Xperia XA2 Ultra 2018
2018. godina
6" LCD, 76.1% body
12% 630, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3580 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XA2 Ultra 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XA2 Ultra 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XA2 Ultra 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test smart telefona Sony Xperia XA2 Ultra

Po prvi put Sony Xperia XA2 Ultra predstavljen je u toku održavanja CES 2018, 3 - 4 meseca pre početka prodaje. Međutim, Sony je prijatno iznenadio i već sredinom februara počela je prodaja modela na nekim tržištima.

Karakteristike

Specifikacije
Dimenzije 163 x 80 x 9.5 mm
Masa 221 grama
Materijali kućišta Plastika, aluminijum
Dijagonala ekrana 6 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Da, Gorilla Glass
Olefobni sloj Da
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE Cat.13
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 630
Procesor Osam jezgara, 2.2 GHz
Video akcelerator Adreno 508
Interna memorija 32/64 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Da, zaseban
Wi-Fi Da, b / g / n, dual-band
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LE
NFC Da
Glavna kamera 23 MP, f / 2.0, 24mm, fazni autofokus
Prednja kamera Dual: 16MP (f / 2.0, 23mm, optička stabilizacija, dual blic) i 8MP (široki ugao)
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Senzori osvetljenja, blizine, akcelerometar, kompas
Baterija 3580 mAh (Quick Charge 3.0)

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Sony nerado napušta svoj tradicionalni ugaoni dizajn sa velikim okvirima iznad i ispod ekrana. S jedne strane, ovo je plus, njihovi modeli ostaju prepoznatljivi prema konkurentima sa okruglim uglovima, a sa druge strane veliki je broj korisnika koji bi voleli da vide redizajnirane gornje i donje strane.

Pametni telefon će na tržištu biti dostupan u četiri boje: plava, crna, boja zlata i boja srebra koji je i korišćen prilikom testiranja.

Zadnji poklopac ovog modela izrađen je od plastike, ali krajevi i prednja strana su izrađeni od aluminijuma.

Sa donje strane vidljiv je USB-C port, glavni mikrofon i spoljni zvučnik, a sa gornje strane je sekundarni mikrofon i mini priključak.

Sa leve strane nalaze se dugme za napajanje i kamera, kao i taster za kontrolu jačine zvuka.

Obratite pažnju na dugme za napajanje, sada je isto kao kod starijih Sony modela usled prenosa skenera otisaka prstiju na zadnji poklopac.

Teško je dati nedvosmislenu procenu ove odluke. Sa jedne strane, mnogi ljudi vole skener na zadnjem poklopcu, a s druge strane - pametni telefon je veoma velik i nije uvek pogodno doći do skenera. U isto vreme, ima dovoljno prostora za njega u donjem delu. Međutim, čini se da takav raspored ne bi bio dobro rešenje.

Sa desne strane nalazi se ležište za dve nanoSIM kartice i poseban slot za memorijsku karticu. Čini se da će odvojeni slotovi postati trend u 2018. godini, i to je dobro.

Iznad ekrana moguće je videti dve prednje kamere, blic i zvučnik.

Nakon nekoliko dana testiranja nisu primećeni nikakvi problemi po pitanju kvaliteta izrade aparata: u pitanju je dobar monolitni pametni telefon, bez ikakvih jazova niti škriputavih zvukova.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (gram)
Sony Xperia XA2 Ultra 163 80 9.5 221
Xiaomi Mi Max 2 174.1 88.7 7.6 211
Meizu M3 Max 163.4 81.6 7.9 189
Lenovo Phab Pro 179.8 88.6 10.7 259

Testiranje ovoga modela probudilo je sećanja na legendarni Sony Xperia Z Ultra. Ogromni fablet u tankom staklenom kućištu sa približno istom dijagonalom. Dakle, uprkos impresivnoj veličini, debljina je bila svega 6.5 mm. Debljina XA2 Ultra je 3 mm, što se veoma dobro oseća. Pre kupovine, jasno bi trebalo da razumete da je ovaj model težak i debeo. Bilo bi dobro da pre kupovine prvo pogledate i uzmete u ruke ovaj model a sigurno je da će biti onih korisnika kojima neće biti prijatno zbog veličine aparata.

poređenje sa modelima Apple iPhone 7 Plus i Meizu PRO 7 Plus

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 6 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
PPI vrednost 367
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass 4
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Sa druge strane, Z Ultra je imao odlične dimenzije u odnosu na dijagonalu ekrana, ali je sam aparat bio prosečan. Kada je reč o XA2 Ultra modelu, tu nema nikakvih problema po pitanju ekrana. Visokokvalitetna IPS matrica, vrlo dobar opseg osvetljenja, pri maksimalnim vrednostima informacije sa ekrana su jasno čitljive, a minimalno osvetljenje je dovoljno za udobno čitanje noću. Rezolucija za takvu dijagonalu je sasvim dovoljna, nije primetna pikselizacija čak ni pri malim fontovima.

Posebno su napravljene fotografije za sve one koji su zainteresovani za debljinu bočnih okvira.

Na uglovima, osvetljenost slike blago se smanjuje, a na desnoj strani vidljiva je devijacija po pitanju crvene boje. Pod različitim uglovima staklo je blago savijeno oko ivica pa dolazi do „efekta duge“.

Uglovi vidljivosti

Sa druge strane, ovako mala krivina pruža veoma zanimljiv vizuelni efekat: čini se da ekran skoro nema okvir sa strane.

U početku je interfejs ovog pametnog telefona veoma velik, ali se to lako može srediti zahvaljujući opciji skaliranja u odeljku „Ekran“. Tamo možete podesiti uravnoteženje belog i prikaz boja.

Pametni telefon nudi režim rada jednom rukom. Da biste ga uključili, potrebno je da prevučete prstom sa desnog ili levog donjeg ugla ekrana do centralnog dela. Dimenzije i položaj redukovanog ekrana se mogu podesiti.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 8.0 i Xperia UI, koji minimizira interfejs, ali dodaje nekoliko zanimljivih funkcija.

Iz opštih utisaka o korisničkom interfejsu treba istaći odličnu brzinu rada, lakonizam interfejsa i minimalne razlike u odnosu na Android.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 630
Procesor Osam jezgara, 2.2 GHz
Video akcelerator Adreno 508
RAM 4 GB
Interna memorija 32/64 GB
Slot memorijske kartice Da, zaseban

Pametni telefon pokreće Snapdragon 630 koji je odlično je rešenje za segment srednjeg opsega. U većini jednostavnih scenarija korišćenja, nije bilo problema sa brzinom rada, osim što se nekoliko puta desilo da je postojalo kašnjenje pri upotrebi Twittera, ali je razlog za ovo pre u zvaničnoj aplikaciji, a ne u čipsetu.

Poređenja radi, instalirali smo Shadow Fights 3. Ispostavilo se da je snaga 630 čipseta dovoljna za nesmetan rad aplikacije pri maksimalnim podešavanjima (na iPad Mini 4 to je već problem!). U igrama se donji deo pametnog telefona blago zagreva.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3580 mAh
Tip baterije Fiksna
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 7 sati 42 minuta
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, ekran isključen, WiFi uključen) 2%

Za početak, primećujemo da pametni telefon podržava brzo punjenje QC 3.0, a za pola sata se napuni do 40%, za sat do 72%. Ali preostalih 28% se puni još jedan sat, imajte na umu ovo. Sony nudi dva uslužna programa vezana za autonomiju rada. Prvi smanjuje struju prilikom punjenja i potpuno je isključuje kada dostigne 90%, a pola sata pre alarma (ako se uređaj puni noću) on je potpuno napunjen (mi smo isključili ovu funkciju prilikom testiranja). Druga opcija su Stamina i Ultra Stamina režimi. Prvi ograničava aktivnost aplikacija u pozadini (kao rezultat toga, ponekad možete propustiti obaveštenja u okviru messengera), a drugi prebacuje pametni telefon u režim super štednje energije, ostavljajući samo pristup pozivima i još nekoliko važnijih funkcija.

Pri svakodnevnoj upotrebi možete računati na 5 sati rada ekrana, uključujući poštu, društvene mreže, Web surfovanje, čitanje i korišćenje mobilnog interneta. Dopada nam se rad u režimu mirovanja, pametni telefon skoro da se ne prazni.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 23 MP
rezolucija prednje kamere 16 MP i 8 MP
Otvor blende f / 2.0
Video rezolucija FHD
Broj kadrova u sekundi Do 60 fps
Fokusiranje na dodir Ne
Stereo zvuk Ne

U ovom modelu, istovremeno se koriste dve prednje kamera, jedna rezolucije 16 MP sa autofokusom i optičkom stabilizacijom, i druga širokougaona kamera sa pokrivanjem od 120 stepeni. Snimili sam neke fotografije u popodnevnim časovima i u zatvorenom prostoru, pri čemu u prvom slučaju odsjaj sunca je vidljiv u očima osobe koju fotografišete, tako da slike izgledaju lošije nego uobičajeno.

Takođe, možete pročitati komentar vezan za kamere koji je dao naš saradnik:

Fotografije snimljene u popodnevnim časovima su izuzetno lepe: sočne boje, precizan balans belog, odličan rad sa pozadinskim osvetljenjem, širok dinamički opseg. Čim se nivo osvetljenja smanji, artefakti se automatski pojavljuju, oštrina se smanjuje, ali prikaz boja ostaje tačan. Noćne fotografije ne izgledaju naročito dobro.

Autofokusiranje prednjom kamerom je izvrsno, ali ugao je prilično uzan. U slučajevima kada je neophodno prikazati maksimalne informacije, koristite drugi širokougaoni modul. Iskrivljenje je naravno veliko, ali u protivnom uređaj bi bio vredan samo zbog kvalitetnih sočiva.

Video nam se nije dopao: slaba oštrina, užasan zvuk zbog digitalne redukcije šuma i snažne kompresije (proizvođač je odlučio da nas muči sa AAC 96 kHz).

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n, dual-band
Bluetooth Da, 5.0 LE, aptX HD
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.13
USB On-The-Go Da
NFC Da

Što se tiče bežičnih interfejsa, sve je u redu, prisutni su i pojedinačni slotova za SIM i memorijsku karticu a treba pomenuti i dostupnost NFC i Bluetooth 5.0 LE sa podrškom za aptX HD, pored Wi-Fi ac.

Zaključak

Na kvalitet prenosa glasa, nismo imali nikakvih pritužbi, vi i vaš sagovornik se savršeno čujete.

Za novac potreban da se izdvoji za ovaj model kupujete veliki uređaj sa kvalitetnim ekranom, dobrim vremenom rada, širokougaonom prednjom kamerom i podrškom za Android 8.0. U nedostatke, ubrajamo prosečnu glavnu kameru i veliku debljinu i težinu pametnog telefona.

Međutim, kada počnemo da tražimo konkurente, ispostavlja se da na tržištu gotovo da ne postoje šestoinčni pametni telefoni sa odnosom stranica 16: 9. Da, možete se setiti Mi Max 2 ili Meizu M3 Max, ali ovi uređaji i dalje pripadaju sasvim drugačijem segmentu, a Samsung Galaxy A8 Plus je sa druge strane mnogo skuplji. Na kraju, tu je i Lenovo Phab 2 Pro, ali on je u istoj ravni odnosno nije ništa bolji.

Ali ako ste spremni da smanjite zahteve za veličinu dijagonale, odmah ćete naći mnogo interesantnih predloga: u obzir dolaze modeli Moto Z2 Play, Xiaomi Mi Note 3, Honor 9 i Meizu PRO 7 Plus, ali opet ponavljamo poseduju manje dijagonale i samim tim ne mogu baš biti konkurencija ovom modelu.

Mogli bismo da oprostimo ovom modelu osrednju kameru, ali ovde je minus takođe i velika težina, međutim, ako vam to ne smeta, onda možete razmisliti o kupovini.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024