Moto G8 2020
2020. godina
6.4" LCD, 82.2% body
20% 665, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
10W, 4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon Motorola Moto G8
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G8. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G8 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Motorola Moto G8

Pozicioniranje

Motorola Moto G8 je pametni telefon za nezahtevne korisnike kojim Motorola želi da pokaže da čak i jeftini telefoni mogu biti veoma kvalitetni i zabavni. Kompanija identifikuje sledeće detalje kao karakteristike koje bi trebalo da interesuju kupca.

  • Qualcomm® Snapdragon 665 octa-core procesor i 4 GB RAM-a pružaju visoke performanse kako bi vaše omiljene igre, aplikacije, filmovi i još mnogo toga radili besprekorno.
  • Sveobuhvatan sistem sa 3 kamere sa veštačkom inteligencijom. Poseban naglasak na mogućnost da snimite ultra-širokougaoone panoramske fotografije i neverovatne portrete izbliza sa dobrom jasnoćom, čak i pri slabom osvetljenju, zahvaljujući moćnom sistemu veštačke inteligencije.
  • Dugotrajan rad zahvaljujući bateriji kapaciteta 4.000 mAh koja je dizajnirana da traje 40 sati jednim punjenjem.
  • Dizajn otpornosti na vodu: prskanje i kapljice znoja više vas neće sprečiti da koristite svoj telefon.
Specifikacije
Procesor: Qualcomm Snapdragon 665 (11nm), Octa-core (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold i 4x1.8 GHz Kryo 260 Silver), Adreno 610 grafika
Operativni sistem: Android 10
Memorija: 4 GB / 64 GB, kombinovani microSD slot
Ekran: 6.4 inča, IPS LCD, 720 x 1560 piksela, odnos stranica 19.5: 9, gustina ekrana 269 ppi
Baterija: Li-Po 4000 mAh, punjenje 10 W
Glavna kamera: 16 MP, f / 1.7, (wide), 1 / 2.8 ", 1.12 mikrona, PDAF, laserski autofokus
8 MP, f / 2.2, 13mm (ultra širokougaona), 1 / 4.0", 1.12 mikrona
2 MP, f / 2.2, ( Macro)
Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30fps
Prednja kamera: 8 MP, f / 2.0, 1.12 mikrona
SIM kartice: 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka: GSM 900/1600/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, USB 2.0, Type-C 1.0
Senzori: Skener otiska prsta (pozadi), akcelerometar, senzor blizine, žiroskop
Ostalo: FM radio, 3.5mm priključak, nema NFC niti zaštitu od prskanja
Materijali: Napred staklo, plastika
dimenzije: 161.3 x 75.8 x 9 mm, masa 188 g

Prodajno pakovanje

U pitanju je kartonska kutija u kojoj se pored dokumentacije nalaze samo telefon i punjač.

  • Pametni telefon
  • Silikonska providna futrola
  • USB Type-C kabl
  • 10W adapter
  • Dokumentacija
  • Alat za vađenje fioke SIM kartice

Izgled

  • Gornja strana : mikrofon, 3.5 mm priključak
  • Dona strana : mikrofon, USB Type-C, zvučnik
  • Desna strana : taster za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka
  • Leva strana : fioka SIM kartice
  • Zadnji panel : ččitač otiska prsta, 3 kamere, laserski autofokus, LED blic, baterijska lampa
  • Prednja strana : zvučnik, 6.4 inčni ekran, prednja kamera

Prednji panel pametnog telefona prekriven je zaštitnim staklom, čije tehničke karakteristike nisu obelodanjene od strane proizvođača. Kućište i okvir pametnog telefona napravljeni su od plastike. Možete da izaberete jednu od dve boje: biserno belu i neonsko plavu. Testirali smo ovu drugu. Zanimljivo je da boja nije svugde ista. Na panelu je prugasta šara. Ova šara je primetna tek nakon detaljnijeg pregleda.

3,5 mm priključak je postavljen na gornji kraj. Jedan kolega novinar rekao je da je loše kada pametni telefoni imaju konektor na vrhu, jer kapljice kiše kiša mogu stići tamo. Ali Motorola izričito navodi da se ne treba bojati takvih incidenata . Pametni telefon ima zaštitu od vode. Neće preživeti potapanje u vodu, ali će preživeti kišu. Takozvana „vodootporna impregnacija“ znači da je pametni telefon savršeno sastavljen, svi zazori i spojevi su pažljivo zalepljeni, tako da ne može biti pritužbi na izradu.

Pametni telefon je lagan, svega 188 grama. Veličina je udobna i ako koristite silikonsku futrolu i bez nje. Vaš prst prirodno pada na skener otiska prsta, nećete moći da zaprljate kamere.

Ekran

Moto G8 ima 6,4-inčni IPS LCD ekran. Rezolucija je 1560 x 720 piksela, odnos stranica ekrana je 19,5:9, a gustina ekrana je 268 ppi. Izmerena maksimalna osvetljenost je 465 nita, minimalna osvetljenost je 2,93 nita. Ekran ne treperi kada je osvetljenje smanjeno, a minimalna osvetljenost je na dobrom nivou, što će upotrebu uređaja u mraku učiniti udobnom.

Na kućištu se nalazi natpis Motorola

Sa druge strane, 465 nita maksimalne osvetljenosti dovoljno je za rad sa uređajem na otvorenom. Ekran će biti čitljiv. Generalno, maksimalna osvetljenost je tipična za ovaj cenovni segment. U osnovi, poređenje se radilo sa modelom Xiaomi Redmi Note 9.

Ekran ima izrez za kameru na ekranu. U meniju ne postoji opcija za skrivanje izreza.

Kada uključite tamnu temu, elementi interfejsa menjaju boju u crnu

Ostala podešavanja ekrana su standardna. Postoji mračna tema, noćni režim, kada se plavo svetlo „ugasi“, možete da promenite veličinu menija i fontova. Treba naglasiti da su prisutne Motorola opcije vezane za pametni telefon. Dakle, na primer, možete da uključite postavku tako da se ekran ne gasi dok ga gledate.

Baterija

Dužina trajanja baterije verovatno je jedan od faktora zašto da odaberete G8. Uređaj poseduje bateriju kapaciteta 4000 mAh i čipset izrađen 11 nm tehnologijom koji omogućuje da pametni telefon radi dva dana jednim punjenjem. Naravno, sve zavisi od načina rada.

Rezultati:

  • Ciklična reprodukcija video sadržaja, airplane režim, maksimalno osvetljenje i jačina zvuka - 765 minuta
  • Test baterije PCMark Work 2.0procenio je trajanje baterije od - 8 sati 33 minuta
  • Call of Duty Mobile igra, Wi-Fi, maksimalno osvetljenje, Bluetooth audio - 300 minuta

Za potpuno punjenje baterije od 0 td 100% uz omoć punjača iz prodajnog pakovanja potrebno je sat ipo vremena.

Kamera

Moto G8 ima sistem od tri kamere.

  • 16 MP, f / 1.7, (širokougaona), 1 / 2.8 ", 1.12 mikrona, PDAF, laserski autofokus
  • 8 MP, f / 2.2, 13mm (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ", 1.12 mikrona
  • 2 MP, f / 2.2, (macro)

Interfejs kamere je standardni za Motorola uređaje sa opcijama kao što su "cinemagraph" i "selective color".

Pametni telefon poseduje običnu i širokougaonu kameru. Ova druga je dobra kada treba da fotografirate nešto veliko.

Dnevni snimci kreirani ovim pametnim telefonom su prilično dobri.

Motorola je takođe dodala makro module, koji su se pokazali iznenađujuće dobrim. Oni donose autofokus, dobro suzbijanje šuma. Fotografije su zanimljive.

Pametni telefon odlično snima portrete.

Predlažemo da sami procenite noćnu fotografiju. Pa, bar možemo reći da je definitivno bolja od one nastale modelom Nokia 5.3, koja je nedavno testirana.

Kod Motorole nam se sviđa što uvek dodaju opciju „Selective Colors“. Sitnica, ali korisna.

Sa jedne strane, kamere Moto G8 su zabavne za korišćenje. Sa druge strane, primer Realme 5 Pro nagoveštava da uz odgovarajuća želju proizvođač može i više.

Performanse i karakteristike

Telefon koristi Snapdragon 665 čipset izrađen 11 nm tehnologijom, 4 GB RAM-a, 64 GB memorije, postoji microSD slot, ali morate izabrati da li da koristite memorijsku karticu ili drugu SIM karticu.

Sintetički testovi ne zadivljuju brojevima i rezultatima. Ali jasno je da se Motorola u jeftinom pametnom telefonu ne fokusira na „gole“ performanse, već na udoban rad sa uređajem.

Na primer, igra Call of Duty Mobile dobro funkcioniše na pametnom telefonu. Plus Motorola je dodala Moto Games opciju za prilagođavanje obaveštenja tako da ništa vam ne odvlači pažnju. Na primer, blokirajte sve telefonske pozive, osim određenih kontakata. Postoji i opcija prikazivanja poziva ako pretplatnik pozove drugi put u roku od 15 minuta. Navodno se podrazumeva da je nešto važno ako osoba tako često zove. Možete isključiti automatsku osvetljenost samo za igre. Postoji mogućnost pravljenja snimka ekrana.

Pametni telefon radi dobro. Ne koči i ne zaostaje. Percepcija pametnog telefona u potpunosti zavisi od uređaja koji ste koristili pre ovoga. Ako je to sličnog cenovnog opsega, onda sigurno nećete razočarati brzinom rada. Ako i vi, poput nas, paralelno koristite Xiaomi Mi 10 sa 90 Hz ekranom, tada osetite upečatljiv kontrast.

Povezivanje

Pametni telefon se odlično snalazi sa svojim direktnim zadacima. Koristili smo ga za telefonske i za Skype video pozive.

Ali sa stanovišta komunikacije, sve nije tako dobro kako bismo želeli. Moto G8 koristi Wi-Fi b / g / n samo na 2,4 Hz, ali i Bluetooth 5.0. Ovo poslednje, naravno, nije loše. Međutim, pametni telefon nema NFC. U teoriji, sve je u skladu sa cenom, ali uvek želite da verujete u čudo, zar ne? Takođe ne možemo odobriti nedostatak senzora koji se zove magnetometar. to znači da na mapama pametni telefon prikazuje položaj kao tačku, a ne pokazuje u kojem pravcu gledate.

Pametni telefon poseduje FM radio. To je uvek plus, ali odmah sledi minus. Da bi radio funkcionisao, pametni telefon zahteva povezivanje žičnih slušalica, koje će istovremeno delovati kao antena. Zapravo, ispada čudna situacija. Slušalice nisu uključene u prodajno pakovanje, tako da morate imati svoje vlastite. Ali pametni telefon ima Bluetooth 5.0, koji vas poziva na upotrebu bežičnih slušalica. Ali sa takvim slušalicama nećete slušati radio. Ispravno rešenje bi bilo da se ugradi antena u kućište.

Konkurenti

Jeftini pametni telefon uvek ima mnogo konkurenata. Po našem mišljenju, glavni konkurent je Realme 5 Pro. To je za nijansu skuplji uređaj a takođe nema NFC. Međutim, u drugim aspektima (čipset, memorija, kamere, ekran, senzori) nadmašuje Moto G8. Preporučujemo da obratite pažnju na njega.

Ali kada je Motorola kreirala Moto G8, oni ga sigurno nisu smatrali stvarnim svojim konkurentom. Činjenica je da se ovi uređaji praktično ne preklapaju. Motorola se bori protiv Samsung-a, čija je A serija postala konkurent u svim cenovnim segmentima. Na primer, možete uzeti Galaxy A21. Za malo više novca nego što treba izdvojiti za Moto G8 ovaj uređaj nudi 3/32 GB memorije, TFT ekran i neimenovani čipset od 2 GHz.

Utisci

Uopšte, pametni telefon ostavlja dobar utisak. Ako se razgradi u komponente, ulogu igra veliki ekran sa dobrom osvetljenošću, prilično dobre kamere i trajanje baterije. Plus lep dizajn i korporativni identitet. Pod poslednjim, mislimo, na primer, dizajn radne površine i vremenski widget. Pogledate i vidite šta je lepo i prijatno. Isto se može reći i za zaključani ekran. Još jedna prednost su vlasnički Moto gestovi. Motorola ih čini sveobuhvatnim i dostupnim i za jeftine pametne telefone i vodeće modele. Iz tog razloga, Moto G8 je, na primer, dobio takvu neočekivanu opciju za svoju cenu kao ekran koji se ne gasi dok ga korisnik gleda. Ili „Moto Games“ sa podešavanjima obaveštenja ili mogućnošću da uključite lampu mahanjem rukom ili pokrenete kameru okretanjem zgloba. Svi ovi mali detalji napravljeni su za skuplje uređaje. Ali, očigledno je da je Motorola bila previše lenja da brine o prilagođavanju i potpuno ih je omogućila na jeftinom pametnom telefonu. Za korisnike to je samo plus.

Moto G8 je još jedan korak ka svetloj budućnosti kada će i jeftini uređaji biti udobni i prijatni za rad. Motorola se kreće u pravom smeru, ali kompanija bi trebalo da ide napred, jer su Kinezi „novog talasa“ razmazili savremenog kupca toliko da on za mali novac može da očekuje više nego što bi trebalo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024