Honor 6X 2016
2016. godina
5.5" LCD, 71.8% body
10% 655, Android 7.0.2 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3340 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 6x 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 6x 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 6x 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Honor 6X

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 6 ( update na Android 7 u februaru, EMUI 4.1 i ažuriranje na 5.0)
  • Dijagonala ekrana 5.5 inča, LPTS TFT, 1920x1080 piksela, 403-ppi, automatska kontrola osvetljenja, senzor ambijentlanog osvetljenja, dodatni zaštitni sloj, 2.5D
  • Čipset HiSilicon Kirin 655, 8 jezgara (4 x 2.1 GHz + 4 x 1.7 GHz), grafički koprocesor Mali-T830
  • RAM i interna memorija 3/32 GB ili 4/64 GB
  • MicroSD memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • Baterija kapaciteta 3340 mAh, trajanje baterije u mešovitom režimu - oko 2 dana, reprodukcija muzike - do 70 sati, u režimu igranja - do 8 sati
  • Kombinovana SIM i memorijska kartica, ili dve nanoSIM kartice
  • LTE cat. 4, Band 1, 3, 7, 8, 20 - nema spajanja frekvencija, maksimalna brzina je 150Mbps
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, 2.4 GHz, karakteristika Wi-Fi Bridge (repeater distribuira Wi-Fi-konekciju uređaja)
  • Bluetooth 4.1
  • USB 2.0, microUSB konektor
  • GPS / A-GPS / GLONASS / BeiDou
  • Kompas, Hall sensor, žiroskop, senzor blizine
  • NFC
  • Prednja kamera 8MP, glavna kamera 12MP i kamera 2MP (dvosturka kamera), LED blic
  • FM-radio
  • Senzor otiska prsta
  • Dimenzije - 150.9 x 76.2 x 8.2 mm masa - 162 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Punjač (5V / 2A) sa USB-kablom
  • Kratko uputstvo

Pozicioniranje

Huawei Honor linija je izolovana kao poseban brend u cilju suprotstavljanja kineskim proizvođačima, koji svake godine pružaju sve bolji odnos u pogledu cena / kvalitet. Reč je o uređajima koji treba da privuku kupce niskim cenama u svom segmentu, ali nude opseg opcija i tehnologija koje mogu da očekuju korisnika u srednjem segmentu cena.

Model koji se može smatrati najuspešnijim u okviru Honor linije je 5X, koji je u proteklih godinu dana kompanija prodala širom sveta u brojci od 11 miliona komada. Neko će smatrati da to nije dovoljno ali treba imati na umu da je Meizu ukupno prodao 22 miliona jedinica, od čega samo 2 miliona van matičnog tržišta. Za Huawei situacija je sasvim drugačija, obzirom da se 5X dobro prodaje u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

U ulozi najmasovnijeg modela linije Honor se sada nalazi Honor 6X, koji je mnogo jeftinije od Honor 8 modela koji ima za cilj da se nametne kao glavni model. Međutim, kod modela Honor 6X vidimo tipičan skup funkcija za ovaj cenovni opseg - senzor za otisak prsta, metalno kućište, dobru autonomiju i pristojnu kameru. Ovo je jedan od najuzbudljivijih modela kada je reč o odnosu cena / kvalitet u ovom segmentu, pre svega zbog popularnosti brenda Huawei, koji mnogi vide kao A-brend, i prvog izbora kada je reč o izboru nekog od kineskih pametnih telefona. Po našem mišljenju, Honor 6X može biti potencijalni bestseler u svom segmentu, a tokom 2017. godine ćemo videti postepenu promenu cena, što će takođe pospešiti prodaju. Telefon ima nekoliko interesantnih detalja, naročito, dual glavnu kameru, koja može postati dodatni razlog za kupce da razmotre ovaj konkretni smart telefon.

Po našem mišljenju, ovaj smart telefon je idealan masovno tržište, koje se fokusira na dugoročno korišćenje telefona u roku od dve do tri godine, uz često igranje zahtevnih igara, a scenariji korišćenja telefona su tipični.

Dizajn, veličina, kontrole

Huawei su pronašao svoj „dizajn" i počeo da proizvodi telefone veoma sličnog izgleda. Tako u izgledu modela Honor 6X možete lako uočiti elemente Nova opsega, kao i starijih modela kompanije Huawei ali i mnogih drugih modela koji postoje na tržištu.

Tipičan izgled Huawei uređaja pretpostavlja senzor otiska prsta na zadnjem delu uređaja. Ako vam je ovo prvi uređaj sa senzorom za otisak prsta, brzo ćete se navići na njega. Ako ste već imali telefon sa senzorom sa prednje strane, onda verovatno neće da vam se svidi ovo rešenje, obzirom da je potrebno da pritisak traje nešto duže.

Senzor otiska prsta podatke obrađuje podatke sličnom brzinom sa modelima iz prethodne godinu, vreme odziva je 0.3 sekundi, što se može smatrati dobrim rezultatom. Kada je reč o buđenju ekrana dovoljno je da se položi prst na ekran i videćete glavni meni.

Kvalitet skenera otiska prsta je dobar, čak i sa vlažnim rukama prepoznavanje je bez problema. Većina proizvođača je u modelima sa kraja 2016 i početka 2017. godine ovaj parametar značajno poboljšala, tehnologija je sazrela. Možete registrovati do 5 otisaka prstiju, što je više nego dovoljno.

Huawei je takođe proširio funkcije senzora otiska prsta. Možete odgovoriti na poziv dodirom na senzor (registracija prsta je neophodna), kao i da isključite alarm. Takođe možete da zadržite prst na njemu da biste otvorili panel sa obaveštenjima, obrisali sve informacije na zavesici sa obaveštenjima, zatvoriti panel. Kada pregledate fotografije u galeriji možete da ih skrolujete preko senzora.

Pristup pojedinačnim aplikacijama može da se reguliše prepoznavanjem otiska prsta, koji je takođe pogodno, daje dodatnu zaštitu. Takođe možete da kreirate i sekciju „Private“ koja će enkriptovati datoteke, kao što su fotografije.

Kućište telefona je napravljeno od metala, na prednjoj površini je 2.5D staklo (proizvođač nije naznačio, ali je reč o kaljenom staklu, nivoa Corning Gorilla Glass 3). Huawei je od ranije poznat kao proizvođač uređaja sa zaštitnim filmom, koji je dobrog kvaliteta, tako da će ljubitelji ovakve vrste uređaja biti zadovoljni.

Uređaj je dostupan u tri boje - srebrna, tamno siva i zlatna.

Prednja strana je bela, vrlo prijatna za oko, nema razloga za nezadovoljstvo. Uprkos činjenici da je dizajn uređaja tipičan i sličan desetinama drugih modela, telefon izgleda lepo. Pogledajte uporedne fotografije modela Honor 6X i Lenovo K6 Note, i utvrdićete da je reč o istoj vrsti uređaja, iste vrednosti.

Dizajn je sličan tačke konfuzije, obzirom da je reč o dizajnu koji je dominantan u ovom opsegu cena.

Sa gornje strane nalazi se 3,5 mm priključak a sa donje strane su - microUSB utičnica i simetrične rupe za zvučnike, iako postoji samo jedan zvučnik. Na desnoj strani – su tasteri za kontrolu jačine zvuka, kao i on / off taster. Na levoj strani – je fioka za SIM kartice (dve nanoSIM kartice ili jedne SIM kartice i memorijske kartice).

Na kvalitet izrade jedinice nema nikakvih pritužbi, sve je u redu. Dimenzije telefona - 150.9 x 76.2 x 8.2 mm, dok je masa - 162 grama. Uređaj lepo stoji u ruci zbog zaobljenja zadnje strane, što doprinosi odličnoj ergonomiji. Tasteri postoje samo na ekranu.

Ekran

Ekran je dijagonale 5.5 inča, LPTS TFT, 1920x1080 piksela, 403-ppi, poseduje automatsku kontrolu osvetljenja, senzor ambijentalnog osvetljenja, dodatni zaštitni sloj, 2.5D ekran. Neki modeli iz ove cenovne grupe se mogu se naći sa AMOLED ekranom, što doprinosi smanjenju potrošnje električne energije. Kvaliteta ekrana modela Honor 6X dolazi do izražaja kada se posmatra izolovano od svojih konkurenata. Sa druge strane, Lenovo K6 Note karakteriše slika koja ostaje jednako svetla u svim uglovima gledanja, ali kod modela Honor postaje malo bleda. Ovo je vidljivo samo u direktnom poređenju, ali u realnim uslovima nije toliko izraženo. Štaviše, može se smatrati sitnica i cepidlačenjem, jer, sve u svemu, ekrani iste klase uređaja su potpuno uporedivi.

Da bi se to postigla niska potrošnju energije ekrana, Huawei agresivno koristi kontrolu osvetljenja. U automatskom režimu, ekran je osvetljen pretežno u rasponu od 20-40%, to jest, ispostavilo se da su boje isprane, što nije baš sjajno. Sve zavisi od vaših navika, na primer, za nas je to sasvim pristojno i ne izaziva iritacije, dok neko može misliti drugačije. Maksimalno osvetljenje ekrana neće raditi u manulenom režimu, maksimalna osvetljenost od 450 nita se postiže samo u automatskom režimu pri izlaganju direktnom suncu (ekran ostaje čitljiv, a sve se može dobro videti).

Kvalitet ekrana modela Honor 6X kada se sve sabere i oduzme je iznad proseka za pomenuti segment, i kao takav nema nedostataka. Agresivno smanjenje osvetljenosti nije ometajuće, i n ovu karakteristiku će korisnici uređaja brzo da se naviknu.

U podešavanjima ekrana možete odabrati temperaturu boja, uključujući zaštitu (žute podloge za slike), izabrati prikaz za standardne aplikacije, kao i informacije u njima, poboljšati jasnoću ekrana prilikom izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti uključujući maksimalno osvetljenje (450 nita), dok u manuelnom režimu nivo osvetljenja je ograničen na 370-380 nita.

Kao što možete videti, ekran nije loš sam po sebi, već poseduje i veliki broj karakteristika koje omogućavaju da ga prilagodite za sebe.

Baterija

Baterija uređaja je Li-Ion kapaciteta 3340 mAh, pri čemu baterija u mešovitom režimu traje oko 2 dana, pri reprodukciji muzike - do 70 sati, u režimu igra - do 8 sati. Tokom prezentacije, dosta je bilo priče o bateriji, što je čak dovelo do poređenja sa modelom iPhone 6 Plus.

Možete imati različite stavove prema podacima, ali se može naći samo jedna mana u podacima a to je informacija da telefon ima opciju brzog punjenja. Kompaniaj navodi da se za brzo punjenje koristi punjač napona 5V / struje 2A, što se ne može se smatrati brzim punjenjem. Puno vreme punjenja je 2 sata i 40 minuta.

Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti 11.5 sati rada. Testiranje korišćenjem MX Player-a i reprodukcijom HD video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju je pokazalo da baterija može obezbediti do 6.5 sati rada, što je iznenađenje.

Nakon smanjenja nivoa osvetljenja, moguća je reprodukcija video sadržaja u trajanju od 9.5 sati. Slaba tačka ovog tipa ekrana jeste velika potrošnja energije: uz visok nivo osvetljenja ekrana baterija se brže prazni. I kod drugih uređaja primetna je ista stvar ali kod ovog modela reč je o izraženom problemu.

Prilikom svakodnevne upotrebe nivo osvetljenja od 40 odsto je sasvim dovoljan. Uz 15 minuta razgovora dnevno, omogućen LTE transfer podataka i pretraživanje društvenih mreža uz najmanje 15 minuta video sadržaja, uređaj će raditi nešto više od dva dana. Kod korišćenja uz veliko opterećenje (ne računajući igranje igara), baterija će obezbediti do 5 sati rada.

U poređenju sa Honor 5X modelom, napredak je primetan ali je kapacitet baterije unapređen za samo 10 odsto. Izmene koje su izvršene uglavnom se odnose na podešavanja Kirin procesora. Ono što treba očekivati jeste da će uređaj raditi od jednog do dva dana, ali sve zavisi od načina upotrebe. Kada je reč o igranju igara, moguće je izvući oko 6.5 sati rada uz prosečan nivo osvetljenja ali i to zavisi od same igre i opterećenja procesora. Može se reći da su dobijeni rezultati veoma dobri za trenutnu situaciju na tržištu.

Moguće je na internetu pronaći informaciju da 2 odsto baterije može obezbediti oko 30 minuta rada, međutim, to nije istina jer se radi samo o 1 – 2 minuta a nakon toga se pojavljuje informacija o isključenju uređaja nakon 30 sekundi, što se i dešava.

Procesor, memorija, test rezultati

Na nekim tržištima u ponudi će biti samo model sa 3 GB i 32 GB interne memorije, što znači nešto lošije performanse ali ništa toliko značajno.

U toku testiranja korišćena je verzija sa 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije i memorijskom karticom od 128 GB, HiSilicon Kirin 655 osmojezgarnim procesorom (4 x 2.1 GHz + 4 x 1.7 GHz) i Mali-T830 grafičkim ko-procesorom, a mnogo toga zavisi od samog razvoja HiSilicon-a. Nije moguće poređenje sa dobro poznatim čipsetovima ali sigurno je da korisnici neće biti nikako zakinuti.

U okviru sintetičkih testova, uređaj je zabeležio sledeće rezultate.

Povezivanje

Wi-Fi 802.11 b/g/n je jedina 2.4 GHz opcija koja je tipična za ovaj cenovni opseg. Tu je i opcija analogna Wi-Fi Bridge rešenju, kada se povežete preko Wi-Fi opcije na određenu mrežu i zatim otpočnete tethering konekciju za druge uređaje, baterija uređaja izdržaće maksimalno četiri sata rada.

Tu je i NFC, što nije loše, Bluetooth 4.1 (bez podrške za ANT +). USB 2.0, microUSB konektor je tu budući da korisnicima u ovoj ciljnoj grupi nije potreban USB Type C.

Budući da su sve frekvencije tipične za LTE (1, 3, 7, 8, 20 propusni opseg), ne treba očekivati nikakvu agregaciju frekvencija, reč je o kategoriji 4 i maksimalnoj brzini preuzimanja od 150 Mbps. Za većinu korisnika ta informacija nije od fundamentalnog značaja, osim ako nije reč o konstantnom preuzimanju velikim fajlova preko mobilnog interneta. Prilikom kupovanja uređaja, važno je imati na umu da LTE frekvencije nisu prikladne za sve lokacije.

Pokretanje GPS-a traje nekih 30 sekundi kada je reč o „hladnom startu“, a uz konstantnu upotrebu A-GPS, pokretanje je trenutno. Kvalitet rada navigacije je odličan.

Kamera

Aparat odlikuje 8 MP prednja kamera a kvalitet fotografija tipičan je za „selfi“ kamere.

Glavnu kameru karakteriše dual modul koji podrazumeva 12 MP i 2 MP. Osnovni modul – Sony IMX386 nudi faznu detekciju autofokusa dok je brzina fokusiranja 0.3 sekunde. Upotrebom dve kamere mogu se postići bolji rezultati uz precizno fokusiranje objekata (najbolji rezultati se postižu kada su objekti blizu postavljeni). Dostupan je i poseban režim za snimanje fotografija koji se može aktivirati u okviru menija kamere. Niže je dat primer kako to funkcioniše. Otvor blende u ovom slučaju je izmenjen sa F / 0.95 na F / 16.

Interfejs kamere je veoma jednostavan, tu je profesionalni režim rada u okviru kojeg je moguće podešavati uravnoteženje belog, brzinu zatvarača i vršiti druga podešavanja, a tu su i dodatni režimi snimanja, kao što je specijalni režim za snimanje hrane. Mogućnosti kamere su zaista zanimljive kao i opcija snimanja dok je telefon zaključan korišćenjem bočnog tastera za podešavanje jačine zvuka (dupli pritisak), automatsko fokusiranje objekata u pokretu kao i druga podešavanja.

Mogućnosti kamere su zanimljive a fotografije su dopadljive. Kada je reč o kategoriji uređaja, u pitanju je vrlo dobra kamera koja jasno nadmašuje konkurentske modele u okviru svoje klase. Možete i sami proceniti fotografije.

Rad sa dve SIM kartice

Ovaj pametni telefon ima jedan radio modul i dva slota za SIM i nanoSIM karticu. U okviru podešavanja možete odabrati SIM karticu po podrazumevanom podešavanju zasebno za pozive i zasebno za mobilni internet, a možete i svakoj kartici dodeliti naziv. Prilikom slanja SMS poruke ili pozivanja, moguće je odabrati koja će SIM kartica biti korišćena. Interfejs je funkcionalan i za dve kartice, veoma je jednostavan. Jedna kartica – 2G, druga 2 / 3 / 4G.

Softverske karakteristike i softver

Telefon pokreće Android 6.1, odlikuje ga Emotion UI korisnički interfejs, odnosno, EMUI 4.1, kako se sada zove. Kompanija je za februar najavila unapređenje verzije Android-a na verziju 7 kao i unapređenje korisničkog interfejsa. Reč je o korisničkom interfejsu koji je veoma sličan MIUI, Flymme i onom koji Lenovo koristi u okviru svojih modela. Ideološki su veoma slični. Ne postoji drugačiji aplikacioni meni a svi programi su na desktopovima.

Postoji nekoliko tema dostupnih u okviru podešavanja a moguće je preuzeti i neke nove. Ono što je zanimljivo kod Huawei uređaja jeste automatska izmena pozadinskih fotografija kada je ekran zaključan a uvek se radi o novim i živopisnim slikama.

U okviru korisničkog interfejsa dostupna su detaljna podešavanja i veoma zanimljive opcije: prikaz brzine mreže, opcija prikazivanja ili skrivanja naziva operatera, navigacioni tasteri za izmenu lokacije sa donje strane ekrana, prilagodljivi „Do Not Disturb“ režim rada i mnogi drugi. Moguće je i brzo pokretanje snimača glasa, kalkulatora, baterije ili kamere kao i mnogo toga još.

Phone Manager – reč je o aplikaciji koja kombinuje nekoliko korisnih alata kao što je optimizacija sistema, konfiguracija baterije, kontrolni protok podataka i zaštita od otvaranja aplikacija (uz opciono zahtevanje očitavanja otiska prstiju.)

Hicare program – to je pristup pozadinskim informacijama i softver za unapređivanje.

Aplikacija „Health“ ima mogućnost brojanja pređenih koraka, podešavanja ciljeva za dostizanje željene telesne težine kao i mogućnost praćenja vežbi (trčanje, šetanje, vožnja bicikla). Tu je i jedna vrsta jednostavne opcije za one koji ne korite sportske programe, što je korisno za svakodnevnu upotrebu. Broj koraka se prikazuje na ekranu i kada je zaključan.

Dodatak „Video“ omogućava pregled video sadržaja uključujući i režim prikaza „prozor u okviru prozora“.

FM radio odlično funkcioniše a potrebne su samo slušalice kao antena. Ovo su tipične karakteristike.

Tu je i samostalna aplikacija za reprodukciju muzičkih sadržaja. U pitanju je jednostavna aplikacija koja ima sve što vam je potrebno. Kvalitet zvuka je tipičan za ovu klasu uređaja.

Tu je i ugrađeni menadžer fajlova kao i galerija.

Korisnički interfejs izgleda zaista zanimljivo i nudi veliki broj unapred instaliranih aplikacija koje su sve u rangu onih prisutnih kod vrhunskih uređaja.

Utisci

Tokom testiranja Huawei Honor 6X nije bilo problema sa prijemom signala. Jačina vibracije je prosečna i osetićete vibriranje u većini situacija. Jačina zvuka zvučnika je na sekundarnom nivou, postoji malo odstupanje ali u principu, u većini slučajeva je dovoljno.

Honor 6X može se pohvaliti vremenom rada koje baterija omogućuje (dva dana – što je vrlo dobro, uz prosečno opterećenje), kvalitet fotografija koji ovaj model u ovom segmentu izdvaja od konkurentskih modela. Ovo je u svakom smislu zanimljiv uređaj koji većina ne smatra kineskim modelom već jednim od vodećih brendova, što je velika prednost. Postoji veliki broj unapređenja u odnosu na Honor 5X koji je i dalje dostupan na tržištu a ona su jasno primetna.

Na internetu je moguće pronaći listu razloga za i protiv kupovine za oba ova modela.

Tržišna cena ovog uređaja može se smatrati adekvatnom za ovaj model koji donosi veliki broj karakteristika i sigurno se da je ovo model koji ima potencijal da zabeleži odličnu prodaju. Po pitanju odnosa cene/kvaliteta, reč je o jednom od najboljih modela na tržištu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024