Galaxy A70 2019
2019. godina
6.7" OLED, 86% body
21% 675, Android 9
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
25W, 4500 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 32MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A70 6GB/128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A70 6GB/128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A70 6GB/128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy A70 (SM-A705FN / DSM)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (25 W brzo punjenje)
  • USB Type C kabl
  • Žične stereo slušalice sa USB Type C priključkom
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 164.3 x 76.7 x 7.9 mm, 183 grama
Materijali kućišta Plastika, Staklo (glasstic)
Ekran 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, AlwaysOn Display, 393 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 9.0, OneUI 1.1
Platforma Qualcomm Snapdragon 675 (11 nm tehnologija), dva Cryo 460 Gold jezgra radnog takta do 2.0 GHz, 6 Cryo 460 Silver jezgara radnog takta do 1.7 GHz, Adreno 612
Memorija 6 GB RAM, 128 GB ROM (slobodno 108.3 GB), microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual band, VHT80, Bluetooth 5.0, NFC, ANT +
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1900/2100 4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM, nanoSIM (nema hibridnog slota)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG Accelerometer, senzor blizine, senzor svetlosti, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor, senzor otiska prsta, senzor za otključavanje očitavanjem lica.
Glavna kamera 32 (f / 1.7) + 8 MP (f / 2.2) +5 (f / 2.2 - dubina polja), LED blic, QHD video snimanje
Prednja kamera 32 MP (f / 2.0), bokeh efekat, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Pol 4500 mAh, vreme razgovora do 24 časa, LTE do 16 sati
Stepen zaštite ne
Boje crna, plava i bela, na pojeidnim tržištima će biti dostupne dodatne boje
Zvuk Fm radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
Sar Glava SAR: 0.949 W / kg Telo SAR: 1.475 W / kg (Evropska metoda testiranja)

Pozicioniranje

U okviru A-serije za 2019. godinu, većina modela ima velike dijagonale ekrana, što je trend tekuće godine. Mnogi kupci su isprobali velike ekrane i rado kupuju ovakve pametne telefone, a to je u neku ruku zamena za dva uređaja - tablet i telefon. Sam termin „fablet“ izgubio je svoje značenje, baš kao što je nekada izraz „telefon sa kamerom“ neprimetno postao stvar prošlosti. Većina pametnih telefona dobila je ekrane veće od 5.5 inča, a ova veličina se na uređajima bez okvira doživljava kao kompaktna i zaista to i jeste. Međutim, Galaxy A70 se u određenoj meri može nazvati najjačim modelom porodice, mada to formalno nije tako.

Poređenje sa modelom Galaxy A80

Sudeći po oznaci, tu je i A80, kod kojeg kamera nije u ravni sa kućištem. Model A80 namenjen je mladima, onima koji žele nešto neobično, mada ga je teško nazvati modelom namenjenim masovnim korisnicima. Pre se može reći da je u pitanju vrsta eksperimenta, samim tim je i pozicioniranje A80 odgovarajuće, koji je usmeren na određeni broj korisnika. Na osnovu toga kompanija ga smatra vodećim modelom, ali u suštini takav je i A70. S druge strane, ako pogledate podatke o prodaji, onda je najprodavaniji pametni telefon A-serije 2019. a istovremeno i najprodavaniji Samsung pametni telefon, začudo, bio Galaxy A50.

Formalno su A50 i A70 u svemu slični, razlika je u dijagonali ekrana, ali razlika nije prevelika – 6.4 inča u odnosu na 6.7 inča kod starijeg modela. Model A50 postoji u dve verzije, 4/64 i 6/128 GB, druga još više podseća na A70. Kamere su uporedive, baterija je takođe manje ili više istog ranga. Samsung je to shvatio i zato je dodao opciju brzog punjenja od 25 vati, i to je prvi uređaj među svim pametnim telefonima kompanije sa takvim punjačem. Druga razlika je ta što A70 odlikuje Qualcomm čipset a ne Exynos, a možda će za neke to biti važno.

Model A70 nije najpopularniji u liniji, biraju ga oni koji žele najveći ekran i dugo vreme rada. Masovni potrošač bira A50, jer ne postoji tako ekstremno velika dijagonala ekrana.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Svi modeli u okviru A serije podsećaju jedan na drugi u 2019. godini, boje i dimenzije kućišta se razlikuju, inače kao da se radi o jednom uređaju, ali u različitim dimenzijama. Dimenzije pametnog telefona su 164.3 x 76.7 x 7.9 mm, a ukupna masa iznosi 183 grama.

Materijal korišćen u seriji A 2019 nazvan je Glasstic (kombinacija reči staklo i plastika). Ovo je plastika obložena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, kućište počinje da igru svetlosti na suncu i pod različitim uglovima uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne pokriva zadnji panel već se koristi samo na ekranu. Materijal je veoma izdržljiv i dobro trpi udarce, a ogrebotine su na njemu gotovo nevidljive.

Model se isporučuje u nekoliko boja, među kojima su plava, bela i crna.

Senzor otiska prsta ugrađen je u ekran, ne razlikuje se od onog kod A50. Senzor nije baš brz, reaguje na pritiskanje čak i kad je ekran isključen, ali to je samo na određenom području. Brzina reakcije je oko jedne sekunde, deluje sporije od uobičajenog senzora na zadnjem panelu kod A30. Pitanje je samo na šta je korisnik navikao, nekome takva brzina smeta, a nekome je to prihvatljivo. Obzirom da se većina kupaca prvi put susreće sa senzorom otiska prsta na ekranu, smatraju da je brzina prihvatljiva.

Postoji i sistem za otključavanje prepoznavanjem lica, i on odlično radi. Važno je napomenuti da, za razliku od Samsungovog vodećeg modela, gde je prepoznavanje lica ubrzano i može se prevariti uz pomoć nečijeg video snimka, koristi se ubrzani i obični sistem, a ovaj drugi se ne može prevariti fotografijom niti video zapisom. Za Samsung Pay koristi se samo otisak prsta za autorizaciju, tako da nema nikakvih problema.

Na desnoj strani se nalazi dvostruki taster za regulaciju jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Na suprotnoj strani možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da vas ništa ne ograničava.

Na dnu se nalazi izlaz zvučnika, desno je glavni mikrofon (drugi na vrhu), kao i 3.5 mm priključak. Jedini zvučnik na donjem kraju zvuči dobro, ali ne tako glasno kao da postoje dva. Svejedno, nema pritužbi na njega; može se dobro čuti u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke na ulici i drugim visokim mestima je jednostavno nezamenljivo, uređaj ovde dobro vrši svoj zadatak.

In the bottom line, I note the excellent build quality, nice material and the fact that the model looks more expensive than it actually costs. I would like to have protection from water, but it is not in the device, just as it is absent in most direct competitors. Also, for obvious reasons, there is no frontal LED, there simply was no place for it.

Ekran

Kvalitet izrade je odličan pa model izgleda skuplje nego što zapravo jeste. Bilo bi dobro da ima zaštitu od vode, ali to nije slučaj kao i kod većine direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednjeg LED svetla, jednostavno nije bilo mesta za njega.

Specifikacije ekrana – 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, AlwaysOn Display, 393 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. Slika je svetla, boje su žive a možete podesiti i način prikazivanja boja. Ekran praktično nema okvira, a prednja kamera deo je izreza oblika slova U.

Važno je znati da se ekran u smislu svojih mogućnosti praktično poklapa sa vodećim modelima kompanije Samsung iz prošle godine - dobra, svetla slika uz puno podešavanja. Još jedna karakteristika koja je konkurentima nepristupačna je AlwaysOn Display, a to je mogućnost da se na ekranu vide sat ili čuvar ekrana, ikone obaveštenja i brzo prebacivanje na aplikacije.

Pod sunčevim zracima ekran ostaje čitljiv, dovoljno osvetljenja za bilo koju funkciju. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, fotografija, čitanje tekstova. Reč je o maksimalnoj dijagonali na tržištu, puno informacija može da stane na ekran, a fontovi se mogu prilagoditi vašem ukusu.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 4500 mAh, podržava brzo punjenje, a punjač od 25W je uključen u prodajno pakovanje. Ovo je prvi Samsung uređaj sa takvom tehnologijom punjenja, ukupno vreme punjenja baterije je oko 65 minuta. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri rada baterije podudaraju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Vreme video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju - do 24 sata;
  • Audio reprodukcija - do 128 sati;
  • Surfovanje internetom preko Wi-Fi - do 16 sati, 3G do 14 sati, LTE do 16 sati;
  • Vreme razgovora u 3G - do 28 sati, u 4G - do 32 sata.

Svaki model ima svoj profil rada, sopstvene aplikacije. A ako je sa A50 sa baterijom od 4000 mAh i Exynos čipsetom bilo moguće ostvariti otprilike dva dana 7-7,5 sati sa rada ekrana, tako su ovde pokazatelji rasli. Dva i po, čak i tri dana, uređaj može da radi uz manje zahtevnu upotrebu, ako ga ne opterećujete igrama, imate uobičajeni set softvera. Za one koji uređaj koriste intenzivnije, to može biti 1,5-2 dana, igrači mogu da računaju na oko deset sati rada, što je takođe i neka vrsta rekorda, imajući u vidu dijagonalu ekrana. A ovo je veliki plus za ovaj model.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj ima 6 GB RAM-a, 128 GB interne memorije. To je vrlo dobro, a u teoriji ne morate ni ubaciti memorijsku karticu obzirom na količinu interne memorije, iako postoji slot u koji može da se ubaci kartica kapaciteta do 512 GB. Brzina memorije je odlična, što daje dobre rezultate u kombinaciji sa čipsetom. Ovo je brz pametni telefon, a u svojoj klasi pokazuje dobre rezultate - nema kočenja. Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije povezivanja

Galaxy A70 poseduje dual band Wi-Fi što je već veliki plus, podržava VHT80 koji pruža dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od slabijih modela iste serije, ANT+ je podržan.

Prisutan je Bluetooth verzija 5.0, tu je i NFC (Samsung Pay / Google Pay), sve funkcioniše u najboljem redu.

Sa gledišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je poznat sa ostalih Samsungovih modela, nema ničega novog. Prisutan je režim Pro, AR Emoji i drugi efekti.

Prednju kameru karakteriše matrica rezolucije 32 MP (f / 2.0), ima bokeh efekat, razne dodatne efekte, nema autofokusa.

Glavna kamera se sastoji od tri modula - 32 MP (f / 1.7) + 8 MP (f / 2.2) + 5 MP (f / 2.2), (širokougaona kamera, konvencionalna kamera, kamere za efekat dubine polja). Opcije uključuju LED blic, QHD video snimanje. Širokougaona kamera ima ugao snimanja od 123 stepena (bez automatskog fokusiranja), konvencionalna kamera - 78 stepeni. Po našem mišljenju, glavna kamera dobro snima kada je sunčan dan, u zatvorenom se već pojavljuju šumovi. Ali u segmentu kojem uređaj pripada ovo nije loš kvalitet. Pogledate fotografije.

Primeri fotografija

Softverske karakteristike

Model inicijalno poseduje Android 9 sa OneUI korisničkim interfejsom, predstavlja veoma funkcionalno i brzo rešenje. Tačno isti interfejs koristi se u vodećim modelima kompanije.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja emitovanih sadržaja. Slušalice funkcionišu kao antena.

Za muziku, pored standardnih ekvilajzera i podešavanja, tu je i Dolby Atmos.

Standardne aplikacije predstavljaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za komforan rad uređaja bez dodatnog instaliranja.

Utisci

Po kvalitetu komunikacije, jačini poziva, nema nikakvih problema, sve je na odgovarajućem nivou. Cena A70 je za nekih 20 odsto viša od cene modela A50 6/128 GB. Koliko je ta cena adekvatna? Verovatno je potrebno da pogledate direktne konkurente da biste procenili ovaj parametar. Odjednom se ispostavilo da sa sličnim kapacitetom memorije i uporedivom dijagonalom na tržištu nema mnogo ponuda. Počećemo sa Honor View 20. Ovaj model nema slot memorijske kartice, poseduje IPS matricu (za nekoga, možda je to plus, većina ipak bira AMOLED). Veličina ekrana je 6,4 inča. Reč je o prijatnom uređaju, cene su slične.

Tu je i Xiaomi Mi 9T, ovaj uređaj takođe ima dijagonalu od 6,39 inča, ali poseduje SuperAMOLED ekran. Senzor otiska prsta ugrađen je u ekran. Veoma simpatičan model, na koji vredi obratiti pažnju.

Ali nabrajajući konkurente, uvek smo dolazili do zaključka da su oni konkurenti modelu A50, jer su njemu slični i imaju dijagonalu od oko 6,4 inča. Ali nije bilo direktnih konkurenata za A70 sa takvom dijagonalom. I tu dolazimo do paradoksalnog zaključka - A50 je direktan konkurent A70. Ovi modeli su slični, ali A70 nudi najveću moguću dijagonalu trenutno i po adekvatnoj ceni. Prednost u odnosu na A50 je vreme rada, koje je znatno produženo. Prednost je i brzo punjenje uz punjač od 25 W. Nedostaci se odnose na ergonomiju i dimenzije uređaja. I ovde je teško proceniti šta će tačno biti bolje za vas. Većina ljudi kupuje A50, ovo je bestseler bez ikakvih popusta. Ali A70 nije toliko popularan, jer košta nešto više. Ali ako vam je potreban veći ekran, onda ima smisla platiti ovaj novac, razlika se isplati.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024