X screen 2016
2016. godina
4.93" LCD, 65.4% body
5% 410, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon LG X Screen K500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG X Screen K500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG X Screen K500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona LG X Screen (K500DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl

Karakteristike

  • Korišćeni materijali: staklo i plastika
  • OS: Google Android 6.0
  • Mreže: LTE CAT 4, dve SIM kartice nanoSIM formata
  • Procesor: 4 jezgra, Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916)
  • RAM: 2 GB
  • Interna memorija: 16 GB + microSD
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekrani: kapacitivni, IPS 4.93 inča, 720x1280 piksela i 1.76 inča 520x80 piksela
  • Kamere: 13/8 MP, blic
  • Navigacija: GPS / GLONASS / BeiDou
  • Dodaci: akcelerometar, senzor ambijantlanog osveltjenja i blizine, FM radio
  • Baterija: fiksna, Li-Ion, kapaciteta 2300 mAh
  • Dimenzije: 142x71x7.1 mm
  • Masa: 120 g

Uvod

Danas ćemo se fokusirati na LG Screen X model koji je svoju premijeru imao u aprilu mesecu ove godine.

Uređaj je specifičan po tome što ima dodatni ekran u gornjoj zoni. U stvari, ne dopada nam se pojam dodatni ili odvojeni obzirom da je ovaj ekran samo nastavak glavnog ekrana, minus deo za selfi kameru. Treba napomenuti da je slično rešenje kompanija već implementirala u okviru modela LG V10.

LG X Screen je izrađen veoma lepo. Obe strane su presvučene staklenim slojem, kućište je kompaktno i tanko. U smislu tehničkih specifikacija ovaj model je takođe veoma dobar. Poseduje Qualcomm procesor sa četiri jezgra, 2GB sistemske memorije i dve kamere rezolucija 13/8MP ali i slabu bateriju od 2300mAh.

Cena ovog modela je previsoka za ono što nudi ali plaćate cenu brenda i činjenicu da je drugačiji od ostalih.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je napravljen sa fokusom ne samo na dodatni ekran već i na dizajn. Prva stvar koju ćete primetiti kod ovog modela je staklo kako napred tako i pozadi. Ovo rešenje svakako nije novo, nije ni najpraktičnije ali ne može se poreći da uređaj izgleda veoma lepo. Mi smo testirali uređaju crnoj boji, tako da su otisci prstiju na prednjoj i zadnjoj strani vidljivi. Jedan zanimljiv detalj. Matrica ekrana je gotovo u potpunosti stopljena sa panelom zadnje strane tako da nećete videti ivice ekrana.

Druga stvar koja nam takođe privlači pažnju je da je uređaj veoma tanak i lagan: njegove dimenzije su 142x71x7.1mm dok je masa samo 120 grama.

Tanki okvir uređaja napravljen je od crne plastike, dok je nešto deblji onaj ispod napravljen od plastike koja liči na brušeni metal. Svi uglovi su vidljivi. Oni se osete dodirom ali je tako nešto gotovo neprimetno kada gledate uređaje.

Kada je reč o kolor varijantama na raspolaganju su vam crna, bela i roze zlatna varijanta. Nama se lično dopala ova poslednja varijanta, dok crna i bela varijanta LG X Screen modela izgledaju jednostavno.

Za nekoliko nedelja koliko smo koristili ovaj uređaj niti prednja niti zadnja strana nisu dobile nijednu ogrebotinu. Verovanto, nakon dugog korišćenja pojaviće se manje ogrebotine. Kvalitet izrade ovog uređaja je odličan. Nema škriputavih zvukova, nema pucketanja. Oleofobksi sloj je prisutan sa obe strane. Karakteriše ga visoki kvalitet, prsti lagano klize po staklu. Otisci prstiju se jednostavno uklanjanju sa površine.

Sve u svemu, dizajn ovog modela nas je u potpunosti zadovoljio, nema nikavih žalbi. Uređaj je lagan, tanak, lak za upravljanje. Dobro stoji u ruci, neće vam iskliznuti i povrh svega izgleda odlično.

Sa prednje strane nalazi se prednja kamera, senzor osvetljenja i blizine, zvučnik. Sagovornik vas čuje jasno i glasno, jačina zvuka je viša nego što je to prosek.

Sa zadnje strane se nalazi glavni mikrofon, 3.5mm priključak za slušalice, microUSB slot kao i hands free zvučnik.

Sa desne strane je mali, gotovo potpuno uronjeni taster za uključivanje. Njegov hod je prosečan, pritisak je osrednji. Neznatno iznad nalaze se dva slota za dve nanoSIM kartice ili nanoSIM i microSD karticu što je tipično rešenje.

Sa leve strane se nalazi taster regualcije jačine zvuka kao i taster za uključivanje.

Drugi mikrofon je takođe ovde.

Sa zadnje strane smart telefona nalazi se blic i kamera. Neznatno iznad je okvir obje srebra.

LG i LG the G4

LG i Apple iPhone 5 (samo poređenje dimenzija)

Ekran

Glavni ekran uređaja je dijagonale 54.93 inča, dimenzija 61x109mm. Okvir sa gornje strane je 17mm, dole 16mm, desno i levo po 4.5mm. Dostupan je antirefleksivni sloj koji je veoma efektivan. Dodatni ekran je dijagonale 1.76 inča.

Rezolucija glavnog ekrana je HD 720x1280 piksela uz odnos stranica 16:9. Gustina je 293 piskela po kvadratnom inču. Matrica je IPS bez vazdušnog međuprostora. Rezolucija dodatnog ekrana je 520x80 piksela i on predstavlja nastavak glavnog ekrana bez dela gde je prednja kamera.

Maksimalna jačina bele boje je 300 cd/m2, maksimalna jačina crne je 0.30 cd/m2. Kontrast je vrednosti 1000:1.

Jačina osvetljenja. Vrednost je iznad normalne i slika će biti nešto preeksponirana.

Gama vrednost je 1.9 - ispod proseka

Nivoi. Ekstrmeno prejaka plava boja.

Temperatura boja varira od 10.000K pri minimalnom osvetljenju do 9200K pri maksimalnom.

Podaci ne dogovaraju sRGB trouglu. Podaci ne odgovaraju a boje će bledeti. Pored toga, siva boja postaje neprirodna, obzirom da su vrednosti DeltaE van zone vrednosti 10.

Vizuelno, reč je o ekranu prijatnog izgleda, ali koji gubi svoje performanse kada je reč o velikim uglovima gledanja. Kada je reč o bojama moramo da pomenemo zasićenost crvene boje kao i već neprirodnu sivu nijansu.

Uglovi vidljivosti

Bela boja

Osvetljenje

Na svetlosti

U senci

Drugi ekran je uvek osvetljen. Iskreno mislili smo da će ovaj model biti opremljen AMOLED matricom kod koje je lakše implementirati ovakve stvari. Međutim, korišćena je IPS matrica koja osvetljava malu oblast ovog ekrana. Teško je primetiti da ekran svetli a jačina osvetljenja se menja u skladu sa nivoom osvetljenja okoline.

Kada je glavni ekran zaključan, dodatni prikazuje dodatne napomene, kao što su vaš nadimak, kontrole muzičkog plejera, aplikacije koje možete brzo da pokrenete (baterijsku lampu, podešavanje WiFi). Kretanje po ekranu je sa leve na desnu i obrnuto.

Kada je glavni ekran aktiviran dodatni prikazuje vaš nadimak. Dostupan je i režim koji omogućava pokretanje četiri aplikacije sa dodantog ekrana.

Kada recimo gledate film na glavnom ekranu i neko vas pozove notifikacija se pojalvjuje na dodatnom ekranu. Takođe, dostupna je i opcija za dogovaranje/odbijanje dodatnog poziva preko ovog ekrana.

Prilikom testiranja gotovo da uopšte nismo koristili ovaj ekran. Verovanto zato što smo navikli da korisitmo uređaje sa standardnim ekranima.

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2300mAh.

Prilikom testiranja uređaj je radio jedan dan uz jedan sat poziva, konstantnu sinhronizaciju sa WiFi (email, Twitter, Skype, WhatsApp), 3.5 časova LTE, dok je ekran ukupno radio tri sata.

Sa igrama situacija je sledeća. Baterija je trajala 1 do 1.5 čas. Prilikom video reprodukcije uređaj isprazni bateriju za oko 6 sati HD reprodukcije uz maksimalno osvetljenje. Ako smanjite osvetljenje možete lako da ostvarite i osam sati reprodukcije.

Test Antutu je pokazao sedam sati rada ekrana modela LG X Screen što je prilično dobro vreme.

Povezivanje

Uređaj radi ne samo u 2G / 3G mrežama već i u 4G mreži:

  • 2G - GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz)
  • 3G - HSPA + (850/900/1900/2100 MHz)
  • 4G - FDD LTE (band 1, 3, 7, 8, 20)

U okviru ovog modela nije prisutan NFC čip dok je ostalo standardno za Dorijan smart telefone: GPS/GLONASS, WiFi, Bluetooth 4.1, dok USB OTG nije prisutan.

Osetljivost uređaja na prijem GPS/GLONASS signala je odlična. Čak i u zatvorenom uređaj može da detektuje nekoliko satelita. Spolja detektuje 26, dok je tačnost 6 metara.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 2GB sistemske memorije, dok modeli koji koštaju koliko i ovaj uređaj su obično već dostupni sa 3GB RAM-a. Količina interne memorije je 16GB, brzina čitanja je 93Mbps, pisanja 76Mbps. Korisniku je dosutpno oko 10GB memorije. Postoji slot microSD memorijske kartice maksimalni kapacitet je 2TB.

Kamere

Tradicionalno dostupna su dva slota kamere: 13MP (f2.2 otvor blende) i prednje kamere rezolucije 8MP (F2.4). Dostupan je i LED blic.

Glavna kamera snima dobro. Kadar je celom površinom oštar, uravnoteženje bele je tačno, auto fokus precizan i brz uz relativno širok dinamički opseg. Softveru se mora odati priznanje obzirom da parametre bira veoma tačno. Generalno ISO vrednost je 50 dok ona može da bude u zavisnosti od uslova od 1/20 – 1/5000.

Maksimalna vrednost ISO je 2600 dok je brzina okidača 1/10. Minimalna vrednost ISO je 50, brzina okidača 1/5000.

Kada je reč o fokusiranju navešćemo primer da kao želite recimo da snimate koncert koji se dešava u sumrak ili po mraku scena će biti u značajnoj meri izbeljena. Pored toga, smart telefon nema nikavo podešavanje vezeno za kameru, izuzev izbora rezolucije i podešavanja za snimanje panorama fotografije. Nisu dostupna podešavanja HDR niti ISO parametara.

Prednja kamera snima dobro. Optika je širokog ugla. Dostupan je „pretty face“ efekat. Selfi kamera ekspoziciju bira odlično.

LG X Screen model snima video u fullHD rezoluciji pri 30fps u svim uslovima osvetljenja. Slika je lepa, mnogo bolja nego kod kineskih konkurentskih modela. Brzina fokusiranja i tačnost su osrednji. Po noći, video ima mnogo šuma, ali to je razumljivo obzirom da softver zadržava brzinu od 30fps.

Performanse

Uređaj koristi Qualcomm Snapdragon 410 čipset (MSM 8916). To je čudna odluka obzirom da je reč o tri godine starom čipu dizajniranom za jeftine modele. Njegova četiri A53 jezgra rade na 1200MHz. Procesor je izgrađen korišćenjem 28nm tehnološkog procesa i koristi Adreno 306 grafiku.

Interfejs je veoma brz i radi glatko. Sa igrama međutim nastaju problemi. Podešavanja detalja morate da spustite na najniži nivo. Pod opterećenjem kućište se ipak ne zagreva iako je napravljeno od stakla.

Test Antutu

Test 3 GeekBench

Vellamo test

PC Mark test

Softverska platforma

Uređaj je baziran na relativno novoj verziji Android 6.0 operativnog sistema. Dostupan je vlasnički korisnički interfejs kompanije LG.

Zvuk

Zvučnik je prosečne jačine, kvalitet nije najbolji u smislu prenosa zvuka, ima tu i tamo malo nesavršenosti ali je jačina na nivou.

Zvuk u slušalicama je lep, ima dovoljno basa i visokih frekvencija, radi dobro. Plejer nema podešavanja ekvilajzera koja bi mogla da unaprede zvuk.

Prisutan je FM radio. Integrisani video plejer može da reprodukuje FullHD MKV video pri bilo kom bitrate-u.

Zaključak

Kvalitet konekcije je na najvišem nivou, u toku nekoliko nedelja nismo imali problema sa kvalitetom prenosa bilo da je reč o WiFi ili Bluetooth konekciji.

Ako posmatramo telefon nezavisno od njegove cene reći ćemo da je u pitanju lep uređaj sa dobrom kamerom, nesrećno izabranim čipom i dodatnim ekranom. Ako pak uključimo u celu priču i cenu onda stvar postaje mnogo lošija po ovaj model. Po našem mišljenju, cena ovog modela bi trebala da bude za 15 do 20 odsto niža, a možda i više. Očekivali smo da će uređaj da bude nešto jeftiniji ali prodaja nas je demantovala.

Konkurenti (PCT):

  • Samsung Galaxy A5 SM-A500F. Sličan LG modelu
  • HTC Desire 628 Dual Sim. Interesantan uređaj veoma doborg kvaliteta zvuka.
  • ASUS Zenfone 2 Laser. Model odlične kamere.
  • Meizu M3S mini. Nešto jeftiniji od LG modela.
  • Lenovo Vibe S1 Lite. LG je bolji u svim aspektima.
  • Huawei Honor 5C. Slična cena kao i LG.
  • Huawei P8 Lite. Slična cena kao i LG.
  • XIAOMI Mi4i. Nešto skuplji od LG modela
  • ZTE BLADE V7 Lite. Za nijansu jeftiniji.

Prednosti modela LG X Screen:

  • Privlačan izgled
  • Dobra izrada
  • Originalan sa dobrim karakteristikama ekrana
  • Brz interfejs
  • Dobar kvalitet kamere
  • Odlična navigacija

Nedostaci modela LG X Screen:

  • Slaba baterija
  • Slab čipset
  • Ne najbolji kvalitet IPS matrice
  • Nema opcija vezanih za kamere
  • Visoka cena
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024