Galaxy M31 2020
2020. godina
6.4" OLED, 84.1% body
18% 9611 Octa, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 6000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy M31
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy M31. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy M31 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Samsung Galaxy M31 (SM-M315F / DS)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (brzo punjenje 15W)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 159.2 x 75.1 x 8.9 mm, 191 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.4 inča, 1080x2340 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3, maskimalna osvetljenost 420 nita
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma Exynos 9611 (10 nm tehnologija), četiri Cortex A73 jezgra radnog takta 2.3 GHz, 4 Cortex A53 jezgra radnog takta do 1.7 GHz, Mali G72 MP3
Memorija 6 GB RAM, 64 GB ROM (49 GB slobodno), UFS 2.1, microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
6/128 GB opcija (118.4 GB slobodno) i 8/128 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1600/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žirosko, geomagnetni senzor, skener otiska prsta sa zadnje strane, otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 64 (f / 1.8) + 5 MP (f / 2.2, senzor dubine) + 8 MP (f / 2.2, širokog ugla) + 5 MP (f / 2.4, makro), LED blic, 4K video snimanje, elektronska video stabilizacija na FullHD
Prednja kamera 32 MP (f / 2.0), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti
Baterija Li-Ion 4000 mAh, vreme razgovora do 44 časa, video reprodukcija do 29 sati, trajanje baterije u LTE režimu 22 sata
Stepen zaštite Ne
Boje Plava, Crna, crvena
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Google pay
SAR Glava SAR: 0.48 W / kg
Kućište SAR: 1.130 W / kg

Pozicioniranje

Samsung M31 je gotovo identična kopija M21, pri čemu novi model ima povećani kapacitet memorije, nova kolor rešenja kao i unapređene kamere. Sa druge strane, to je još uvek isti M21 koji je odlikovao dobar odnos cene i kvaliteta.

Samsung je kreirao M liniju prilično kasno, pozicionirana je za internet prodaju, odnosno ne nudi veliku maržu za partnere. Ova linija se takođe može naći kod onih prodavaca koji su spremni da žrtvuju svoj profit, ali žele da privuku kupce koji žele uređaj koji odlikuje dobar odnos cene i kvaliteta. Mnogi M-seriju doživljavaju kao pobedničko rešenje, i to je tako ako je kupac voljan da se odrekne određenih karakteristika, kao što je senzor otiska prsta ugrađen u ekran. Za neke su to sitnice, a neki smatraju da je to osnovno u pametnom telefonu na maksimalnom nivou. Serija M namenjena je pametnim i racionalnim kupcima jer je reč o uređaju odlične radne snage koji može da radi dugo vremena.

Budući da je M-serija sposobna da bude ozbiljna konkurenciju sličnim modelima u okviru serije A, na ove uređaje niko ne obraća pažnju pa oni praktično nemaju nikakav marketing. To dovodi do činjenice da mnogi kupci jednostavno ne znaju za postojanje takvih uređaja jer ih nije moguće videti na policama prodavnica. Međutim, nema poteškoća prilikom kupovine i za mnoge je to vrlo zanimljivo rešenje koje može dati više za manje novca.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u tri boje - plavoj, crnoj i crvenoj.

Kućište je izređano od obične plastike dok završni sloj odlikuje visok sjaj. Ovo je dobra odluka jer se na taj način izbegavaju ogrebotine, a samim tim ni otisci prstiju nisu vidljivi na ekranu, uključujući i model crne boje. Otpornost na ogrebotine je veliki plus.

Zadnji panel je zaobljen, uređaj odlično pristaje u šaku, iako je pametni telefon prilično širok. Dimenzije aparata su 159.2 x 75.1 x 8.9 mm, dok njegova ukupna masa iznosi 191 gram. Ovo je uređaj namenjen pre svega muškarcima, obzirom na njegovu veličinu, ali sa druge strane, i žene će biti zadovoljne zbog veličine ekrana. Neko se možda neće složiti s tim, ali to je sadašnji trend na tržištu. Sigurno se sećate vremena kada su se pojavili 4-inčni uređaji koji su nazivani „ciglama“ dok se danas takvi uređaji teško mogu nazvati velikim. Ovde je otprilike ista priča, percepcija zaostaje za stvarnim stanjem stvari.

Poređenje sa modelom Galaxy M21

Izgled uređaja je tipičan - na dnu se nalazi zvučnik, kao i USB konektor tipa C, 3.5 mm i mikrofon. Drugi mikrofon je na samom vrhu, dok sistem za poništenje zvuka odlično funkcioniše. Sa desne strane nalazi se dvosmerni taster za jačinu zvuka i taster za uključenje/isključenje. Na levoj strani se nalazi slot za dve nanoSIM kartice, kao i za memorijsku karticu, nije kombinovan!

Zvučnik je sakriven iza rešetke iznad ekrana, ekran odlikuje O- izrez. Uređaj ne odlikuje zaštita od vode i prašine, što je očekivano za ovaj segment.

Kvalitet izrade uređaja je odličan. Lako je pronaći senzor otiska prsta na zadnjem panelu aparata.

Vreme reakcije je neznatno, otključavanje je brzo. Otključavanje lica je standardno, funkcioniše savršeno.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće: 6.4 inča, 1080 x 2340 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3.

Prednja kamera - O-izrez, ovo je jednostavna verzija ekrana, ali to verovatno nikome neće predstavljati problem.

Karakteristika koja nije dostupna u okviru konkurentskih modela u ovom cenovnom segmentu jeste AlwaysOn Display, a to je mogućnost da se na ekranu vide sat ili čuvar ekrana, ikone obaveštenja kao i opcija brzog prelaska na druge aplikacije.

Podešavanja ekrana su tipična, moguće je promeniti podešavanje boja.

Podaci na ekranu ostaju čitljivi i pri direktnim sunčevim zracima, osvetljenost je dovoljna za bilo koji zadatak. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, pregled fotografija kao i čitanje tekstova. Ovo je svestran pametni telefon, a činjenica da ima tako dobar ekran izdvaja ga od konkurencije. AMOLED je veliki plus za ovaj segment.

Baterija

Ovaj pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 4000 mAh, podržava brzo punjenje a deo maloprodajnog pakovanja je i 15W punjač. Nema bežičnog punjenja, ali to se i ne očekuje u okviru ovog cenovnog segmenta.

Zvanično navedeni parametri performansi baterije podudaraju se s onim što je dobijeno u okviru testiranja:

  • Video reprdukcija uz maksimalno osvetljenje - do 29 sati
  • Audio reprodukcija - do 97 časova;
  • Internet pretraga preko Wi-Fi - do 22 sata, LTE - do 22 sata;
  • Vreme razgovora u 4G - do 44 časa.

Pri svakodnevnoj upotrebi ovaj uređaj radi otprilike 2.5 - 3 dana sa automatskim podešavanjem jačine pozadinskog osvetljenja (algoritam vam se prilagođava i uopšte nije agresivan, a osvetljenost je uvek ugodna). U ovom slučaju je vreme rada ekrana oko 9 - 9.5 sati.

Vreme punjenja baterije iznosi oko 150 minuta. Ovo je provereno mnogo puta prilikom testiranja, pa je za 65 minuta moguće obezbediti do 5 odsto napunjenosti baterije.

Memorija, čipset, peformanse

Samsung je upotrebio Exynos 9611 čipset (10 nm tehnologija), koji čine četiri Cortex A73 jezgra frekvencije do 2.3 GHz, četiri jezgra Cortex A53 frekvencije do 1.7 GHz, Mali G72 MP3. Ovo je odličan procesor za ovaj cenovni segment, daleko napredniji u poređenju sa konkurencijom. Interfejs je brz i prilagodljiv. Možete pogledati rezultate sintetičkih testova.

Osnovna verzija na određenim tržištima kada je reč o memoriji je 6/128 GB, memorijske kartice do 512 GB, što je dovoljno za većinu korisnika.

Communication capabilities

Galaxy M31 odlikuje dvopojasni Wi-Fi, koji je sam po sebi veliki plus, a podržava i VHT80, što omogućava dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od starijih modela, ANT+ nije podržan. Ali skup frekvencija za LTE primetno je manji nego kod A51 i poklapa se sa A31.

Model odlikuje Bluetooth 5.0, NFC (Samsung Pay/Google Pay) je prisutan, sve odlično funkcioniše.

U pogledu navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou), hladan start na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, a tačnost navigacije je odlična.

Kamera

Interfejs kamere je sličan ostalim Samsung modelima, ovde nema ničega novog. Dostupni su Pro mode, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera 32 MP (f/2.2), efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, bez autofokusa. Pogledajte primere slika, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Glavni modul kamere sastoji se od tri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa koji su neuporedivi sa vodećim modelima, ali u ovom cenovnom segmentu nisu loši. Ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Primer video klipa (MP4, 40 MB) >>>

Sledi malo poređenja kvaliteta fotografija snimljenih modelom Galaxy A51.

Galaxy M31, Galaxy A51

Softver - karakteristike

Model je izvorno zasnovan na Android 10 i OneUI 2.0, odnosno, ovo je najnovija verzija interfejsa koja se u doslovnom smislu može nazvati jednom od najboljih i u pogledu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti i u drugim aspektima.

Sledi nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa opcijom snimanja programa. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije podrazumevaju kalkulator, organizator datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za ugodan rad.

Za razliku od skupljih modela, ovde nema Bixby skripti, ovo je očigledno marketinška podela na jače i slabije modele. Funkcija je zanimljiva, šteta što nije bila dostupna u prethodnim modelima.

Zaključak

Uređaj nema problema sa povezivanjem sa mrežom, a radio je pravilno podešen. Ovde sve odlično funkcioniše. Ovo je zanimljiva ponuda za one koji traže pametni telefon sa baterijom velikog kapaciteta, dobrim kamerama i odličnim ekranom. Ne postoji ugrađen senzor otiska prsta na ekranu, ali mnogi će ovo smatrati plusom, a za neke slučajeve je to čak i dobro.

Kada je u pitanju model M21, ovi uređaji su braća blizanci. Postoje neznatne razlike – drugačije kamere i više memorije. Kao i kod M21, ne postoji podrška za Samsung Pay već samo za Google Pay. Ovo treba uzeti u obzir prilikom kupovine uređaja, kao i odsustvo foldera zaštićenog KNOX-om. Gotovo da nema drugih razlika u odnosu na skuplje modele.

U ovom segmentu, Galaxy A51 i dalje ostaje neprikosnoven, to je najprodavaniji pametni telefon na većini tržišta. Na tržištu su dostupne verzije sa 4/64 GB i 6/128 GB. Ovo je uporedivo sa M31, a da su cene slične onda bi bolja opcija bio Galaxy A51 - ima bolji radio, kamere su veće, jednom rečju, to je jedan viši nivo. Sa druge strane, baterija je manjeg kapaciteta.

Da li vredi kupiti M31? Definitivno. Da li je ovo zanimljiv uređaj? Da. Pogodan je za svakoga ko traži pametni telefon sa baterijom velikog kapaciteta i odličnim, velikim ekranom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024