Galaxy A7 (2017) 2016
2016. godina
5.7" OLED, 73.6% body
12% 7880 Octa, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A7 (2017) A720
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A7 (2017) A720. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A7 (2017) A720 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung Galaxy A7 2017 (SM-A720F)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 6.0.1 i Clean UI, upgrade na Android 7
  • Ekran 5.7 inča, SuperAMOLED, FullHD, 386 ppi, automatska kontrola jačine osvetljenja prema vašim navikama, kolor profili, Corning Gorilla Glass 4, AlwaysOn Display
  • Čipset Exynos 7880, 8 jezgara na 1.9 GHz (Cortex A53), grafički procesor Mali-T830MP3
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (korisniku je nakon prvog pokretanja dostupno oko 23 GB )
  • Li-Ion baterija kapaciteta 3600 mAh, brzo punjenje, vreme rada u mešovitom režimu je 2 dana, u 3G / 4G režimu prenosa podataka - 13/16 sati. video reprodukcija do 19 sati, vreme razgovora do 23 časa.
  • Instalacija dve nanoSIM-kartice kao i microSD memory kartica (kapaciteta do 256 GB)
  • Prednja kamera 16 MP, f / 1.9, unapređenje izgleda lica (oči, boja kože, nijansa kože)
  • Glavna kamera 16 megapixels, f / 1.9, LED blic, autofokus
  • Dva mikrofona, sistem redukcije šuma
  • Zaštita protiv prodiranja vode. standard IP68, do 30 minuta na dubini od 1.5m
  • FM radio
  • Senzor otisaka prstiju, lociran na prednjem panelu
  • USB Type C 1.0
  • 4G FDD LTE-B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (AWS), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B17 (700), B20 (800), B28 (700); 4G FDD TDD - B38 (2600), B40 (2300), B41 (2500)
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • ANT +, 802.11 a / b / g / n / ac 2.4 + 5GHz, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.2
  • Senzori - akcelerometar, barometar, skener otiska prsta, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor, senzor blizine, senzor osvetljenosti
  • Samsung Pay
  • Boje: crna (Black Sky), zlatna (Gold Sand), plava (Blue Mist), pink (Peach Cloud)
  • SAR vrednost 0.21 W / kg (glava), 1.33 W / kg (telo)
  • Dimenzije - 156.8h77.6h7.9 mm, masa - 186 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB Type C kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • Alat za izvlačenje držača SIM kartice

Pozicioniranje

U okviru serije A, fableti su uvek beležili manju potražnju nego mlađi modeli oznaka 3 i 5. Najpopularniji su 5-inčni uređaji, samim tim je i A5 zabeležio najbolju prodaju, što je i potvrđeno na godišnjem nivou. U isto vreme potražnja za Samsung A7 nije nimalo opala, ali je konkurencija u vidu kineskih vodećih telefona porasla kojih u istoj formi na tržištu ima na pregršt.

Imajući u vidu poziciju i prisustvo kompanije Samsung na tržištu, A7 se može smatrati direktnom konkurencijom modelu iPhone 6 Plus, budući da su njihove cene slične kao i da je njihovo pozicioniranje na tržištu jednako. Na nekim tržištima iPhone 6 Plus se prodaje kao nov uređaj po istoj ceni koju ima i A7 iz ove godine. Međutim, ovaj tri godine star uređaj ima veliku prednost u vidu velikog broja funkcija koje kod drugog modela nisu prisutne. Više reči o tome biće u zaključku gde će biti reči i o tome da su u očima korisnika ova dva uređaja jednaka.

Apple iPhone 6 Plus

U isto vreme, kineski modeli u ovoj cenovnoj grupi nisu odabrani zbog brenda kojem pripadaju već zbog mogućnosti koje pružaju. Kada je o tome reč, verujte da ima da se bira na pretek ali su često takvi modeli uporedivi i često manje-više nude iste funkcije. U nečemu su bolji a u nečemu su lošiji u poređenju sa A7 iz ove godine. Samsung-ov model se ipak pokazao uspešnim za svakoga ko bira uređaj vrhunskog brenda zbog kvaliteta i pouzdanosti, kao i zbog toga što ne postoje nikakve nedoumice. Prodaja ovog modela već se pokazala vrlo dobro, a u okviru svoje kategorije već je nadmašio konkurenciju. Tehnički, A7 je gotovo identična kopija modela A5 iz ove godine, s tim što su vreme rada i baterija drugačiji kao i dimenzije i dijagonala ekrana, ali u svemu ostalom reč je o istom uređaju.

Dizajn, dimenzije, kontrole

U okviru serije A dizajn je do nekog opsega nasleđen od prethodnih modela. Isti materijali od kojih je izrađeno kućište, bez bilo kakvih pojednostavljenja niti bilo kakvih poteza radi dodatne uštede. A7 modeli izgledaju moderno i elegantno bez obzira na to koju boju aparata odaberete. Na tržištu će u ponudi biti dostupne četiri boje, ali neće sve boje biti dostupne na svim tržištima.

Površina telefona reflektuje svet koji vas okružuje, igra se svetlom pa aparat izgleda zaista zanimljivo dok su tragovi ruku gotovo nevidljivi. Treba napomenuti na funkcija AlwaysOn Display može konstantno raditi, što nije slučaj kod konkurentskih modela. Na kraju, reč je o zaista neuobičajenom uređaju koji nema analogni model na tržištu budući da se razlikuje od svega što je dostupno već na prvi pogled.

Ako govorimo o tome koja je boja najbolja za ovaj model, onda je to sigurno plava. U pitanju je nežna nijansa, neuobičajena koja savršeno pristaje damama.

Prednja i zadnja strana aparata su iste boje dok su bočne strane izrađene od metala (aluminijum serije 6000). Aparat pink boje takođe lepo izgleda ali je on isključivo namenjen devojkama.

Model u boji zlata donekle izgleda rustično, ali o ukusima ne treba raspravljati.

Činjenica da uređaj ima sjajnu prednju i zadnju stranu nema nikakav uticaj budući da je Corning Gorilla Glass 4 zaštita u potpunosti pouzdana te da je aparat zaštićen od slučajnih padova. Pomenuta zaštita je u potpunosti ista kao i kod Galaxy S6 EDGE modela, kvalitet je na istom nivou.

Inovacija u okviru A serije za ovu godinu jeste zaštita od prodiranja vode koja je preuzeta od modela S7 / S7 EDGE dok je implementacija u potpunosti ista. Slot za SIM karticu je zaštićen gumenim zaptivkama, a IP68 nivo zaštite prisutan je i na mikrofonima pa je telefon moguće uroniti u vodu do dubine od 1.5 metara u trajanju do 30 minuta. To ne znači da telefon treba prati vodom a naročito ne sapunom ili nečim sličnim. Međutim, ukoliko vam aparat slučajnu upadne u vodu, ništa mu se neće desiti. U okviru ovog cenovnog opsega gotovo da nema modela sa zaštitom od prodiranja vode.

Sada malo o kontrolnim elementima. Ispod ekrana nalazi se mehanički taster u okviru kojeg je prisutan i senzor otisaka prstiju koji je dosta jednostavniji u poređenju sa S7 / S7 EDGE modelom. Radi nešto sporije ali nema nikakvih problema po tom pitanju. Reč je o dobrom i funkcionalnom rešenju. Na bočnim stranama nalaze se dva tastera.

Sa leve strane nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka, a sa desne strane prisutan je on / off taster. Sa donje i gornje strane nalazi se mikrofon, tu je i sistem za redukciju šuma koji odlično obavlja svoj zadatak pa će vas sagovornik savršeno čuti u svakoj situaciji, čak i kada vam vetar duva direktno u lice.

Sa donje strane nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice kao i USB Type-C konektor za punjač. Na gornjoj levoj strani nalaze se slotovi; prvi je za nanoSIM i memorijsku karticu a ispod njega se nalazi slot za nanoSIM karticu. Kod A3 modela, na primer, postavljanje dve SIM kartice i memorijske kartice je nemoguće budući da postoji kombinovani slot.

Zvučnik je lociran sa prednje desne strane pa zbog toga vrlo lako može biti poklopljen u džepu što znači da ćete telefon jedva čuti. Jačina zvučnika sama po sebi je prosečna ali prijatna.

Dimenzije telefona su 156.8 x 77.6 x 7.9 mm a njegova ukupna masa iznosi 186 grama. Kao i bilo koji drugi fablet, dovoljno je veliki i odlično pristaje samo osobama koje imaju velike šake. Sa druge strane, u poređenju sa modelima iz njegove kategorije, ovaj model je u potpunosti kompaktan a veliku ulogu odigrala je njegova zaobljenost. Uređaj nije klizav, nije neophodno da koristite futrolu ili zaštitnu navlaku ali ako imate naviku da ispuštate telefon iz ruku, najbolje bi bilo da kupite futrolu.

Ekran

Prisustvo SuperAMOLED ekrana oduvek je bilo prednost A serije. Tehničke karakteristike ekrana su: 5.7 inča, SuperAMOLED, FullHD, 386 ppi, automatska kontrola osvetljenja, automatsko podešavanje osvetljenja prema navikama korisnika, kolor profili, Corning Gorilla Glass 4, AlwaysOn Display.

Kvalitet ekrana je odličan za kategoriju uređaja, ima velike mogućnosti osvetljenja u okviru automatskog režima. Pri direktnim sunčevim zracima podaci su čitljivi, isto kao i kod prošlogodišnjeg modela (kod S7 EDGE ekran ima veliko osvetljenje a na pri direktnim sunčevim zracima ponaša se još bolje).

Ekran karakteriše AlwaysOn Display opcija koja vam omogućava da konstantno vidite ikone aplikacija, satove ili fotografije. Ova opcija ne prazni bateriju u velikoj meri – za 12 sati u pitanju je samo nekoliko procenata. Do sada ove funkcije nije bilo u toj meri dostupno među uređajima srednjeg cenovnog opsega pa tako A7 2017 automatski prelazi na viši nivo zajedno sa vodećim modelima kompanije Samsung.

Zahvaljujući kombinaciji karakteristika, ekran modela A7 2017 odnosi pobedu u poređenju sa konkurencijom budući da ne postoji bolji model u ovom segmentu. To je upravo jedan od aduta ovog modela a pažnju zaslužuje i činjenica da je dostupno i automatsko podešavanje osvetljenja prema navikama korisnika. U toku prve dve nedelje telefon se „navikava“ na korisnika i podešava sve prema ukusu i navikama vlasnika.

Baterija

Odlikuje ga ugrađena litijum-jonska baterija kapaciteta 3600 mAh, podržano je brzo punjenje (1 sat i 35 minuta). Ovaj model ne nudi mogućnost bežičnog punjenja.

U okviru kombinovanog režima rada, uređaj će izdržati do dva dana rada uz 3 – 5 sati rada ekrana, prenos podataka u okviru LTE mreže i dva sata razgovora.

Kada je reč o reprodukciji nekonvertovanog video sadržaja u HD kvalitetu korišćenjem MX Player-a, aparat ima mogućnost reprodukcije u trajanju do 19 časova uz maksimalno osvetljenje. Ovo je odličan pokazatelj kada se ima u vidu veličina bateriju, a većina kineskih modela pokazala je uporedive rezultate sa baterijom kapaciteta 5.000 mAh.

Vreme rada ovog modela je jedna od njegovih najjačih tačaka, pa čak ni uz veliko opterećenje nećete biti u mogućnosti da brzo ispraznite bateriju u toku jednog dana. Baterija u proseku obezbeđuje do dva dana rada. Oni koji aparat koriste samo za razgovore mogu računati na 5 – 6 dana rada, ali sve zavisi od samog operatera i broja poziva. U svakom slučaju, vreme rada ovog modela je jedna od njegovih prednosti.

Kao što je to i bilo očekivano, tu je i režim za uštedu energije kada su pozadinsko osvetljenje ekrana i frekvencija procesora ograničeni. U ovom režimu aparat neće zabeležiti nikakve probleme pri radu ali će se vreme rada aparata povećati minimalno za 20 odsto. Kada je aparat u režimu maksimalne uštede energije aktivan, sve se prikazuje sivom bojom a uz malo pražnjenje uređaj može obezbediti sate i sate rada.

Opcije povezivanja

GPS / GLONASS funkcije su savršeno implementirane, prvo pokretanje traje 10 sekundi, a navigacija počinje da radi već u prvih pet i to bez ikakvih problema. Inače, to je ono po čemu se A-brendovi razlikuju od velike većine kineskih kompanija gde je realizacija antene takva da korisnici ne mogu da očekuju ništa više od tipičnih funkcija.

Drugi adut jeste podrška za gotovo sve neophodne LTE frekvencije. Ovo je još jedna prilika da uređaj manifestuje svoju jaču stranu (konkurentski modeli u ovom cenovnom opsegu nemaju takvu mogućnost).

Na kraju, uređaj nudi NFC, podršku za ANT+ koja će se sigurno dopasti onima koji koriste sportske senzore. Tu je i Bluetooth 4.2.

Kada je u pitanju Wi-Fi, na raspolaganju su 802.11 a/b/g/n/ac 2.4 + 5GHz kao i režim rada u vidu Wi-Fi pojačivača (distribucija Wi-Fi signala na druge uređaje u vidu pristupne tačke).

Prisutan je USB 2.0 ali koristi se i USB Type C konektor na radost ljubitelja modernih konektora, a za sve ostale je samo pitanje vremena kada će preći na novi standard.

Memorija, RAM, performanse

Samsung koristi sopstvene čipsetove u okviru modela A serije, što se može smatrati plusom budući da se oni unapređuju iz godine u godinu. Na primer, u toku protekle godine čipsetovi u okviru A serije bili su izrađivani korišćenjem 28 nm procesne tehnologije, a ovoga puta reč je o 14 nm procesu koji donosi povećanje performansi i vremena trajanja baterije. Model karakteriše Exynos 7880, 8-jezgarni 1.9 GHz (Cortex A53) i Mali-T830MP3 grafički procesor.

Sintetički testovi pokazali su da je reč o veoma dobrom procesoru. U svakodnevnoj upotrebi sve vrlo dobro radi, prilikom testiranja nije došlo ni do kakvih problema po pitanju performansi a sigurno je da će vas ovaj model služiti nekoliko godina.

Ugrađeno je 32 GB ugrađene memorije (23.1 GB je dostupno), a podržane su memorijske kartice kapaciteta do 256 GB. 3GB RAM-a je dovoljno za većinu korisnika. Kada se u obzir uzme rezolucija ekrana jasno je da je reč o uravnoteženom rešenju koje ne podrazumeva nikakve značajne kompromise.

Kamera

Aparat odlikuje prednja 16 MP kamera (f/1.9), a kao i obično nema automatskog fokusa pa je potrebno pronaći razdaljinu sa koje fotografije najbolje izgledaju. To je nekih pola metra, taman kada ispružite ruku. Kvalitet prednje kamera je dobar ali ne treba očekivati ništa specijalno dok je glavna kamera bolja. Tu je i očekivano unapređenje boje i nijanse kože kao i opcije ulepšavanja koje naročito zanima devojke.

Glavna kamera nudi 16 MP (f/1.9), tu je i automatski fokus kao i dodatni režimi fotografisanja uključujući PRO ali se razlikuje u poređenju sa vodećim modelima budući da je u pitanju jednostavnija kamera koja je na nivou najboljih kineskih proizvođača ili možda malo bolja. To je rešenje koje pruža dobre, bogate slike snimljene u toku dana i na otvorenom dok fotografije snimljene u toku noći i u zatvorenom prostoru nisu toliko dobre. Tipično za ovu kategoriju uređaja. Nema 4K režima prilikom snimanja video sadržaja ali malo je verovatno da će korisnicima ovakvog uređaja tako nešto i trebati jer će ih snimanje FullHD video sadržaja u potpunosti zadovoljiti.

Možete pogledati primere fotografija i video sadržaja budući da oni najbolje govore o kvalitetu kamere.

Softver

Model je prvobitno predstavljen sa Android 6.0.1 operativnim sistemom ali veliki broj elemenata je sličan onome što nude Android 7 i Clean korisnički interfejs S7 / S7 EDGE. Najbolje je upoznati se sa time šta donosi Android 7 čim ovaj model dobije pomenutu verziju operativnog sistema.

Za razliku od vrhunskih modela, dostupan je i ugrađeni FM radio koji je odličan dodatak.

Prilikom korišćenja KNOX-a, možete imate dve kopije bilo kog programa. Na primer, moguće je instalirati dva WhatsApp messenger-a na jednom uređaju i koristiti ih za svaku SIM karticu (dva broja, dva messenger-a). Možete vršiti korespondenciju sa samim sobom. Isto to možete uraditi sa bilo kojim softverom. Do sada nije postojao telefon koji omogućava istovremeni rad dva instant messenger-a na jednom uređaju sa različitim brojevima. Sada veliki broj kineskih proizvođača nudi nešto slično u svojim pametnim telefonima ali je implementacija svuda drugačija.

Model podržava Samsung Pay servis, naravno.

Nema potrebe posebno se osvrtati na standardni Samsung softver, kao što je S Health budući da je dovoljno informacija o tome dostupno na internetu.

Utisci

Jačina vibracije je prosečna, jačina poziva takođe – bilo bi bolje da je jačina zvuka viša ali i ovako neće biti nikakvih problema dok ćete vibraciju osetiti i kada se telefon nalazi u džepu. Ovaj uređaj se i pored toga ne može nazvati tihim.

U okviru linije za ovu godinu A7 se ističe budući da je u pitanju fablet te da će se kupovati prvenstveno zbog veličine ekrana. Korisnici koji su navikli na gledanje video sadržaja preko pametnog telefona i igranje igara sigurno će odabrati ovaj model ali se moraju navići na duže vreme punjenja. Jedna od prednosti koju konkurencija ne nudi jeste AlwaysOn Display uz odlično vreme rada uz jedno punjenje. Međutim, gotovo je nemoguće reći da ovaj model nema apsolutno nikakvu konkurenciju.

Kao što je već rečeno, glavni konkurent ovom modelu može biti tri godine star iPhone 6 Plus (koji je i redizajniran). Nudi dobru memoriju ali nema IP68 zaštitu, nema memorijsku karticu, nema FM radio i ima ekran niže rezolucije. Čak i ljubitelji Apple brenda zaobilaze ovaj model zbog toga što smatraju da je njegov procesor poprilično slab za trenutne potrebe često naglašavajući da je iPhone 6 Plus veliki neuspeh (moralo je da prođe tri godine da bi se priznalo ono što je odmah bilo očigledno). Sa druge strane, onima koji obraćaju pažnju na brend ovaj iPhone može biti odlična kupovina po pristupačnoj ceni.

Meizu Pro 6 Plus je jaka konkurencija. Ovaj model nema memorijske kartice (64 ili 128 GB), nema zaštitu od prodiranja vode, ali je u svakom drugom pogledu veoma zanimljiv uređaj. Nudi istu dijagonalu, Samsung-ov SuperAMOLED ekran, Exynos 8890 koji je snažniji procesor kao i 4GB RAM memorije. Ima zasebni DSP koji radi sa zvukom i koji odlično zvuči. Dopadljivog je izgleda po pristupačnoj ceni. Možda bi se moglo reći da je u pitanju drugačija klasa uređaja ali ga treba uzeti u obzir.

Po sličnoj ceni dostupan je i Xiaomi Mi Note 2 čiji dizajn podseća na vodeće Samsung modele, a nudi zaobljenu prednju stranu izrađenu od stakla, 6GB RAM-a kao i 128 GB interne memorije.

Ako malo smanjite zahteve, onda na tržištu možete pronaći veliki broj modela fableta koji se mogu uporediti sa A7 2017, ali ako se držite detalja onda ćete shvatiti da konkurencija ne nudi senzor otisaka prstiju, zaštitu od prodiranja vode, da nude lošije ekrane itd.

A7 2017 nudi 5.7 inča dok A5 nudi 5.2, ali su po ostalim pitanjima ova dva uređaja slična, gotovo ista. Možete videti kako se uređaji u okviru A serije razlikuju.

Prednosti ovogodišnjeg modela su jasne: IP68 zaštita, AlwaysOn Display, unapređeni Android i novi režimi rada, povećano vreme rada baterije, bolje performanse. Jednom rečju, bolje je kupiti unapređeni model, duže će trajati.

Za A7 2017 se može reći da je zaista dobar uređaj koji odlikuje podrška za Samsung Pay, ako vam je to bitno. Za one koji su navikli da kupuju modele vrhunskih brendova, dodatne mogućnosti biće samo još jedan plus koji ih nikako neće razočarati. Nekih velikih nedostataka nema što je pokazalo i postojanje ovog modela na tržištu u trajanju od nekoliko meseci.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024