5v 2018
2018. godina
6.2" LCD, 84.5% body
13% P22, Android 8.1 Oreo
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Alcatel 5V 5060D
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel 5V 5060D. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel 5V 5060D vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Alcatel 5V (5060D)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Micro USB punjač (5V / 2A)
  • Žične stereo lsušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Plastična futrola
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 153.7 x 74.5 x 8.5 mm, 158 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.2 inča, 720x1500 piksela, 19: 9, IPS, 268 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Asahi Dragontrail 2.5D
Operativni sistem Google Android 8.1
Platforma MediaTek MT6762 (Helio P22), 8 x Cortex A53 jezgra na 2 GHz, PowerVR GE8320
Memorija 3 GB RAM, 32 GB ROM, microSD memorijske kartice kapaciteta do 128 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2 NFC
Mreže 2G: 900/1800/1900 3G: 900/2100 4G: 800/1800/2100/2600 LTE cat.4 Dual SIM, nanoSIM
navigacija GPS / GLONASS
Senzori i konektori microUSB (USB 2.0), OTG akcelerometar, senzr blizine, senzor osvetljenja, čitač otiska prsta, žiroskop
Glavna kamera 12 MP (f / 2.2, 1 / 2.8 inča), LED blic, drugi modul 2 MP za dubinu polja, 1080p video (30 kadrova po sekundi), AI za određivanje scena
Prednja kamera 8 MP, f / 2.8, blic
Baterija Li-Ion 4000 mAh, vreme razgovora do 18 sati, vreme rada u režimu mirovanja do 550 sati, potpuno punjenje baterije se izvodi za 3 sata
Stepen zaštite ne
Boje crna i plava
Zvuk FM radio
Otključavanje prepoznavanjem lica Da

Pozicioniranje

Za pojedina tržišta model Alcatel serije 5V pozicioniran je kao vodeći model obzirom da kompanija ne planira da seriju 7, koju odlikuje nešto veći ekran i unapređeni procesor, predstavi na globalnom nivou. Prvo nekoliko reči o Alcatel brendu koji je istorijski jak u segmentu niskobudžetnih modela. Ono što odlikuje ove modele jeste lep dizajn i dobra vrednost za novac - sve to je tipično za ovu kompaniju, naročito nakon kupovine TCL Mobile. Međutim, kupcima to i nije tako bitno jer su gotovo i zaboravili na ovaj brend pa Alcatel danas nije na tržištu prisutan kao dobro utvrđeni brend koji će kupci odabrati već je nudi svoja rešenja kao kompanija drugog reda, budući da je potrošači smatraju takvom.

Obzirom na to da Alcatel ima bogatu istoriju, te da je u stanju da predstavi uravnotežena rešenja, možemo reći da oni koji biraju ove uređaje mogu dobiti nešto više u poređenju sa kupovinom uređaja drugih kompanija. Alcatel u okviru svog vodećeg modela korisnicima nudi sve što požele, na primer, otključavanje prepoznavanjem lica, bateriju velikog kapaciteta, prisustvo AI za detekciju scene u fotoaparatu i opciju zamagljenja pozadine kao i obećanje nadogradnje modela na Android 9 u toku 2019. Godine ali ne i najjeftiniji procesor za takav uređaj.

Model se pokazao zanimljivim, ali već je prošao nezapaženo, jer brend ne izgleda zanimljiv za masovnog potrošača. Štaviše, ako pogledate ponudu u okviru operatera, videćete da Alcatel 5V nedostaje skoro svuda. Ovo je još jedan razlog zašto potrošači ne vide uređaj i ne mogu ga kupiti. Da vidimo šta je zanimljivo u ovom modelu, koji je u senci konkurenata.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u dve boje - plava i crna.

Uređaj ima karakterističan izrez na ekranu koji se može percipirati onako kako želite, ali je za kineske pametne telefone već postao neka vrsta žiga. Iznenađujuće je to što oni koji nisu nastavili ovaj trend, danas imaju uređaje koji izgledaju „sveže“ u starom dizajnu. S druge strane, kupci su probali velike ekrane i žele da ekran zauzme maksimalnu površinu uređaja. Kao rezultat toga, senzor otiska prstiju je prebačen na zadnji poklopac, kao i kod ovog modela.

Senzor otisaka prstiju je zaista zgodan za upotrebu i radi veoma brzo. Lak je za pronalaženja i dovoljan je blago ga pritisnuti.

Sa desne strane nalazi se dvostruki taster za podešavanje jačine zvuka koji je ujedno i taster za uključivanje / isključivanje. Sa donje strane nalazi se microUSB konektor, kao i izlaz zvučnika i jedan od dva mikrofona. Sistem redukcije šuma kod ovog modela dobro funkcioniše, a razlikuje ga i od mnogih modela u ovoj cenovnoj grupi kod kojih postoji samo jedan mikrofon. Sa gornje strane vidljiv je 3.5 mm priključak.

Slot za dve nanoSIM kartice je kombinovan sa slotom za microSD karticu, na žalost, nije moguće korišćenje 2 SIM kartice i memorijske kartice.

Izbor microUSB-a ne uzrokuje probleme, ovaj konektor se još uveliko koristi, iako bi bilo mnogo bolje da je dostupan USB tip C, iako ne postoji poseban razlog za to.

Kućište uređaja je sjajno i ogrebotine će postati vidljive veoma brzo ukoliko ne koristite neku vrstu futrole. Ovo je najveća mana kod izbora takvog materijala i njegove završne obrade, oštećenja su brzo vidljiva. Na polici, takav uređaj izgleda sjajno, ali svakodnevna upotreba ostavlja brzo vidljive tragove. Pojavu vidljivih ogrebotina ne možete izbeći, čak i ako ste veoma pažljivi. Ako vam tako nešto nimalo ne prija, zaobiđite ovaj model.

Sa zadnje strane nalaze se - dvostruka kamera i LED blic. Dimenzije uređaja su 153.7 x 74.5 x 8.5 mm, težina - 158 grama. Uprkos velikom ekranu, telefon je prilično kompaktan, dobro pristaje u šaku. Ergonomija ovog rešenja zaslužuje pohvalu.

Pametni telefon ima LED indikator, prikazuje propuštene događaje i status napunjenosti baterije, a takođe pokazuje i da je punjenje završeno. LED indikator je mali, ali jasno vidljiv.

Ekran

Specifikacije ekrana: 6.2 inča, 720x1500 tačaka, 19: 9, IPS, 268 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Asahi Dragontrail 2.5D. Izrez na ekranu može biti skriven, i to radi za sve aplikacije, ali i za pojedinačne, što je regulisano u okviru podešavanja.

Matrica nije previše svetla, u zatvorenom prostoru nema nikakvih zamerki, ali bi bilo dobro da na otvorenom ima više sjaja, mada informacije prikazane na ekranu nisu čitljive. Za svoj segment, ova matrica je prosečna po pitanju performansi, ne postoje nikakve određene mane, ali ništa se ne može pohvaliti. Postoji bojazan da će mala gustina dpi uticati na percepciju ekrana, ali to nije slučaj. Sve je manje ili više dobro.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 4000 mAh, ugrađena je a ukupno vreme punjenja je 2 sata 52 minuta (5V / 2A), brzo punjenje nije podržano.

U režimu video reprodukcije, performanse uređaja su tipične; pri maksimalnoj osvetljenosti moguć je prikaz HD video sadržaja u trajanju od 8 sati. To, obzirom na čipset, nije loše.

Svakodnevna upotreba telefona sa prosečnim opterećenjem prazni bateriju za dva dana (3-4 sata rada ekrana). Uz umereno opterećenje, može izdržati do tri dana (2-2.5 sati rada ekrana). Uređaj sa stanovišta radnog vremena je vrlo uspešan, mada će svako od korisnika imati svoj utisak.

Postoje različite mogućnosti za uštedu energije koja vam omogućavaju da „fino“ podesite uređaj.

Čipset, memorija, performanse

Telefon ima 32 GB interne memorije (30 GB je dostupno korisniku), a podržane su memorijske kartice do 128 GB. Dostupno je 3 GB RAM-a (ovo je LPDDR3, u drugim modelima kompanija ne koristi memoriju tako velike brzine). Čipset MediaTek MT6762 (Helio P22), 8 Cortex A53 jezgara do 2 GHz, PowerVR GE8320. Ovo rešenje je prilično brzo, u svakom slučaju, u pitanju je najbrži Alcatel i pokazuje se na najbolji mogući način u odnosu na konkurenciju. Možete pogledati rezultate sintetičkih testova.

Opcije povezivanja

Nismo imali nikakvih problema sa GPS-om, sve funkcioniše dobro, startovanje je gotovo trenutno, vaša pozicija se pravilno menja u svim situacijama. Dostupan je Bluetooth 4.2 verzija, USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b / g / n. Podržane su sledeće frekvencije za LTE: opsezi 8/9/18/21/26, nema agregacije frekvencije, LTE cat.4.

Uređaj, za razliku od mnogih kineskih modela, podržava NFC, što će biti prijatno iznenađenje za kupce.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 8MP, postoji blic. Kvalitet slike je prosečan, poboljšanja lica mogu delovati previše agresivno. Postoje različiti animirani efekti za prikaz lica na selfi fotografijama.

Glavna kamera je rezolucije 12MP, a dostupan je i dodatni modul od 2 MP koji omogućava poboljšan prikaz dubine polja. Kvalitet slika je uopšteno prosečan, tako da ne treba da očekujete čudo. Interfejs kamere je takođe uobičajen. Neobično je da je dodata AI, to jest, kamera automatski otkriva scene i prilagođava se njima. Ova opcija nije uobičajena za uređaj koji pripada klasi kao Alcatel 5V. Pogledajte snimke sa ekrana i prosudite sami kao i interfejs kamere. Po sunčanom danu, kamera snima prilično dobro za svoj nivo.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 38 MB) >>>

Softver

U pitanju je uobičajeni uređaj baziran na Androidu 8, koji je dobio kompas, FM radio, regularni plejer, diktafon, menadžer fajlova. Nije moguće reći nešto posebno o softveru ovog uređaja.

Utisci

Na kvalitet prenosa glasa nema nikakvih primedbi, zvuk je malo snažniji od proseka, vibracija je prosečna. Na početku prodaje cena ovog pametnog telefona je bila previsoka ako se zna da postoji dovoljan broj konkurentskih modela.

Postoji mnogo konkurenata ovom modelu na tržištu, možemo se setiti modela Honor 7C. Ovaj uređaj ima sličan ekran, kapacitet memorije i uporedive kamere. Minus ovog modela je kapacitet baterije od 3000 mAh, ali razlika u vremenu rada nije toliko značajna, pošto je Honor baziran na Qualcomm čipsetu. Takođe treba napomenuti da, za razliku od Alcatel-a, ovo rešenje koristi sporu memoriju, što negativno utiče na ukupne performanse sistema u svakom pogledu. Stoga je Alcatel očigledno superiorniji i percipiran kao moćnije rešenje, što možete čak proceniti vizuelno golim okom

Interesantno je da u okviru Alcatel opsega postoji nekoliko modela koji su blizu modelu 5V. Na primer, tu je Alcatel 3V koji poseduje ekran veće rezolucije, dvostruku kameru, ali samo 2/16 GB spore memoriju i lošije ukupne performanse. Što se tiče brzine, u pitanju su uređaji različite klase, ali možda neko želi da uštedi novac i dobije veliki ekran za minimalni novac.

Tu je i Alcatel 5, koji je baziran na staroj verziji Android-a i lošiji bukvalno u svakom aspektu, a razlika u ceni je minimalna.

Postoji puno modela na tržištu u segmentu cena kojem pripada Alcatel 5V, pri čemu su nam se kod ovog modela dopali baterija i detalji dostupni u okviru softvera. Alcatel je pokušao da obezbedi što više savremenih karakteristika, i to je uspeo. Za novac koji treba izdvojiti, uređaj je adekvatan, šteta što nije više pažnje generisao, po našem mišljenju. Nakon smanjenja cene ovaj model je više nego dobar po pitanju odnosa cene i kvaliteta.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024