5 2017
2017. godina
5.2" LCD, 68.7% body
8% 430, Android 8
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Nokia 5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test Android smart telefona Nokia 5 (TA-1053)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1
  • Ekran 5.2 inča, IPS, 1280x720 piksela, 282 ppi, automatska kontrola osvetljenja, bez dodatnih podešavanja, zaštitini sloj 2.5D Corning Gorilla Glass
  • Čipset Snapdragon 430, 8 jezgara radnog takta do 1.2 GHz, grafički procesor Adreno 505
  • 2GB RAM-a, 16 GB interne memorije (oko 8 GB dostupno), microSD memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh, ugrađena, nema brzog punjenja
  • Prednja kamera 8 MP, glavna kamera 13MP f / 2.0 sa Autofokusom i LED blicem
  • Dva slota, jedan za dve nanoSIM kartice drugi za microSD memorijsku karticu
  • FM radio
  • MicroUSB (USB 2.0), USB OTG
  • NFC / Android Pay
  • GPS / A-GPS
  • LTE Cat.4, band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.1
  • Senzor otiska prsta
  • Senzori - blizine, osvetljenja, žiroskop, kompas
  • Dimenzije 149.7x72.5x8.05 mm, masa 148 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom (5V, 1A)
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Linija pametnih telefona kompanije Nokia je vrlo jednostavna, što je manji broj oznake modela telefona to je u pitanju pristupačnije rešenje. Inicijalni model je Nokia 3 a trenutni vodeći model je Nokia 8. Zaključak je da je Nokia 5 model iznad proseka i ovo je model za koji se može reći da je zlatna sredina u okviru ove linije. Nije reč o vodećem modelu već o optimalnom rešenju po pitanju odnosa cene i kvaliteta, a ovaj model je direktan konkurent sličnim uređajima kineskih proizvođača sa kojima ima dosta sličnosti.

HMD Global ima pravo da koristi Nokia brend ali sa starom Nokia-om gotovo da nema nikakve veze budući da na razvoju ovih uređaja sada rade inženjeri kompanije Foxconn koji istovremeno rade za kompanije Andy Rubin Essential i Sharp. Foxconn takođe želi da uđe na tržište pametnih telefona i zauzme jedan deo tržišnog udela u okviru sopstvenog brenda i samim tim poveća sopstvenu zaradu. Postavlja se pitanje zašto je Foxconn lošiji od kompanija Xiaomi ili Meizu? Naravno da nije. Imaju više iskustva u proizvodnji, veću finansijsku moć i druge resurse pa samim tim i mogućnost ne samo da pokrenu Nokia brend već i veliki broj drugih.

Pad Nokia brenda nije bio ujednačen širom sveta jer je na nekim tržištima brže zaboravljen a negde sporije. Postoje tržišta gde je ovaj brend imao legendarni status i gde je zabeležen veliki pad prodaje dok je u isto vreme na drugim tržištima Nokia brend već bio u potpunosti zaboravljen.

HMD Global je shvatio da su takva tržišta najbolje mesto za povratak Nokia brenda jer još uvek postoji veliko interesovanje za ove telefone što znači i bržu i veću mogućnost prodaje.

Prvi podaci pokazuju da je prodaja svih pametnih telefona kompanije Nokia veoma uspešna što potvrđuje i činjenica da ovaj proizvođač beleži udeo od 2.5 odsto tržišta te da se na nedeljnom nivou isporuči 10.000 jedinica dok su drugim kineskim proizvođačima bile potrebne godine da postignu ovakav rezultat. Samo razmislite koji je brend jači, Meizu ili Nokia? Odgovor je jasan iako se, više-manje, radi o istim aparatima koji nemaju nikakve značajne razlike.

Očekuje se da će Nokia 5 biti najpopularniji te da će on biti model koji će proizvođaču doneti najveću zaradu. Reč je o modelu koji će opravdati naziv Nokia pred svima onima koji su propustili da u prošlosti uživaju u modelima ovog brenda. Ako ne pred Fincima, onda pred Evropljanima sigurno. To je i način na koji Nokia ostvaruje prodaju, naglašavanjem razlike između kineskih proizvoda proizvedenih u Evropi, evropskog brenda, i nekog matičnog kineskog brenda. Bez ikakve sumnje, ovakav način pozicioniranja će dati odlične rezultate iako ne postoji nikakva potvrđena osnova za takvo razmišljanje. Da vidimo šta ovaj model nudi.

Dizajn, dimenzije, kontrolni elementi

Ne postoji nikakva sličnost za prethodnim Nokia modelima, nema sličnosti ni sa Lumia linijom kreiranom u vreme Microsoft-a već je reč o tipičnom industrijskom dizajnu velikog kineskog proizvođača. To ne znači da je ovaj uređaj loš, naprotiv. Kvalitet izrade je na veoma visokom nivou, odlično pristaje u šaku ali se ni po čemu ne izdvaja već podseća na veliki broj različitih modela te se ni na jedan način ne izdvaja kao nova Nokia.

Kućište aparata izrađeno je od aluminijuma, antene su smeštene na samim krajevima a vidljivi su i veoma elegantni plastični umeci koji su gotovo nevidljivi zahvaljujući načinu farbanja pa se ne razlikuju od ostatka telefona.

Uređaj karakterišu dimenzije 149.7 x 72.5 x 8.05 mm (8.55 mm oko kamere) i ukupna masa od 148 grama – odlično pristaje u šaku ili bilo koji džep. U ponudi su četiri boje a prilikom testiranja korišćen je aparat tamno plave boje.

Kvalitet izrade je savršen, gotovo nemoguće je pronaći bilo kakvu manu a to nije ni potrebno budući da se uređaj razlikuje i po pitanju materijala korišćenih za izradu i po načinu na koji se koriste. Sasvim nešto drugo je to da kompanije kao što su Meizu, Xiaomi, Huawei i ZTE takođe imaju mogućnost da to isto urade u okviru istog cenovnog opsega pa Nokia nema nikakvu nedodirljivu prednost.

Ekran je zaštićen ne samo Corning Gorilla Glass 2.5D zaštitom već je i laminiran. To znači da je moguće videti okvir kada je ekran isključen samo ako se zagledate u ekran pa se čini da se možete ogledati u crnilu boje.

Ostavljanje telefona na bilo kakvu površinu okrenutim na ekran nije dobra ideja budući da će skliznuti a sigurno je da će doći i do pojave manjih ogrebotina.

Ispod ekrana nalazi se prednja kamera kao i zvučnik za konverzaciju. Ispod se nalazi senzor otisaka prstiju koji je smešten u sredini. Nokia je koristila jeftini senzor što potvrđuje i činjenica koliko je spor – vreme odziva je nekoliko sekundi. Za one koji nisu navikli na iPhone ili Galaxy, to nije nikakav problem, ostalima će to biti prilično sporo. Sve zavisi od prethodnog iskustva korisnika.

Sa gornje strane nalazi se 3.5 mm konektor, sa donje je microUSB kao i mikrofon ili zvučnik za melodiju zvona ili reprodukciju multimedijalnih sadržaja. Sekundarni mikrofon nalazi se blizu kamere.

Dva slota (jedan za memorijsku karticu drugi za dve nanoSIM kartice) nalaze se sa leve strane. Kod nekih ranijih uređaja postojao je problem vezan za dizajn ovakvog rešenja koji je podrazumevao greškom postavljen slot ispod SIM kartice ali je to brzo rešeno. Imajući u vidu činjenicu da uređaj poseduje jedan radio modul, upotreba dve SIM kartice jednostavno nema smisla. Pored toga, kod modela Nokia 5 (ali i drugih Nokia aparata), rešenje za SIM kartice nije implementirano na najoptimalniji način budući da postojanje druge kartice povećava potrošnju energije za 25 odsto u proseku. Poređenja radi, kod drugih kineskih aparata potrošnja se obično povećava za do 15 odsto.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i on/off taster. Neki korisnici kažu da, ukoliko dovoljno protresete aparat pored uha, možete čuti kako tasteri vibriraju. Prilikom testiranja nije zabeleženo ništa slično, svi tasteri su sigurno i čvrsto fiksirani i ne dolazi do pojave nikakvih neočekivanih zvukova.

Uređaj nema LED indikator, što je veliki nedostatak za mnoge. Budući da je reč o IPS matrici, nema prikaza informacija u režimu mirovanja, a ekran je uvek zatamnjen do momenta kada ga korisnik aktivira.

Aparat ne poseduje zaštitu od prodiranja vode pa se ne preporučuje plivanje dok nosite aparat niti bilo kakav dodir sa vodom jer ćete tako uništiti telefon. Utisak prvih korisnika jeste da je ekran slaba tačka ovog modela budući da nije konkurentan drugim modelima. Sa druge strane, moguće je kupiti dodatnu zaštitu za ekran.

Ekran

Model odlikuje aparat dijagonale 5.2 inča, IPS, 1280 x 720 piksela, 282 ppi, automatska kontrola osvetljenja ali nema dodatnih mogućnosti podešavanja, a tu je i 2.5D Corning Gorilla Glass zaštita. Ekran ima odličan olefobski premaz plus samo staklo je takvo da prsti lagano klize preko ekrana, što je odlično za ovu cenovnu grupu. U režimu automatskog osvetljenja, ekran ima osvetljenje od 500 nita, što nije nikakav rekord ali je vrlo dobro. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi.

Prikaz boja nije idealan ali je vrlo dobar. Ekran je vrlo dobar za oči kada je reč o svakodnevnim zadacima, igrama i drugim stvarima – uobičajeni ekran za uređaje ove klase. Nedostatak je nepostojanje podešavanja za prilagođavanje ekrana, već su dostupne samo one boje odabrane od strane proizvođača. Većina podešavanja ovog aparata podseća na iPhone nekada – fabrička podešavanja i nemogućnost izmene bilo čega.

Baterija

Aparat karakteriše ugrađena Li-Ion baterija kapaciteta 3.000 mAh. HMD Global nije obezbedio nikakve informacije o režima rada niti o očekivanom vremenu rada baterije jednim punjenjem. Testiranje je pokazalo da je pri maksimalnom osvetljenju, reprodukcija nekonvertovanih HD video sadržaja korišćenjem MX Player-a moguće u trajanju od 8 časova, što je vrlo dobar rezultat za IPS matricu.

Sat vremena razgovora, pretraživanje Web-a, komunikacija putem instant poruka i korišćenje društvenih mreža dovoljno je za jedan dan lake upotrebe uz istovremeno pozadinsko osvetljenje ekrana od 60 odsto, a uz automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja situacija se ne menja u velikoj meri. Ukupno vreme rada ekrana je oko 2.5 sata, a količina prebačenih podataka oko 300 MB.

Vreme punjenja baterije je standardno (brzo punjenje nije dostupno kao ni bežično), oko 3.5 – 4 sata. Nije poznato zašto postoji razlika u vremenu punjenja od pola sata ali verovatno usled činjenice da može doći do sinhronizacije podataka što usporava punjenje jer dolazi do veće potrošnje energije.

Ekonomični korisnici koji telefon koriste s vremena na vreme i ne beleže aktivnu upotrebu prenosa podataka mogu postići da ih baterija posluži 1.5 – 2 dana. U okviru režima mirovanja (bez SIM kartice) uz isključen prenos podataka, baterija se sporije prazni. Prema tome, mnogo je bolje deaktivirati prenos podataka ako ga ne koristite.

U okviru režima igranja igara, uređaj se brzo prazni, baterija će izdržati 3.5 – 4 sata.

Ne postoje nikakva specijalna podešavanja za uštedu energije, samo ono standardno za Android koje omogućava aktiviranje 15 odsto kada je baterija pri kraju.

Čipset, memorija, memorijske kartice, performanse

Obično kineske kompanije nude veliki izbor interne memorije ali Nokia je odlučila da se ne razbacuje time te je predstavila samo jednu opciju – 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije plus 128 GB memorijska kartica. Sigurno je da zahtevnim korisnicima 8 GB memorije neće biti dovoljno, uprkos prisustvu memorijske kartice. Sa druge strane, za sve ostale korisnike ovo je sasvim dovoljno.

Aparat odlikuje Snapdragon 430 osmojezgarni čipset vrlo dobrih performansi, što pokazuju u rezultati sintetičkih testova. Bilo bi dobro da aparat karakteriše unapređeni čipset serije 400 ali on je odavno dizajniran pa je ovo najlogičniji izbor. U okviru sintetičkih testova zabeleženi su sledeći rezultati:

Nije u pitanju najbrži uređaj u svojoj klasi, uključujući interfejs uprkos činjenici da ne postoji posebni korisnički interfejs. Direktni konkurenti su mu Huawei, Meizu, Xiaomi ali razlike, iako nisu krucijalne, ipak postoje.

Opcije povezivanja

Reč je o niskobudžetnom rešenju i to sve govori pa tako nema USB Type C ni uobičajenog microUSB-a, ali je dobro da su ostavili OTG dok WiFi podržava samo jedan opseg.

Podržan je NFC, uključujući i Android Pay. Prosto je neverovatno da je proizvođač zaboravio da doda NFC ikonu pa ju je potrebno pozvati iz menija (za one koji ovu mogućnost ne koriste konstantno).

Model podržava LTE Cat.4 u okviru sledećih opsega: 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40. Implementacija podrške frekvencija je prilično frivolna, nema agregacije što je i razumljivo ali ni rad u okviru svih navedenih frekvencija nije pouzdan. Na nekim tržištima zabeleženo je da Nokia 5 ne radi u okviru nekih mreža što može biti problem za one koji često putuju u inostranstvo budući da je nemoguće unapred proveriti način rada uređaja u inostranstvu.

Kamere

Aparat ima 8 MP prednju kameru koja ne obezbeđuje nikakav poseban kvalitet slike i ne poseduje automatski fokus, što je i očekivano za uređaj ovog cenovnog opsega.

Interfejs glavne kamere je vrlo jednostavan dok su dodatna i zanimljiva podešavanja skrivena. Na primer, možete aktivirati Retouch režim rada. Moguće je aktivirati elektronski kompas koji će se prikazivati na ekranu tokom snimanja. Tu je i režim definisanja osvetljenja gde se ekspozicija određuje automatski. Možete dodati i vodeni žig koji će se zatim pojavljivati na svim vašim fotografijama.

Glavnu kameru odlikuje 13 MP rezolucija (f/2.0), ima dual blic i automatsko fokusiranje. Vreme fokusiranja objekta je gotovo beznačajno ali se ne može reći da je kamera brza već da radi prihvatljivom brzinom. HDR režim ne radi dobro a kada je blic uključen on se automatski isključuje.

Ovaj model beleži velike pohvale zbog svoje kamere visokog kvaliteta, budući da takva kamera nije dostupna u okviru direktne konkurencije. U pitanju je uobičajena kamera za ovakvu kategoriju proizvoda, prikaz na ekranu je manje-više čitljiv dok su fotografije snimljene noću veoma loše. Možete pogledati primere fotografija i video sadržaja i sami proceniti njihov kvalitet.

Primeri fotografija

Softver

Model pokreće Android 7.1.1 a gotovo svi elementi interfejsa su slični onome što se može videti u okviru Android 7 verzije.

Lokalizacija je urađena vrlo dobro ali negde su primetni ostaci prethodnih verzija, međutim, to su greške koje se dešavaju i ni na koji način ne kvare utisak.

Ugrađeni FM radio je uobičajen, ne donosi ništa novo.

Multimedijalne mogućnosti ovog aparata su skromne, slušalice su vrlo lošeg kvaliteta i šteta je što su deo maloprodajnog pakovanja budući da kvare kompletan utisak – bilo bi bolje da se aparat isporučuje bez slušalica.

Muzičke mogućnosti su tipične, jačina zvuka preko slušalica je dovoljna za većinu korisnika a pravi zaljubljenici u muziku ne treba da očekuju ništa posebno.

Ne postoji dodatni softver, u pitanju je čisti Android (štaviše, Google aktivno podržava Foxconn na mnoge načine. Sigurnosna unapređenja će biti na vreme obezbeđena, isto kao i kod Samsung-a. Sigurno je da osnovni Android nije prikladan za svakog korisnika ali ima i onih koji ga smatraju plusom.

Utisci

Kvalitet konekcije je besprekoran, jačina poziva je odlična. Na nekim tržištima može se pojaviti već pomenuti problem sa LTE frekvencijama.

Kvalitet po pitanju prenosa govora nema nikakvih sličnosti sa prethodnim Nokia aparatima iako je proizvođač u okviru Nokia 8 modela pokušao da to ponovo postavljanjem nekoliko mikrofona i unapređenog sistema za redukciju šuma ali kod ovog modela toga jednostavno nema (drugi mikrofon radi isključivo u režimu snimanja video sadržaja).

Uređaj se razlikuje po odličnim materijalima koji su korišćeni za izradu, po dobrom ekranu, tipičnom vremenu rada i ima veliki broj konkurentskih modela koje je nemoguće sve navesti. Među njima su Huawei Honor 8 Lite koji ima snažniji procesor, 4/32 GB memorije, FullHD ekran sa specijalnim režimom za pravilan prikaz boja i mnogo toga još. Jedini nedostatak jeste nepostojanje olefobskog premaza pa prsti ne klize lagano preko ekrana. U svemu ostalom je jasno da se radi o uređaju više klase. Drugi model koji zaslužuje pažnju jeste Huawei P9 Lite.

Meizu M5s nudi mogućnost brzog punjenja (baterija je ista), slični ekran ali 3 GB RAM memorije. Ovo je zanimljiv model dostupan u dve varijante, 16 i 32 GB.

Xiaomi u vidu konkurencije nudi Redmi 4X koji nudi slične ili bolje karakteristike.

To je samo deo konkurentskih modela, a Nokia 5 beleži gubitak usled činjenica da nije u pitanju optimalna ponuda kao druga rešenja ali sigurno je da će se dopasti korisnicima te da će se dobar deo dobro prodaje moći pripisati staroj slavi. Nešto što se takođe može smatrati manom jeste loša dostupnost servisa na nekim tržištima, što je tipično za nove brendove, pa stvari kao što je zamena ekrana mogu biti otežane.

Zaključak je da ovaj model kompanije Nokia nema nikakve veze niti sličnosti sa prethodnim modelima već je reč o pravom, pravcatom kineskom aparatu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024