6 2020
2020. godina
6.5" LCD 90Hz, 84.1% body
25% G90T, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
30W, 4300 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Realme 6
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 6. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 6 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

kompletan test pametnog telefona Realme 6

Specifikacije
Procesor Mediatek MT6785 Helio G90T (12 nm), Octa-core (2x2.05 GHz Cortex-A76 i 6x2.0 GHz Cortex-A55), Mali-G76 MC4 grafika
Operativni sistem Android 10, interfejs Realme UI
Memorija 4/8 GB / 128 GB, zaseban slot za microSD kartice
Ekran 6.5 inča, IPS LCD, 2400 by 1080 piksela, odnos stranica 20 x 9, gustina ekrana 405 ppi, deklarisana osvetljenost 480 nits, brzina osvežavanja ekrana 90 Hz, Corning Gorilla Glass 3
Baterija Li-Po 4300 mAh, brzo punjenje 30 W, 100% za 55 minuta
Glavna kamera 64 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 1.72 ", 0.8μm, PDAF 8 MP, f / 2.3, 13mm (ultra široka), 1 / 4.0", 1.12μm 2 MP, f / 2.4, (macro) 2 MP B / W, f / 2.4, (dubina polja) Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30/60 / 120fps, gyro-EIS
Prednja kamera 16 MP, f / 2.0, 26mm (širokougaona), 1 / 3.06 ", 1.0μm, 1080p @ 30fps video snimanje
Sim kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC, USB 2.0, Type-C 1.0
Senzori Bočni skener otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, senzor osvetljenja, kompas, otključavanje telefona preko prepoznavanja lica
Ostalo Dostupan je 3.5 mm priključak, kao i NFC iFM radio
Materijali Plastični okvir, stakleni prednji panel
dimenzije 162.1 x 74.8 x 8.9 mm, masa 191 g.

Pozicioniranje

U portfoliju brenda, realme 6 je odgovoran za srednji segment. Malo veći je realme 6 Pro, a iza njega su vodeći modeli brenda (realme X3 SuperZoom).

Istovremeno, realme, u skladu sa svojom strategijom, pokušava da pruži kupcu više za manje novca. Na primer, kod modela realme 6 prodajne karakteristike su:

  • Veliki ekran sa visokim osvetljenjem i brzinom osvežavanja od 90Hz
  • 4 glavne kamere, dok je glavna kamera rezolucije 64 MP
  • NFC
  • Kompletan set modernih komunikacionih karakteristika - Wi-Fi 5 (2.4 + 5.0 GHz), Bluetooth 5.0, NFC, kompas
  • Značjna količina RAM-a i skladištene memorije: 8GB i 128GB
  • Prisustvo 3.5 mm priključka, zaseban slot za microSD memorijske kartice, 2 slota za SIM kartice, dostupan je FM radio
  • Baterija kapaciteta 4300mAh sa 30W brzim punjenjem
  • Poslednji bonus je realme UI interfejs, koji trenutno smatramo možda najboljim na tržištu

Naravno, morali su se napraviti kompromisi za tako impresivne bonuse po prihvatljivoj ceni. Dakle, model koristi Gorilla Glass 3, a kućište je napravljeno od plastike. Za čipset je korišćena MediaTek varijanta (relevantna i sa dobrim performansama, ali sa manje energentske efikasnosti od Qualcomm varijante).

Razlike između realme 6 i realme 6 Pro nisu toliko upečatljive, a cena je prihvatljivija. Skuplji model ima dvostruku prednju kameru, glavna kamera ima 2x optički zum, korišćeno je i vrhunsko Gorilla Glass 5 staklo a tu je i dodatni mikrofon za poništavanje šuma i Snapdragon 725G čipset, koji je po performansama sličan Helio G90T čipsetu instaliranom u realme 6, ali otprilike za trećinu energetski efikasniji, o tome svedoči čak i tehnički proces kojim se proizvode 8 nm čipseti u odnosu na 12 nm kod Helio modela.

Prodajno pakovanje

Tradicionalna oprema modernih pametnih telefona: Svetlo žuta kutija sadrži:

  • Realme 6 pametni telefon
  • Silikonsku futrolu
  • Brz punjač za žično punjenje
  • Uputstvo
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice

Izgled

  • Prednji panel : 6.5-inčni ekran, Gorilla Glass 3, kamera je ugrađena u ekran, mrežica zvučnika
  • Zadnji panel : plastika, 4 kamere + LED blic
  • Desna strana : taster za uključivanje kombinovan sa čitačem otiska prsta
  • Leva strana : dva zasebna tastera za jačinu zvuka, fioka SIM kartice
  • Gornja strana: nema elemenata
  • Donja : 3.5 mm priključak, mikrofon, USB Type-C konetor za punjenje, zvučnik

Izgled je tipičan za pametne telefone u ovom cenovnom segmentu. Prednju stranu karakteriše Gorila Glass 3 a kućište je napravljeno od plastike. Kvalitet izrade je odličan.

Karakteristike uključuju skener otiska prsta na desnoj strani. Razlog za ovu odluku je očigledan. Da je skener sa zadnje strane, model bi izgledao zastarelo, skener ne možete staviti ispod ekrana (jer je to skupo), a postavljanje sa strane je jeftino, ali sa ukusom. Pogodan je za upotrebu, ali kada nosite pametni telefon u ruci, redovno dolazi do dodirivanja skenera, što dovodi do otključavanja. Ali to nije veliki problem.

Lepo je što pametni telefon ima 2 slota za memorijske kartice, a postoji i poseban slot za microSD.

Ekran

Pametni telefon koristi IPS LCD panel veličine 6.5 inča, nudi dobru rezoluciju od 2400 x 1080 piksela, a odnos širine i visine je 20: 9. Tanki okviri nisu upadljivi.

Kamera se lepo uklapa u ekran. Ne ometa igranje igara ili gledanje filmova. Ekran je prekriven fabričkim filmom. Ako igrate igre na otvorenom, najbolje je odlučiti se za uklanjanje filma, jer u suprotnom vaši prsti neće kliziti po ekranu. U drugim slučajevima možete ga ostaviti, ostalim aktivnostima ne smeta.

Fabrički film, mreža zvučnika, modul prednje kamera

Osvetljenost ekrana iznosi 480 nita. Prilikom testiranja dobijen je rezultat od 470 nita, što uzimajući u obzir greške merenja, potvrđuje podatke deklarisane od strane proizvođača. Tužno je što se u automatskom režimu osvetljenost ne menja. Ponekad se dogodi da je u automatskom režimu ekran u stanju da „ubrza“ na veće vrednosti. Generalno, osvetljenost od oko 500 nita dovoljna je za ugodno korišćenje pametnih telefona čak i po vedrom danu.

IPS LCD panel u realme 6 nude nekoliko prednosti. Prvo, ekran ne treperi kada je osvetljenost smanjena. Drugo, minimalna osvetljenost ekrana je samo 3.2 nita, zajedno sa tamnom temom i filterom plave svetlosti, što vam omogućava upotrebu telefona čak i u potpunom mraku, bez zamaranja očiju. Omiljeni čitač od strane mnogih, ReadEra, izgleda sjajno na realme 6. Treće, prilično tačna reprodukcija boja – 100 odsto sRGB bez izobličenja, plus ekran ne postaje plav, ne žuti, niti su primetni bilo koje druge nijanse.

Generalno, ekran je jedan od najvažnijih delova uređaja. Retko se dešava da u ovom cenovnom opsegu postoji stopa osvežavanja ekrana od 90 Hz. Korisnici imaju nekoliko dostupnih opcija: 60 Hz, 90 Hz i adaptivni režim, kada pametni telefon sam odlučuje u kojim situacijama koristiti 90 Hz, a kada 60 Hz. Ispod su 3 snimka ekrana u kojima su meni za izbor brzine osvežavanja, meni za podešavanje ekrana i slike pozadine sa početnog ekrana. Pametni telefon ima lepe pozadinske slike koje se menjaju u zavisnosti od doba dana.

Baterija

Sledi nekoliko informacija o bateriji i o tome kako 90 Hz ekran utiče na potrošnju.

Prvo o punjenju. Uz pametni telefon dolazi punjač od 30 W. Vreme punjenja je nešto manje od sat vremena, a za pola sata se napuni i do 72 odsto. Oblik punjača ne zaslužuje pohvalu i to iz estetskih razloga ali i prljavština se skuplja na izbočinama.

Da bi se izmerila razliku između normalnog režima i 90Hz, prilikom testiranja korišćena je PC Mark Battery Test aplikacija koja simulira svakodnevne aktivnosti. Na maksimalnoj osvetljenosti sa uključenim mobilnim internetom, pametni telefon je zabeležio 6.5 sati rada u oba režima. Imajte na umu da na snimku ekrana aplikacija navodi da je uređaj moćan, ali vreme rada je manje od očekivanog, što dovodi do zatvaranja nezavisnih aplikacija. Testiranje je vršeno 4 puta i svaki put je bilo tako. Shodno tome, 6.5 sati rada ekrana je vreme koje možete očekivati od ovog uređaja.

Ostali indikatori

  • Gledanje video sadržaja, maskimalna osvetljenost, airplane režim - 13 sati
  • Osvežavanje stranice (ponovno učitavanje) uz Wi-Fi internet, maksimalnu osvetljenost, airplane režim - 16 sati
  • Call of Duty Mobile igra, Wi-Fi 5 GHz, maksimalna osvetljenost - oko 5 sati

Autonomija realme 6 zaslužuje sve pohvale. Treba naglasiti da se uređaj ne prazni u praznom hodu, pa preko noći izgubi oko 3-4 odsto. To je prava misterija zašto povećana brzina osvežavanja ekrana ne utiče na trajanje baterije. Ali pošto je to tako, onda u podešavanjima podesite adaptivni režim ili 90 Hz i uživajte.

Performanse

Ključne činjnice vezane za performanse:

  • Pametni telefon koristi MediaTek Helio G90T čipset, dobro poznat, na primeru Redmi Note 8 Pro. Ovaj čipset je po performansama neznatno superiorniji od Qualcomm Snapdragon 720G, ali je napravljen pomoću 12nm procesne tehnologije, što ga čini manje energetski efikasnim.
  • Realme 6 je dostupan u varijanti sa 8 GB RAM-a. Ova opcija zaslužuje svu preporuku.
  • 128 GB skladišnog prostora + odvojeni microSD slot.
  • Kasnije u tekstu će biti obezbeđeni snimci ekrana zabeleženi u toku testiranja, ali generalno sve što trebate da znate o performansama jeste to da je ovo moćan pametni telefon. Pokreće sve igre, blago se zagreva ali ništa strašno. U toku testiranja zabeleženo je blago kašnjenje nakon 40 minuta igranja Call of Duty igre. Nema zaostajanja niti zamrzavanja, ali ponekad se čini da bi se moglo brže uzimati oružje i brže pucati. U svakom slučaju, igranje na realme 6 nudi vrlo dobro iskustvo. Inače, zbog smanjenja performansi, Redmi Note 8 Pro je bio opremljen naprednim sistemom hlađenja.
  • U okviru AnTuTu testa, pametni telefon je dobio oko 288 hiljada bodova, što je pristojan rezultat za ovaj cenovni segment.

Opcije povezivanja

Generalno, realme 6 je uravnotežen pametni telefon u kojem su minusi savršeno skriveni pod obiljem pluseva. Komunikacijske mogućnosti su jake tačke pametnog telefona. Dostupan je i veoma dobar Wi-Fi modul koji podržava 5GHz Wi-Fi velike brzine preuzimanja i brzo vreme odziva. Sudeći po Call of Duty igri, latencija je 6-8 ms. Postoji pametni telefon jednog drugog brenda koji takođe podržava Wi-Fi 5 GHz, ali kašnjenje je 11-12 ms.

Bluetooth 5.0 ima kompas, odnosno oznaka se pojavljuje na Google mapama na osnovu pravca u kom gledate. Jedan od minusa je sigurno činjenica da telefon ne podržava aptX kodeke, usled MediaTek čipseta. Međutim, ako povežete bežične slušalice sigurno nećete primetiti razliku.

Postoje priključak za slušalice i FM radio za koji su potrebne žičane slušalice koje imaju ulogu antene. Uvek je dobro kada pametni telefon ima radio ali loše je kada nema ugrađenu antetnu jer su žičane slušalice stvar prošlosti u svim cenovnim segmentima.

Najveća prednost je prisustvo NFC-a. Plaćanje u prodavnici nije problem.

Nema pritužbi na rad realme 6 kao telefona. Slušalica ima dobru lokaciju, ne morate tražiti odgovarajuću poziciju. Pametni telefon, za razliku od starijih modela sa prefiksom Pro, nema drugi mikrofon sa gornje strane koji je tradicionalno odgovoran za smanjenje buke. Ali čini se da sa donje strane ima dva mikrofona, jer njihovo postojanje nije precizno navedeno. Testiranje je pokazalo da je to neka vrsta osrednjeg rešenja. Pametni telefon, naravno, ne blokira spoljašnju buku, kao što to ne radi ni Galaxy Note 9, ali to nije slučaj kada postoji jedan mikrofon i sagovornik čuje svako šuškanje.

Kamera

Pametni telefon od 16 megapiksela ima kameru integrisanu u ekran i 4 glavna foto modula:

  • 64 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 1.72 ", 0.8µm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.3, 13mm (ultra širokog ugla), 1 / 4.0 ", 1.12µm
  • 2 MP, f / 2.4, (makro)
  • 2 MP B / W, f / 2.4, (dubina polja)

Ispod su neki primeri fotografija. Uopšteno govoreći, kamera nije loša. Makro kamera od 2 MP je osrednjeg kvaliteta, širokougaona beleži 8 MP snimke, glavni 64 MP modul dobro snima, a modul od 2 MP za portrete radi svoj posao. Pozadina je zamagljena kako bi trebalo, ali pitanje je koja je uloga foto modula a koja algoritama?

Interfejs kamere je standardni. Režimi su 0.5x (široko), 1x, 2x, 5x (odrezivanje) a makro režim je skriven u podešavanjima, ali čini se da je sistem inteligentan i obično pametni telefon sâm pogodi kada želite da snimate makro.

2x uvećanje može biti korisna stvar.

Snimanje širokog ugla je sjajno, ali sigurno nećete biti oduševljeni kvalitetom slike.

Makro fotografija je jedan od trendova poslednje godine, ali bi bilo dobro da je dostupna 5 MP kamera.

Portreti su vrlo dobri. Prvo samo mačka, a zatim mačka u režimu portreta.

Prednja kamera čini jednako dobre portrete.

Režim snimanja od 64MP dobar je za snimanje više detalja. Na primer, dve fotografije dole. Ako otvorite fotografiju od 64 MP, lako ćete pročitati sve brojeve automobila. Druga stvar je da fotografije obično idu na društvene mreže gde takvi detalji uopšte nisu važni. Ovaj režim je pogodan kada treba brzo da fotografišete neki znak u daljini, budite sigurni da će se pametni telefon snaći.

Za noćno snimanje pametni telefon ima zaseban režim ali se i tu telefon odlično snalazi.

Možete pogledati još nekoliko snimaka iz galerije pametnih telefona

Ne treba da sudite o uređaju na osnovu toga što pripada nižem cenovnom segmentu jer ćete se uveriti da kvalitet nije mnogo gori od onoga što vodeći modeli pružaju. To znači da je kvalitet fotografija pametnih telefona već dostigla takav nivo da nema razlike u tome koliko pametni telefon košta, već postoji određeni i prilično visok nivo koji očekujete da ćete videti.

Operativni sistem

Interfejs ima mogućnost snimanja poziva.

Pametni telefon pokreće Android 10 i realme UI korisnički interfejs. Realme UI je jedan od najbolji interfejsa koji je trenutno dostupan. Brz, lagan, sa obiljem karakteristika i za sada bez reklama ili dosadnih obaveštenja. Još jedan bonus je mogućnost deinstalacije bilo koje aplikacije. Na primer, pametni telefon se isporučuje sa unapred instaliranom Yandex aplikacijom koja se može ukloniti za dve sekunde. U poređenju sa Xiaomi MIUI, realme korisnički interfejs izgleda još bolje. To ne znači da je MIUI loš, već morate potrošiti više vremena na podešavanja. Interfejs ima puno lepih dodataka, u vidu brzog pristupa, pokretanja dodatnih prozora itd.

Na primer, iznenada tokom igre želite da koristite kalkulator.

Tu je i ugrađena vremenska aplikacija, sa fotografije se ne vidi ali predstavljena je animacija padanja kiše.

Utisci i konkurenti

Realme 6 je pametni telefon ne bez mana, ali ukupan utisak o njemu ostaje pozitivan. Veoma uravnotežen i prijatan uređaj. Dobre performanse, pristojne kamere, NFC, super brzo punjenje. Plus je tu i realme interfejs koji ima opciju snimanja poziva.

Ako gledamo karakteristike, onda je glavni konkurent Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Karakteristike su im gotovo identične. Model sa boljim sistemom hlađenja beleži i bolje ponašanje u složenim igrama. Ekran u automatskom režimu odlikuje osvetljenost od 640 nita a tu je i vrhunski Corning Gorilla Glass 5 napred i pozadi na plastičnom okviru. Realme 6 osvaja svojim dizajnom kao i lepšim interfejsom.

Iz trenutne linije Xiaomi kao konkurentski model izdvaja se Xiaomi Redmi Note 9s. U pitanju je lep pametni telefon koji odlikuje Snapdragon 720G, ali bez NFC-a. Ono što je očigledno jeste činjenica da je Xaomi pretekao sve sa Redmi Note 8 Pro. Ispostavilo se da prošlogodišnji pametni telefon beleži dobre rezultate i ove godine.

Primetno je da postoji veliki revolt kada se kao konkurentski model naglasi Samsung Galaxy A51 / A51s, međutim, to se ne može izbeći jer je to uspešan model, koji će, po svemu sudeći, do kraja godine postati najprodavaniji model na celom svetu. Samsung ima dobro poznati brend na svojoj strani, ali u svemu ostalom gubi u odnosu na realme i Redmi. Čipset, količina memorije, baterija – u svemu je bolji realme 6.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024