Mate RS Porsche Design 2018
2018. godina
6" OLED, 83.5% body
20% 970, Android 8.1 Oreo
RAM 6 GB, INT 256GB, EXT nema
22W, 4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 40MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Mate RS Porsche
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Mate RS Porsche. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Mate RS Porsche vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Porsche Design Huawei Mate RS

Specifikacije
dimenzije i masa 152 x 72 x 8.5 mm, 183 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6 inča, QHD + (1440x2880 piksela), 537 ppi, automatska kontrola osvetljenja, 18: 9 odnos stranica, OLED matrica, osvetljenost 500 cd / m2, odnos kontrasta 10000: 1, 10 dodira (rukavice), pokrivenost boja 121% NTSC ( podržava DCI-P3)
Operativni sistem Android 8.1, EMUI 8.1
Platforma Čipset HiSilicon Kirin 970, 8 jezgara (4 x Cortex-A73 2.36 GHz + 4 x Cortex-A53 1.8 GHz), 64 bita, 10 nm; i7 koprocesor
Memorija 6 GB RAM-a (LPDDR4X), 256 GB interne mmemorije (UFS 2.1), nema slot memorijske kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac DualBand, Bluetooth 4.2 (aptX / aptX HD, LDAC HD and HWA Audio), NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: (ranges 1, 2, 5, 6, 8, 19)
4G CAT 15/13: (ranges 1/2/3/4/5/6/7/8/9/12/17/18/19/20/26/28);
Dual SIM kartice
Navigacija GPS / Glonass / Galileo / BDS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju je ugrađen u ekran, USB Type-C 2.0
Glavna kamera Zadnje kamere - 8 MP (kolor, 3X optički zum, optička stabilizacija, 83 mm, f / 2.4), 40 MP (kolor, optička stabilizacija, 27 mm, f / 1.8, veličina matrice 1 / 1.7 inča), 20 MP (crno bela, without stabilization, 27 mm, f / 1.6); lasersko fokusiranje, senzor kolor temperature
Prednja kamera 24 MP (bez stabilizavcije, bez autofokusa, 26 mm, f / 2.0)
Baterija Li-Pol 4000 mAh, brzo punjenje: SuperCharge (5V / 2A, 4.5V / 5A, 5V / 4.5A); 10 minuta - 10%, 60 minuta - 50%. Podržava Qi-standard
Zvuk Dva zvučnika. Pametni telefon podržava standarde: aptX, aptX HD, LDAC, HWA (Hi-res wireless audio) i Dolby Atmos. Radi sa sledećim formatima: flac, ogg, aac i drugim poznatim formatima
Boje Crna i crvena

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Torbica
  • USB Type-C Adapter 3.5 mm
  • Slušalice sa USB-C adapterom

Pozicioniranje

Kada je prezentacija Huawei P20 Pro (mart 2018, Pariz) stigla do kraja, skoro svi prisutni krenuli su ka izlazu. Iznenada, Richard Yu, izvršni direktor Consumer BG pri kompaniji Huawei, ponovo se pojavljuje na sceni i najavljuje još jedan proizvod - Porsche Design Huawei Mate RS (ovako je ime modela napisano na zvaničnoj web stranici proizvođača). Pametni telefon PD Huawei Mate RS je zajednički projekat timova kineske kompanije Huawei i nemačke kompanije Porsche Design.

Ova dva tima su sarađivala već na nekoliko uređaja: Mate 9, Mate 10, Pametni sat, bežično punjenje i specijalni dodaci.

Uprkos činjenici da je Mate RS baziran u najvećoj meri na P20 Pro, karakterišu ga neke male razlike: drugačiji dizajn, veća rezolucija ekrana, ali nešto manja dijagonala, podrška za bežično punjenje i skener otiska prsta na ekranu. Zapravo, to je ono što je trebalo da poseduje P20 Pro. Ali ovakvi detalji su rezervisani za luksuznu verziju.

Novi model treba tretirati ne samo kao skupu ekskluzivnu stvar, već i kao vrhunski uređaj u smislu tehničkih komponenti, jer je gotovo na maksimalnom nivou. Pametni telefon Mate RS namenjen je naravno bogatim pojedincima, jer je njegova cena vrlo visoka. Naravno, ovo nije Vertu, ali i nije jeftin uređaj za ljubitelje tehnologije.

Da ne bismo ovaj test opterećivali nepotrebnim informacijama detaljno ćemo se fokusirati samo na razlike između Porsche Design Huawei Mate RS i Huawei P20 Pro.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Verovatno ste primetili da nismo ništa naveli o dizajnu ovog modela. Činjenica je da je Mate RS po pitanju izgleda mešavina P20 Pro i Samsung Galaxy S serije, a tamni zadnji panel podseća na keramički panel modela Xiaomi Mi MIX.

Zbog toga, nepoverljivi smo prema tome šta je ovom modelu doprineo Porsche Design tim obzirom da uređaj tako visoke cene treba da ima svoje "lice".

Okvir duž oboda uređaja je tanak, bočne strane su zaobljene, uglovi su glatko zaobljeni. Korišćenje telefona je donekle neobično i iskreno, nije zgodno zbog previše glatke forme i tankih ivica. Ne tvrdimo da takav dizajn nije lep, ali nije baš namenjen za aktivnu upotrebu: uređaj je stvoren da bi ležao na lakiranom hrastovom stolu osobe dubokog džepa. To je naše lično mišljenje.

Originalni i važan element Mate RS je skener otisaka prstiju ugrađen u ekran. U ovom trenutku, ova funkcija je počela da se pojavljuje u velikom broju pametnih telefona. Koliko je to neophodno, to jest, ugrađivanje na ekran, teško je reći. Ovaj dodatak je ipak više dizajniran da stvori efekat iznenađenja kod potencijalnih kupaca.

Prvi utisci rada skenera otisaka prstiju su bili izuzetno negativni. Tokom testiranja, očigledno je da su ispravke "krive" - programerska osnova skenera bila je „popravljena": počeo je da radi mnogo brže i preciznije. Po pitanju brzine je inferiorniji u odnosu na uobičajene senzore na kućištu i otključava uređaj istovremeno kao Face ID na Apple iPhone X.

Ukratko o elementima. Na vrhu prednjeg panela su kamera i različiti senzori. U centru je govorni zvučnik. Veoma je glasan, zvuk je jasan, prijatan. Ispod su zvučnik, mikrofon, USB-C. Na levoj strani nalazi se metalni slot za dve SIM kartice nano formata, desno - taster za uključivanje i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa gornje strane možete videti dodatni mikrofon i IR predajnik.

Lokacija kamere, u poređenju sa Huawei P20 Pro, malo je drugačija. Po našem mišljenju, postala je bolja, simetričnija i elegantnija. Ispod kamere je izdužen modul koji se sastoji od dve LED diode i još jedan skener otisaka prstiju. Zašto je potreban drugi senzor, lično ne razumemo.

Zaključak: izgled uređaja je prijatan, ali implementacija Galaxy S ergonomskih rešenja nije baš najsrećnije urađena.

Poređenje dimenzija modela Mate RS i P20 Pro

Brendirano kućište

Ekran

Iznenađuju će, Huawei i Porsche Design nisu počeli da koriste novi popularni izrez na vrhu ekrana. Odluka o uobičajenom prikazu sa odnosom stranica 18: 9 i bez izgleda koji ima zadatak da vas oduševi jeste malo čudna.

U okviru modela Mate RS, rezolucija OLED matrice povećana je na QHD+, odnosno 1440x2880 piksela. Gustina je povećana na 537 piksela po inču. Na ekranu P20 Pro modela ste mogli da uočite Pentile strukturu dok ekran modela Mate RS u ovom smislu izgleda jasno, a oštro oko ne primećuje bilo šta loše.

Jačina osvetljenja bele boje je 440 c/m2, što je 40 jedinica više nego kod modela P20 Pro. Kontrast je maksimalan zbog OLED-matrice.

Nećemo ulaziti u detalje o testu matrice modela Mate RS, ali reći ćemo da je test otkrio razliku: kod P20 Pro siva boja je apsolutno pravilne nijanse, dok kod Mate RS to nije slučaj; kod P20 Pro su boje tačnije prikazane tačnije, kod Mate RS je dosta tamno plave boje; Gama u P20 Pro je lošija nego kod Mate RS. I uopšte, nezahtevni potrošač ne bi trebalo da primeti bilo kakve razlike u bojama između ovih ekrana.

Još jedan problem - zaobljenje oko ivica. Mate RS se ne pokazuje najbolje: na mestima zaobljenja slika je malo izobličena. Ovo je primetno samo zato što naše oči vide sliku pod različitim uglovima. Da li se sećate TN-matrice u starim "mobilnim telefonima"? Blago nagnete uređaj, a slika je počela da se širi.

Zaključak: slika na ekranu modela Mate RS je percipirana malo drugačije od slike na ekranu P20 Pro modela: čini mi se da slika prvog modela ima sjajniji izgled. To je dobro.

U Mate RS postoji navigacija pomoću "magične" trake (kako smo je nazvali) u dnu ekrana. Ali lakše je i pogodnije je koristiti standardne touch tastere.

Trajanje baterije

Huawei Mate RS ima bateriju kapaciteta 4000 mAh. Ona ne nudi ništa krucijalno novo. Vreme rada je slično onom koje ostvaruje Huawei P20 Pro. Mate RS nudi možda 10% kraće trajanje baterije zbog veće osvetljenosti matrice ekrana.

Memorija, procesor i softver

Ako Huawei P20 Pro koristi 6/128 GB memorije, onda u okviru modela Porsche Design su dostupne opcije - 6/256 GB (postoji još i varijanta 6/512 GB). Brzina RAM-a je 7700 MB / s, a brzina ugrađene UFS 2.1 memorije je 533/268 MB/s. Približno iste brojke pokazuje i P20 Pro. Naravno, ovo nije najbolji od najboljih rezultata među vrhunskim uređajima, ali nije ni loše.

Procesor je isti - HiSilicon Kirin 970. Čini nam se da bi bilo bolje da je proizvođač koristio Qualcomm Snapdragon 845 u Mate RS - to bi bila vrlo dobra novost. U poslednje vreme nismo naročito zadovoljni Kirin procesorima i softverom: uređaji su počeli da usporavaju i kasne. Ovo je primetno ako imate u vašim rukama istovremeno Apple iPhone X ili neki Google Pixel model

Sada ćemo pomenuti jedan od problema koji postoji u okviru modela P20 Pro: ako se dolazna poruka odbije, čitav ekran se zamrzne za par sekundi. To je pomalo frustrirajuće da s vremena na vreme počnete da se plašite odbaciti poruke na drugim uređajima. Pokušali smo da se igramo sa brzinom animacije sa tačke gledišta programera, ali ništa nije pomoglo. Pomislili smo da je problem kod našeg test primerka ali i u okviru Mate RS postoji isti problem.

U principu, ni Mate RS ni P20 Pro ne funkcionišu sjajno kada je reč o pozivanju. Oni periodično koče interfejs, nema dobre sinhronizacije radnji, vibracija ne radi u pravo vreme (na primer, pritisnite "Home" taster, u jednom trenutku osećate vibraciju telefona, a nakon pola sekunde telefon prelazi na radnu površinu). Više smo nego sigurni da mali broj ljudi primećuju takve stvari. Ovi detalji su očigledni samo za korisnike iPhone X i Google Pixel.

Kamere

Porsche Design Huawei Mate RS je opremljen sa tri kamere, koje je nasledio od modela Huawei P20 Pro. Pažljivo smo proučavali kvalitet fotografija kreiranih modelima Mate RS i P20 Pro. Došli smo do zaključka da softver prvog modela radi malo drugačije: verovatno je balans belog nešto bolji, izbor ekspozicije je malo precizniji. U principu, nema velikih razlika, a ovo je glavna stvar.

Primeri fotografija snimljenih modelima Huawei P20 Pro, Huawei Meta RS, Meizu 15 Plus i ASUS Zenfone 5.

Nećemo analizirati svaku sliku naširoko: Huawei je najbolji u smislu dinamičkog opsega, Meizu je nešto bolji sa oštrinom i bojama, a ASUS je prosečan po svim aspektima.

Najbolji način je da se onemoguće svi filteri i sve vrste veštačke inteligencije. Još nisu dovoljno dobri za adekvatnu obradu fotografije: najčešće se pojavljuje veštački ukrašena fotografija.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 108 MB) >>>

Multimedija

Pametni telefon Huawei Mate RS koristi dva zvučnika za implementaciju stereo zvuka (konverzacijski + zvučnik sa donje strane). Gornji je odgovoran za visoke frekvencije, a donji za srednje i niske. Jačina zvuka je visoka, kvalitet je malo ispod kvaliteta zvuka Apple iPhone 8 Plus.

Zvuk u slušalicama testiran je korišćenjem Meizu Flow i Bose QC35 slušalica. Mislimo da ne treba pomenuti nedostatak standardnog 3,5 mm konektora.

Meizu Flow slušalice su dobro reprodukovale zvuk koji reprodukuje Mate RS model dok su Bose QC35 bile slabije (čak i sa primenom ekvilajzera), bez izraženog basa i visokih frekvencija.

Pametni telefon podržava standarde kao što su aptX, aptX HD, LDAC i HVA (bežični zvuk visoke rezolucije). Bez ikakvih dodatnih podešavanja uređaj radi sa formatima flac, ogg, aac i drugim. Plus, uređaj je opremljen Dolby Atmos podešavanjima.

Utisci

Porsche Design Huavei Mate RS je veoma dobra opcija za one koji žele da kupe skoro najnapredniji pametni telefon baziran na Google Android OS za mnogo novca. Dizajn, uopšte nije nov, ali uređaj izgleda bolje od Huawei P20 Pro. Činjenica da Mate RS nije lak za korišćenje, verovatno je čisto subjektivna.

Da raspravljamo o temi da li preporučujemo ili ne ovaj uređaj nema smisla, jer je ovaj uređaj stvar imidža. Sa druge strane, mnoge popularne ličnosti koriste ili iPhone X ili Samsung Galaxy S8 / S8 + / S9 / S9 +.

Ovo apsolutno nije indikator koliko će ovaj model da bude tražen! Postoje jednostavno i ljudi koji odaberu Vertu Signature Touch i sličan uređaj. Čini se da su takvi uređaji pogodni za one koji periodično koriste telefon kao pametni telefon, ali ne dovoljno da kupe neki skupi iPhone.

Porsche Design Huawei Mate RS će se dopasti onima sa visokim prihodima, koji iz nekog razloga odbijaju da kupe Samsung Galaxy Note 9 ili Apple iPhone X u maksimalnim konfiguracijama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024