Idol 5 2017
2017. godina
5.2" LCD, 69.3% body
9% MT6753, Android 7.1 Nougat
RAM 3 GB, INT 16GB, EXT SD
2800 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Alcatel Idol 5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel Idol 5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel Idol 5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Alcatel IDOL 5 (6058D)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1
  • Ekran 5.2 inča, 1920x1080 piksela, LTPS IPS, 423 ppi, automatska kontrola osvetljenja, zaštitno staklo Dragontrail 2.5D
  • Čipset MediaTek MT6753, 8 jezgara radnog takta do 1.3 GHz, grafički procesor MALI T720-MP3
  • 3 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (8 GB dostupno), memorijske kartice kapaciteta do 128 GB
  • Baterija Li-Ion 2800 mAh, vreme punjenja do 3.5 časa
  • Senzor otiska prsta sa zadnje strane
  • Prednja kamera 8MP (5 MP fizička rezolucija), fiksni fokus, f / 2.4, 1/5 inčni senzor, veličina piksela 1.12 mikrona, LED blic, ugao snimanja 84 stepena
  • Glavna kamera je 16 MP (13 MP fizička rezolucija), autofokus, kontinulani auto fokus (CAF), f / 2.0, 1/3 inčni senzor, veličina piksela 1.12 mikrona, ugao snimanja 76.3 stepeni, LED blic, video snimanje do 1080p 30 fps)
  • FM radio
  • Dirac ekvilajzer
  • Dve nanoSIM kartice, kombinovani slot
  • WiFi 802.11 b / g / n (2.4 GHz), bluetooth 4.2, USB 2.0, USB OTG
  • LTE cat.4, band 3/7/8/20 / 28A
  • Senzor svetlosti, žiroskop, elektornski kompas, senzor blizine, G senzor /
  • Dimenzije 148x73x7.5 mm, masa 155 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom (5V / 1A)
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

U proteklih nekoliko godina, Alcatel je pozicionirao IDOL liniju kao liniju vodećih modela, ali od ove godine to više nije tako. A serija je izbila na prvo mesto pa je IDOL linija dobila inferiornu poziciju, što se čini samo privremenim, a sasvim je moguće da će ona biti i u potpunosti odbačena.

Alcatel proizvodi dva slična modela, IDOL 5 i IDOL 5s, od kojih je ovaj drugi skuplji i drugačije pozicioniran, ali tu je i IDOL 4 koji ima stereo zvučnike, više interne memorije (32 GB u odnosu na 16 GB u okviru mlađeg modela), novi Now taster, odlikuje ga bolje dizajnirana prednja površina i glavne kamere. Cena je bila najveći problem ovog modela budući da je konkurencija u ovom segmentu veoma jaka a IDOL 5s nije nudio nikakve prednosti. Proizvođač se odlučio za mlađi uređaj koji nudi karakteristike koje su slične IDOL 4 modelu a koji je u nekoj meri inferiorniji a u nekoj daleko bolji.

Oba modela biće predstavljena na tržištu istovremeno a izbor je na korisnicima. Po sličnoj ceni dostupne su sve prednosti starog modela ali o tome će biti reči nešto kasnije.

Interno pozicioniranje IDOL 5 modeli bazirano je na pozicioniranju čitave linije, to je direktna zamena za IDOL 4, blago unapređeni uređaj dok je veliki broj karakteristika formalno izmenjene. Na primer, glavna kamera modela IDOL 4 nudi 13 MP, a novi model odlikuje 116 MP kamera, dok je senzor 13 MP i identičan kao i kod prethodnog modela, to jest, veća rezolucija postignuta je ekstrapolacijom. Može se reći da je Alcatel pokušao da dizajnira rešenje bez mnogo troškova.

IDOL 4 is the real continuation of IDOL 5s, this device will not appear in Russia, but we see a transition to USB Type C, two stereo speakers, more internal memory and another chipset - in fact, this device becomes the continuation of the IDOL line. In the photos, the dark graphite phone is IDOL 5s.

IDOL 4 predstavlja pravi nastavak IDOL 5s modela koji neće biti dostupan na svim tržištima ali će ga odlikovati prelazak na USB Type C, dva stereo zvučnika, više interne memorije i drugi čipset – zapravo, ovaj uređaj nastavak je IDOL linije. Na fotografiji možete videti IDOL 5s model tamno sive boje.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Huawei je uradio veliki posao kada je reč o popularizovanju pametnih telefona sa metalnim kućištem i senzorom otisaka prstiju koji se nalazi sa zadnje strane tako da je ovakav dizajn postao uobičajen. Ako je prethodni IDOL ima neki svoj pečat, sada su ovi modeli sve sličniji Huawei aparatima kao i velikom broju modela drugih proizvođača i tu nastaje problem jer nemaju svoj lični identitet.

Model je dostupan u dve boje, crna i boja srebra.

Sa gornje i donje strane vidljivi su umeci za antenu koji su jasno vidljivi u okviru aluminijumskog kućišta, naročito kada je reč o aparatu boje srebra. Sigurno je da to neće smetati velikom broju korisnika ali je isto tako sigurno da će biti i onih kojima će to neslaganje boja biti prvo što će primetiti.

Dimenzije uređaja su 148 x 73 x 7.5 mm a njegova ukupna masa iznosi 155 grama. Aparat odlično pristaje u šaku, ne klizi. Moguće je pronaći informaciju da aparat ima dva zvučnika ali to nije tačno. Postoje dva otvora sa donje strane, a sa obe strane nalazi se microUSB konektor dok je zvučnik skriven iza mrežice sa desne strane.

Sa leve strane nalazi se slot za nanoSIM kartice i memorijsku karticu, u pitanju je kombinovani slot, bilo za jednu SIM i memorijsku karticu ili dve SIM kartice.

Desnu stranu odlikuje taster za kontrolu jačine zvuka kao i on/off taster. Na gornju stranu prebačen je 3.5 mm konektor a tu je moguće videti i sekundarni mikrofon koji karakteriše sistem za poništenje šuma koji odlično radi.

Kvalitet izrade zaslužuje pohvalu, sve je vrlo dobro i u rangu sa cenovnim opsegom.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće: 5.2 inča, 1920 x 1080 piksela, LTPS IPS, 423 ppi, automatska kontrola osvetljenosti, Dragontrail 2.5D zaštitno staklo. Na papiru sve deluje savršeno ali realna situacija pokazuje da ekran ima nizak nivo osvetljenosti i niske uglove vidljivosti. U poređenju sa ekranom Alcatel A7 modela razlike su u potpunosti primetne. Ekran IDOL 5 modela je taman i nekako bezlična, dok ekran A7 modela pruža jasnu i svetlu sliku.

Ekran je najveća mana ovog modelu budući da nikako ne odgovara cenovnoj grupi kojoj model pripada. Ništa posebno se više ne može reči, ostale karakteristike su sekundarne. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi.

Baterija

Aparat odlikuje Li-Ion baterija kapaciteta 2800 mAh, a brzo punjenje nije podržano ( koristi 5V / 1A punjač). Za potpuno napajanje baterije potrebno je 3.5 sati. Ukoliko zamenite punjač i koristite 5V / 2A, vreme punjenja se neznatno smanjuje pa je za potpuno napajanje potrebno oko 3 sata.

Pri maksimalnom osvetljenju reprodukcija video sadržaja korišćenjem MX Player-a (HD video, AVI) moguća je u trajanju od 6 sati.

Uz uobičajenu upotrebu (sat vremena razgovora, do dva sata surfovanja netom, korišćenje društvenih mreža, 4G, preslušavanje muzičkih sadržaja), uređaj može izdržati od 19 – 20 h uveče do 9 sati narednog dana. To nije mnogo već sve ono što se i očekuje od ovakvih telefona.

Memorija, čipset, perfromanse

Aparat nudi 3 GB RAM-a, 16 GB ugrađene memorije (sistem i aplikacije zauzimaju oko 8 GB) a moguće je i instalirati memorijske kartice kapaciteta do 128 GB. Karakteriše ga i MediaTek MT6753 osmojezgarni čipset frekvencije do 1.3 GHz, MALI T720-MP3 grafički procesor. Nije reč o najproduktivnijem rešenju ali to nije primetno u okviru interfejsa već samo preko rezultata sintetičkih testova.

Da bi se razumela razlika u odnosu na prošlogodišnji IDOL 4 koji je baziran na Snapdragon 617, najbolje je da pogledate rezultate testova. Novi model je daleko lošiji u odnosu na prošlogodišnji, što nema nikakvog smisla.

Kamera

Prednja kamera ima blic za snimanje „selfi“ fotografija a njena rezolucija je 8 MP. Standard u poslednjih nekoliko generacija uređaja jesu unapređenja korisničkog interfejsa, ovalni oblik i neke druge sitnice koje se mogu onemogućiti. Kvalitet fotografija je dobar.

Glavna kamera ima fazni autofokus, 16 MP rezoluciju (zapravo 13 MP kao i kod IDOL 4 modela). Kvalitet fotografija je ozbiljno narušen zbog ekstrapolacije a ukoliko se fotografišu predmeti u pokretu, fotografije su zaista loše. U poređenju sa drugim modelima, slobodno se može reći da Alcatel A7 snima bolje fotografije kao i Motorola G5s.

Sledi par fotografija.

Opcije povezivanja

Model podržava 4G (LTE FDD 3/7/8/20 / 28A), Wi-Fi 802.11 b/g/n, BT 4.2, USB & BT Modem Tethering – ukratko, dostupan je standardni set tehnologija bez ikakvih dodatnih karakteristika.

Softverske karakteristike

Aparat pokreće Android 7.1.1 bez ikakvih dodataka koje nudi Alcatel i to je vrlo dobro rešenje.

Model ima i ugrađen FM radio, potrebno je povezati slušalice a moguće je snimati radio program dok je sve ostalo standardno i radi bez problema.

Na raspolaganju su Dirac ekvilajzeri koji menjaju zvuk ali ništa radikalno tako da uređaj zvuči normalno. Plejer, kao i svi drugi, ima neke svoje specifičnosti.

Alcatel ima elektronski kompas kao i mogućnost korišćenja AR opcije.

U okviru albuma moguća je izrada kolažne fotografije od nekoliko drugih fotografija a dostupno je i kreiranje animacija.

Budući da je nekada bio dostupan Now hardverski taster u okviru IDOL linije pa onda napušten, zamenjen je virtuelnim tasterom koji odlikuje mogućnost prilagođavanja i dodeljivanja drugih funkcija i drugim aplikacijama. Na ekranu se vidi konstantno vidi providni ključ koji ume da nervira pa je najbolje odmah ga isključiti.

Podešavanja su slična kao i kod Samsung uređaja, veliki broj servisnih funkcija je objedinjen jednim alatom, što podrazumeva proveru memorije, status baterija i druge komponente uređaja.

U okviru skenera otisaka prstiju tu su i dodatni pokreti koji omogućavaju kontrolisanje telefona.

Moguća je automatska izmena pozadinske slike koje se preuzimaju sa servera kompanije.

Dostupan je i menadžer fajlova, snimač glasa, kalkulator kao i drugi standardni programi za Alcatel.

Utisci

Kvalitet prenosa glasa je na visokom nivou, jačina poziva je veoma dobra a zvuk je jasan. Vibracija je prosečne snage.

Dostupnost ovog modela očekuje se u toku oktobra a Alcatel u ponudi po istoj ceni nudi i IDOL 4 koji je daleko bolji po pitanju svih parametara – brzina i procesor, dva zvučnika, kvalitet fotografije kao i prisustvo velikog broja podešavanja zvuka. Iznenađujuće je da je prošlogodišnji model daleko zanimljiviji od ovog novog uprkos tome što ih odlikuje drugačiji dizajn.

Alcatel u ponudi ima i A7 koji nudi veću dijagonalu ekrana kao i kućište izrađeno od plastike.

Na tržištu postoji velika konkurencija u ovoj kategoriji među kojima je Moto G5s koji nudi 3000 mAh bateriju, 5.2-inčni ekran sa FullHD rezolucijom, brzo punjenje i fabrički Android.

Po sličnoj ceni dostupan je i Honor 8 Lite koji je gotovo u svakom smislu bolji od ovog modela i izgleda modernije.

IDOL 5 ima jaku konkurenciju pred sobom a ono što je očigledno jeste da ovaj model ne odlikuje povoljan odnos cene i performansi te da je daleko inferiorniji u odnosu na prošlogodišnji model IDOL 4 ili Alcatel A7. Kupovina ovog modela moguća je samo na preporuku prodavca a u svakom drugom slučaju moguće je odabrati nešto daleko interesantnije za ovaj novac.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024