Galaxy A41 2020
2020. godina
6.1" OLED, 85.9% body
19% P65, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 3500 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A41
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A41. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A41 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletam test pametnog telefona Samsung Galaxy A41 (SM-A415F / DSM)

Fotografije

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (brzo punjenje 15W)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 149.9 x 69.8 x 7.9 mm, 152 grama
Materijali kućišta Plastika (Glastic)
Ekran 6.1 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 431 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma MediaTek Helio P65 MT6768 (12 nm tehnologija), dva Cortex A75 jezgra radnog takta do 2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara radnog takta do 1.7 GHz, Mali G52 MC2
Memorija 4 GB RAM, 64 GB ROM (slobodno 46.9 GB, eMMC 5.1), microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/300/1600/1300 3G: 850/300/1300/2100 4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20 / B28; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM, nanoSIM (nema kombinovanog slota)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor, senzor otiska prsta ugrađen u ekran, otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 48 (f / 2.0, PDAF) + 5 MP (f / 2.4, senzor dubine polja) + 8 MP (f / 2.2, široki ugao), LED blic, FullHD video snimanje
Prednja kamera 25 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 3500 mAh, vreme razgovora do 25 sati, video reprodukcija do 17 sati, LTE do 15 sati
Stepen zaštite nema
Boje Crna, srebrna, plava, crvena
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
Sar Slušalica SAR: 0.59 W / kg kućište SAR: 1.5 W / kg

Pozicioniranje

U svakoj liniji proizvoda postoje i bestseleri i autsajderi, modeli koji su stvoreni za mali krug kupaca. Najprodavaniji model u A-Seriji je Galaxy A51, ali A41 je model koji ne prolazi dobro. Ili na osnovu indeksa, budući da se broj četiri u Aziji doživljava kao nešto loše, ili zato što se to dogodilo istorijski, ali činjenica da linija 40 nikada nije bila popularna.

Glavni trend na tržištu je povećanje dijagonale ekrana, ovaj trend je prisutan više od deset godina. Kod modela serije 4x pristup je upravo suprotan, oni su dizajnirani kao kompaktni u odnosu na druge modele A-serije uređaja. A to nameće određena ograničenja, budući da je Galaxy A31 većih dimenzija, ima odgovarajuće veću ugrađenu bateriju, ali hardverski je vrlo sličan. Kompaktnost se može nazvati uslovnom, jer je ona u odnosu na druge modele A serije, ali daleko od apsolutne, o čemu ćemo više reći u nastavku.

Oni koji biraju Galaxy A41 to čine ne zbog njegovih karakteristika, tipičan scenario izgleda mnogo jednostavnije, kupac gleda različite pametne telefone na polici i vidi da je Galaxy A41 kompaktniji od uređaja koji ga okružuju. On deluje kompaktnije od drugih modela, ali nemoguće je nazvati uređaj najkompaktnijim. Stoga je ovo model koji nikada ne može postati vrlo uočljiv u prodaji. Ali niko to nije ni planirao; samo pozicioniranje negira mogućnost da bude masovan. Pogledajmo uređaj i uvažimo njegovu kompaktnost.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ovaj uređaj je kompaktan u odnosu na druge modele u okviru A-serije, pogledajte kako izgleda u odnosu na A31 / A51 (159,3 x 73,1 x 8,6 mm, 185 grama).

Poređenje sa modelom Galaxy A31

Poređenje sa modelom Galaxy A51

Poređenje sa modelom Galaxy M31

Dimenzije modela A41 su 149,9 x 69,8 x 7,9 mm, težina 152 grama. Tanak je, zbog zakrivljenosti zadnjeg panela, dobro staje u ruku. A širina očigledno čini ergonomiju zanimljivijom, model je drugačije veličine. Ali ovo nije baš kompaktan uređaj, na primer, A40 koji se prodavao prošle godine ima dimenzije - 144,4x69,2x7,9 mm, težinu 140 grama. Činjenica da je širina manja čini percepciju A40 potpuno drugačijom, ali njegova dijagonala je 5,9 inča, razlika nije toliko kritična. Opet, A41 je kompaktan u poređenju s drugim modelima A serije za 2020.

Sve moderne uređaje je vrlo lako pomešati, imaju iste prednje panele i nešto drugačije zadnje. I u A41, baš kao i u A51, odlučili su da primene geometrijski uzorak tako da je zadnji panel lako prepoznatljiv. Razlika je minimalna, spolja, to su slični uređaji, lako ih je pomešati i nemoguće je prepoznati koji uređaj je u pitanju.

Postoji nekoliko osnovnih kolor rešenja - crna, bela i crvena. Na drugim tržištima, takođe dostupna je i plava varijanta.

Materijal korišćen u A41 je Glasstic (kombinacija reči staklo i plastika). Ovo je plastika prekrivena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, kućište počinje da se presijava na suncu i pod različitim uglovima, uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne pokriva zadnji panel, koristi se samo na ekranu.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, reaguje na pritiskanje čak i kada je ekran isključen, ali to je određena oblast. Ovo nije vodeći model i nemoguće je očekivati maksimalnu brzinu senzora. Brzina odziva senzora je oko sekunde ili manja. Za svoj cenovni segment ovo je odličan rezultat u kojem nema nedostataka. Sa druge strane, ovaj trenutak za mnoge postaje predmet kritike A-serije, senzori su spori u poređenju sa kineskim pametnim telefonima.

Od ostalih detalja tu je otključavanje prepoznavanjem lica i dobro funkcioniše. Ovde je važno napomenuti da se koriste i ubrzano i konvencionalno prepoznavanje, a ovo drugo se ne može prevariti fotografijom ili video zapisom. Za Samsung Pay koristi se samo otisak prsta kao autorizacija, tako da nema ni problema.

Na desnoj strani se nalazi dvosmerni taster za jačinu zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Na suprotnoj strani možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da vas ništa ne ograničava.

Na donjem kraju je izlaz zvučnika, desno je glavni mikrofon (drugi je na gornjem kraju), kao i 3,5 mm priključak. Jedini zvučnik na donjem kraju zvuči dobro, ali ne tako glasno kao da ih ima dva. Svejedno, nema pritužbi na njega; može se dobro čuti u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke u uslovima ulice, kluba i drugih bučnih mesta jednostavno je nezamenjivo, aparat ovde dobro ispunjava svoj zadatak.

Kao zaključak napominjemo odličan kvalitet izrade, lepe materijale i činjenicu da model izgleda skuplje nego što zapravo košta. Želeli bismo da imamo zaštitu od vode, ali ona nije dostupna, baš kao što je odsutna kod većine direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednjeg LED-a, jednostavno nije bilo mesta za to.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće - 6,1 inča, 1080x2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 431 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3. U A51, kamera je ugrađena u ekran, ovde je prisutan izraz u obliku slova O, kao u A31. Ovo je jednostavna opcija ekrana, u A51 je složenija. Ali druge mogućnosti prikaza su na istom nivou.

Karakteristika koja nije dostupna konkurentskim modelima u ovom cenovnom segmentu je AlwaysOn Display, a to je mogućnost da vidite sat ili čuvar ekrana, ikone obaveštenja na ekranu i brzo prelazite na aplikacije.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti podešavanja boje.

Na suncu ekran ostaje čitljiv, osvetljenje je dovoljno za bilo koji posao.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 3500 mAh, podržava brzo punjenje, a 15W punjač je deo maloprodajnog pakovanja. Nema opcije bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj cenovni segment.

Zvanično deklarisani radni parametri baterije se poklapaju sa rezultatima dobijenim u toku testiranja:

  • Video reprodukcija pri maksimalnom osvetljenju- do 17 sati;
  • Audio reprodukcija - do 80 časova
  • Internet preko Wi-Fi - do 14 časova, LTE - do 15 časova
  • Vreme razgovora u 4G ido 25 sati.

U svakodnevnom radu uređaj radi dan i po sa automatskim podešavanjem pozadinskog osvetljenja (algoritam vam se prilagođava, i nije nimalo agresivan, a osvetljenost je uvek ugodna). Istovremeno, ekran obezbeđuje oko 5.5-6 sati rada. Kod modela A31, koji ima 5000 mAh bateriju i isti čipset, govorimo o dva dana i 8 sati rada ekrana.

Vreme punjenja baterije iznosi oko 65 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je upotrebio čipset MediaTek Helio P65 MT6768 (12 nm tehnologija) dva Cortex A75 jezgra frekvencije do 2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara frekvencije do 1.7 GHz, a tu je i Mali G52 MC2 grafika. Performanse ovog rešenja su primetno niže od onih koje nudi čipset Exynos 9611 koji odlikuje Galaxy A51 - ima bolju grafiku, bolja pojedinačna jezgra i veću frekvenciju, uz 10 nm proizvodni proces.

Vrsta interne memorije je eMMC, nije najbrža moguća, možete pogledati rezultate testiranja.

Performanse ovog pametnog telefona nisu loše za njegov segment; pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije povezivanja

Galaxy A41 koristi dvopojasni Wi-Fi, što je već veliki plus, podržan je od strane VHT80, koji pruža dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od starijih modela, ANT+ nije podržan. Ali frekvencija postavljena za LTE primetno je niža od frekvencije istog A51.

Tu je još Bluetooth 5.0, NFC (Samsung Pay/Google Pay), a sve funkcioniše dobro.

Sa gledišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou), prvo pokretanje traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema nikakvih problema.

Kamera

Interfejs kamere je sličan kao i kod ostalih Samsung modela, nema ništa novo. Dostupni su Pro mod, AR Emoji i drugi efekti, uključujući AI algoritme za poboljšanje slike.

Prednja kamera je rezolucije 25 MP (f / 2.2), tu je efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, bez autofokusa. Pogledajte primer slike, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Glavni modul kamere sastoji se od tri sočiva - nema zumiranja, ali postoji širokougaona kamera.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni su neuporedivi sa vodećim modelima, ali sve je dobro u ovom cenovnom segmentu, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Softverske karakteristike

Model u startu odlikuje Android 10 i OneUI 2.0, odnosno najnovija verzija interfejsa koji se u doslovnom smislu može nazvati jednim od najboljih, i u smislu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti i svega ostalog.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa opcijom snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije podrazumevaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za komforan rad.

Za razliku od A51, ne postoje Bixby skripte; ovo je očigledno marketinška podela na starije i mlađe modele. Funkcija je zaista zanimljiva a činjenica da je softver uklonjen kod mlađih uređaja je neobična.

Utisci

Izbor Galaxy A41 modela posledica je činjenice da želite kompaktniji uređaj od Galaxy A51 i to je glavni razlog zašto treba da obratite pažnju na ovaj model. Ako vam relativna kompaktnost nije toliko bitna, tada biste trebali odabrati Galaxy A51, ima bolji radio, bateriju većeg kapaciteta, bolji set kamera i kvalitet fotografija / video zapisa. Cena se ne razlikuje toliko.

U principu, nema ništa što bi se moglo zameriti ovom uređaju; dosta je dobar za ciljnu grupu. Druga stvar je to da ta ciljna grupa nije velika budući da većina bira A51 zbog najboljeg odnosa cene i kvaliteta. U liniji A serije, trebalo bi da obratite pažnju na ovaj uređaj.

Kao drugo rešenje, možete uzeti kopiju A41 sa velikim ekranom, to će biti A31. Među kineskim pametnim telefona, u ovom segmentu ima puno modela, a postavlja se pitanje toga koji brendovi vam se dopadaju a kojima verujete.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024