosti on ipak mnogo manje osvetljen nego ekran modela Edge+, što je naročito primetno kada je reč o sunčanom danu. Slika u ovom slučaju ostaje čitljiva ali je dosta zamućena. Unutra, ekrani daju jednako osvetljenu sliku, neće videti mnogo razlike u uglovima vidljivosti. Pogledajte fotografije koje donose poređenje ekrana, oni su gtovo identični.

Samsung Galaxy EDGE + i Blackberry Priv (dole)

Nažalost, Samsung nije obezbedio ekrane sa ugrađenim kontrolerom za menjanje podešavanja, pa na primer kada uključite režim uštede energije slika postaje crno bela. Kada je uređaj u režimu mirovanja i stoji na stolu ako imate neki novi događaj uređaj će zasvetleti ali ekran će biti crno beli. To je dovoljno da shvatite da imate neki novi događaj, ali nedovoljno da vidite kakav događaj je u pitanju.

Automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja radi veoma dobro, nismo imali nikakvih pritužbi po ovom pitanju. Nas osnovu kombinacije karakteristika koje nudi ekran modela Priv možemo zaključiti da je reč o jednom od najboljih ekrana na tržištu, bolji je samo ekran glavnog modela kompanije Samsung što je razumljivo.

Tastatura

Kada je reč o fizičkoj tastaturi modela Priv možemo reći mnogo toga, ona se sastoji od četiri reda tastera. Napravljena je dobro i sa njom nema nikakvih problema. Pozadinsko osvetljenje se uključuje kada otvorite slajder i nije previše svetlo.

Korišćenje ove tastature može da bude veoma zgodno za one koji su se navikli na tastaturu modela Bold ili sličnih uređaja i koji nastavljaju da rade sa fizičkim tasterima, ali je potrebno da se naviknete na nju. Ona radi dosta brzo, jednako kao i konvencionalne tastature.

Za većinu korisnika kova tastatura ipak izgleda kao relikvija prošlosti, ljudi su se navikli da koriste touch tastaturu na ekranu čega je Blackberry potpuno svestan. Zato je kompanija preduzela korak koji je neobičan ali veoma logičan. Svaki taster ove tastature se može dodeliti za izvođenje neke akcije. Reč je o vrsti funkcija za pokretanje programa. Ništa kao kod drugih uređaja usled nedostataka hardverskih tastera, ali niste ograničeni na to kako ćete koristiti ove tastere. Recimo prilikom testiranja smo taster T dodelili pokretanju Twittera I za Instagram. Svakako će biti onih koji će se navići na ovu tastaturu ali i onih koji će je smatrati nepotrebnom.

Još jedna karakteristika tastature je da ima ugrađeni senzor i preko koje možete vršiti navigaciju u okviru strane otvorene u pretraživaču. Tu su i gestovi koji omogućavaju pozivanje on-screen tastature sa simbolima. Iako nije uvek najpraktičnije rešenje, to je dodatni vid upravljanja.

Nažalost, telefona ima ozbiljnu manu, a to je činjenica da se izmena rasporeda tastera tastature može vršiti isključivo preko ekrana telefona, preko ikone tastature koja se nalazi u donjem desnom uglu. Standardna prečica za tastaturu jednostavni ne radi. Proizvođač je želeo da osigura da ne bude nikakvih problema u okviru rada aplikacija ili je to možda rezultat unapređenja. Nije nimalo jednostavno za upotrebu ali, sa druge strane, za one koji koriste Touch tastaturu, to nije ni bitno.

Još jedna važna stvar, bez obzira na kojoj tastaturi kucate, kada se na ekranu pojave saveti možete ih izbrisati jednim potezom, a znatno je unapređena i opcija brzog pozivanja. Ono što je najbitnije, funkcioniše pa se tastatura na Blackberry uređaju može smatrati jednom od najprikladnijih i to je jedna od najjačih strana ovog uređaja.

Baterija

Ugrađena je litijum-jonska baterija kapaciteta 3410 mAh koja nudi mogućnost rada aparata u dužini od 22.5 sati u okviru mešovitog režima rada, nudi podršku za QuickCharge 2.0 te se za pola sata punjenja baterija može napuniti do 60 odsto. Ova opcija nije dostupna na svim tržištima, na primer, na tržištu Severne Amerike jeste ali u Velikoj Britaniji nije.

U praksi uređaj će izdržati jedan dan. Prilikom reprodukcije video sadržaja (nekonvertovani video, MX Player i maksimalno osvetljenje), to je nešto više od 11 sati.

U proseku, baterija izdrži do uveče uz prosečno opterećenje i može se uporediti sa EDGE+ koji ima slične karakteristike. Oba uređaja rade približno isto vreme jednim punjenjem, pa tako može raditi ceo dan uz teško opterećenje i dva dana uz umereno. Baterija se u potpunosti napuni za sat i 50 minuta preko opcije brzog punjenja.

Povezivanje

LTE nudi podršku za sledeće opsege: FD-LTE 1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 17, 20, 29, 30. Kada je reč o Wi-Fi, dostupna su dva opsega (2 x 2 MIMO), 802.11 b/g/n pri 2.4GHz, 802.11 a/n pri 5GHz, 802.11 ac pri 5GHz. Tu je i ugrađeni NFC, Bluetooth 4.1 i USB 2.0 i podrška za OTG.

Memorija, kartica, čipset, performanse

Obezbeđen je šestojezgarni Qualcomm Snapdragon 808 čipset (dvojezgarni Cortex A57 brzine do 1.8 GHz, četvorojezgarni Cortex A53 do 1.44 GHz) kao i grafički akceleratora Adreno 418. Stariji Qualcomm čipseti se mnogo zagrevaju dok sa 808 serijom to nije slučaj, ali je zagrevanje primetno prilikom prenosa podataka preko Wi-Fi mreže kao i pri pokretanju zahtevnih aplikacija. Najviše se zagreva oblast oko kamere. To nije problem, uređaj je komforan za držanje u rukama ali se zagrevanje loše održava na bateriju. Problem postoji sa čipsetom i temperaturom, ali se on ne odražava na brzinu rada.

Sigurnosni moduli koji odlikuju Priv čine da preuzimanje sadržaja traje duplo duže nego kod drugih pametnih telefona, što se može smatrati velikom manom.

3 GB RAM memorije će biti dovoljno za sve aplikacije i potrebe. Od 32 GB ugrađene memorije, korisniku je dostupno oko 25 GB. Moguća je upotreba kartice do 2 TB, što je vrlo dobro.

Performanse uređaja su na dobrom nivou, nisu iste kao kod EDGE+ modela, ali su veoma dobre. Sa druge strane, dolazi do „zamrzavanja“ uređaja prilikom pregrevanja, pa je očigledno da je potrebno unaprediti softver. Međutim, celokupni utisak je vrlo dobar.

U sintetičkim testovima uređaj je pokazao sledeće rezultate.

Kamera

Glavna kamera ima 18 megapiksela, dual LED blic, Schneider-Kreuznach optiku, optički stabilizator, fazni autofokus, F 2.2, BSI2, mogućnost snimanja 4K video sadržaja (brzinom od 30 kadrova u sekundi) ili 1080p (30/60 kadrova u sekundi).

Interfejs kamere je voema jednostavan i čist, nema ništa neobično.

HDR režim je loše sproveden, pa se slobodno može reći da je daleko od idealnog te da je veoma neprikladan za upotrebu.

Kada je reč o automatskom fokusu, nije sve savršeno i ponekad ne uspe da automatski proceni osvetljenost okruženja, ali dovoljno je da jednom kucnete na ekran i sve dolazi na svoje mesto. Po prvi put Blackberry kamera snima odlično, a tu je i optički stabilizator koji fotografije čini oštrijim. Fotografije snimljene u okviru različitih režima ukazuju na lošiji kvalitet u poređenju sa EDGE+, ali i taj lošiji nivo je veoma dobar. Ovo je prijatno iznenađenje od strane kompanije Blackberry.

Samsung Galaxy EDGE +, Blackberry Priv

Primeri fotografija nastalih modelom Blackberry Priv

Ovde možete videti primere video klipova u različitim rezolucijama.

Softverske karakterisitke modela Priv, ili šta se promenilo u odnosu na Android 5.1.1

Blackberry je načinio nekoliko ključnih izmena u okviru sistema koje utiču na sve njegove aspekte. Operativni sistem je vezan sa specifičnim hardverskim komponentama, sistem prepoznaje brojeve i druge informacije o telefonu. Pokretanje sa hardverom koji nije originalni jednostavno je nemoguće. Ovakav potez može se objasniti samo prevelikom željom da se Blackberry zaštiti od sigurnosnih upada.

Druga stvar koju takođe treba pomenuti jeste činjenica da operativni sistem ima ugrađene mehanizme koji omogućavaju procenu integriteta komponenti i delova. Ukoliko pokušate da izmenite komponente sistema, uređaj će to prijaviti kao softverski pokušaj „krekovanja“ sistema. Blackberry konstantno naglašava da niko izvan kompanije ne može dobiti pristup njihovim Android uređajima iz čisto sigurnosnih razloga.

Priv daleko duže vrši preuzimanje nego bilo koji drugih Android pametni telefon a razlog je verifikacioni sistem, da se sigurnosne opcije pokreće u pozadini kao i da KNOX komponente učitava slično kao i Samsung. Po podrazumevanom podešavanju se koriste za enkriptovanje podataka (standardni FIPS 140-2).

U okviru menija možete pronaći DTEK aplikaciju koja vrši pretragu za sigurnosnim pretnjama pa možete videti pregled informacija i aktiviranja određene informacije. Ukoliko ovu aplikaciju instalirate na drugom pametnom telefonu, dobićete samo deo njenih mogućnosti, budući da osnovne funkcije zavise od sistema koji nudi Blackberry.

Sada ćemo se fokusirati na izmene interfejsa, nisu velike ali su značajne. Počećemo sa statusnom linijom gde se nalazi čitav set ikona aplikacija. Ukoliko odaberete ikonu, videćete kako se sve druge notifikacije nestati i samo će se prikazivati one povezane sa programom, što je zaista zgodno.

Za veliki broj aplikacija koje se prikazuju kao ikone na glavnom ekranu, moguće je aktivirati i dodatni ekran (može za sve ikone sa donje strane za tri zvezdice), prevucite prstom na gore a zatim ćete u okviru pop-up prozora videti informacije kao što su kalendar i raspored za današnji dan. Ova opcija je veoma zgodna jer ne morate zasebno da otvarate aplikaciju i trošite vreme.

Centralni taster (virtuelni) ne nudi samo pristup Google Now kao kod drugih uređaja, već pokreće i vlasnički alat na uređaju kada se pretraga izvršava u okviru svih aplikacija, pretraživača itd. (možete vršiti prilagođavanje za neke druge pretrage) kao i BB Hub. Međutim, Quick Start možete dodeliti i drugim aplikacijama, ukoliko vam ovako nešto nije potrebno.

BB Hub je poznat svim korisnicima Blackberry uređaja ali nikada nije dostupan na Android pametnom telefonu. U okviru jedne aplikacije možete videti sve događaje, e-mail poruke, poruke sa društvenih mreža, SMS i druge. Možete podesiti različite filtere za prikaz samo neophodnih informacija. Da li je to zgodna opcija? U neku ruku jeste zbog toga što na jednom mestu možete videti sve informacije koje su vam potrebne ali ih možete videti i bez toga.

Sa leve na desnu stranu podešava se podsetnik a sa desne na levu brišu se unosi. Ovde možete uneti i novi unos u kalendar.

Treba pomenuti i prečice ekrana. Dostupne su za instalaciju na glavnom ekranu i ukazuju na konkretne akcije, na primer, kreiranje poruke ili dodavanje beleške, prikaz pravca i slično. Ove oznake su veoma prikladne za automatizaciju akcija koje se često vrše, budući da nema potrebe za otvaranjem menija.

Za vršenje većeg broja zadataka, možete odabrati prikaz ili pokretanje najnovijih aplikacija. Dobra stvar je što je moguće prilagođavanje svega.

Kontakti su takođe obrađeni, u suštini, reč je o zasebnoj aplikaciji kompanije Blackberry kao i kalendaru koji su u potpunosti kompatibilni sa Google bazom podataka uz veliki broj unapređenja. Na primer, u okviru kontakata telefon može koristiti društvene mreže da pronađe ikone za one korisnike za koje ne postoji slika, a telefon automatski ubacuje fotografiju na odgovarajuće mesto.

Jedna od takođe zanimljivih stvari jeste pop-up meni koji se pojavljuje pritiskom na zakrivljeni deo ekrana. Možete podesiti veličinu i transparentnost oznake, kao i lokaciju sa leve i desne strane. Prozor koji se pojavljuje prikazuje informacije iz kalendara a tu su i tabovi za kontakte. Odličan način da dobijete različite informacije.

Telefon ima i standardni BBM, reč je o messenger-u koji je od skoro dostupan i za Android. Ukoliko ste ga koristili, znate o čemu pričam, a ako niste, najverovatnije vam ni ne treba.

Jedan od dodatnih alata jeste i Password Keeper gde možete uskladištiti svoje lozinke.

Možete videti i neke snimke koji nisu uključeni u druge sekcije.

Utisci

Telefon ima tri mikrofona koji obezbeđuju dobru zvučnu izolaciju, čak i u teškim uslovima, na primer, na bučnoj ulici ili kada vam vetar duva u lice. Odlično rade, nema nikakvih zamerki. Jačina zvučnika je prosečna ili nešto iznad proseka. Zvuk je čist i jasan, ali ne može se reći da ćete ga čuti u svim situacijama. Vibracija ne zaslužuje pohvalu, nije dobro rešenje.

Prodaja ovog uređaja počela je sredinom novembra ali će u većinu prodajnih objekata stići tek u tok prve nedelje decembra. Nije poznato zbog čega je tako, da li zbog nedovoljne proizvodnje ili nemogućnosti isporuke na vreme. Proizvođač je želeo što pre da predstavi ovaj uređaj na tržištu pa nije želeo da sačeka Android 6 koji će stići u toku marta ili aprila naredne godine. Sigurno je da će komercijalna verzija biti daleko stabilnija te da će biti rešen veliki broj slabih tačaka.

Po ceni Priv uređaja moguće je kupiti Galaxy Note 5 kao i EDGE+, ali budući da su razlike u ceni male, izbor je veoma težak. U koristi Priv uređaja ide visok stepen sigurnosti, ali sa druge strane nema čitač otisaka prstiju, što je gotovo neizbežno kod novih telefona i u velikoj meri olakšava upotrebu. To je veliki nedostatak, naročito za one koji su navikli na ovu opciju.

Cena Priv modela je u rangu sa iPhone/Galaxy modelima ali njegova funkcionalnost ipak nije na tom nivou, ali sa druge strane, pruža mnogo toga. Uzimajući to u vidu, ne postoji alternativa za one koji brinu o svojim podacima. Ovde su date zanimljive opcije zaštite koje su neuobičajene i koje povećavaju šansu da u potpunosti zaštitite svoje informacije. Ali, koliko vam je tako nešto bitno. Sigurno ne u velikoj meri.

Uređaj je veoma interesantan za sve one koji žele da se na neki način razlikuju. Izgleda neobično, izrađen je od dobrih materijala i nudi softverske opcije koje mu omogućavaju da radi brže nego drugi Android pametni telefoni. Međutim, ne može se nazvati savršenim uređajem, budući da ima mnogo nelogičnosti, a u zavisnosti od vašeg stava prema tome, to mogu biti nepremostive prepreke kada je reč o kupovini ovog modela, a možda nećete ni obratiti pažnju na to. Model Priv ima svoje prednosti, ali ima i mane. Sve se svodi na to šta korisnik tačno traži od telefona.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024