Honor 9 2017
2017. godina
5.15" LCD, 70% body
20% 960, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3200 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 9 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 9 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 9 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Pregled smart telefona Honor 9 (STF-L09)

Fotografije uživo

Honor 9 karakteristike

  • Materijali kućišta: metal, staklo
  • Operativni sistem: Android 7.0, EMUI 5.1
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (nanoSIM)
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.15 ", rezolucija 1920x1080 piksela (FullHD), ppi 423, Gorilla Glass 3 staklo
  • Platforma: HiSilicon Kirin 960
  • Procesor: osam jezgara, 64-bit, 4 jezgra Cortex-A73 (2.4 GHz) i 4 jezgra Cortex-A53 (1.8 GHz)
  • Grafika: Mali G71 MP8
  • Memorija: 4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 64 GB
  • Slot memorijske kartice: Da, microSD (umesto druge SIM kartice)
  • Glavna kamera: dva 20/12 MP modula, f / 2.2, laserski autofokus, dual LED blic
  • Prednja kamera: 8 MP, f / 2.0
  • Interfejsi: Wi-Fi Dual-Band, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), NFC, infrared, USB Type-C konektor (USB-Host) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS / GLONASS / BDS
  • Opciono: skener otisaka prstiju, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: 3200 mAh, Brzo punjenje
  • Dimenzije: 147.3 x 70.9 x 7.45 mm
  • Masa: 155 grama

Uvod

Ovaj uređaj predstavlja uspešni nastavak Honor linije srednje kategorije uz tehničke parametre vrhunskih uređaja. Ovoga puta ne samo da su obezbeđene ozbiljne izmene u poređenju sa prethodnom generacijom, već je reč o nečemu što uliva poverenje: unapređeni procesor sa novim grafičkim jezgrom, unapređeni modul kamere, unapređena baterija i blago izmenjeni dizajn kao i nove dostupne boje.

Honor 9 je dostupan u dve verzije: Standard (4/64 GB) i Premium (6/128 GB).

Dizajn, dimenzije, kontrole

Izgled modela Honor 9 ne razlikuje se mnogo od izgleda Honor 8, to jest, bez upoređivanja teško je shvatiti razliku. Međutim, Honor 9 ima blago zaobljenu zadnju stranu kod koje se zaobljenost širi prema ivicama – u Edge stilu. Sličan dizajn nude Xiaomi i neke druge kompanije ali pokretač toga definitivno je Samsung.

Odlikuje ga Corning Gorilla Glass zaštita treće generacije uz „Native Damage Resistance“ tehnologiju.

Dostupne boje su prilično tamne: crna, siva i plava. Honor 8 je dostupan u plavoj, beloj, sivoj, pink i boji zlata.

Oko celog aparata vidljiv je metalni okvir.

Dimenzije Honor 9 modela gotovo su identične kao i kod modela Honor 8 – 147.3 X 70.9 X 7.45 mm, a ukupna masa telefona iznosi 155 grama. Uređaj je veoma zgodan za korišćenje, kompaktniji je od Huawei P10.

Najverovatnije zahvaljujući zaobljenim ivicama, model ne klizi iz ruku čak ni kada su ruke mokre. Nije dostupna zaštita od prodiranja vode i prašine.

Sa gornje strane aparata nalaze se „selfi“ kamera, senzori, indikator propuštenih događaja i zvučnik. U proteklih godinu dana testirano je oko 100 pametnih telefona među kojima se mogu izdvojiti samo tri do četiri modela kod kojih je zvučnik idealan. Izuzetak je Samsung Galaxy S8. Zvučnik ovog modela nudi odličan kvalitet zvuka – glasan i jasan. Ostali uređaji (i oni niskobudžetni) opremljeni su manje-više istim zvučnicima.

Ispod ekrana nalaze se „Back“ i „Menu“ tasteri osetljivi na dodir (lako se mogu zameniti) a u samom centru nalazi se senzor otisaka prstiju i ugrađeni „Back“ taster (nije mehanički). Sa jedne strane, najbolja lokacija za skener otisaka prstiju bila bi sa zadnje strane uređaja budući da postoji veliki broj korisnika koji ovu opciju ne koriste pa je prava šteta što ovaj senzor zauzima prostor ispod ekrana.

Sa donje strane nalazi se standardni priključak za slušalice, USB-C i handsfree zvučnik. On/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka nalaze se sa desne strane, levu stranu odlikuje tipični kombinovani slot za SIM i memorijsku karticu. Sa gornje strane nalazi se sekundarni mikrofon i IR port.

Zadnju stranu odlikuju dva modula kamere uronjeni u kućište, dupli LED blic kao i laserski sistem fokusiranja.

Honor 9 i Huawei P10

Honor 9 i Huawei Nova 2

Honor 9, ASUS Zenfone 3 Zoom i Huawei Nova 2

Ekran

Uređaj karakteriše ekran dijagonale 5.15 inča. Fizička veličina je 64 x 114 mm, gornji ram je 16mm, donji 17 mm i bočni okviri oko 3 mm. Tu je i vrlo dobri antireflektivni premaz.

Rezolucija Honor 9 ekrana je FullHD, to jest 1920 x 1080 piksela, odnos strana je 16:9 a gustina je 423 ppi. Odlikuje ga IPS matrica (LTPS LCD TFT) bez vazdušnog međuprostora.

Maskimalno osvetljenje bele boje je 400 cd / m2, maksimalno osvetljenje crne je 0.41 cd / m2, a kontrast 975: 1.

Maksimalno osvetljenje belog je uobičajeno, gama je prosečna (oko 2.18). Sudeći prema bojama, postoji nedostatak crvene, temperatura je u opsegu 10400 – 8700 K. Dobijeni podaci prevazilaze vrednosti sRGB trougla. To znači da su boje zasićene i svetle, slično kao kod AMOLED matrice.

Matrica Honor 9 modela nudi odlične performanse a jedina mana jeste izmena temperature.

Aparat karakteriše režim za zaštitu vida koji smanjuje nivo UV zračenja ekrana i sprečava zamor očiju prilikom produžene upotrebe pametnog telefona.

Na suncu

U senci

Uglovi vidljivosti

Pozadinsko osvetljenje

Baterija

Model koristi neuklonjivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 3200 mAh.

Prilikom testiranja uređaj je izdržao 30 sati od 09:00 do 02:00h, zatim period nekorišćenja uređaja u toku noći i onda ponovo od 09:00 do 13:00-14:00h): oko 30 – 40 minuta razgovora, konstantnu sinhronizaciju sa WiFi (09:00 – 02:00h, Twitter, mail, Skype, WhatsApp), nekoliko sati LTE. U ovom režimu upotrebe ekran je radio oko 3.5 sata.

Prilikom igranja igara, situacija je nešto lošija: baterija može izdržati oko 3 – 4 sata igranja. Reprodukcija video sadržaja moguća je u trajanju od 7 sati. To je jedan od indikatora prethodne generacije.

Snažna baterija kapaciteta 3200 mAh i Smart Power 5.0 tehnologija osiguravaju mogućnost dugog rada modela Honor 9 bez potrebe za ponovnim punjenjem. Na primer, pametni telefon podržava do 78 sati reprodukcije muzičkih sadržaja. SuperCharge 9V 2A tehnologija brzog punjenja omogućava punjenje pametnog telefona od 0 do 40 odsto za samo pola sata.

Opcije povezivanja

Uređaj ne samo da radi u okviru 2G mreža (850/900/1800/1900 MHz) već i u okviru 4G CAT 6: 4G FDD LTE: 1/3/5/7/8/20 opseg.

Implementirana funkcija (Signal +) unapređuje kvalitet prijema signala. Uređaj se automatski povezuje na većinu stabilnih mreža (bilo WiFi ili mobilnih mreža za prenos podataka).

Tu je i NFC dok je ostalo standardno za bilo koji skupi Android pametni telefon: GPS i GLONASS, Wi-Fi b/g/n (2.4 i 5 GHz), Bluetooth 4.2 BLE, USB 2.0 sa OTG podrškom.

IT transmiter može se koristiti i kao daljinski upravljač i za to postoji poseban program.

Memorija i memorijska kartica

Aparat karakteriše 4 GB LPDDR4 sistemske memorije dok ugrađena memorija može biti 64 GB. Brzina učitavanja je 195 MB/s, a brzina upisivanja iznosi 229 MB/s. Podržane su memorijske kartice do 128 GB.

Kamere

Huawei je koristio novi modul kamere za crno-belu kameru (glavna je i dalje u boji). Ovakva implementacija je neophodna da bi se postigao izvanredni dinamički opseg: detalji visokog kvaliteta u osenčenim i osvetljenim oblastima – neka vrsta nastavka HDR. Međutim, razlike među fotografijama snimljenim Asus 3 Zoom, Nova 2, Nova 2 Plus i Huawei P10 su neprimetne.

Monohromatski modul nudi 20 MP rezolucije a kolor modul 12 MP. U okviru podešavanja moguće je individualno odabrati rezoluciju kamere a kod kolor verzije automatski ide na 12 MP a kod monohromatske 20 MP.

Obe kamere opremljene su optikom sa otvorom blende f = 2.2, mada bi bilo bolje f = 2.0. Za preciznije automatsko fokusiranje pri niskim uslovima osvetljenosti tu je automatsko lasersko fokusiranje. Blic je dupli – topla i hladna nijansa.

Prednja kamera je 8 MP a otvor je f = 2.0.

Uz dobro osvetljenje Honor 9 snima odlične fotografije sa preciznim uravnoteženjem belog, odličnom oštrinom i detaljima. Ukoliko uporedite modul kamere Honor 9 i Huawei P10, od kojih ovaj drugi beleži manje artefakata i jasniju sliku. U toku noći, fotografije snimljene Honor 9 imaju daleko više šuma ali u smislu detalja sličniji je P10 koji ima softverske algoritme zadužene za čišćenje fotografija.

Brzina fokusiranja Honor 9 se ne dovodi u pitanje.

Što se tiče zamućene pozadine, još uvek se nije pojavio model (od onih koji su testirani) koji se 100 odsto suočava sa ovim problemom. Za najbolje rezultate najbolje je podesiti odgovarajući fokus i zatim vršiti ostala podešavanja.

Vlasnički HybridZoom čip koristi tehnologiju digitalnog približavanja. Softver na određeni način unapređuje kvalitet slike (zahvaljujući velikoj rezoluciji druge kamere) i dobija se generalno dobra slika, duplo unapređena. Međutim, zum radi samo pri rezolucijama manjim od 20 MP.

Video sadržaj se snima u 4K brzinom od 30 fps (H.265, 30 Mbps). Slika je savršena a zvuk jasan. Fokus trenutno radi.

Prednja kamera je širokougaona. Kvalitet slike je odličan;. Da bi se postigla što bolja slika, pametni telefon treba držati na razdaljini dužine ruke. Blic koristi pozadinsko osvetljenje ekrana.

Honor 9 odlikuju „Live Photos“. Za aktiviranje čipa potrebno je kliknuti na odgovarajuću ikonu, zatim snimiti fotografiju, otvoriti je, zadržati prst na ekranu i pregledati kratki video pre i nakon snimanja kadra.

U okviru „Pro“ režima rada, moguće je odabrati ISO (50 - 3200), brzinu zatvarača (1/4000 – 30 sec), fokusi i uravnoteženje belog.

Primeri fotografija

Performanse

Samo „srce“ uređaja čini HiSilicon Kirin 960: 16 nm (FinFET Plus) osmojezgarni, 64-bitni čip, 4-jezgarni Cortex-A73 (2.4 GHz) kao i četvorojezgarni Cortex-A53 (1.8 GHz), Mali grafika G71 MP8. Pored osmojezgarnih jezgara, korišćen je i i6 koprocesor koji smanjuje potrošnju energije za 75 odsto uz aktivirani Tracker i do 40 odsto prilikom brojanja koraka. Čip ima implementiranu podršku za dve kamere kao i elektronsku stabilizaciju 4K video sadržaja. Druga karakteristika Kirin 960 jeste posvećeni Hi6403 čip za zvuk koji podržava reprodukciju vrhunskih 32 bit/192 kHz i DSD formata.

Ne treba posebno naglašavati da je Honor 9 veoma brz. Nema nikakvih problema u toku igranja igara niti prilikom pokretanja drugih aplikacija preko telefona. Pri opterećenju ne dolazi do zagrevanja pametnog telefona.

Stiče se utisak da Honor 9 beleži bolje rezultate u odnosu na Huawei P10.

Softverska platforma

Uređaj pokreće Google Android 7.0. prisutan je i vlasnički EMUI 5.1 korisnički interfejs tako da od „sedmice“ nije ostalo gotovo ništa.

Multimedija

Honor 9 ima jedan zvučnik za reprodukciju zvuka, vrlo je dobrog kvaliteta i odlično zvuči ali je jačina zvuka niža od prosečne.

Aparat karakteriše softver za unapređenje zvuka pod nazivom Huawei Listen, koji omogućava odabir slušalica, prilagođavanje ekvilajzera od 30 Hz do 16kHz ili odabir unapred formiranih podešavanja i surround zvuka (kada je ova opcija aktivirana, ekvilajzeri su isključeni).

Jačina zvuka je prilično visoka, što je veliki plus. Međutim, zvuk je uobičajen: postoji mogućnost odabira drugačijih parametara jačine zvuka a tu je i opcija „igranja“ ekvilajzerima ali ne može se nikako reći da je zvuk nesvakidašnji.

Ovaj model ne poseduje radio modul.

Zaključak

Veoma zanimljiv model – to je najbolji način da se opiše Honor 9. Kompanija je uspela da dizajnom kućišta i samim softverom uradi najbolje i postigne da telefon bude jednostavan za korišćenje, da beleži odlične fotografije te da ekran zadovolji korisnike i ne dovodi do zamora očiju odličnom prikazom boja.

Glavni konkurent ovom modelu je Xiaomi Mi6 koji je nešto skuplji ali sa sobom donosi moćni Qualcomm Snapdragon 835 procesor i 6 GB RAM memorije. Kamere modela Honor 9 imaju istu fokalnu dužinu, a jedno od sočiva Mi6 ima dupli zum.

Ne treba zaboraviti ni Meizu Pro 7 koji ima i dodatni ekran sa zadnje strane. Kao opcija tu je i Huawei Nova 2, ali on se razlikuje u velikoj meri, a tu je i Honor 8, naravno.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024