Galaxy J1 Nxt 2016
2016. godina
4" LCD, 57% body
3% SC9830, Android 5.1 Lollipop
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy J1 Mini Nxt J105
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy J1 Mini Nxt J105. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy J1 Mini Nxt J105 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung J1 Mini 2016 (SM-J105H)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 5.1.1
  • Boje kućišta - zlata, crna, bela
  • Ekran 4-inča, 480x800 piksela, TFT, nema uaotmatksog podešavanja jačine osvetljenja
  • Spreadtrum processor, 4 jezgra do 1.2GHz
  • Prednaj kamera VGA, glavna kamera 5MP, nema autofokusa
  • 0.75 GB RAM, 8 GB interne memorije (4.4 GB dostupno), microSD memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • Baterija Li-Ion 1500 mAh, vreme razgovora do 8 sati (3G), prenos podataka - 7 časova (3G), video reprodukcija do 7 sati, muzička reprdukcija 29 sati
  • microSIM, dve kartice, jedan modul
  • 2G / 3G
  • USB 2.0, Bluetooth 4.0, 802.11 b / g / n 2.4 GHz, GPS / GLONASS
  • Dimenzije - 121.6x63.1x10.8 mm, masa - 123 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač baterije sa USB kablom
  • Uputstvo
  • Garancija

Pozicioniranje

Samsung je u potpunosti napustio segment niskobudžetnih uređaja. Predstavljanjem J opsega na neki način su negirali mane ovakvih uređaja. Međutim, u smislu odnosa cene i performansi, ovakvi uređaji su daleko od idealnih i namenjeni su onim korisnicima koji ne razumeju tržište a u isto vreme žele da kupe aparat nekog od velikih proizvođača. Stopa koja se u ovim slučajevima naplaćuje za marku je prevelika budući da su slična rešenja manje poznatih proizvođača i do dva puta jeftinija dok su modeli koje nude operateri još više privlačniji. Ako normalni J1 koristi SuperAMOLED ekran, što je jedna od karakteristika koje se ističe ali i podižu cenu, onda J1 nema nikakve sličnosti sa Mini modelom. To je ultra niskobudžetno rešenje kada je reč o njegovim mogućnostima i super skupo rešenje kada se u obzir uzme cena.

Dizajn, veličina, kontrole

Model je dostupan u tri boje – bela, crna i boja zlata. Neobično je to da kupci najčešće biraju boju zlata, a to je najverovatnije odraz ciljne grupe kojoj je namenjen.

Dimenzije telefona su 121.6x63.1x10.8mm ukupne mase 123 grama. Aparat je mali ali i relativno debeo dok u poređenju sa drugim modelima izgleda neobično, a naročito je mali prema trenutnim standardima. Model odlično pristaje u šaku a kvalitet izrade je odličan i to je jedna od prednosti ovog uređaja.

Sa desne strane nalazi se on/off taster dok je sa leve strane pozicioniran taster za kontrolu jačine zvuka. Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice a sa donje je microUSB priključak.

Zadnji poklopac pokriva uklonjivu bateriju i dva slota, za microSIM i memorijsku karticu.

Ekran

Aparat odlikuje 4-inči TFT ekran rezolucije 480x800 piksela, nema automatskog podešavanja osvetljenja. Ekran nije suviše veliki, dok je pri direktnim sunčevim zracima nemoguće prepoznati prikaz na ekranu. U pitanju je niskobudžetno rešenje koje se odlično uklapa u ostala jeftina rešenja. Ne treba izostaviti činjenicu da su ovakvi ekrani zastareli.

Baterija

Uređaj nudi Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh koja prema podacima proizvođača može da obezbedi do 7 sati interneta (3G ili Wi-Fi), do 8 sati razgovora, do 29 sati reprodukcije muzičkih sadržaja. U realnom životu, uređaj može da radi jedan dan pod velikim opterećenjem, dok će uz uobičajenu upotrebu baterija izdržati dva puna dana. To je dobar rezultat koji se može postići zahvaljujući upotrebom ovakvog ekrana i ne toliko zahtevnog procesora.

Telefon ima režim maksimalne uštede energije koji isključuje sve osim osnovnih funkcija. Imajući u vidu činjenicu da je u pitanju obični TFT ekran, on ne obezbeđuje nikakav porast vremena rada u poređenju sa sličnim rešenjima u okviru vodeće linije proizvođača.

Procesor, memorija, performanse

Uređaj ima 768MB RAM memorije, što je veoma malo budući da većina sličnih uređaja nudi 1GB memorije. Karakteriše ga Spreadtrum SC8830 četvorojezgarni čip brzine radnog takta 1.2GHz. Rezultata sintetičkih testova nema, jer se ne mogu sprovesti u slučaju ovog modela. Produktivnost je na veoma niskom nivou, daleko nižem nego kod većine niskobudžetnih uređaja.

U praksi to znači da je interfejs spor, što može biti frustrirajuće. Ovo se desilo i kod prošlogodišnjih, niskobudžetnih modela dok trenutne jeftine modele karakteriše daleko brži interfejs.

Moguće je postavljanje memorijskih kartica do 128GB, ali pitanje je da li će neko to uraditi kada je reč o ovako jeftinom uređaju. Količina interne memorije iznosi 8GB dok je korisnicima na raspustu dostupno samo 4GB.

Povezivanje

Moguća je sinhronizacija sa PC (USB 2.0, KIES), Wi-Fi 802.11b/g/n, BT 4.0, NFC nije dostupan ali je tu GPS/GLONASS podrška. Lociranje se vrši veoma sporo i to ne zbog kvaliteta antene već zbog toga što je sistem generalno spor.

Kamera

Šta reći o VGA kameri sa prednje strane? Ništa. Glava kamera ima 5MP rezolucije ali nema autofokusa, što za rezultat daje mutne fotografije. Primere fotografija možete videti ispod teksta.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 34 MB) >>>

Softverske karakteristike

Aparat pokreće Android 5.1.1, bez mogućnosti unapređenja jer ga čipset ne podržava. Uređaj ima standardne funkcionalnosti, kao što je FM radio koji radi u kombinaciji sa slušalicama koje a tu je i snimač. Ostale funkcije su standardne za Samsung – beleške, kalkulator i snimač glasa.

Utisci

Kvalitet veze je uobičajen, tu je i jedan mikrofon pa će vam buka iz okruženja sigurno smetati. Jačina vibracije je osrednja, a jačina zvona melodije iznad proseka.

Za Samsung modele se generalno može reći da su skupi za tržište pa je tako za novac koji je potrebno izdvojiti za J1 Mini moguće kupiti aparat sa ekranom dimenzija 4.5 – 5“ uz višu rezoluciju i bolju bateriju. I nije samo dostupan jedan ili dva već mnoštvo takvih uređaja se može pronaći na tržištu. Ukratko, J1 Mini aparat neko će kupiti sasvim slučajno bez prethodnog informisanja o tome šta nudi i po kojoj ceni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024