Mi 9 2019
2019. godina
6.39" OLED, 85.2% body
39% 855, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT nema
27W, 3300 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 9 6GB/64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 9 6GB/64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 9 6GB/64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test glavnog modela Xiaomi Mi 9

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Mrežni adapter
  • Zaštitna termo poliuretanska futrola
  • USB-C adapter - 3.5 mm
  • Usb kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Kratko uputstvo
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 157 x 74 x 7.61 mm, 173 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6.39 inča, 2340x1080 piksela (FullHD +), Samsung SuperAMOLED, Corning Gorilla Glass 6, HDR
Operativni sistem Google Android 9, vlasnički korisnički interfejs MIUI 10.2.12.0 Global
Platforma Qualcomm Snapdragon 855 (1xKryo 2.84 GHz + 3xKryo 2.42 GHz + 4xKryo 1.8 GHz), Adreno 640 grafika
Memorija 6 GB RAM LPDDR4x 2133 MHz dva kanala, 128 GB interne memorije UFS 2.1
Bežični intterfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac dva 2.4 / 5 GHz kanala (2x2 MIMO, MU-MIOMO, WPA3, Wi-Fi Display), Bluetooth 5 (TrueWireless Stereo Plus, AAC / LDAC / aptX / aptX-HD )
Mreže 2G: B2 / B3 / B5 / B8 3G opsezi: B1 / B2 / B4 / B5 / B8 4G LTE opsezi: B1 / 2/3/4/5/7/8/12/20/28 Dual SIM nano format
Navigacija GPS / AGPS / Glonass / BeiDou navigacioni sistem
Senzori i konektori Skener otiska prsta u ekranu, USB-C, NFC, IR predajnik
Glavna kamera 48 MP, Sony IMX586, veličina senzora 1.2 inča, f / 1.75 12 MP, Samsung S5K3M5, 1 / 3.4 inča veličina senzora, f / 2.2, optički zum 2x 16 MP, Sony IMX481, 1/3 inča, f / 2.2, široki ugao od 117 stepeni, laserski sistem autofokusiranja
Prednja kamera 20 MP, f / 2.0 otvor blende
Baterija Li-Pol 3300 mAh, podrška za QC 4+, 20 W bežično punjenje Qi. Uključen je 18 W (QC 3.0), 5V / 9V / 12V / 2.5A / 2A / 1.5A mrežni adapter. za 30 minuta napuni se do 55%, za 1 sat i 30 minuta - 100%
Boje Crna, plava, ljubičasta

Pozicioniranje

Kao što je već poznato, Xiaomi Mi 9 je predstavljen krajem februara, a malo kasnije, kineska kompanija je održala prezentaciju u Barseloni, gde je bilo moguće dodirnuti i testirati ovaj uređaj lično.

Pozicioniranje Xiaomi Mi 9: vodeći model sa nekim od najboljih tehničkih karakteristika. Ono što je potrebno shvatiti jeste da ovaj pametni telefon nije najnapredniji u oblasti inženjeringa mobilnih uređaja ali je Mi9 nešto što je tome najbliže. Odlikuju ga vrhunski Qualcomm procesor, tri kamere, šesta generacija Corning Gorilla Glass koji se koristi za zaštitu ekrana a tu je i Samsung-ov SuperAMOLED ekran koji podržava HDR tehnologiju.

Prodaja Xiaomi Mi 9 počela je krajem februara a prva serija pametnih telefona je bila rasprodata u neverovatnom roku od samo 53 sekunde.

Izgled

Na prezentaciji je skoro trećina vremena bila posvećena izgledu novog modela. Prvo što se primeti jesu glatki oblici i zaobljene ivice kućišta. Bočne strane zaista deluju impresivno na prvi pogled ali realno ovaj telefon izgleda normalno pa čak i prilično poznato, što je i jedan od glavnih nedostataka ovog modela: ne postoji apsolutno ništa što bi se moglo "vezati" samo za ovaj model, u pozitivnom smislu.

Zadnji panel izrađen je od Corning stakla ali izgleda kao plastika. Sve priče o tome kako je Gorilla Glass izdržljivi materijal treba uzeti sa velikom rezervom. Nakon testiranja velikog broja uređaja koje odlikuju različite generacije Corning Gorilla stakla, zaključak je jednostavan: apsolutno svi telefoni podložni su ogrebotinama a da li će se ekran razbiti ili ne, pitanje je čiste sreće. Zapravo, za samo par nedelja testiranja na zadnjem poklopcu Mi 9 male ogrebotine postale su očigledne. Jedan vid testiranja kojem je ovaj model bio podvrgnut jeste i test pada koji je rezultirao oštećenim ekranom i potpuno uništenim zadnjim poklopcem već pri prvom padu. Postavlja se pitanje da li se kod Gorilla Glass sa svakom novom generacijom menja samo njen broj?

Olefobni sloj na ekranu je prisutan i njegov kvalitet je dobar.

Na prednjem poklopcu vidljivi su različiti senzori, tu je mali indikator propuštenih događaja, kamera za snimanje "selfie" fotografija i zvučnik. Vrlo je glasan, zvuk je jasan i prijatan i teži ka srednje niskim frekvencijama, što je dobro.

Sa donje strane se nalaze mikrofon, USB Type-C i drugi zvučnik.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje i taster za kontrolu jačine zvuka koji tanak i kratak. Pritiskanje ovog tastera nije ugodno upravo zbog njegove debljine.

Sa leve strane nalazi se dupli slot za SIM kartice nano formata.

Dodatni mikrofon i IR predajnik se nalaze na vrhu.

Na poleđini je jasno vidljiv modul sa tri sočiva. Modul prilično štrči izvan kućišta, a ukoliko Mi 9 postavite na zadnji poklopca, prevagnuće strana sa kamerama. Zaštita objektiva izrađena je od safirnog stakla, ali ipak imajte na umu pomenuto testiranje u vidu pada telefona.

Jedna od kamera je oivičena prstenom koji odlikuje zanimljiva boja.

Xiaomi Mi9 i Huawei Mate 20

Ekran

Za ovaj model, proizvođač je odlučio da koristi ekran sa izrezom. Postavlja se pitanje zašto izbor nije pao na nešto poput Infiniti-O: sve moderni uređaji su dobili "rupu" na ekranu, a neki čak i dve.

Dijagonala ekrana Xiaomi Mi 9 je 6.39 inča, a rezolucija je uobičajena - 2340 x 1080 piksela (gustina je 400 piksela po inču), SuperAMOLED matricu obezbeđuje Samsung, a postoji i podrška za HDR. Pitanje je koliko ljudi koristi HDR na pametnom telefonu?

Uglovi gledanja su maksimalni, bez izobličenja. Najvažnija stvar je to da ne preovlađuje zelena boja.

U prvi mah se čini da maksimalna osvetljenost pozadinskog osvetljenja matrice nije suviše visoka, očigledno da 600 nita nije dovoljno. Pri direktnim sunčevim zracima podaci na ekranu su čitljivi, ali sigurno je da bi bilo mnogo bolje kada bi ekran bio više osvetljen.

U okviru podešavanja se nalazi stavka "Boje i zasićenje". Tu možete birati zasićenost boja, a postoji i režim u kojem je ceo interfejs ispunjen crnom bojom. Teoretski, trebalo bi da štedi bateriju.

Dodaci: aktiviranje - dvaput kucnite ekran, automatski rotirajte i aktivirajte ekran kada uzmete telefon u ruke.

Zaključak: reč je o uobičajenom SuperAMOLED ekranu sa uobičajenim parametrima osvetljenosti i boje.

Trajanje baterije

Inženjeri kompanije Xiaomi odlučili su da u vodećem pametnom telefonu instaliraju bateriju kapaciteta samo 3300 mAh. Jasno je da su računali na Qualcomm-ov energetski intenzivan procesor izrađen korišćenjem 7nm procesne tehnologije i novi Prime Core distributivni sistem. Neki od inženjera i programera su to uradili:

  • Reprodukcija videa pri maksimalnom osvetljenju - 20 sati
  • Igre pri maksimalnom osvetljenju - 20 sati

Stiče se utisak da je sve u redu, ali uz aktivno korišćenje telefona, procenat napunjenosti baterije se doslovno smanjuje pred vašim očima. Rezultat je 4 - 4.5 sati aktivnog rada ekrana prilikom korišćenja aparata u trajanju od 16 časova ili 3 do 3.5 sata za 24 sata korišćenja. Na primer, Huawei Mate 20 sa istim opterećenjem obezbeđuje 5-6 sati aktivnog rada ekrana ili 4.5-5 sati za dan i po, a tu je i ista IPS-matrica i 6.5 inčna dijagonala.

Neko može pomenuti i isključivanje aplikacija koje rade u pozadini i to sa pravom. Međutim, to se dešava u prve dve nedelje korišćenja Mate 20, zatim sistem preciznije raspoređuje teret.

Pametni telefon Xiaomi Mi 9 podržava Qi bežično punjenje. Imate priliku da zasebno kupiti jedan od najbržih Xiaomi MDY-10-EP kapaciteta do 20 vati.

Telefon možete puniti i korišćenjem MDY-10-EL adaptera (Qualcomm Quick Charge 4+) snage do 27 W (70 odsto za samo 30 minuta). Deo maloprodajnog pakovanja je 18 W adapter: 55 odsto za 30 minuta i 100 odsto za 1.5 sat.

Opcije povezivanja

Već tradicionalno tu su dve SIM kartice nano formata, obe podržavaju 4G LTE sa 1/2/3/4/5/7/8/12/20/28 opsezima. Preostali opsezi mogu biti navedeni u tabeli sa karakteristikama. Sa stanovišta nivoa prijema signala nema nikakvih problema - na nivou bilo kog vrhunskog mobilnog uređaja.

Tu su i bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac dva 2.4 / 5 GHz kanali (2x2 MIMO, MU-MIOMO, WPA3, Wi-Fi Display), Bluetooth verzija 5.0 (TrueWireless Stereo Plus, AAC / LDAC / aptX / aptX-HD).

Kada je reč o GPS-u, onda za Xiaomi Mi 9 možemo reći da ne podržava samo signal na L1 frekvenciji, već može primiti i složeniji L5 signal. Dakle, preciznost se povećava, stabilnost rada u uslovima gustog urbanog razvoja a potrošnja energije se smanjuje.

Šta to znači? Jednostavno: čak i u zatvorenom prostoru Mi 9 može da "uhvati" pet satelita! Sa tačke gledišta tačnosti, nije sve tako dobro: tokom testiranja bilo je moguće povezati se sa satelitima sa tri metra, uređaj je registrovao do 35 satelita a do 25 satelita je bilo u funkciji, što je odličan rezultat.

Smartphone Xiaomi Mi 9 poseduje NFC čip. Međutim, u toku testiranja nije bilo moguće ostvariti njegov adekvatan rad. Osim toga, nije bilo moguće platiti korišćenjem NFC opcije. Nije poznato šta je razlog ovako negativnom iskustvu.

Memorija, čipset i performanse

Globalna verzija Xiaomi Mi 9 odlikuje 6 GB LPDDR4x RAM brzine 28.500 MB / s - to je najveća brzina RAM-a za čitav period testiranja uređaja! Integrisani UFS 2.1 je ili 64 GB ili 128 GB. Test je zabeležio 730 MB / s (brzina učitavanja) - odličan rezultat, ali brzina snimanja je samo 200 MB / s, što je izuzetno nisko! Memorijske kartice nisu obezbeđene uz ovaj uređaj.

Kompanija Xiaomi koristila je vodeći procesor američke kompanije Qualcomm - Snapdragon 855, predstavljen u decembru prošle godine. Neophodno je znati da će skoro svi budući smart telefoni i drugi uređaji imati Snapdragon 855 u sebi.

Ovaj čip je izgrađen na 7 nm tehničkom procesu, to jest, u stvari, radi se o modelu koji je izgrađen na istom procesu kao i Apple A12 Bionic procesori. Nešto kasnije, stigao je Huawei HiSilicon Kirin 980 kao i Samsung Exynos 9820 baziran na 8 nm procesu.

Novi Qualcomm čip poseduje 8 jezgara prema Prime Core šemi, to jest, jedno Kryo 485 Gold jezgro visokih performansi radi na frekvenciji od 2.84 GHz, druga 3 Kryo 485 Gold jezgra rade na 2.42 GHz, i na kraju, preostalih 4 Kryo Silver jezgara rade na 1.8 GHz svako. Za grafiku je odgovoran Adreno 640 GPU sa podrškom za API Vulkan 1.1 (4K 10-bit).

Sada svi pokušavaju nekako da izoluju svoja dostignuća na polju veštačke inteligencije, i tako, da bi radio sa AI, Qualcomm Snapdragon 855 koristi DSP procesor Hexagon 690. On funkcioniše zajedno sa jezgrom i grafičkim sistemom.

Ono što dobijamo u stvarnom životu je veoma brz pametni telefon. Druga stvar je da se drugi uređaji na slabijim platformama ponašaju na isti način. U ovom trenutku nema hitne potrebe da se poveća broj jezgara, frekvencija i tako dalje. Još važniji tehnički proces je ušteda energije. Međutim, shema dobrog vremena rada je odavno poznata: AMOLED ekran + baterija visokog kapaciteta + stabilan softver sa pristojnom optimizacijom. Ali to je druga priča.

U principu, hteli smo reći da je Qualcomm Snapdragon 845 procesor dovoljan za još 3-4 godine rada bez problema, a 855 nudi dovoljno rezerve za 5-6 godina. U svakom slučaju, VR se sporo razvija, ali pametni telefoni još nemaju druge zahtevne zadatke. "Šta je sa igrama?" U ovom trenutku u Google Play prodavnici se ne nalazi mnogo pristojnih igara sa zaista cool grafikom. I sve zato što većina korisnika ima jeftine pametne telefone koji mogu da pokrenu samo PUBG i WOT na srednjim postavkama.

Da li treba da govorimo o činjenici da Xiaomi Mi 9 pokreće sve igre na maksimalnim parametrima? Čak i ako ne pokrene, onda je to već problem same igre: softver bi trebalo da bude pisan na drugi način.

U Antutu Benchmark testu, pametni telefon beleži 370.000 poena. Nećemo se fokusirati na druge testove - sve je to dosadno i krajnjem korisniku potpuno nepotrebno.

Softver

Ovde ćemo izraziti kratko mišljenje o vlasničkom interfejsu. Nakon dugog testiranja Xiaomi Mi 9, ne možemo reći da se interfejs ističe među ostalim nečim posebnim. Često čujemo da se Huawei EMUI naziva osrednjim. Dakle, MIUI 10 nije mnogo bolji, a u nekim trenucima je i lošiji: loše ikone okruglih, pravougaonih i drugih oblika, animacije i tako dalje.

Kamere

Kao što je uobičajeno u prezentacijama, oko trećine vremena se posveti kamerama. Pa, iako ovde nema ništa više da nas iznenadi, nešto ćemo reći o megapikselima - odjednom ih ima više. Novi model za 2019. godinu donosi tri kamere. Takva rešenja će biti prisutna u gotovo svim cenovnim segmentima pametnih telefona. Da li je dobro? Nema sumnje da.

Dakle u okviru ovog modela postoje tri kamere:

  • 48 MP, Sony IMX586, 1.2 inča veličina senzora, f / 1.75. Objektiv se sastoji od šest sočiva.
  • 12 MP, Samsung S5K3M5, 1 / 3.4 inča veličina senzora, f / 2.2, 2x optički zum
  • 16 MP, Sony IMX481, 1/3 inča, f / 2.2, široki ugao od 117 stepeni.

Pored toga, postoji i laserski fokus. Koliko razumemo, nema optičkog stabilizatora u kamerama. Barem se ne manifestuje.

Nećemo izvoditi velike testove kamere Mi 9 modelu. Pokušaćemo da napravimo poseban materijal o kameri i / ili pripremimo poređenje sa trenutnim vodećim pametnim telefonima.

Kada je reč o DxOMark testu model Xiaomi Mi 9 za video ostvaruje najviši rezultat. A za kvalitet fotografije - drugo mesto. Šta se dešava u stvarnom životu?

Tokom dana fotografije su jednostavno neverovatne: širok dinamički opseg, visoka oštrina, odlični detalji. Ukratko, nema ništa na šta se možemo žaliti.

Uveče, slika počinje da biva zrnastija, naročito u malim detaljima. Međutim, i dalje ostaje prilično širok DD, gotovo potpuno odsustvo šuma i precizna ravnoteža bele čak i u teškim svetlosnim uslovima.

Softver ima noćni režim. Nije nam se dopao njegov rad: boje postaju neobične, slika je zrnasta, ponekad i previše.

Dvostruka optika nam je poznata. Stvara više ili manje dobre slike na normalnom nivou osvetljenja. Čim se svetlo smanji, prebacuje se na glavnu kameru.

Makro fotografije možete snimati pod širokim uglom. Optika radi slično onoj u modelu Huawei Mate 20/20 Pro.

Prednja kamera Xiaomi Mi 9 rezolucije 20 MP snima vrlo dobro, dodali bismo da je ovo jedna od najboljih selfie kamera!

Svideo nam se video. Posebno impresivan je 4K na 60 FPS. Međutim, zbog nedostatka optičkog stabilizatora, slika podrhtava. Kada snimate pod širokim uglom, efekat podrhtavanja je gotovo neprimetan, ali ovde je brzina snimanja smanjena na 30 FPS. Slomo snimci se čuvaju u rezoluciji 1080p 960 FPS, dužina - 10 sekundi.

Zaključak: Ne možemo reći da su nas kamere Xiaomi Mi 9 jako iznenadile, ali imajući u vidu cenu ovog modela treba o njima razmišljati.

Ovde je detaljno opisan interfejs kamere.

Primeri selfi fotografija:

Primeri fotografija širokog ugla:

Primeri zumiranih fotografija:

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri 48MP fotografija:

Noćni režim

Multimedija

Za izlaz zvuka koristi se samo jedan zvučnik koji se nalazi na dnu. Zvuči glasno, veoma čisto, energično. Srednje frekvencije preovlađuju, ali ni niske ne nedostaju. Postoji samo jedan minus, ali je ozbiljan: čim se poklopi otvor zvučnika, jačina zvuka se smanjuje gotovo na nulu. Stoga, ako držite telefon u džepu, skoro uvek propuštate obaveštenja.

Kvalitet prenosa muzike testiran je na žičnim slušalicama Bose QC35. Zvuk je veoma glasan, kvalitet je odličan. Celokupni frekventni opseg je relativno ravan, možda sa blagom marginom na nižim frekvencijama. Za bežični prenos koristili smo Meizu POP. Možemo da kažemo: Xiaomi Mi 9 obezbeđuje maksimalnu jačinu zvuka kada koristite ove slušalice pa će slušanje muzike čak i u podzemnoj železnici biti prijatno.

Smart telefon podržava AAC / LDAC / aptX / aptX-HD, a muzički plejer podržava sledeće formate WAV / AAC / MP3 / AMR / FLAC / APE.

Utisci

Najverovatnije, ovaj model može se smatrati jednim od najpristupačnijih pametnih telefona ove godine baziranih na Qualcomm Snapdragon 855 procesoru. Po ceni koju treba izdvojiti za ovaj model on ne ostavlja mnogo šansi konkurentima. Međutim, kao i obično, postoji niz detalja.

  • Želeli bismo da vidimo ili ekran bez izreza, ili u obliku okruglog otvora.
  • Vreme rada je dobro, ali pod opterećenjem, baterija se prazni prilično brzo.
  • Još uvek ima mnogo sitnih detalja koji nam se ne sviđaju: nemamo obaveštenja u gornjem panelu, NFC ne radi za plaćanje; čini se da je oglašavanje isključeno, ali se još uvek pojavljuju reklame u okviru softvera; taster na levoj strani je deaktiviran, ali iz nekog razloga pokreće Google Assistant. Postoje i druge manje primetne greške.

Šta generalno reći za ovaj aparat? Generalno, nije sve loše, ali sam pametni telefon nije ostavio utisak na nas: da, moćan je, da dobro snima, ali nema nešto što bi ga izdvojilo među ostalim uređajima. Da li je to samo cena.

Mislimo da je najbliži konkurent Huawei Mate 20, koji koristimo kao glavni. Možda je ovo najuspešniji pametni telefon 2018. godine: ovde imate i kvalitetnu IPS-matricu, najbolje vreme rada i tri kamere odličnog kvaliteta, i prijatan dizajn, i adekvatnu cenu.

Kao opcija tu je Honor View 20. Plus ili minus analogni Mate 20, sa samo dve kamere, ali kamerom na ekranu.

Ako ste zainteresovani za širokougaonu kameru, onda bismo vam savetovali da obratite pažnju na ASUS Zenfone 5Z: poseduje moćni Qualcomm Snapdragon 845 procesor, do 8 GB RAM-a, do 256 GB interne memorije, odličan IPS ekran.

Druga opcija - LG G7 ThinQ. Ovde opet postoji visokokvalitetan IPS-ekran, dve kamere, od kojih je jedna širokougaona, Snapdragon 845 procesor.

To je to o ovom telefonu a zaključak o njemu ipak kao i uvek treba da donesete sami.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024