Xperia 1 2019
2019. godina
6.5" OLED, 82% body
41% 855, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT nema
3300 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Sony Xperia 1 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia 1 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia 1 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia 1

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB Type-C kabl

Specifikacije

Specifikacije
Dimenzije i masa 167 x 72 x 8.2 mm, masa 180 grama
Materijali kućišta Glass Gorilla Glass 6
Ekran 6.5 inča, 3840 x 1644 piksela, OLED, 21: 9, DCI-P3, HDR BT.2020, PPI 643
Operativni sistem Android 9.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 LTE Cat.19 Dual VoLTE SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 855, osam jezgara (1x2.84 GHz Kryo 485, 3x2.42 GHz Kryo 485, 4x1.8 GHz Kryo 485), Adreno 640
Memorija 6 + 64/128 GB, postoji hibridni slot za memorijsku karticu
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth 5.0 LE, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor, LED indikator, IP65 zaštita (do 1.5m dubine u trajanju od pola sata)
Glavna kamera 12 MP, f / 1.6, 26mm, 1 / 2.6 ", 1.4 mikrona, Dual Pixel PDAF, optička stabilizacija 12 MP, f / 2.4, 52mm (telephoto), 1 / 3.4", 1.0 mikrona, PDAF, 2x optički zum
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 24mm, 1/4 ", 1.12 mikrona
Baterija 3330 mAh, brzo punjenje USB PD 2.0

Pozicioniranje

Ponekad kada pogledamo neke pametne telefone, jednostavno ne možemo da shvatimo kome su namenjeni i kakvo je njihovo pozicioniranje. U slučaju modela Xperia 1, situacija je suprotna, odmah je jasno kome je uređaj namenjen. To su ljudi koji žele Android sa najnovijim nadogradnjama i vrhunskim karakteristikama ali koji ne žele različite izreze, otvore na ekranu niti preopterećeni korisnički interfejs. Možda su zainteresovani i za kvalitetan bežični zvuk, jer je Sony tradicionalno poznat po sjajnoj podršci za audio kodeke (LDAC, aptX HD).

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nakon zadržavanja klasičnog angularnog dizajna u najnovijim vodećim Sony modelima, kompanija se suočila sa velikim brojem negativnih komentara koji se svode na to da će ovaj proizvođač postati jedan od mnogobrojnih brendova te da će izgubiti svoju individualnost. I zaista, prošli vodeći modeli, iako nude bolju ergonomiju u smislu držanja aparata u ruci, više se ne ističu u odnosu na konkurenciju. Budimo iskreni, prošli modeli su bili glomazni i teški.

Xperia XZ1:

Xperia XZ2:

Xperia XZ3:

Srećom, Sony je saslušao povratne informacije pristigle od strane korisnika, tako da su u okviru Xperia 1 modela eliminisani svi ovi nedostaci odjednom. Prvo, vodeći model je konačno postao tanak i lagan i prijatno ga je koristiti duže vremena. Dimenzije modela su 167 x 72 x 8.2 mm, a ukupna masa iznosi 180 grama.

Drugo, nema više neugodnog simetričnog rasporeda skenera na zadnjem panelu koji je sada prebačen, odnosno, vraćen na pravu stranu. Treće, trenutni dizajn izgleda kao mešavina novih i starih modela. Sa jedne strane, pametni telefon ima striktan izgled, ali u isto vreme ne odlikuje ga angularni dizajn kao stare modele a ova simbioza nije loša.

Šteta je što je u ovoj generaciji ostala samo još jedna jarka boja - ljubičasta, upravo takav uređaj je korišćen u toku testiranja. Ostale dostupne boje su bela, siva i crna. Crni uređaj je već standard, pa treba obratiti pažnju na tri preostale boje.

Inače, ljubičasta Xperia 1 podseća na legendarni model Xperia Z Ultra.

Desno se nalaze skener otiska prsta, taster za kontrolu jačine zvuka, taster za uključivanje, kao i poseban taster kamere. Dobro je što su razdvojeni skener i taster za uključivanje, pa sada, ako je potrebno, možete jednostavno da uključite zaključani ekran da biste proverili obaveštenja, a pametni telefon neće se otključati zbog vašeg prsta. Takođe treba pozdraviti povratak odvojenog tastera kamere.

Niže se nalaze Type-C port, otvor za mikrofon i glavni zvučnik, na vrhu su dodatni mikrofon i slot za dve nanoSIM kartice i microSD karticu.

Iznad ekrana možemo videti prednju kameru, slušalicu, senzore osvetljenosti i blizine, kao i mali LED indikator.

Podsećanja radi, odnos ekrana je 21:9 pa otuda i pitanje: koliko je udobno držati ga u ruci? Iskreno, nema mnogo razlike između ovog uređaja i drugih modernih vodećih modela. Da, malo je duži, ali obzirom na celokupnu veličinu modernih pametnih telefona, ova razlika ne utiče na utiske o uređaju.

Pametni telefon ima zaštitu od prašine i vlage prema IP68 standardu; može se spustiti u vodu na dubinu od 1.5 metar ne duže od pola sata.

Za nedelju dana testiranja nije bilo nikakvih problema po pitanju izrade.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 6.5 inča
Rezolucija ekrana 3840 x 1644 piksela
PPI vrednost 644
Tip matrice OLED
Zaštitini sloj Glass Gorilla Glass 6
Olefobni sloj Da
Automatsko podešavanje osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

U toku 2019. godine, kada drugi proizvođači masovno prelaze na izrez ili otvore na ekranima, Sony-jeva odluka da jednostavno promeni odnos ekrana izgleda sveže i originalno, i što je najvažnije, u duhu trenutnog trenda, jer svi ovi izrezi utiču na ekran, samo se to obično dešava zbog samog izreza, a ovde je reč o izgovoru za prelazak na bioskopski odnos 21: 9.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Tradicionalno za Sony, rezolucija od 4k se koristi samo u nekoliko ugrađenih aplikacija, kao i u programima drugih proizvođača za gledanje fotografija i video zapisa. Čini se da je to ispravno: nema smisla stalno učitavati sistem u visokoj rezoluciji, jednostavno će se smanjiti vreme rada i nećete primetiti veliku razliku između 2k i 4k na malom ekranu.

Sâm ekran je vrlo dobar, boje su svetle i bogate, što je tipično za OLED, a takođe nema iskrivljenja bojs ka ivicama, što pozitivno utiče na upotrebljivost pametnog telefona. Ekran ima veliki opseg osvetljenosti, udoban je za upotrebu noću, ali na suncu maksimalna osvetljenost nije dovoljna.

Dodat je poseban “kreativni režim” za one koji kreiraju sadržaje na pametnom telefonu. U ovom režimu, boja ekrana je prilagođena standardnom sRGB. U ovom režimu, prikazivanje boja postaje toplije, tako da je najbolje odabrati standardni režim. uz standardna podešavanja za balans bele, boje i poseban noćni režim.

Režim Side Sense se i dalje aktivira pritiskom na levi ili desni deo ekrana, ali na račun ravnog, a ne zakrivljenog ekrana, slučajni pritisci su eliminisani i sve je pogodnije za korišćenje. Sa Side Sense-om, možete jednostavno pozvati režim rada sa dva prozora ili način kontrole pametnog telefona jednom rukom. Za režim sa dva prozora, prvo izaberite gornju, a zatim donju aplikaciju, dok u procesu korišćenja možete podesiti visinu svake od njih. Na ovako dugom ekranu način rada sa dva prozora je u potpunosti opravdan iako je implementacija i dalje amaterska.

Pametni telefon podržava režim Always On. U početku je bilo nezgodno pronaći njegove detaljne postavke, a ispostavilo se da nisu u "Screen" sekciji, već u postavkama zaključanog ekrana. Tamo možete izvršiti podešavanja za aktiviranje pozadinskog osvetljenja ili ga potpuno onemogućiti. Sony je takođe dodao mogućnost da se postavi pozadinska slika na dnu zaključanog ekrana.

Baterija

Specifikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3330 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Gledanje HD videa pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim uključen) 17 sati
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, isključen ekran, Wi-Fi on) 4%

Pametni telefon nudi tipičan kapacitet baterije, ali zahvaljujući različitim opcijama za potrošnju energije (Stamina i Ultra Stamina režimi rada), uređaj može lako da radi jedan ili dva dana sa pet sati aktivnosti ekrana. Pohvalno je to što ovaj pametni telefon može da izdrži ceo dan sa bilo kojom aktivnošću. Podržano je brzo punjenje USB PD 2.0, odgovarajući uređaj za punjenje deo je maloprodajnog paketa, za potpuno punjenje baterije potrebno je oko 1.5 sat dok pola sata punjenja obezbeđuje do 60 odsto napunjenosti baterije.

Memorija, čipset, performanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 855
CPU Osam jezgara, (1x2.84 GHz Kryo 485, 3x2.42 GHz Kryo 485, 4x1.8 GHz Kryo 485)
Video akcelerator Adreno 640
RAM 6 GB
Interni skladišteni kapacitet 64/128 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Što se tiče performansi, pametni telefon je veoma zgodan za upotrebu. Glatke animacije, brzo pokretanje aplikacija, fabrički Android sa malim dodacima kompanije Sony - generalno, nema prigovora. Upotreba SD855 i velika količina RAM memorije omogućavaju uređaju da zauzme prve pozicije u sintetičkim testovima, i da pokrene igre. Tokom upotrebe, primetili smo zagrevanje kućišta samo u igrama i testovima, pa čak i tada nije bilo jako. Interesantno je da je u igrama dostupan poseban režim igre, uz pomoć kojeg možete lako prilagoditi uređaj igrama, ali i brzo otvoriti aktuelne smernice za igre na YouTube i Twitch.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM kartice, jedan LTE radio modul Cat19 VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne

Bežični interfejsi su uvek bili snaga Sony pametnih telefona. Prisutan je standardni set: NFC, Bluetooth 5.0, aptX HD, LDAC, Wi-Fi Calling i VoLTE čak i u jeftinim pametnim telefonima kompanije, pa ne čudi što su svi pomenuti standardi prisutni i u Xperia 1.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 12 MP, f / 1.6, 26mm, 1 / 2.6 ", 1.4 mikrona, Dual Pixel PDAF, optička stabilizacija 12 MP, f / 2.4, 52mm (telephoto), 1 / 3.4", 1.0 mikrona, PDAF, 2x optička stabilizacija, optička stabilizacija 12 MP , f / 2.4, 16mm (šioroki ugao), 1 / 3.4 ", 1.0 mikrona
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 24mm, 1/4 ", 1.12 mikrona

Iskreno nam je drago kada smo videli opis trostrukog modula kamere kompanije Sony. Konačno, kompanija je donela normalne odluke na nivou drugih konkurenata. Ovde možemo videti dobru glavnu kameru sa pristojnim večernjim snimanjem i dvostrukim zumiranjem za portrete i širokougaonu za snimanje pejzaža. Odvojeno, napominjemo da prve dve kamere imaju čak i optičku stabilizaciju! Radi vaše udobnosti, dole navedeni primeri slika biće prikazani sa sve tri kamere, prvo snimljeni glavnom kamerom, zatim pomoću modula sa x2 zumom, a zatim i pomoću širokougaone kamere.

Dnevni snimci su vrlo dobri kada je reč o sve tri kamere, međutim, sada čak i jeftini pametni telefoni dobro rade kada je reč o dnevnim snimcima.

U večernjim i noćnim satima, glavna kamera još uvek beleži vrlo pristojne snimke, kao i širokougaoni objektiv, ali ona sa dvostrukim zumom nema dovoljno veliki otvor blende, tako da Sony koristi digitalni x2 zum.

Portret i selfi fotografije su takođe odlični. Zanimljivo je da pametni telefon koristi fokus na oči kako bi poboljšao jasnoću portreta.

Smart telefon može da snima video u 4k rezoluciji, dok istovremeno podržava odnos stranica 16:9 i 21:9. Međutim, ovaj drugi je kropovanje, pa ga koristite samo ako vam je potrebna umetnička fotografija.

Primer video klipa (MP4, 134 MB) >>>

Interfejs kamere poznat sa Sony-jevih pametnih telefona, ceo meni je podeljen na delove za fotografije i video zapise, u nekoliko klikova možete lako da otvorite ili promenite postavke.

Za Xperia 1 je razvijena posebna aplikacija Cinema Pro. Njen izgled ponavlja interfejs profesionalnih Sony kamera iz linije CineAlta. Aplikacija ima posebne presete za snimanje video zapisa, a koristi se i za profesionalno snimanje video sadržaja. Različite postavke su pogodne za kreiranje različitih raspoloženja: od toplog romantičnog snimanja do cool tonova horor filmova. U principu, snimanje u odnosu stranica 21: 9 sa ovim filterima zaista podseća po kvalitetu na film, ne govorimo o samom videu, već o utiscima koje snimljeni materijal stvara.

Međutim, sama aplikacija je ostavila nepodeljena osećanja. Može se videti da je namenjena profesionalcima koji vole ručne postavke: od autofokusa do reprodukcije boja. Naši pokušaji da snimamo u ovom režimu nisu se pokazali uspešnim. U nastavku su navedeni neki primeri.

Pogledajte kako samo dobro izgleda video snimljen pri 960FPS @ 1080p, pogledajte kako fontana može da izgleda zanimljivo.

Pre testiranja imali smo priliku da razgovaramo sa Hiroši Takanom, glavnim inženjerom za marketing proizvoda, pri kompaniji Sony Mobile. Postavili smo mu tri pitanja o kamerama, njegovi odgovori su nam se činili zanimljivim, pa smo odlučili da ih dodamo u ovaj odeljak.

Zašto se dvostruki zum pojavio tako kasno u vašim pametnim telefonima?

U početku smo se fokusirali na snimanje u uslovima slabog osvetljenja u Xperia XZ2 Premium modelu. Pogledali smo odgovor tržišta i shvatili da je dupli zum više tražen kod publike.

Ali sada već postoje konkurenti sa petostrukim i desetostrukim zumiranjem, pa da li planirate da se takve opcije pojave i u vašim pametnim telefonima?

Razmišljamo o tome da koristimo takav zum, ali za sada ne možemo reći ništa konkretno.

Da li imate modul kamere rezolucije 48MP, zašto ga niste koristili u ovom pametnom telefonu?

U Xperia 1, odlučili smo da se fokusiramo na poboljšanje fokusa sa dual fotodiodama.

Multimedijalne karakteristike

Smart telefon nema poseban minijack za slušalice, pa budite spremni da koristite adapter ili kupite odgovarajuće slušalice sa Type-C konektorom. Zvuk Xperia 1 je odličan, savršeno će zameniti poseban plejer, a podrška bežičnih kodeka će poboljšati kvalitet zvuka u odgovarajućim slušalicama.

Glavni i prednji zvučnici formiraju stereo par, kvalitet izlaza i jačina zvučnika su prilično pristojni. Uz pomoć dinamičkog sistema vibracija, pored zvuka, biće i vibracija u ritmu.

Kvalitet prenosa glasa je takođe odličan, nema primedbi na njega, vi i vaš sagovornik savršeno ćete se čuti. Uređaj podržava VoLTE i Wi-Fi Calling.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Androidu 9.0 uz minimalne promene od strane kompanije Sony. Xperia 1 će dobiti nadogradnju na Android 10.

Treba napomenuti optimizaciju aplikacija. Tokom testiranja pametnog telefona primećena su samo dva programa koja nisu ispravno funkcionisala uz odnos 21: 9. Prvi je AndroBench, a drugi je Storiz na Instagram-u, dok ostali programi nisu imali takvih problema.

Utisci

Sony je konačno predstavio dobro balansirani pametni telefon. Odličan dizajn, kvalitetan ekran, zanimljiv čip sa odnosom 21: 9, veliki broj karakteristika, trostruka kamera s dvostrukim zumom i širokokutni objektiv, dobro noćno snimanje i dugo vreme rada.

Glavni konkurenti ovog pametnog telefona su Samsung Galaxy S10 + i Huawei P30 Pro. Oba modela su interesantnija u pogledu mogućnosti kamere, a S10 + pobeđuje po pitanju ekrana. Tu su i Xiaomi Mi 9 i Asus ZenFone 6.

Uspeh Xperie 1 će se pre svega ogledati u njegovoj pristupačnoj ceni za koju se očekuje da će biti znatno niža od cene S10 + i P30 Pro, te da neće biti mnogo više od cene Mi 9 od Xiaomi.

Postavlja se pitanje šta je pripremljeno kao poklon za sve one koji se odluče da prednaruče uređaj. Ako je ovo isplativa stvar kao što su slušalice koje uklanjaju buku ili PS4 Pro, onda model ima dobre šanse, a ako je u pitanju neka prosečan dodatna opreme ili nema poklona uopšte, onda oni koji žele da kupe ovaj pametni telefon sigurno treba da sačekaju sniženje cene.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024