15 2018
2018. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Meizu 15
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu 15. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu 15 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Meizu 15

Specifikacije
Dimenzije i masa 143 x 72 x 7.25 mm, 152 grama
Materijali kućišta Keramika i aluminijum
Ekran 5.46 inča, 1920x1080 piksela, AMOLED, 2.5D staklo, olefobni premaz
Operativni sistem Android 7.1.1 + Flyme 7.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 660, 64-bit, 8-jezgara Kryo 260 2.2 GHz, Adreno 512 grafika
Memorija 4 GB RAM-a i 64/128 GB interne memorije, bez slota za kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 4.2 LE
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Akcelerometar, žiroskop, senzori blizine i svetlosti, kompas, skener otisaka prstiju, skener lica, mini priključak za slušalice, Type-C port za punjenje i sinhronizaciju.
Glavna kamera 12MP + 20 MP, f / 1.8 + f / 2.6, Sony IMX 380 senzor + Sony IMX350, optička stabilizacija za 12MP modul, fazno i lasersko fokusiranje, šestosegmentni blic, trostruki hibridni zum.
Prednja kamera 20 MP, f / 2.0
Baterija 3000 mAh, Li-Ion, brzo punjenje mCharge (24 W)
Karakteristike SmarPA Cirrus Logic CS35L35, Qualcomm Fluence, audio čip Hexagon 680, stereo zvik sa dva zvučnika, mEngine

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB Type C kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Meizu 15 i Meizu 15 Plus su vrhunska rešenja kompanije, namenjena kupcima koji žele da imaju muzički pametni telefon sa karakteristikama ili nešto slično tome. Fokus kod oba modela je preusmeren na konzervativne korisnike koji traže pametni telefon sa odnosom ekrana 16: 9 i ima mini priključak za slušalice. U ovom slučaju, Meizu 15 ima tri ključne razlike u odnosu na starije modele: prvo, kompaktne je veličine, a drugo – odlikuje ga korišćenje Qualcomm čipseta, a ne Exynos, a treće – zadnji poklopac bele boje izrađen od keramike.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ranije je jedna od prednosti čitave linije Meizu bio kontinuitet izgleda. Prelazak sa Meizu M2 Note na Meizu M6 Napomena, tačno ste znali da će taster za napajanje, skener otisaka prstiju i drugi elementi biti na istim mestima, a dizajn će biti približno isti.

Kod Meizu 15 modela sve je drugačije, pa se stiče utisak da je modelu udahnut novi život, u smislu dizajna. Istovremeno, postoji neki kontinuitet, na primer, uređaj odmah podseća na Meizu MX3.

Bočni okviri gotovo da u potpunosti nedostaju, a gornji i donji okviri su smanjeni u odnosu na veličinu prednje kamere i skenera otisaka prstiju.

Materijal zadnjeg poklopca zavisi od boje kućišta: belu verziju odlikuje keramika, za ostale verzije izbor je pao na sjajni aluminijum. Aluminijum je isti kao i kod Meizu Pro 7 modela, to jest, gladak i prijatan na dodir, otporan na prljavštinu. Ipak, pravo zadovoljstvo javlja se kod modela koji odlikuje upotreba keramike zbog odličnog taktilnog osećaja: kućište istovremeno liči i na papir, i na metal, i na staklo, pa čak i plastiku. Zapravo, čini se da gledate u običnu plastiku, kada ga uzmete u ruku postaje nejasno da li je staklo ili metal. Definitivno model bele boje zaslužuje najviše pažnje, ako uzimate u obzir ovaj model za kupovinu.

Potrebno je reći nekoliko reči o mTouch skeneru otisaka prstiju. Ako je ranije u pitanju bio fizički taster sa dodirnom pločom i skenerom, sada je sam taster postao senzor, a realistični pritisak se emulira zahvaljujući mEngine koji je analogan TouchID. Zapravo, ovo je mali motor koji reaguje na vaše akcije u okviru interfejsa: radi prilikom podešavanja alarma, unosa teksta, autorizacije pomoću otiska prsta i mnogih drugih operacija.

Sam dodirni taster je povezan sa puno akcija. Kratak pritisak – „korak nazad“, dugi – isključenje ekrana ili pozivanje Google Now (izabrano u podešavanjima), dupli klik - pokretanje kamere i pozivanje poslednjih korišćenih aplikacija prevlačenjem prsta odozdo na gore (kao kod starijih verzijama Flyme-a). Mala veličina skenera otisaka prstiju podiže sumnju u brzinu rada, ali zapravo nema nikakvih problema sa tim, otključavanje se dešava odmah.

Iznad ekrana nalazi se prednja kamera od 20 megapiksela, senzori osvetljenja i blizine, kao i indikator svetlosti, čak ima i posebno ime – „Sleeping Baby“. Činjenica je da indikator ima mekan, malo primetan sjaj, tako da vas njegovo treperenje noću neće iritirati. Obratite pažnju na malu mrežu govornog zvučnika, napravljen je korišćenjem takne trake, tako da gotovo ne povećava debljinu gornjeg okvira.

Na levoj strani nalazi se taster jačine zvuka i slot za dve nanoSIM (memorijska kartica nisu podržane), a na desnoj strani nalazi se taster za uključivanje.

Na donjem kraju nalazi se tip-C port, mrežica spoljnog zvučnika, otvor mikrofona i mini-priključak za slušalice, a na vrhu se nalazi sekundarni mikrofon.

Dimenzije modela su 143 x 72 x 7.25 mm, ukupna masa iznosi 152 grama. Oni koji su navikli na mali i tanki iPhone 6, prelazak na ogromne Android pametne telefone nije jednostavan, tako da je pravo iznenađenje kako je dobro osmišljena debljina i širina Meizu 15. Ima idealne dimenzije za udobno držanje sa jedne strane, dok se proizvođač potrudio da se uklope u maksimalnu dijagonalu. Ovo je jedan od retkih pametnih telefona koji je zaista zgodan za držanje u ruci.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Sa aspekta izrade, nema nikakvih primedbi na uređaj: savršeno je montiran, nema nikakvih zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova.

Ekran

Karakteristike Vrednost
dijagonala ekrana 5.46 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Gustina ekrana (PPI) 403
Tip matrice AMOLED
Zaštitini sloj Zaštitno staklo
olefobni sloj Da
automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Ovaj ekran ima nekoliko karakteristika. Prvo, dijagonala ekrana. Meizu je napomenuo da je za udobnu upotrebu pametnog telefona jednom rukom potrebno da njegova širina nije veća od 72 mm, tako da se ova neobična cifra (5.46 inča) očigledno borila za svaku desetinu inča. Drugo, odnos 16: 9. Na prezentaciji je proizvođač naglasio da ne želi besomučno da nastavlja sa trendovima, što ne poboljšava pogodnost. U stvari, pitanje šta je pogodnije: 16: 9 ili 18: 9 rešava se jednim jednostavnim parametrom: da li gledate video sadržaje preko telefona ili ne. Ako gledate, onda je 16: 9 pogodnije, ako češće čitate, bolji je odnos 18: 9. Treće, za razliku od Huawei, Asus-a, LG i Xiaomi, Meizu nije koristio ekran zasečene dijagonale, što je hrabra odluka za koju kompanija zaslužuje poštovanje. Upravo zbog toga trenutna linija Meizu 15 ne izgleda kao sekundarni proizvod.

Sve kompanije koje koriste AMOLED ekrane mogu se podeliti u dve velike kategorije: one koji imaju na umu ovakve ekrane na umu i one koji ih postavljaju bez ikakve kalibracije. U drugom slučaju, obično dobijemo ne tako dobru sliku. Srećom, Meizu spada u prvu kategoriju, tako da su sve prednosti AMOLED-matrice pravilno otkrivene: sjajna slika, odlično ponašanje pri direktnim sunčevim zracima, fantastični uglovi gledanja.

Ako želite, možete odabrati jednu od četiri unapred podešene postavke ekrana. Takođe, u okviru podešavanja možete promeniti raspon boja, od toplijih do hladnijih tonova a tu je još i poseban način zaštite očiju.

Dostupan je i režim „Always On“ ako želite, možete ga isključiti u podešavanjima.

Oni koji vide Pentile na AMOLED ekranu pažljivo mogu pogledati male fontove na ekranu modela Meizu 15 nakon čega će shvatiti da u trenutnoj gustini piksela ne mogu da primete ništa oko slova.

Ekran ima izvrsni oleofobni premaz, prst savršeno klizi preko zaštitnog stakla, nema nikakvih pritužbi. Opseg osvetljenja je vrlo veliki: pri maksimalnom osvetljenju možete pročitati tekst na direktnom suncu, minimalno podešavanje će biti udobno kada koristite pametni telefon noću.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3000 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 10 sati
Pražnjenje u remimu mirovanja (12 sati, isključen ekran, Wi-Fi on) 3%

Pametni telefon podržava mCharge brzo punjenje uz odgovarajući izvor napajanja. Za pola sata uređaj se napuni 54 odsto, za sat vremena napuni se 79 odsto, a za potpuno napajanje potrebno je sat i po. U okviru sintetičkih testova, uređaj je pokazao dobre rezultate, u svakodnevnoj upotrebi moguće je zabeležiti celodnevni rad uz aktivnost ekrana u trajanju od 4 sata pri maksimalnom osvetljenju, a to uključuje i upotrebu pošte, društvenih mreža, instant poruka, mobilnog interneta i surfovanje internetom. To su odlične cifre, obzirom da je debljina kućišta 7.25 mm.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 660
Procesor 64-bit, 8-jezgara: Kryo 260 2.2 GHz
Video akcelerator Adreno 512
Količina sistemske memorije 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 64/128 GB
Slot memorijske kartice Ne

Kupci odavno predlažu da Meizu pređe na Qualcomm čipove i da koristi MediaTek, pa se slobodno može reći da je njihova kritika urodila plodom budući da kompaktni Meizu 15 odlikuje u potpunosti novi i produktivni Snapdragon 660.

Nije primetan nedostatak performansi kod Meizu Pro 7 Plus, a čini se da Meizu 15 radi približno jednakom brzinom i bez ikakvih problema možete igrati igre pri maksimalnim podešavanjima, ali je za sve ljubitelje Qualcomm brenda prelazak na ovaj čip još jedan razlog za kupovinu.

Rad interfejsa je vrlo dobar, a ovoj verziji Flyme-a je posvećena velika pažnja.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, a dual-band
Bluetooth Da, 4.2 LE
GPS Prvo pokretanje traje oko tri sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Ne

Počnimo sa glavnim stvarima: NFC nije prisutan. Zbog načina na koji se kod njih vrši kupovina, Kinezi ne razumeju značaj NFC-a za druga tržišta. Ali Meizu je na sesiji pitanja o evropskom tržištu napomenuo da je evropsko tržište važno i za kompaniju te da je primećena želja korisnika za postojanje NFC-a.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 12 MP + 20 MP, 1.55 um, 6 sočiva, f / 1.8 + f / 2.6, Sony IMX 380 senzor + Sony IMX350, optička stabilizacija za 12MP modul, fazno i lasersko fokusiranje, šestosegmentni blic, kristal safira, trostruki hibridni zum.
Prednja kamera 20MP, f / 2.0

Meizu 15 ima istu kameru kao i Meizu 15 Plus, odnosno, dualni glavni modul i prednju kameru sa 20 megapiksela. Počnimo sa trostrukim hibridnim zumom. Optički zum je samo 1.5 put, a povećanje x2 i x3 postiže se isecanjem fotografija. Međutim, mekana obrada je takođe prisutna, jer se gubitak detalja sa trostrukim zumom ne primeti u toj meri.

Tokom dana, kamera snima odlične slike uz dobar nivo detalja, čak i ako koristite dvostruko ili trostruko uvećanje. Pri veštačkom osvetljenju fotografije takođe izgledaju adekvatno. Čak i snimanje u toku noći je dobro, bićete prijatno iznenađeni kvalitetom fotografija, ali postoji jedno „ali“: ne preporučujem se trostruki zum pri snimanju noću, slika se malo zamagljuje, ali sa dvostrukim zumom nema problema. Interesantno je da za noćne snimke, čak i sa trostrukim zumom, koristi se kameru od 12 megapiksela sa optičkom stabilizacijom, ali u toku dana uređaj češće koristi kameru od 20 megapiksela sa zumom.

Rezolucija prednje kamere je značajno poboljšana iz dva razloga. Prvo, noviji modeli nemaju sekundarni ekran. Drugo, pametni telefon ima skener lica, možete otključati uređaj skeniranjem lica. Takvo otključavanje radi samo kada je ekran uključen i potrebno mu je malo više vremena u odnosu sa skenerom otisaka prstiju.

Prednja kamera je takođe dobra, tu je ugrađena baterija, radi u dva režima: „malo poboljšani“ i „znatno poboljšani“. Primeri su niže dati (prva slika bez obrade, druga u „malo poboljšanom“ režimu rada i treća u „znatno poboljašnom“ režimu).

Maksimalna rezolucija pri snimanju video zapisa je 4k brzinom od 30 kadrova u sekundi, možete koristiti dvostruko i trostruko uvećanje tokom snimanja. Kvalitet slike nije loš.

Primer video kklipa (MP4, 119 MB) >>>

Interfejs kamere je jednostavan i koncizan: sa gornje strane nalaze se taster za blic, tajmer, različite filtere, bateriju i prebacivanje podešavanja. Ispod ekrana - glavni režimi, možete ih menjati koristeći horizontalno prevlačenje prsta ili jednostavnim dodirom.

Multimedijalne karakteristike

Meizu 15 koristi par stereo zvučnika i eksternih zvučnika, konačni kvalitet zvuka je veoma dobar, uređaj može lako zameniti jeftiniji zvučnik.

Pametni telefon ima zaseban DAC SmartPA Cirrus Logic CS35L35 i audio čip Hexagon 680, zvučnici odlično zvuče: divni detalji, veliki opseg jačine zvuka, kao i dobar bas. U muzičkoj aplikaciji postoji nekoliko podešavanja za različite muzičke stilove.

Softverske karakteristike

Uređaj koristi Google Android verziju 7.0 i vlasnički interfejs Flyme 7.0. Lista promena u okviru nove verzije:

  • Ažurirani interfejs, novi sistem ikona i animacije u okviru sistema.
  • Ažurirane notifikacije na ugašenom i zaključanom ekranu, prozor za brzo reagovanje na poruke uključujući aplikacije treće strane.
  • Ažurirane ugrađene aplikacije koje su postale funkcionalnije.
  • Noćni režim je dbio tamnu temu koja takođe radi sa paliakcijama treće strane.
  • Režim prozora koji omogućava da se neke aplikacije pokrenu u prozoru iznad drugih pokrenutih aplikacija.
  • Prijem podataka - mogućnost transfera podataka sa smart telefona na računar korišćenjem servisa SMS poruka u slčaju ako vam je ekran uređaja polomljen.
  • One Mind 2.0, dodaje elemente veštačke inteligencije što može da unapredi doživljaj korišćenja tokom video poziva pri čemu se traži najbolji ugao za prikaz vašeg lica, pomaže u editovanju fotografija u ugrađenom foto editoru, sortira fotografije određenih ljudi.
  • Otključavanje preko prepoznavanja lica za 0.1 sekundu.
  • Smart albumi u galeriji, koji se kreiraju automatski.
  • Brza pretraga aplikacija po abecednom redu i njihovo porektanje skrolovanjem po desnoj strani ekrana.
  • Dodatni virtuelni asistent sa prečcama za često korišćene aplikacije, poslovne korisnike i druge često korišćene sadržaje.
  • Unapređene performanse i bolja optimizacija sistema za igre.

Utisci

Nema nikakvih pritužbi na kvalitet prenosa glasa, vi i vaš sagovornik savršeno dobro ćete čuti jedno drugo.

Početak prodaje Meizu 15 planiran je za početak juna a jasno je da će se model pojaviti na velikom broju tržišta.

Definitivno je pohvalna činjenica da se pametni telefon ističe među svojim konkurentima. Od zanimljivih ističu se:

  • Ekran odnosa stranica 16: 9 i tanki okviri
  • Otključavanje prepoznavanjem lica
  • Kamera sa trostrukim zumom i dobri noćni snimci
  • Klasično keramičko kućište u beloj verziji
  • Odlične dimenzije i masa
  • Prisustvo mini jacka za slušalice

Od kritičkih nedostataka naglasićemo nedostatak NFC čipa i slota memorijske kartice.

Ključni konkurenti su:

Honor View 10. Ovaj pametni telefon ima veći ekrana i bateriju većeg kapaciteta, odlikuje ga 18: 9 odnos ekrana kao i Android 8.0. Na strani Meizu 15 je kompaktna veličina i klasično keramičko kućište, kao i trostruki zum.

Samsung Galaxy A8 2018 . Strašni konkurent koji dolazi iz kompanije Samsung sa NFC modulom, ekran odnosa 18.5: 9 i zaštitni IP68. Meizu 15 nudi dvostruku kameru i najbolje ukupne dimenzije (tanji i lakši sa skoro identičnom dijagonalom).

Xiaomi Mi 6. Zapravo, direktni konkurent ovog modela je Mi 7, ali još nije objavljen, tako da ćemo ga upoređivati sa Mi 6 (6 + 64 GB). Na strani Xiaomi jesu snažniji Qualcomm čipset, NFC-modul i više RAM-a, a prednosti Meizu 15 su prisustvo mini priključka, savršen ekran i praktičnije kućište.

Meizu 15 zaslužuje sve pohvale, naročito njegove dimenzije, kućište (posebno bela verzija), tanki okviri i tradicionalni odnos strana. Međutim, i konkurencija je jaka a na izbor krajnjeg korisnika utiču sitnice kao što su prisustvo/odsustvo dvostruke kamere, NFC, prioritet odnosa strana ili proizvođač čipseta i još mnogo toga.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024