Redmi 6A 2018
2018. godina
5.45" LCD, 72.7% body
7% A22, Android 8.1 Oreo
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi 6A 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi 6A 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi 6A 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi 6A

Karakteristike

Specifikacije
Dimenzije i masa 147.5 x 71.5 x 8.3 mm, masa 145 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 5.45 inča, 1440 x 720 piksela, IPS, PPI 295, zaštitino staklo, olefobni premaz
Operativni sistem Android 8.1 + MIUI 9.5
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Mediatek Helio A22, quad-core 2 GHz
Memorija 2 + 16 GB ili 3 + 32 GB, postoji slot memorijske kartice (nije kombinovan sa slotom za SIM kartice).
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2 LE
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, 3.5mm konektor i microUSB
MGlavna kamera 13 MP, f / 2.2
Prednja kamera 5 MP, f / 2.2
Baterija Fiksna Li-Ion, 3000 mAh

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • MicroUSB kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice

Pozicioniranje

Xiaomi Redmi 6A je relativno jeftini model dizajniran za napredne korisnike koji su upućeni u tehnologiju i prate tržište. Zašto baš njima? Za novac koji izdvojite za njega, ne dobijate tipičan spor pametni telefon koji koči već dobar predlog za jeftini uređaj. Da, Redmi 6A je uređaj na kojem je proizvođač štedeo po brojnim karakteristikama, ali ukupna percepcija modela je ostala pozitivna: normalan ekran, adekvatna brzina, dobra autonomija. Uopšteno, ovo je jeftin, ali kvalitetan uređaj za one koji cene vrednost novca.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Što se tiče dizajna, imamo tipičan Xiaomi uređaj: prednji panel je prekriven zaštitnim staklom, uglovi ekrana i kućište su zaobljeni. Zadnji panel je napravljen od mat plastike, oseća se prijatnijim na dodirom nego plastika koja se koristi u Redmi S2, osećaj jeftinog se ne pojavljuje. Interesantno je da mreža spoljašnjeg zvučnika je ugrađena iza, a ne odozdo, kao kod većine drugih smart telefona kompanije Xiaomi.

Model će se prodavati u četiri boje: sivoj, plavoj, roze i boji zlata. U prvoj varijanti je prednji panel crn, u druge tri boje beli. Na testu smo imali prvu opciju.

Sa desne strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje, na levoj strani nalaze se dve slota: jedan za nanoSIM karticu, drugi za drugu nanoSIM i microSD memorijsku karticu. Obratite pažnju, slotovi su odvojeni, istovremeno možete koristiti dve SIM i memorijsku karticu!

Sa donje strane možete videti microUSB port i otvor mikrofona, a sa gornje strane - mini priključak za slušalice i drugi mikrofon. Infracrveni port i skener otiska prsta u ovom modelu, nažalost, nisu dostupni.

Iznad ekrana se nalazi mreža govornog zvučnika, senzori blizine i ambijentalnog osvetljenja kao i svetlosni indikator.

U poređenju sa najsavremenijim pametnim telefonima, Redmi 6A je prilično kompaktan, čini se da odgovara običnim 5,2 inčnim pametnim telefonima. Zahvaljujući tome, oni su ugodni za korišćenje jednom rukom i definitivno će se svideti ljubiteljima malih pametnih telefona. Dimenzije uređaja su 147.5 x 71.5 x 8.3 mm, težina 145 grama.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.45 inča
Rezolucija ekrana 1440 x 720 piksela
PPI vrednost 295
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Staklo
Olefobni premaz Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Podrška za multitouch Da, do deset istovremenih pritisaka

Sa jedne strane, ekran ovog pametnog telefona je prosečan. Ako želite, videćete pikselizaciju, uglovi gledanja su daleko od maksimuma, postoji vazdušni međuprostor.

Sa druge strane, ne zaboravimo da imamo uređaj koji je jeftin, a za ovaj novac ekran je lep: nema inverzije boje, postoji oleofobni premaz, pa čak i okviri su relativno mali. Generalno ekran Redmi 6A savršeno se uklapa u minimalistički ambijent ovog uređaja.

Kao i kod drugih Xiaomi modela, Redmi 6A ima poseban način čitanja i podešavanja boje. Lepo je što je proizvođač zadržao ove opcije i kod jeftinog modela.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3000 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u HD video režimu uz gledanje video sadržaja pri malsimalnom osvetljenju ekrana (airplane režim omogućen) 9 sati
Pražnjenje u sleep režimu (12 sati, isključen ekran, WiFi uključen) 4 %

Naravno možete se žaliti da kapacitet baterije u ovom pametnom telefonu nije 4000 mAh, ali to nije minus. Kapacitet baterije je dovoljan za jedan dan rada sa oko 3-3,5 sati rada ekrana (email, društvene mreže, mobilni internet, web surfovanje), takođe je dostupan i režim za uštedu energije, koji se automatski uključuje na 20% napunjenosti baterije. Međutim, brzo punjenje pametnog telefona nije prisutno i ne očekujte ga za novac koji treba izdvojiti za ovaj uređaj.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset MediaTek Helio A22
CPU četiri jezgra, 2 GHz
Video akcelerator PowerVR Rogue GE8320
Količina RAM-a 2/3 GB
Interni skladišteni kapacitet 16/32 GB
Slot memorijske kartice Da, zaseban

Ako je Redmi 5A koristio Qualcomm Snapdragon 425, onda je za Redmi 6A Xiaomi odlučio da pređe na MediaTek-Helio A22 čipset. Prema našim subjektivnim osećajima, pametni telefon radi nešto sporije nego Redmi 5A, međutim, ako niste koristili pomenuti model, nećete primetiti tu razliku.

Uprkos niskoj ceni, Redmi 6A radi prilično dobro. Naravno, on je inferioran u odnosu na vodeće modele u smislu brzine, ali nismo osetili nikakav problem zbog brzine rada pri svakodnevnoj upotrebi. Imajte na umu da je hardver pametnog telefona u skladu sa njegovom cenom, tako da će zahtevne igre biti pokretane sa niskim ili srednjim postavkama. Ali sa jednostavnim igrama nema problema. Bilo koja jednostavna igra će raditi bez problema na ovom uređaju.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n
Bluetooth Da, 4.2 LE
GPS Za prvo pokretanje potrebno je 3 do 5 sekundi
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul, zasebni slotovi
USB On-The-Go Da
NFC Ne
Infrared Port Ne

Set bežičnih interfejsa je skroman, ovde nemate dual-band Wi-Fi, niti NFC niti čak infrared port! Nedostatak drugog nas je posebno razočarao, jer je čak i u Redmi 5A je NFC bio prisutan.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 13 MP, f / 2.2
Prednja kamera 5 MP, f / 2.2

Podsećamo vas da je pred nama jeftini pametni telefon tako da očekivanje čuda od njegove kamere definitivno nije moguće. Ako su fotografije snimljene po danu relativno dobre, onda kada je u pitanju veštačko osvetljenje, a još više noćni ili večernji snimak, snimci su vrlo skromni.

Tokom snimanja video sadržaja kamera često menja podešavanja, što rezultira promenom svetlosti, pa je snimak čas svetliji čas tamniji. Video se snima maksimalno u FHD rezoluciji.

Primer video klipa (MP4, 76 MB) >>>

Selfi kamera je tradicionalna za Xiaomi uređaje i ne donosi ništa posebno. Tu su tri primera selfi fotografije pri čemu su na prvoj maksimalno uključeni filteri, na srednjoj su na srednjim veličinama a na desnoj potpuno isključeni

Uopšte, kamera nije ništa posebno, ali za novac koji treba izdvojiti za ovaj model ni ne možemo očekivati čuda. Najvažnije je da ne očekujete vrhunske fotografije pri veštačkom osvetljenju.

Interfejs kamere je standardan za MIUI. Postoji nekoliko režima, prebacivanje između njih se izvodi horizontalnim prevlačenjem, prelazak na podešavanja se vrši preko tastera u gornjem desnom uglu.

Multimedijalne karakteristike

MIUI nam tradicionalno nudi velike mogućnosti reprodukcije audio i video sadržaja. Svi popularni kodeci i formati su podržani, od MP3 / MP4 do FLAC i MKV. Postoji samo jedan eksterni zvučnik, prilično glasan, ali ne preporučujemo da ga koristite kao zvučnik za slušanje muzike, jer će kvalitet zvuka biti slab pri maksimalnoj jačini zvuka. Na kvalitet prenosa govora nema pritužbi, vi i vaš sagovornik savršeno dobro čujete jedan drugoga. Inače, u MIUI-u možete snimati sve dolazne / odlazne pozive, što je veoma zgodno.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 8.1 i MIUI 9.5, u budućnosti će uređaj najverovatnije dobiti nadogradnju na MIUI 10. Mnogo nam se dopalo da čak i u ovako jeftinoj verziji postoji i MIUI sa svim svojim divnim osobinama: od prekrasnog dialera do funkcionalnih podešavanja dozvola za aplikacije.

Utisci

Za novac koji treba izdvojiti za ovaj model ovo je jedna od najboljih ponuda. Testirali sam puno jeftinih pametnih telefona i po pravilu u segmentu kojem pripada i ovaj uređaj, sve je vrlo, vrlo tužno, uopšte ne želimo da koristimo takve uređaje. Odmah vidite kada je pametni telefon dobar, radi brzo, ima normalan prikaz, nema seckanja i nije bagovit. Redmi 6A možete kupiti za dete, za roditelje ali i za sebe kao glavni ili dodatni aparat.

Redmi 6A će se prodavati u Xiaomi brendiranim prodavnicama u verzijama sa 2 + 16 i 3 + 32 GB, pa ako tražite jeftin pametni telefon, onda treba u obzir da uzmete Redmi 6A. Međutim, konkurencija ne spava.

Meizu M5c i M8c. Generalno, Meizu ima skuplji model (M8c) sa istim odnosom stranica kao Redmi 6A i jeftiniji M5c. M5c koristi tradicionalniji odnos stranica ekrana 16: 9 i manje efikasan Chipset MediaTek MT6737. M8c je interesantniji sa proširenim prikazom i korišćenjem Qualcomm Snapdragon 425, međutim nešto je skuplji.

Honor 7A i 7A Pro. Uobičajeni 7A ima približno iste karakteristike, ali kada naručujete ovaj model od proizvođača, dobijate futrolu i slušalice ili monopod za izbor. Za nešto višu sumu možete kupiti Honor 7A Pro na Qualcomm Snapdragon 430 čipsetom, sa velikim ekranom i dobiti kao poklon slušalice ili eksternu bateriju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024