1 5033D 2018
2018. godina
5" LCD
5% MT6739, Android 8.1 Oreo Go Edition
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT SDHC
2000 mAh
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Alcatel 1 5033D
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel 1 5033D. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel 1 5033D vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test Android Go baziranog pametnog telefona Alcatel 1 (5033D)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (5V / 0.55A)
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 137.6 x 65.7 x 9.8 mm, 134 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 5 inča, 960x480 piksela (FWVGA +), do dva istovremena pritiska
Operativni sistem Google Android 8.1 Go edicija
Platforma MediaTek MT6739, 4 Cortex A53 jezgra radnog takta do 1.28 GHz, PowerVR Rogue GE8100
Memorija 1 GB RAM-a, 8 GB interne memorije (oko 2.5 GB dostupno), microSD memorijska kartica kapaciteta 32 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 900/2100 4G: opsezi 1/3/7/8/20 Dual SIM, nanoSIM
Navigacija GPS
Senzori i konektori microUSB (USB 2.0), akcelerometar, senzor blizine
Glavna kamera 5 MP (interpolacija 8 MP), fiksni fokus, LED blic, 1080p video snimanje (30 kadrova u sekundi)
Prednja kamera 2 MP (interpolacija do 5 MP)
Baterija Li-Ion 2000 mAh, vreme razgovora do 8 sati, vreme rada u režimu mirovanja - 300 sati, vreme punjenja 3 sata i 40 minuta
Stepen zaštite Nema
Boje crna, zlatna
Zvuk FM radio

Pozicioniranje

Pojava Android Go je rezultat činjenice da je Google želeo da obezbedi nezahtevnu verziju Androida za jeftinije uređaje i da se pobrine da takvi pametni telefoni rade dovoljno brzo. Hitna potreba za tako nečim se odavno pojavila, jer proizvođači uređaja redovno postavljaju Android na pametne telefone sa ograničenom količinom memorije, a performanse su bile daleko od željenih. Ali, kao što se obično dešava, dobre namere ne vode uvek do željenog rezultata.

Naš prvi kontakt sa Alcatel 1 i drugim pametnim telefonima baziranim na Android Go dogodio se odavno, pri čemu je reč o najjeftinijim uređajima. Oni se ne kupuju zbog karakteristika ili posebnih funkcija, već isključivo zbog cene. Po pravilu, kupac pametnog telefona baziranog na Android Go traži pristupačan uređaj, bira dijagonalu ekrana i izgled, a tek na kraju skreće pažnju na ono što je unutra i kako radi. Da vidimo kako se ponaša uređaj koji nam je došao iz Alcatela i koje prednosti i nedostatke ima.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Na koje parametre se kompanije fokusiraju kada predstavljaju jeftini pametni telefon? Na izgled koji treba da pokaže da je ispred vas uređaj više klase, a koji treba da sakrije njegovu jeftinu prirodu. Zato je Alcatel odlučio da implementira ekran sa odnosom stranica 18: 9 koji odgovara najnovijim trendovima. Rezultat je blago izduženo kućište dimenzija (137,6 x 65,7 x 9,8 mm, mase 134 grama). Dimenzije su zgodne, uređaj ne izgleda glomazan.

Model je dostupan u nekoliko boja, na testiranju smo imali zlatnu varijantu sa belim prednjim panelom. Postoji crna, klasična verzija. Zadnji panel izgleda kao da je izrađen od aluminijuma ali na dodir vam je jasno da je u pitanju plastika. Nema škriputavih zvukova.

Sa desne strane nalazi se dvostruki taster za regulaciju jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. MicroUSB konektor je na dnu, a 3.5 mm - na vrhu. Neobično je videti dva mikrofona na krajevima jeftinog telefona, ovde je implementiran sistem za smanjenje buke i on dobro radi.

Otvaranjem kućišta možete videti dva slota za nanoSIM-kartice (postoji model sa slotom za jednu SIM karticu), kao i slot za memorijsku karticu.

Kvalitet izrade je odličan, što obzirom na cenu uređaja, izgleda zanimljivo.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: dijagonala 5 inča, rezolucija 960x480 piksela (FWVGA +), podrška za do 2 istovremena pritiska. Ekran ima male uglove vidljivosti.

Kvalitet ekrana ukazuje da je u pitanju izuzetno jeftino rešenje, samo dva klika, nije baš odzivan, mada se možemo žaliti na brzinu sistema u celini - možda to nije problem do ekrana kao takvog. Ekran jeftinih uređaja u svim njegovim oblicima nije najbolji. Činjenica da ekran karakteriše odnos stranica 18: 9, ne spašava ga, ali kupci ovakvih modela nisu zahtevni.

Baterija

Uređaj karakteriše Li-Ion baterija kapaciteta 2000 mAh, potpuno vreme punjenja je 3 sata i 40 minuta (5V / 0.55A). Činjenica da je ovaj uređaj veoma jeftinog segmenta može se videti iz detalja da što je uređaj jeftiniji, nema zasebnog USB kabla. Ostale kompanije u ovom segmentu ipak nude punjenje na 5V / 1A, što je mnogo bolje. Ali ako izaberete takav punjač, onda se suočavate sa činjenicom da se vreme punjenja ne menja, što je rezultat nedostatka kontrolera na bateriji.

Vreme reprodukcije video zapisa pri maksimalnoj osvetljenosti (HD video preko MX Playera) je 4 sata. To, sa obzirom na čipset, uopšte nije loše.

U proseku, uređaj radi do dva dana ukoliko jedan sat potrošite na pozivanje, malo koristite internet i SMS. Ovo je tipično vreme za uređaje sličnog cenovnog opsega.

Memorija, platforma, performanse

Uređaj je baziran na platformi MediaTek MT6739 (4 Cortex A53 jezgra radnog takta do 1,28 GHz, grafički koprocesor PowerVR Rogue GE8100). Procesor se ne može nazvati produktivnim, već je dosta spor zajedno sa memorijom. Ekran prikazuje sporo otvaranje aplikacija, one se zamrzavaju, a zahtevne aplikacije se uopšte ne otvaraju. Ovo je minus Android Go i hardverskih komponenti koje se koriste u većini ovakvih modela. Za sve morate da platite, u ovom slučaju niska cena ima manu.

Na žalost, AnTuTu test odnedavno odbija da radi na mnogim modelima, ovaj nije izuzetak, tako da nismo bili u mogućnosti da izvršimo testiranje.

Količina RAM-a je 1 GB, što je vrlo malo za Android Go. Količina interne memorije je 8 GB, od čega imate na raspolaganju oko 2,5 GB. Možete instalirati memorijske kartice kapaciteta do 32 GB.

Opcije povezivanja

Podrška za 4G je normalno implementirana, ali ne očekujte ekstremne brzine, sve je prilično jednostavno. Rad GPS-a ne izaziva nikakve pritužbe, sve radi dobro, ali ima kašnjenja pri navigaciji, što je zbog ukupnih performansi sistema. Tipična je i implementacija Wi-Fi tehnolgije.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 2 megapiksela i bez autofokusa (interpolacija do 5 megapiksela). Kvalitet fotografija je osrednji.

Interfejs kamere je veoma jednostavan, glavni modul karakteriše rezolucija od 5 megapiksela, a kvalitet fotografija takođe ostavlja puno toga nedostižnog. Međutim, uverite se sami.

Primeri fotografija

Primer video klipa (3GP, 19 MB) >>>

Softver

Kada je reč o operativnom sistemu nemamo ništa posebno da kažemo, ovo je standardni Android 8.1 Go Edition, nema potrebe čekati ažuriranja na nove verzije, ali u isto vreme, sigurnosne nadogradnje za ovaj uređaj dolaze stalno, što je dobrodošlo. Standardne Google aplikacije imaju Go prefiks, i predstavljaju nezahtevne verzije.

Uređaj ima ugrađeni FM radio, koji radi samo sa slušalicama koje igraju ulogu antene. Tu su i fajl menadžer i diktafon.

Utisci

Jačina poziva nije maksimalna, ali je veoma glasna, dobro ćete da čujete sve zvukove. Vibracija je prosečna, nećete je osećati iz džepa, kao ni iz torbe. Nema nikakvih pritužbi na kvalitet veze, uređaj pouzdano drži mrežu, ne postoje nikakvi problemi tokom razgovora. Ovo je tipičan opis za mnoge jeftine uređaje, što je i ovaj model.

Po našem mišljenju, cena ovog modela je jedna od najnižih za 4G pametne telefone, a u isto vreme postoji i popularan model Vertex Luck, koji se prodaje u mnogo većim količinama. Koliko je 4G potrebna kupcima ovakvih uređaja je pitanje, ali na tržištu nema nestašice ovakvih modela. Postoji ogroman broj uređaja, a izbor nije toliko između proizvođača, koliko je mnogo više bitan dizajn. Alcatel 1 se dobro prodaje, iako nije bestseller. Ovaj model se može preporučiti onima koji žele jednostavan uređaj za pozive, a loše performanse ih ne odvraćaju od kupovine.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024