P9 Plus 2016
2016. godina
5.5" OLED, 72.7% body
15% 955, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3400 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Huawei P9 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P9 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P9 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei P9 Plus (VIE-L29)

Karakteristike

  • Korišćeni materijali: metal, staklo, plastika
  • OS: Android 6, korisnički interfejs Huawei EMUI 4.1
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 6, dve SIM-kartice (nanoSIM)
  • Platforma: HiSilicon Kirin 955
  • Procesor: eight core: četiri jezgra 1.8 GHz (Cortex-A53) i četiri 2.5 GHz (Cortex-A72), big.LITTLE
  • RAM: 4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 64 GB, microSD slot za memorijsku karticu, kombinovan sa drugim slotom SIM kartice
  • Interfejsi: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.2 (BLE), konektor USB Type-C (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak, DLNA, NFC
  • Ekran: AMOLED, 5.5 inča, 1920x1080 piksela (FullHD), automatkso podešavanje nivoa osvetljenja, sigurnosno staklo
  • Glavna kamera: dva modula 12 MP, f / 2.2, veličina piksela- 1.25 mikrometra, dual LED blic (radi kao baterijska lampa), Laserski fokus
  • Prednja kamera: 8 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Dodaci: skener otiska prsta
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, senzor osvetljenja. žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 3400 mAh kapaciteta
  • Dimenzije: 152.3 x 75.3 x 6.98 mm
  • Masa: 162 g

Pozicioniranje

Odnedavno mnogi proizvođači su počeli da proizvode po nekoliko varijanti svojih vodećih modela pa je tako LG predstavio modele G5 i G5 SE, zatim HTC je predstavio HTC 10 i HTC 10 Lefestyle, dok je Huawei predstavio modele P9 i P9 Plus. Ovo nije samo zbog ekonomske tačke gledišta već i zbog marketinške. Prvo se po pravilu pojavljuje ogoljena verzija uređaja da bi onda nakon nekog vremena na tržište stigla i kompletna verzija glavnog modela. Tako, oni koji se odluče da kupe novi glavni model u prvom talasu dobijaju novitet, dok oni koji se odluče da malo sačekaju dobiju prerađenu, unapređenu verziju modela koji je već na tržištu.

Huawei P9 Plus je poboljšana varijanta klasičnog P9 modela ove kompanije. Na prvi pogled praktično nema razlike između dva modela: isti procesor, ista rezolucija ekrana, oblik i lokacija komponenta, sistem, itd. I mi smo tako mislili dok nismo testirali model P9 Plus. Reč je o potpuno drugačijem uređaju ako govorimo o upotrebi i dodirnom osećaju korišćenja ovog smart telefona.

Iz ovog testa zaključićemo da li je opravdano dati za oko 25 odsto više novca za verziju P9 Plus umesto za P9.

Dizajn, veličina, kontrole

Razlike u izgledu između modela P9 i P9 Plus gotovo i da nema, oblik kućišta je praktično identičan, svi elementi izuzev IR primo-predajnika su tu i jednako raspoređeni. Stoga ćemo se fokusirati na ono što se kod ova dva modela razlikuje.

Ono što je mnogo važnije je kako se ovaj uređaj oseća u ruci korisnika. Po našem mišljenju, P9 Plus mnogo lepše leži u ruci usled činjenice da da je metal sa gornje strane presvučen sjajnim slojem. U sličnim situacijama rekli bismo da ovaj potez proizvođača nije doneo ništa novo, ali kod ovog modela reč je o jednom potpuno novom pristupu obzirom da je prvi sloj od metala, drugi od stakla a sve to na svetlosti daje veoma lepe svetlosne efekte.

Složićete se ipak da su smart telefoni sa poklopcem od brušenog metala dosta česti i to najviše među modelima koji dolaze od strane kineskih proizvođača.

Naravno, ako se lomite koji od ova dva modela da kupite onda je najbolje da u prodavnici uzmete i jedan i drugi model u ruku i proverite koji vam više leži. Po našem mišljenju P9 Plus je ipak veće zadovoljstvo nositi.

Dimenzije modela P9 Plus su 152.3x75.3x6.98 mm i njegova masa je 162 grama. Uvećana masa ne utiče negativno na ergonomiju uređaja.

Ovaj model je trenutno dostupan samo u boji zlata ali bi kasnije trebalo da dostupan postane i u tamno i svetlo sivoj boji, ali se ne zna kada će to biti. Taster za uključivanje je orebren.

Huawei i Apple iPhone 5

Huawei i LG G4

Huawei i Samsung Galaxy S6 Edge

Ekran

Ovaj model je opremljen ekranom dijagonale 5.5 inča )5.2 inča kod modela P9). Fizičke dimenzije ekrana su 68x121mm, okvir sa gornje strane je 14mm, sa donje 15mm, a levo i desno oko 3mm. Dostupan je aktirefleksivni sloj koji je prilično efektivan.

Rezolucija ekrana modela P9 Plus je Full HD, odnos stranica 16:9 dok je gustina 423 piskela po kvadratnom inču. Ovaj model koristi AMOLED matricu štzo je značajna razlika u odnosu na P9 koji koristi IPS matricu.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje je 400 cd/m2.

Matrica nema najviše moguće osvetljenje, ali je i osvetljenje crne boje dosta dobro. Uglovi vidljivosti su maksimalni, pri pojedinim uglovima ekrana slika postaje zelenkasta što je tipično ponašanje ove vrste ekrana. PenTile struktura je praktično nevidljiva.

Struktura matrice ekrana modela Huawei P9 Plus

Struktura matrice ekrana modela Samsung Galaxy S6 Edge

Ponašanje ekrana na suncu

Ponašanje ekrana u senci

Uglovi vidljivosti

Bela boja

Huawei P9 Plus je opremljen Press Touch karakteristikama (kod modela Meizu Pro 6 ona se zove 3D Press) i slična je 3D Touch karakteristici modela kompanije Apple. Kada prevlačite prst preko određenih elemenata u interfejsa, uređaj detektuje silu pritiska. U zavisnosti od nje on prikazuje različite informacije. Na primer ako snažnije pritisnete ikonu Phone pojaviće se dodatni meni sa izborom omiljenog kontakta. Poenta ove opcije je da kada neki taster pritisnete snažno možete da načinite dodatni izbor vezan za pomenutu opciju.

Ova karakteristika je interesantna, ali ništa više od toga. Teško da je veliki broj programera radio na razvoju aplikacija samo za ovaj model.

Baterija

Uređaj koristi neuklonivu Li-pol bateriju kapaciteta 3400mAh. Baterija modela P9 Plus traje nešto duže od baterije modela P9 ali ne mnogo.

U režimu rada koji smo testirali uređaj je radio oko dan ipo pri čemu smo ga koristili na sledeći način. Oko sat poziva, konstantna sinhronizacija sa WiFi (svakoga dana od 9 do 01h, Twitter, email, Skype, Whatsapp) 4 do 6 sati LTE konekcije. Ekran ovog uređaja je ukupno radio oko 4-4.5 sati.

Sa igrama je situacija nešto gora: baterija je trajala 4 do 5 časova kontinualnog igranja. Video kklipovi isprazne bateriju za oko 10 sati (HD).

Testiranje u PC Mark programu

Memorija i memorijske kartice

Ono što će svakako da doprinese prodaji ovog modela u odnosu na P9 je činjenica da poseduje 4GB sistemske memorije kao i 64GB interne onboard Flash memorije. Pored toga, moguće je ugraditi microSD memorijsku karticu kapaciteta do 128GB.

Kamere

Budući da su i ovde korišćeni isti, osnovni moduli kamere, najbolje je pročitati test P9 modela.

Jedina razlika je u prednjoj kameri. P9 Plus ne samo da nudi optiku visokog otvora F1.9 (prema zvaničnim podacima i raznim aplikacijama – F2.4), nudi i automatski fokus. Moguće je dati detaljan opis uslova fotografisanja i detaljisati o šumu i artefaktima. Međutim, o prednjoj kameri najbolje je reći da je to trenutno jedna od najboljih „selfi“ kamera na svetu!

Prednja kamera snima video sadržaje samo u HD rezoluciji brzinom od 30 kadrova u sekundi sa auto fokusom.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Performanse

Samo srce uređaja čini HUAWEI Kirin 955: 64-bitni sa osam jezgara (4 x 2.5GHz A72 + A53 4 x 1.8 GHz) a tu je i Mali-T880 grafika. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema sa igrama niti bilo kojim drugim aplikacijama. Aparat se blago zagreva (do 41 stepena prilikom igranja igara i do 36 stepeni tokom normalne upotrebe), ali ništa zabrinjavajuće.

Testovi

Multimedija

Huawei P9 Plus ima dva stereo zvučnika. Prvi se nalazi sa donje strane uređaja a drugi je za glas. Ukoliko pametni telefon držite vertikalno, zvuk se čuje samo iz donjeg dela, a ukoliko telefon okrenete bočno, donji zvučnik će preuzeti ulogu subwoofer-a a gornji tweeter-a dok u kombinaciji daju stereo zvuk. Odlična jačina i kvalitet zvuka – jedan od najboljih mobilnih uređaja po pitanju zvuka.

Zaključak

Ukoliko tražite vodeći model pametnog telefona, u ovom trenutku postoje nekoliko varijanti: Apple iPhone 6S Plus, Samsung Galaxy S7 Edge, HTC 10, LG G5 i Huawei P9 Plus. Najbolji izbor ipak je Galaxy S7 zbog toga što nudi odličan dizajn, brz je, ima odličan ekran i odličnu kameru, ali veliki broj korisnika ima drugačije mišljenje pa najčešće kažu: „Neka Samsung i dalje nastavi da proizvodi mašine za pranje veša“. Sledeći koji se može preporučiti jeste Apple iPhone, ali i ovaj brend prate različiti stavovi, a najčešći je taj da je reč o kompaniji koja je ekstremno dosadna. Sony već poslednjih nekoliko godina nije ponudio ništa novo dok se za LG G5 čak i može reći da nije vodeći model. Ne treba zaboraviti ni OnePlus, Xiaomi i Meizu ali reč je o brendovima koji nisu toliko poznati većini korisnika. Šta onda preostaje? Upravo HTC 10 i Huawei P9 Plus.

Cena uređaja je veoma slična, a jedino što je u ovom trenutku moguće jeste proceniti njihove karakteristike bez pravog činjeničnog stanja po pitanju performansi.

Huawei P9 Plus jedinica može se smatrati alternativom vodećem modelu – ukoliko vam se ne dopadaju Samsung i Apple proizvodi a nemate poverenja u HTC, onda kupite P9 Plus. U pitanju je mali, slatki telefon koji nudi dobar ekran, kameru visokog kvaliteta (naročito za snimanje selfi fotografija), impresivan zvuk stereo zvučnika kao i čitav set zanimljivih parametara: memorijska kartica, dve SIM kartice, NFC, LTE Cat 6, IR transmiter, USB Type-C, trostruka antena, senzor otisaka prstiju kao i Press Touch funkcija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024