Zenfone 3 ZE520KL 2016
2016. godina
5.2" LCD, 68.6% body
13% 625, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
2600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Asus Zenfone 3 ZE520KL
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 3 ZE520KL. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 3 ZE520KL vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Asus ZenFone 3

Nova generacija Zen telefona najavljena je u toku održavanja ovogodišnjeg Computex događaja, a zatim je prikazana i na IFA događaju u Berlinu dok je prodaja počela u oktobru. Nova linija je prvenstveno zanimljiva zbog nepostojanja Intel čipseta i prelaska na Qualcomm, kao što se Asus fokusirao na skuplji segment. To je sasvim razumljivo, niskobudžetni modeli su dobri da bi se zabeležio veći tržišni udeo ali stvarna zarada može se očekivati samo u okviru srednjeg i višeg segmenta. Ovoga puta testiramo noviju verziju linije – ZenFone 3 ZE520KL.

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Model srednjeg opsega
Forma Monoblok
Korišćeni materijali Staklo
Operativni sistem Android 6.0 + ZenUI 3.0
Mreže 2G / 3G / LTE (800/1800/2600), dve SIM-kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara 2 GHz
Grafički procesor Adreno 506
Interna memorija 32 GB
RAM 3 GB
Slot memorijske kartice Prisutzan, kombinovan sa slotom SIM kartice
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Nema
Dijagonala ekrana 5.2 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice SuperIPS +
Zaštitni sloj Gorilla Glass 3 zaštitno staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Glavna kamera 16 MP, f / 2.0, optička stabilizacija, lserski /autofokus faznog detektovanja, dual blic. snimanje 4K videa
Prednja kamera 8MP, f / 2.0
Navigacija GPS, A-GPS, Glonass
Senzori Akcelerometar, senzor osvetljenosti, senzor blizine, čitač otiska prsta
Baterija Fiksna, kapaciteta 2600 mAh
Dimenzije 146.9 x 74 x 7.7 mm
Masa 144 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Žične slušalice
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Spolja ZenFone 3 u velikoj meri podseća na Asus PadFone S – iste zaobljene ivice, isti tasteri ispod ekrana i celokupan raspored, međutim, kućište je izrađeno od potpuno različitih materijala.

Bočni deo pametnog telefona izrađen je od aluminijuma do je zadnja strana izrađena od stakla sa olefobskim premazom, što daje odličan osećaj telefona u ruci koji praktično ne može da isklizne iz ruke. Staklo divno izgleda na direktnim sunčevim zracima a primetan je i logo Zen linije.

Iznad ekrana nalaze se senzori, LED osvetljenje i zvučni, a ispod se nalazi panel sa tasterima osetljivim na dodir. Razdaljina između njih je velika budući da nema pozadinskog osvetljenja. Neki više vole onscreen umesto tastera osetljivih na dodir, ali sve je to pitanje ukusa. Drugi nedostatak ovog panela jeste nepostojanje pozadinskog osvetljenja pa je korišćenje telefona noću veoma teško. Još jedan minus jeste velika razlika između tastera pa kada, recimo, poželite da kliknete na levi ili desni taster, dovoljno je da samo malo pomerite prst u pogrešnom pravcu i da se vaš prst nađe na praznom prostoru.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka a sa desne strane vidljiv je slot za SIM i memorijsku karticu (kombinovani slot). Dobro je to što kod ovog modela tasteri za kontrolu jačine zvuka nisu postavljeni sa zadnje strane budući da je to u potpunosti nepraktično rešenje.

Sa donje strane nalazi se primarni mikrofon, Type C port kao i eksterni zvučnik, dok se sa gornje strane nalazi mini priključak i sekundarni mikrofon. Dinamika jačine zvuka je dobra, a zvonjavu telefona ćete čuti i kada se uređaj nalazi u džepu.

Sa zadnje strane aparata nalazi se glavna kamera, laserski auto-fokus, dupli blic kao i skener otisaka prstiju koji veoma brzo radi a uređaj se trenutno otključava.

Nema nikakvih primedbi na kvalitet izrade telefona, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti ima bilo kakvog zazora.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Asus ZenFone 3 146.9 74 7.7 144
Huawei nova 141.2 69.1 7.1 146
ZTE Nubia Z11 mini 141.4 70 8 138
Samsung Galaxy A5 2016 144.8 71 7.3 155

Obično su reakcije burne kada se kaže da je reč o 5-inčnom kompaktnom uređaju, ali u ovom slučaju zaista je reč o uređaji koji je kompaktan uprkos pomenutoj dijagonali.

ZenFone 3 se može nazvati idealnim uređajem zbog svojih dimenzija, budući da je tanak i da nije težak. Pravo je zadovoljstvo koristiti ga nakon iPhone 6.

Ekran

Karakteristike Value
Dijagonala ekrana 5.2 inches
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Gustina ekrana 424
Tip matrice SuperIPS +
Zaštitni sloj Glass Gorilla Glass 3
Olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, za do deset istovrmeenih pritisaka

Ekran nudi savršene performanse kada se u obzir uzme cenovni opseg kojem pripada. Odlikuje ga IPS matrica visokog kvaliteta i dobre rezolucije, maksimalni uglovi vidljivosti i prirodne boje. Jedini nedostatak je isti kao i onaj kod većine modernih Asus modela – boje na ekranu izgledaju nekako blede, naročito pri direktnim sunčevim zracima.

Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu je gotovo neprepoznatljiv dok je u mračnom okruženju dovoljno i osvetljenje najnižeg stepena. Olefobski premaz je odličnog kvaliteta, bez ikakve zamerke.

Pametni telefon se može koristiti i kada nosite rukavice, jedino je potrebno aktivirati odgovarajući režim rada.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 6.0 i ZenUI 3.0 originalni korisnički interfejs. Asus konstantno unapređuje svoj korisnički interfejs koji je dostupan i preko Play Store aplikacije odakle se može preuzeti i koristiti za bilo koji pametni telefon. Funkcionalnost Zen korisničkog interfejsa se slična CyanogenMod i drugim konkurentskim igračima. Lista njegovih prednosti je veoma dugačka, a ovoga puta pomenućemo samo nekoliko.

Na primer, možete odabrati tradicionalne desktop aplikacija sa menijem a tu je i mogućnosti da imate sve prečice direktno na ekranu (kao i kod iOS). Trenutno je dostupan izbor ikona.

Dostupan je veliki broj različitih podešavanja tastature.

Interfejs je veoma funkcionalan, postoji mogućnost sortiranja prema tipu fajla, trenutno preimenovanje pa čak i arhiviranje i daljinski prenos preko FTP. Ovde je moguće povezivanje sa cloud servisima kao što su Dropbox ili Google Drive.

Podržano je inteligentno pretraživanja i SmartDial, a tu je i zasebna „crna lista“.

Uopšteno govoreći, ovo je odlična funkcija koja je prisutna i kod drugih velikih brendova.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara, 2 GHz
GPU Adreno 506
Količina RAM-a 4 GB
Interna memorija 64 GB
Slot memorijske kartice Prisutan

Uprkos činjenici da se često piše o tome, ponovićemo nekoliko činjenica. Mogućnosti ovog čipseta srednje kategorije su dovoljne za većinu korisničkih zadataka i igara. Kada je reč o optimizaciji od strane proizvođača, ZenFone 3 sa tim nema nikakav problem. I ugrađene i aplikacije drugih proizvođača pokreću se brzo i bez problema. Blago zagrevanja kućišta se oseti samo tokom igranja igara ili pokretanja testova dok se pri uobičajenoj upotrebi aparat nimalo ne zagreva.

Trajanje baterije

Karakteristika Vrednost
Kapacitet baterije 2600 mAh
Tip baterije fiksna
Vreme rada pri gledanju HD videa uz maksimalnu osvetljenost (Airplane režim) 7 sati i 12 minuta
Trajanje rada u režimu čitanja pri 30 odsto jačine osvetljenja (airplane režim) 12 sati i 24 minuta

Kapacitet baterije po današnjim standardima je prosečan ali rezultati testiranja su sasvim zadovoljavajući. Kada je reč o svakodnevnoj upotrebi, možete računati na četiri sata rada ekrana (pošta, Twitter, poruke i pretraživač plus mobilni internet). To jest, baterija će vam omogućiti jedan dan rada.

Režim video reprodukcije

Režim čitanja

Svakodnevni režim

Ideja je da uređaj podrži brzo punjenje ali testirana jedinica punila se standardnih 2.5 sata preko adaptera drugog proizvođača koji podržava QC 3.0 tehnologiju.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 16 MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Otvor blende f / 2.0 i f / 2.0
Rezolucija pri snimanju videa 4k
Broj kadrova u sekundi 30 f / s
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan
Optička stabilizacija Prisutna
Laserski autofokus Prisutan

Zen korisnički interfejs nudi veliki broj funkcionalnosti kameri a dostupan je i veliki broj različitih podešavanja.

Aparat predstavlja odličan izbor a fotografije snimljene u toku dana su veoma dobre, čak i pri smanjenoj količini svetlosti. Kamera ima precizno uravnoteženje belog i brz fokus, a tu je i veliki broj različitih podešavanja za svaki režim rada. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 4K a tu je i podrška za Slow Motion. Kamera za snimanje „selfi“ fotografija daje fotografije osrednjeg kvaliteta dok je pri slabom osvetljenju šum jasno vidljiv. Niže možete videti primere fotografija:

Primer video klipa (MP4, 246 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, EDR, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko dve sekunde
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, dve SIM-kartice
USB On-The-Go Prisutan
NFC Ne

Ono što je minus jeste nepostojanje NFC interfejsa a ostalo je sve vrlo dobro.

Zaključak

Kvalitet glasa je vrlo dobar, sagovornika ćete vrlo dobro čuti, kao i on vas.

Ovaj aparat nudi kućište izrađeno od dobrog materijala, dobar ekran, funkcionalni korisnički interfejs i bateriju prosečnog trajanja.

Model je idealan za one koji traže kompaktno rešenje ali potrebno je naglasiti da u ovog kategoriji ima veliki broj sličnih modela drugih proizvođača koji predstavljaju ozbiljnu konkurenciju ovom modelu.

Huawei nova. Novi kompaktni telefon kompanije Huawei koji nudi slične karakteristike ali ima manji ekran.

ZTE Nubia Z11 Mini. Još jedno interesantno kinesko rešenje sličnih karakteristika osim što je za izradu kućišta korišćena plastika a ne staklo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024