Moto X4 2017
2017. godina
5.2" LCD, 68.4% body
12% 630, Android 9
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon Motorola Moto X4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto X4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto X4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Motorola Moto X4 (XT1900-7)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1 (upgrade na Android 8.0 uskoro)
  • Ekran 5.2 inča, LTPS IPS, 1080x1920 piksela, 424 ppi, automatska kontrola osvetljenja
  • 3 GB RAM-a, 32 GB ugrađene memorije (postoji i opcija sa 4/64 GB), memorijske kartice kapaciteta do 256 GB
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh, brzo punjenje,
  • Varijante modela sa jednom ili dve nano-SIM-cards, slot za memoijsku karticu je uvek opcioni tako da uvek možete raditi sa dve kartice
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 630, osam jezgara Cortex A-53 na 2.2 GHz po jezgru, grafički procesor Adreno 508
  • 3 mikrofona, sistem aktivnog otkazivanja šuma
  • Zaštita protziv vode IP68
  • FM radio
  • Senzor otiska prsta na prednjem panelu, kontrola gestovima
  • Akcelerometar, žiroskop, senzori blizine i osvetljenja, magnetomer
  • Prednja kamera 16 MP, LED blic
  • Dual glavna kamera - 12 MP senzor i 8 MP sdenzor širokog ugla, LED blic, fazni autofokus, režim dubine polja
  • 4G / LTE (1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/20/25/26/28/66/38/41); 3G UMTS / HSPA + (B1 / 2/4/5/8); CDMA (BC 0/1/10), GSM GPRS / EDGE 850/900/1800/1900 MHz
  • Bluetooth 5.0, mogućnost povezivanja do 4 audio uređaja istovremeno, posebno podešavanje jačine zvuka za svaki uređaj ali jedan audio stream
  • NFC
  • USB Type C (1.0), Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, GPS / A-GPS, GLONASS
  • Boje kućišta: crna i plava metalik
  • Dimenzije - 148.4x73.4x8 mm, masa - 163 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB Type C kablom
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice

Pozicioniranje

X linija kompanije Motorola uvek je bila nešto specifično na tržištu budući da su uvek važili za popularne telefone a njihova masivnost koja se osetila kada se telefon drži u ruci dodatno je pojačavala tu impresiju. Sa druge strane, ove modele uvek su odlikovale uravnotežene karakteristike. Odličan odnos novca i kvaliteta koji nikako nije bio u stilu konkurentskih modela iz Kine. Prisetimo se samo prvog Moto X modela iz 2013. godine.

Većina će se prvo setiti Moto X modela iz 2014. godine koji je odlikovao deo izrađen od bambusa, što je u to doba bilo vrlo popularno kod velikog broja proizvođača. Taj uređaj se zaista isticao po pitanju odnosa cene i kvaliteta i postao je popularan među onim korisnicima koji su želeli da pronađu prihvatljivu ponudu i originalni telefon.

U to vreme, postojao je interni standard za X seriju a ista situacija se ponovila i sa Moto X4. Naziv Moto X4 nije odabran slučajno već ukazuje na to mogućnost istovremenog povezivanja telefona na četiri Bluetooth omogućena uređaja i reprodukciju muzike ili nečeg drugog prema tome, ne treba očekivati da će se u ponudi pojaviti X3, X5 i drugi modeli, mada se u marketinškom smislu svašta može očekivati.

Pozicioniranje Moto X4 pretrpelo je određene izmene te je ovo uređaj koji je prilagođen mlađoj populaciji. Ovo je sigurno jedan od modela na koji će biti stavljen veliki fokus na tržištu budući da Z2 Force po pitanju cene odstupa daleko od Motorola brenda a stariji model koji mu je najbliži jeste Z2 Play koji beleži dobru prodaju, manje-više.

Za razliku od Z linije, X4 ne poseduje konektor za povezivanje Moto Mods dodataka a razlog za to je činjenica da je pozicioniranje ovog modela u potpunosti drugačije i prilagođeno korisnicima koji neće trošiti novac na bilo kakvu dodatnu opremu. To donekle ima smisla i odlično funkcioniše za Motorola brend.

Model je odličan za one koji vole fabrički Android bez ikakvih dodataka, one koji veruju da je Motorola američki brend te da se razlikuje od kineske konkurencije. Poređenje karakteristika pokazuje da je to delimično tačno a delimično nije.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Novi model na tržištu će biti dostupan u dve boje – crna i boja srebra sa nijansom plave koja se možda tačnije može nazvati metalik plavom.

Dizajn uređaja je tipičan za ovaj cenovni opseg: metalni okvir, prednja i zadnja strana izrađene od stakla (Corning Gorilla Glass 4) a zanimljivost je postojanje zaštite od prodiranja vode po IP68 standardu.

Za većinu proizvođača, osim kompanije Samsung, zaštita od prodiranja vode u ovom cenovnom opsegu još uvek je sporadična a prvi modeli kojih se možemo setiti jesu Samsung S7 i Samsung A5.

Ivica koja okružuje glavnu kameru blago je izdignuta i čini se da je taj dizajn preuzet od starijih Motorola modela ali kod ovog modela je moguće korišćenje maske i na taj način regulisati taj nedostatak. Kućište odlikuje blago zakrivljenje dok sam aparat odlično pristaje u šaku. Dimenzije telefona su 148.4 x 73.4 x 8 mm a ukupna masa aparata iznosi 163 grama.

U toku rada uređaj mnogo podseća na Samsung S7 budući da se USB Type C konektor nalazi sa donje strane; ivica je izrađena od plastike tako da nema nikakvih deformacija a isto važi i za 3.5 mm konektor. Sa gornje strane vidljiv je mikrofon kao i kombinovani slot za memorijsku i SIM kartice. Uprkos činjenici da je slot kombinovan, u zavisnosti od dizajna, uvek možete ubaciti memorijsku karticu i jednu ili dve SIM kartice.

Sa desne strane nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka kao i on/off taster. Kvalitet izrade aparata zaslužuje svaku pohvalu, sve je savršeno uklopljeno i nema nikakvih zazora.

Iznad ekrana nalazi se prednja kamera i LED blic kao i senzor blizine.

Sa prednje strane ispod ekrana nalazi se taster koji je zapravo senzor otisaka prstiju. On radi veoma brzo i nema nikakvih zamerki na njegovu implementaciju. To zapravo i nije taster već kontaktni pad.

Po pitanju dizajna ovaj model uporediv je sa konkurentskim modelima, kao što je Honor 9.

Sa druge strane, ne može se porediti sa starijim Moto modelima budući da im je estetika u potpunosti drugačija.

Ekran

Veličina ekrana je 5.2 inča, LTPS IPS, 1080 x 1920 piksela, 424 ppi a odlikuje ga i automatska kontrola osvetljenja. Ekran je drugačiji u svakom smislu, a odlično se ponaša kako na otvorenom pri direktnim sunčevim zracima tako i u zatvorenom.

Podešavanja su prilično štura pa možete odabrati zasićenje boje, zapravo temperaturu boje. Druga podešavanja su tipična za Android, nema ničeg specifičnog za model.

Ukoliko naslonite ruku na ekran u režimu mirovanja, on će prikazati sat i ikone kao i notifikacije, što je nešto što je obezbedila sama Motorola.

Baterija

Karakteriše ga Li-Ion baterija kapaciteta 3000 mAh koja prema navodima proizvođača može obezbediti do 28 sati rada telefona u kombinovanom režimu, što podrazumeva jedan dan rada uz veliko opterećenje. Prilikom testiranja zabeleženo je da je baterija izdržala čitav dan uz jedan sat razgovora, 2.5 sata rada ekrana (poruke, pretraživač, društvene mreže), prenos podataka u okviru LTE mreže (200 MB). Rezultat neće nikoga oboriti sa nogu već je reč o standardnim odlikama ovakvog aparata. Korisnici koji ne koriste telefon u velikoj meri moći će da izvuku do dva dana rada telefona jednim punjenjem.

Model podržava brzo punjenje, dok je za potpuno napajanje potrebno 1 sat i 35 minuta.

Memorija, RAM, Čipset, performanse

Telefon odlikuje 4 GB RAM memorije, 64 GB ugrađene memorije (dostupna je i opcija za 3/32 GB) a tu je i podrška za microSD memorijske kartice kapaciteta do 256 GB.

Ugrađen je Snapdragon 630 osmojezgarni Cortex A53 čip do 2.2 GHz kao i grafički akcelerator Adreno 508. Ovo rešenje ne nudi maksimalne performanse ali je dovoljno za većinu svakodnevnih zadataka. Unutrašnje komponente iste su kao i kod Z2 Play modela koji karakteriše Snapdragon 628. Možete pogledati rezultate sintetičkih testova.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Model donosi Bluetooth 5.0, podržani su svi profili a moguće je istovremeno povezivanje do četiri uređaja kao i emitovanje muzike preko njih i prilagođavanje jačine zvuka za svaki od uređaja. Ova funkcija nije za svakoga već mahom za mlađe ljude koji koriste bežične slušalice.

U zavisnosti do broja modela, podržane su različite LTE frekvencije među kojima su 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/20/25/26/28/66/38/41.

Podržan je WiFi 802.11a / b / g / n / ac, dva opsega. Telefon ima NFC ali i USB 3.1 (Type C).

Kamera

Prednja kamera nudi 16 MP i blic a slike su zadovoljavajućeg kvaliteta.

Daleko je zanimljivija glavna dual kamera koja podrazumeva 12 MP modul i širokougaonu 8 MP kameru. Širok ugao je vrlo dobar i zanimljiv u režimima fotografisanja, moguće je i odabir boje na slici a zatim ostaje samo ram, dok će ostalo biti crno-belo.

Poredili smo fotografije nastale modelom Moto X4 sa njegovim konkurentom Honor 9, i ako pogledate razliku jasno je koji nudi bolje fotografije.

Treba napomenuti da ovde postoje dodatni i interesanti režimi fotografisanja, na primer možete odabrati određenu boju na slici i u tom slučaju samo ona ostaje na slici a ostalo će biti crno i belo. .

Dubina polja omogućava zamućenje pozadine, algoritam ne beleži savršene rezultate ali ipak radi.

Interfejs omogućava uređivanje fotografija, izmenu dubine polja ali ne očekujte previše.

Dostupna je i opcija pravljenja kolaža fotografija.

Osim toga, interfejs je uobičajen a tu je i Pro režim rada koji ipak ne može da kompenzuje nedostatke modula kamere.

Ista je situacija i sa snimanjem video sadržaja. Dostupan je Slow motion režim a primere video sadržaja možete videti niže.

Softverske karakteristike

Odlikuje ga fabrički Android 7.1.1 bez ikakvih dodataka a u bliskoj budućnosti očekuje se unapređenje na Android 8.

Sa tačke multimedijalnih sadržaja, uređaj zaslužuje pažnju budući da na vrlo dobar način vrši reprodukciju muzičkih sadržaja a zvuk je jasan i glasan.

U okviru Moto aplikacije prikazano je kako aktivirati kameru pokretima četkice, kao možete snimiti glasovnu oznaku za aktiviranje telefona i predstavljen je noćni režim rada.

Implementacija FM radija je uobičajena, radi u kombinaciji sa slušalicama.

Prilikom pokretanja korisnicima se nudi instaliranje dodatnih programa ali to nije obavezno, niti ima potrebe za brisanjem bilo čega.

Utisci

Motorola uvek nudi najbolje u smislu prenosa glasa, sve savršeno radi. Jačina zvona je prosečna, na šta utiču membrane i zaštita od prodiranja vode. Međutim, to ne dovodi do problema budući da ćete sagovornika uvek čuti kao i on vas.

U datom cenovnom opsegu glavni model bez premca je Galaxy S7 i jednostavno je najpopularniji model u ovoj kategoriji a nudi zaštitu od prodiranja vode, SuperAMOLED ekran QHD rezolucije, odličnu kameru, mogućnost bežičnog punjenja kao i snažniji procesor.

Kompanija je najavila predstavljanje istog modela u okviru Android One verzije, ali to ne treba uzimati zdravo za gotovo budući da obični Moto X4 već odlikuje čist Android bez bilo kakvih dodataka, dok se Moto aplikacija ne računa. To je u potpunosti isti uređaj.

Problem koji Motorola ima nije kvalitet proizvoda niti dizajniranje bilo kog čipa već cena. Proizvođač se trudi da pokaže da ne nudi proizvode u rangu sa kineskim, da ima američke korene te da se čitava proizvodnja odvija upravo tamo. Sa druge strane, kupci ne shvataju zašto su ovi proizvodi skuplji u odnosu na konkurenciju. Dok se ovaj problem ne reši, neće biti nikakvog pomaka zbog toga što su u očima potrošača ovi uređaji dobri ali preskupi. U slučaju Moto X4, problem je u neočekivanom konkurentu u vidu Galaxy S7 modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024