Galaxy A01 2020
2020. godina
5.7" LCD, 76.9% body
13% 439, Android 10
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A01
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A01. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A01 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test jeftinog pametnog telefona Samsung Galaxy A01 (SM-A015F / DS)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • microUSB kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 146.2 x 70.9 x 8.3 mm, 149 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 5.7 inča, 720x1520 piksela (19: 9), PLS TFT, 301 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma Snapdragon 439 (12 nm tehnologija), 4 Cortex A-53 jezgra radnog takta do 1.95 GHz, 4 Cortex A-53 jezgra radnog takta do 1.45 GHz, Adreno 505
Memorija 2 GB RAM, 16 GB ROM (slobodno 8.4 GB), microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, dual-band, Bluetooth 4.2
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/2100
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20 / B28; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nnije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori microUSB (USB 2.0), OTG
akcelerometar, senzor blizine, snezor osvetljenja, otključavanje prepoznavanjem lice
Glavna kamera 13 MP (f / 2.2) + 2 MP (f / 2.4), druga kamera ima senzor dubine polja, LED blic
Prednja kamera 5 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti. nema autofokusa
Baterija Li-Ion 3000 mAh, vreme razgovora do 27 sati, video reprodukcija do 10 sati, LTE do 12 sati
Stepen zaštite nema
Boje Crna, plava, crvena
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja nema

Pozicioniranje

Samsung se ne trudi da bude u svim cenovnim segmentima, jer je to često neisplativo. Veliki proizvođači pritisnuli su B / C brendove u segment jeftinih pametnih telefona, učinili ga visoko konkurentnim, a to je automatski dovelo do činjenice da drugorazredni proizvođači daju više u ovom segmentu od velikih kompanija. Često nemaju tako snažno ime, a istovremeno grade svoje ime zahvaljujući mogućnostima uloženim u uređaj. Dakle, modeli ovog segmenta su već odavno stekli senzore za otiske prstiju, na takvim modelima po pravilu, postoji NFC, postoji dvostruka glavna kamera.

Samsung nije pokušao da se takmiči u ovom segmentu; štaviše, početni modeli A-serije (donedavno je to bila J-serija) uvek su se jako razlikovali od svojih moćnijih kolega. Tačno ista stvar se dešava i sa A-serijom, inicijalni A01 model kreiran je za one koji biraju isključivo Samsung brend, istovremeno uskraćujući mogućnost da kupuju nešto od druge kompanije, proizvođača, koji nije toliko poznat. Čini se da je iracionalno i ne može biti puno takvih ljudi, ali nije. Prodaja najjednostavnijih, jeftinih pametnih telefona je uvek velika, uključujući i ponudu kompanije Samsung. Ali istovremeno, potrošač ne dobija maksimum za svoj novac, već brend koji je želeo. A u ovom aspektu, pozicioniranje A01 je veoma jednostavno - model za ulazni nivo za one koji žele pametni telefon iz velike kompanije. Za one koji ne žele da razumeju sitnice tržišta.

Za Samsung, takvi jeftini telefoni nisu baš profitabilni, tako da se štedi na svemu, a u ovom pregledu ćemo sve to videti u potpunosti. Počnimo.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Šta se zahteva od jeftinog pametnog telefona? Da izgleda pristojno, dobro se pokaže i, ako je moguće, služi duže vreme. A01 sa tim nema problema - izdržljiva plastika sa mat završnom obradom, dobro podnosi sve izazove. Postoje tri šeme boja: crna, plava i crvena.

Kućište nije veliko, model je malih dimenzija, savršeno se uklapa u muške i ženske ruke, pogodan je za decu (146,2 x 70,9 x 8,3 mm, 149 grama). Prijatnog dodirnog doživljaja i sa uobičajenim rasporedom kontrolnih elemenata, na levoj strani se nalazi dvosmerni taster za kontrolu jačine zvuka, na desnoj strani se nalazi taster za uključivanje / isključivanje, takođe postoji slot za SIM kartice i memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da možete da instalirate dve nanoSIM kartice, kao i memorijsku karticu.

Na dnu se nalazi microUSB priključak (što i nije toliko loše za ciljanu publiku), kao i mikrofon (postoji samo jedan u uređaju). Na vrhu se nalazi 3,5 mm priključak za slušalice. Izlaz zvučnika je na zadnjoj strani, a jačina je prosečna.

Nedostatak ovog uređaja je što nema senzor otiska prsta, samo biometrijsko prepoznavanje lica, a to je žalosno, jer u mnogim situacijama senzor otiska prsta izgleda kao bolje rešenje, neophodno za ciljanu publiku.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće: 5,7 inča, 720x1520 piksela (19: 9), PLS TFT, 301 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. U podešavanjima nećete naći mnogo stavki.

Dobro je što inženjeri nisu štedeli na ekranu i ostavili senzor ambijentalnog osvetljenja, prilagodljivo osvetljenje deluje plus ili minus pravilno.

Na suncu ekran postaje manje čitljiv, ali i dalje lako možete prepoznati i tekst i sliku na njemu.

Snimanje kamerom daje još lošije rezultate, ekran se jako razlikuje od Samsung-ovih AMOLED ekrana, ali oni koštaju nešto više (s druge strane, razlika kod A20 je više nego primetna ali to su definitivno proizvodi različitih svetova).

Za korisnike niskobudžetnih uređaja ekran modela A01 neće biti nešto loše, već dovoljno kvalitetan za svoju kategoriju, na nivou matrica drugih kompanija (ovo je odličan ekran u ovoj klasi, pruža zadovoljavajuće iskustvo korisniku, kao što se i može očekivati od Samsung-a).

Prednja kamera je integrisana u ekran, ali to danas nikoga ne iznenađuje.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet 3000 mAh. Za niskobudžetni uređaj ovo je dobar kapacitet baterije, pogotovo jer je čipset prilično ekonomičan. Uređaj može raditi 2-3 dana pri umerenom opterećenju (do 30 minuta poziva, do 4 sata rada na ekranu). U principu, ako u potpunosti koristite aparat, dobićete oko jedan dan rada (oko sat vremena razgovora, do 1 GB podataka, 5 sati rada ekrana). Vreme potrebno da se baterija u potpunosti napuni iznosi oko 2.5 sata.

Memorija, čipset, performanse

Izbor čipseta kompanije Qualcomm nastao je iz činjenice da su pokušali da rešenje učine najjeftinijim a ovo je isplativija opcija. Koristi Snapdragon 439 (12 nm tehnologija), 4 Cortex A-53 jezgra frekvencije do 1.95 GHz, 4 Cortex A-53 jezgra frekvencije do 1.45 GHz, Adreno 505. Ovo je prilično produktivan čipset, i na to nema pritužbi, ali ukupne performanse sistema nisu baš visoke, jer ima samo 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. Tip memorije je eMMC 5.1, što takođe pokazuje budžetsku prirodu ove jedinice.

Pogledajte rezultate performansi u sintetičkim testovima

Ali u okviru korisničkog interfejsa je sve prilično veselo, nema pritužbi, uređaj je odličan. Druga stvar je da jednostavno neće biti moguće igrati teške igre na njemu.

Opcije povezivanja

Uređaj ne poseduje NFC, što predstavlja ozbiljno ograničenje za određena tržišta. Ostale mogućnosti su takođe izuzetno asketske. Wi-Fi je jednopojasni a dostupna je Bluetooth verzija 4.2. Nema problema sa GPS-om, sve radi kako treba.

Kamera

Prednja kamera je veoma jednostavna, fotografije su uobičajene.

Interfejs kamere je tipičan za OneUI 2.0.

Postoji funkcija "Live Focus", drugi modul kamere potreban je za nju, pozadina se dobro zamagljuje. Problem je to što se ovaj uređaj veoma sporo fokusira na predmete, a ne možete ga podesiti rukom, naročito u zatvorenom prostoru.

Ali u okviru korisničkog interfejsa je sve prilično veselo, nema pritužbi, uređaj je odličan. Druga stvar je da jednostavno neće biti moguće igrati teške igre na njemu.

Primer video klipa (MP4, 37 MB) >>>

Softverske karakteristike

Model pokreće Android 10 i OneUI 2.0, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa koji se u doslovnom smislu može nazvati jednim od najboljih kako po fleksibilnosti podešavanja i mogućnostima, tako i po drugim aspektima.

Kada je reč o multimedijalnim mogućnostima uređaja treba pomenuti da aparat ima ugrađen radio sa opcijom snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije podrazumevaju kalkulator, menadžer datoteka i ostale aplikacije koje su neophodne za svakodnevno korišćenje.

Utisci

Uređaj beleži dobre rezultate po pitanju komunikacije, jačina poziva je iznad proseka, vibracije su neprimetne. Ovo su pozitivne tačke.

A01 je konkurent za veliki broj uređaj kada je reč o ceni, a to obuhvata prisustvo 3 GB RAM-a, senzor otiska prsta i malo bolju kameru. Dugačak je niz takvih konkurentskih modela, a uređaj primetno gubi u poređenju sa gotovo svim modelima svog segmenta. Ali budući da je u pitanju Samsung, ta činjenica će sigurno zagrejati korisnike.

Nikakvo čudo se nije dogodilo, Samsung nije mogao da napravi atraktivan niskobudžetni uređaj, ali paradoks je da se on prodaje, i to u značajnim količinama. Ono što je sigurno jeste da je kupovina A01 je opravdana ako vam je najvažnije da imate uređaj brenda Samsung i nijedan drugi.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024