G8 2015
2015. godina
5.5" LCD, 71.7% body
8% 615, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei G8 GX8 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei G8 GX8 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei G8 GX8 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Huawei G8 (RIO-L01)

Karakteristike

  • Materijali kućišta: plastika, metal, i stakleni sloj
  • Operativni sistem: Google Android 5.1
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, LTE CAT 4
  • Procesor: 8 jezgara, Qualcomm Snapdragon 616
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5.5 inča, rezolucije 1080x1920 piksela
  • Kamera: 13/5 MP, blic
  • Navigacija: GPS, GLONASS
  • Dodaci: senzor otiska prsta, NFC, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, (Li-Ion) kapaciteta 3000 mAh
  • Dimenzije: 152.5 x 76.5 x 7.5 mm
  • Masa: 167 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Garancija
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Huawei je predstavio narednu generaciju modela linije G pod nazivom G8. Nasuprot popularnom G7 modelu, G8 je dobio kameru sa optičkom stabilizacijom slike, skener otiska prsta što je moderno kod novih glavnih modela kompanije, unapređeni sistem dok je dizajn temeljno prerađen. Nova verzija uređaja ima više metala i 2.5D stakla, kamera je sada zaštićena staklom boljeg kvaliteta a tu je i Corning Gorilla Glass staklo za zaštitu.

Dizajn, veličina, kontrole

U smislu izgleda ovaj model zadovoljava sve standarde modernog smart telefona:

  1. Liči na Apple iPhone 6
  2. Poseduje 2.5D zakrivljeno staklo
  3. Mnoštvo metala
  4. Stakleni sloj kompanije Corning

Na fotografijama koje je kompanija objavila u promotivne svrhe G8 zaista liči na iPhone 6, ali bez tastera. U realnim uslovima, razlika u dizajnu i ergonomiji je mnogo primetnija. Uređaj izgleda veoma elegantno sa pravom kombinacijom aluminijuma, glatkih ivica, prijatno zaobljenog stakla prednjeg panela.

Bočne ivice uređaja su lepo zaobljene, ovde je korišćeno staklo što doprinosi veoma interesantnom izgledu naročito kada je reč o igranju svetlom. Zadnja strana uređaja izgleda ravna, ali pažljivim posmatranjem videćete da kako se približavate ivicama ona postaje zaobljena. Pri vrhu i dnu zadnje strane uređaja možete videti dva umetka koji odudaraju od izgleda površine.

Gotovo 90 odsto kućišta uređaja je napravljeno od aluminijuma koji se koristi u avio industriji. Boje u kojima je ovaj uređaj dostupan mogu biti siva, boja zlata i boja srebra.

Ekran je zaštićen izdržljivim staklom. Za nekoliko nedelja korišćenja ovog modela se nisu pojavile ogrebotine. Površina ima oleofobski premaz, pri čemu otisci prstiju ostaju, ali se lako ulanjaju. Dodirni osećaj je prijatan, takođe, prst klizi lako po staklu.

Sa zadnje strane postoje dva plastična umetka. Oni se koriste za antene za prenos bežičnog signala i obojeni su u boju zadnje strane uređaja.

Kvalitet izrade uređaja je idealan za uređaj sa ekranom dijagonale 5.5 inča, što se može reći i ua njegove dimenzije koje iznose 152.5 x 76.5 x 7.5mm. Masa uređaja nije mala i iznosi 170 grama ali je to cena upotrebe metala.

Iznad ekrana u centru se nalazi zvučnik, zatim prednja kamera, senzori, LED lampica koja ukazuje na propuštene događaje.

Sa donje strane možete primetiti šest rupica ispod kojih se nalazi mikrofon, u centru donje bočne ivice je microUSB port. Iznad je drugi mikrofon za snimanje stereo zvuka i redukciju šuma pri snimanju videa, 3,5mm priključak. Sa leve strane se nalazi kombinovani metalni slot za dve SIM kartice (microSIM + nanoSIM) ili SIM karticu i memorijsku karticu. Levo je tkaođe metalni taster za uključivanje uređaja odnosno taster za regulaciju jačine zvuka.

Sa zadnje strane možete videti modul kamere koji blago štrči izvan površine tela, skener otiska prsta. Opcije senzora otiska prsta su tipične, ali tu je i jedna originalna karakteristika. Zadržavanjem prsta na ovom senzoru javljaju se dostupne opcije uređaja koje uključuju kreiranje fotografije, isključivanje alarma, otvaranje panela sa notifikacijama. Ovaj senzor radi brzo bez ikakvih problema.

Huawei G8 i Apple iPhone 5

Huawei G8 i Asus Selfie

Huawei G8 i LG G4

Huawei G8 i Meizu M1 Note

Ekran

Uređaj koristi ekran dijagonale 5.5 inča. Fizička veličina ekrana je 68x121 mm. Gore je okvir debljine 14 mm, dole 16mm a bočno po 4 mm.

Prisutan je efektivan anti refleksivni sloj.

Uređaj karakteriše FullHD rezolucija 1920x1080 piksela, odnosno gustina ekrana je 400 piksela po inču kvadratnom, uz odnos stranica 16:9. Korišćen je IPS panel bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 370 cd / m2, maksimalna osvetljenost crne boje je 0,55 cd / m2, kontrast - 671 : 1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo desno od ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 100, slika je dovoljno svetla. Žuta linija - u stvari, je prosečna vrednost crvene, zelene i plave.

Prosčena vrednost je - 2.16.

Ako pogledamo dijagram vidimo jasan višak plave boje i nedostatak crvene.

Temperatura je gotovo jednaka u svim opsezima i iznosi - 9000 K.

Sudeći po dijagramu, podaci prevazilaze trougao sRGB. Gama boja je šira.

Praktično sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što ukazuje na prisustvo parazitskih nijansi, tj. sive nijanse će biti drugih boja.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, naginjanjem udesno će slika biti žućkasta, a levo malo ljubičasta.

Da ne ulazimo u detalje, u pitanju je kvalitetna matrica sa visokim kontastom, bojama i osvetljenosti.

Uglovi vidljivosti

Crni ekran

Podešavanja

Baterija

Smart telefon poseduje neuklonivu litijum-jon bateriju kapaciteta 3000 mAh. Proizvođač nije obezbedio podatke o vremenu rada uređaja.

Prilikom testiranja Huawei G8 je izdržao 16 sati uz: sat vremena razgovora, 4 sata korišćenja 4G, 8 sati korišćenja Wi-Fi, 1 sat korišćenja kamere za fotografije i video, oko 3 sata slušanja muzike, uz konstantan rad u pozadini Skype, Twitter, email i drugih servisa. Reprodukcija FullHD videa isprazni bateriju za 4 do 5 sati.

Postoji nekoliko režima uštede energije:

  • Ušteda energije
  • Inteligentna ušteda
  • Normalni (testiran na uređaju)

Između normalnog i inteligentnog režima nema velike razlike, odnosno uređaj radi jedan čas duže u inteligentnom režimu uštede energije. Između normalnog i režima uštede energije dvostruko se poveća trajanje baterije ali u režimu uštede energije mnoge funkcije telefona nisu omogućene.

Povezivanje

Uređaj radi ne samo u mrežama 2G / 3G (GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 900/2100 MHz), već i u CAT 4 4G (FDD: Band 1, 3, 7, 8, 20). Sve ostalo je tipično za sve ostale Android smart telefone: Wi-Fi b / g / n / ac, Bluetooth 4.0, USB 2.0 function OTG, GPS, GLONASS i NFC.

Memorija i memorijska kartica

Inženjeri nisu štedeli na RAM-u pa u okviru ovog modela postiji 3 GB RAM-a (single-channel, 32-bit, 800 MHz LPDDR3). Prosečno oko 1.8 GB je slobodno.

Uređaj ima 32 GB kapacitet ugrađene flash memorije. Dostupno za korisnika je oko 24 GB. Postoji slot microSD kartice. Podržan je kapacitet do 128GB.

Kamere

Huawei G8 poseduje dva modula kamere: glavni 13 MP pozadi (RGBW bazirana matrica, otvor blende F2.0, 28 mm)i 5MP napred, otvor blende (F2.4) ali širokog ugla 22mm. Dostupan je mali dual LED blic tople svetlosti.

Uređaj koristi RGBW matricu, koja omogućava kreiranje svetlijih fotografija (svetlost pada na senzor drugačije i daje snažniji signal) u uslovima slabije osvetljenosti čime se povećava dinamički opseg. Međutim, moguće je da u ovom slučaju dođe do gubitka detalja boja.

Kvalitet fotografija nastalih modelom Huawei G8 je savršen. Precizno uravnoteženje boje, široki uglovi vidljivosti, slike nemaju nikakav šum, fokus je brz i tačan. Takođe treba da pomenemo da je za G8 proizvođač obezbedio i optičku stabilizaciju video snimaka. Ako govorimo o ovoj optičkoj stabilizaciji ona je primetna za fotografije, ali nije za video.

Prednja kamera snima snimke širokog ugla. Snima video u rezoluciji HD.

Glavna kamera snima video u rezoluciji 1920x1080 piksela pri 30 frejmova u sekundi. Pri nižem osveltjenju broj kadrova se smanjuje na 24fps. Kvalitet je prosečan. Zvuk je jasan, stereo.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Performanse

Smart telefon Huawei G8 koristi čipset Qualcomm Snapdragon 616 - (MSM8939v2). Reč jeo procesoru sa osam jezgara koji se sastoji od četiri ARM Cortex - A53 jezgra radnog takta 1.7GHz dok su druga četiri jezgra cortex A53 radnog takta 1.2GHz. Baziran je na 28 nm tehnološkom procesu. Grafički procesor je Adreno Graphics 405.

Korisnički interfejs radi veoma glatkom, nema nikakvih usporenja niti kašnjenja.

Igra Unkilled uz najviša podešavanja ipak ne može da se igra uz 30fps. Sa druge strane, prilikom igranja Star Wars Heroes naslova uz najjača podešavanja nije bilo nikakvih problema. Dead Trigger 2 možete igrati takođe bez ikakvih problema. Ostale igre takođe su manje-više na sličnom nivou, dakle gotovo bez problema.

Rezime sistema

Testovi

Aparat pokreće Google Android 5.1, a koristi vlasnički interfejs EMUI 3.1. Nema ništa novo da se kaže o ovoj kombinaciji jer su brojni Huawei uređaji dostupni sa ovim UI.

Multimedija

Muzički plejer je standardni za kompaniju Huawei, delo inženjera ove kompanije. Jačina zvuka slušalica je iznenađujuće veoma visoka, kvalitet je odličan, nema škriputavih zvukova.

Zvuk preko slušalica je odličan i veoma glasan. prisutan je FM radio.

Zaključak

Kvalitet komunikacije nije izazvao nikakve probleme, vibracija je prosečna, mada u džepu zimske jakne postoji verovatnoća da nećete moći da je osetite.

Jedinica je ostavila zaista pozitivan utisak na nas pre svega zbog interesantnog dizajna koji je prijatan za oko ali i za držanje u ruci. Druga stvar je odličan kvalitet fotografija, obzirom da su inženjeri kompanije odradili vrhunski posao kako po pitanju kamera tako i softvera. Konačno, ekran je taj sa svojom visokom osvetljenošću i odličnim bojama koji nas je kupio. Sve stalo je manje-više tipično za moderne glavne modele.

Nedostatke ovog uređaja nismo uspeli da pronađemo.

Konkurenti (sa optičkom stabilizacijom slike)

LG G4. Snažniji, bolji ekran u smislu rezolucije, bolja kamera.

Lenovo Vibe Shot. Performanse su slične, slabija baterija. Fotografije su kvalitetnije, ekran je manji.

Samsung Galaxy Note 4. Nema potrebe da se predstavlja, jedan od najboljih fableta;

HTC One A9. dosta skuplji od ovog modela;

Microsoft Lumia 950. Takođe dosta skuplji.

Motorola Nexus 6.Nešto jefitniji, približnih performansi

Samsung Galaxy S6. Takođe, skuplji nekih 30 odsto, ne treba predstavljanje

OnePlus OnePlus2. Nešto jefitniji od Huawei G8.

Xiaomi Mi Note.Kineski konkurent koji je dostupan za oko 30 odsto nižu cenu.

Lenovo P90. Takođe jedan od jefitnijih modela, interesantna ponuda pokreće ga Atom procesor kompanije Intel, poseduje 4000mAh bateriju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024