Galaxy A31 2020
2020. godina
6.4" OLED, 84.9% body
20% P65, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A31
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A31. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A31 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung A31 (SM-A315F / DS)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (15W brzo punjenje)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 159.3 x 73.1 x 8.6 mm, 185 grama
Materijali kućišta Plastika i Staklo (Glasstic)
Ekran 6.4 inča, 1080x2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 411 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma MediaTek Helio P65 MT6768 (12 nm tehnologija), dva Cortex A75 jezgra radnog takta do 2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara radnog takta do 1.7 GHz, Mali G52 MC2
Memorija 4 GB RAM-a, 64 GB ROM-a (slobodno 49 GB), microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
Opciono 4/128 GB (slobodno 118.4 GB)
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1 / B2 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nema kombinovanog slota)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor
Skener otiska prsta ugrađen u ekran
Otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 48 (f / 2.0) + 5 MP (f / 2.4, senzor dubine polja) + 8 MP (f / 2.2, telefotor) + 5 MP (f / 2.4 - makro bez autofokusa), LED blic, 4K video snimanje, elektronska stablizacija za FullHD video
Prednja kamera 20 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efetki, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 5000 mAh, vreme razgovora do 33 sata, video reprodukcija do 22 hours, LTE do 20 sati;
Stepen zaštite ne
Boje crna, bela, plava
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
Sar Glava SAR: 0.488 W / kg
Kućište SAR: 1.68 W / kg

Pozicioniranje

Samsung je pronašao pobedničku strategiju za srednji opseg 2019. godine, A-serija je postala nosilac prodaje, a Galaxy A50 postao je najbolji model kada je reč o odnosu cene i kvaliteta. Unapređena verzija ovog modela za 2020. godinu, Galaxy A51, ponavlja uspeh svog prethodnika, ovo je najmasovniji model u cenovnom segmentu kojem pripada.

Kada u liniji imate izuzetno popularan model, koji je rasprostranjen u svim prodajnim kanalima, to stvara brojne probleme proizvođaču. Prvi problem je popularnost i količina prodaje, što prisiljava brojne prodavce da snižavaju cene o svom trošku, što postaje njihov marketinški potez da privuku kupce. I tu dolazimo do paradoksalne situacije: više poizicionirani i najpopularniji A51 model je profitabilniji po ceni nego A31, koji je pozicioniran niže.

Formalno, ako pogledate razliku između uređaja, ona je donekle kozmetička, a donekle ozbiljna. Dakle, A31 ima samo dve opcije po pitanju količine RAM-a, sa 4 GB ili 6 GB. Spolja su uređaji slični, veličine, kontrolni elementi i sve ostalo se poklapa. No, unutrašnjost je dosta drugačija - kod slabijeg modela postoji manje antena frekvencije i njihove agregacijske mogućnosti u 4G), nema ANT + podrške (važna za neke sportske i fitnes senzore), manje je senzora. Ali najvažnije je da je za procesor izabran MediaTek, a ne Exynos, koji je nešto lošiji u tehničkom procesu (12 nm naspram 10 nm), to je i više proračunsko rešenje za performanse, grafiku. I to je primetno čak i u svakodnevnom radu, mada je sve ovde subjektivno i, možda, ovo su subjektivne ideje o lepom. Uređaj se ne usporava.

Prodaja Galaxy A31 trebalo je da bude uporediva sa A51, ali u trenutnim uslovima to nije verovatno jer s jednakim troškovima napredniji model izgleda atraktivnije. A fokus je na A51, postojanje Galaxy A31 moguće je samo ako se cene opet postave tako da je postoji razlika između cena ovih uređaja. Trenutno je A51 jeftiniji od Galaxy A31, što izgleda suludo. Stoga, svako ko bira pametni telefon u ovoj klasi trebalo bi da proveri cene ova dva uređaja, a ukoliko A51 ne košta primetno više, onda ga definitivno izabere – A51 je u većini aspekata bolji. Činjenica da je baterija u A31 kapacitivnija je pokušaj niveliranja čipseta kompanije MediaTek, a dobitak u vremenu rada je prilično mali. Pogledajmo pažljivo ovaj uređaj.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Sve moderne uređaje je vrlo lako pomešati, imaju sličan prednji i nešto drugačiji zadnji panel. I u A31, kao i u A51, inženjeri su odlučili da primene geometrijski uzorak tako da je zadnji panel bio lako prepoznatljiv. Razlika je minimalna, pruge „prizme“ idu drugim pravcem, ali ko će to primetiti? Spolja, ova dva modela su slična, lako ih je pomešati i gotovo nemoguće prepoznati ako nisu jedan pored drugog.

Trenutno postoje tri kolor šeme - crna, bela i plava. Kasnije i na globalnom tržištu mogu da se pojave različita rešenja.

Materijal korišćen u A31 je Glasstic (kombinacija reči staklo i plastika). Ovo je plastika prekrivena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, kućište počinje da se presijava na suncu i pod različitim uglovima, uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne pokriva zadnji panel, koristi se samo sa prednje strane.

Dimenzije uređaja su 159,3 x 73,1 x 8,6 mm, težina - 185 grama. Lepo leži u ruci, nema problema sa ergonomijom.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, reaguje na pritiskanje čak i kada je ekran isključen, ali to je određeno područje. Ovo nije vodeći model i nemoguće je očekivati maksimalnu brzinu senzora. Brzina odziva senzora je oko jedne sekunde ili manja. Za svoj cenovni segment ovo je odličan rezultat, u kojem nema nedostataka. Sa druge strane, upravo ovaj detalj postaje predmet kritike A-serije, senzori su spori u poređenju sa kineskim pametnim telefonima.

Za kraj, tu je i otključavanje prepoznavanjem lica koji radi dobro. Ovde je važno napomenuti da se koriste i ubrzano i konvencionalno prepoznavanje, pri čemu se ovo drugo ne može prevariti fotografijom ili video zapisom. Za Samsung Pay koristi se samo otisak prsta kao autorizacija, tako da nema ni problema.

Na desnoj strani se nalazi dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Na suprotnoj strani možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da vas ništa ne ograničava.

Sa donje strane se nalazi zvučnik, desno je glavni mikrofon (drugi je na vrhu), kao i 3,5 mm priključak. Jedini zvučnik na donjem kraju zvuči dobro, ali ne tako glasno kao da ih ima dva. I dalje nema pritužbi na njega; može se dobro čuti u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke na ulici, u klubu i na drugim mestima sa visokim profilom jednostavno je nezamenljivo, aparat ovde dobro izvršava svoj zadatak.

Kao zaključak ćemo primetiti odličan kvalitet izrade, lep materijal, kao i činjenicu da model izgleda skuplje nego što zapravo košta. Želeli bismo da imamo zaštitu od vode, ali ona nije prisutna, baš kao što je odsutna kod većine direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednjeg LED indikatora, jednostavno nije bilo mesta za njega.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: 6,4 inča, 1080x2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 411 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3. A51 poseduje kameru ugrađenu u ekran, ovde je izrez na ekranu u obliku slova O, kao kod A50. Ovo je jednostavna opcija ekrana, u A51 je složenija. Druge mogućnosti ekrana su na istom nivou.

Karakteristika koja nije dostupna konkurentima u ovom cenovnom segmentu je AlwaysOn Display, što je mogućnost da se na ekranu vide sat ili čuvar ekrana, ikone obaveštenja i brzo prebacivanje na aplikacije.

Podešavanja ekrana su tipična, možete da promenite podešavanja boja.

Na suncu ekran ostaje čitljiv, osvetljenost je dovoljna za bilo koji zadatak. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, gledanje fotografija, čitanje tekstova. Ovo je univerzalni pametni telefon, a činjenica da postoji tako dobar ekran razdvaja ga od svih konkurenata. Prisustvo AMOLED ekrana je veliki plus za ovaj segment.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 5000 mAh, podržava brzo punjenje, a punjač karakteriše snaga od 15W. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri rada baterije podudaraju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Video repordukcija pri maksimalnom osvetljenju - do 22 sata;
  • Audio reprdukcija - do 97 sati
  • Pretraživanje interneta putem Wi-Fi - do 20 sati, LTE -do 20 sati;
  • Vreme razgovora u 4G do 33 sata

U svakodnevnom životu ovaj uređaj radi otprilike dva dana sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam prilagođava osvetljenost i nije nimalo agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). Istovremeno, ekran nudi 7,5-8 sati rada.

Galaxy A51 poseduje bateriju kapaciteta 4000 mAh, koja bi u teoriji trebalo da obezbedi najgore vreme rada u svim režimima rada, što nije slučaj. Sa druge strane A31 poseduje sporiji čipset, lošiji grafički akcelerator - sve to eliminiše veliki kapacitet baterije. U stvari, baterija većeg kapaciteta je dizajnirana da obezbedi jednako vreme rada pa su vremena rada A31 i A51 približno uporediva.

Za potpuno punjenje baterije potrebno je 75 do 80 minuta.

Memorija, čipset, perfromanse

Samsung je koristio čipset MediaTek Helio P65 MT6768 (12 nm tehnologija) koji poseduje dva Cortex A75 jezgra sa frekvencijom do 2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara sa frekvencijom do 1,7 GHz, Mali G52 MC2 grafiku. Performanse ovog rešenja su primetno niže od onih na Exynos 9611 čipsetu, koji se koristi u Galaxy A51 - oaj procesor poseduje bolju grafiku, bolja pojedinačna jezgra i više frekvencije, kao i 10 nm proizvodni proces.

Na tržištu postoje dve opcije za Galaxy A31 - 4/64 GB kao osnovna verzija, kao i 4/128 GB za one koji žele malo brži model.

Iznenadile su nas performanse ovog rešenja, jer procesor formalno radi istom brzinom kao i Exynos 9611, što se može videti u Geekbenchu.

Galaxy A31 / Galaxy A51

Galaxy A31 / Galaxy A51

Sa druge strane, Antutu test na Galaxy A31 krahira, ne može da se završi (komercijalni uređaj). Postoji osećaj da softver nije optimizovan za nove procesore koje Samsung koristi i to je primetno čak i na interfejsu, ne radi tako brzo kao na A51. Plus-minus interfejs pruža sličan osećaj, ali u meniju se pojavljuju mikro kašnjenja, prilikom pokretanja programa. Uz neke druge detalje, sve ovo stvara subjektivni utisak da MediaTek deluje lošije od sličnog Samsung procesora.

Ovo postaje glavni problem za A31, jer postoje kašnjenja tamo gde nikad nisu bila. Kliknete za pretragu u meniju podešavanja i vidite kako se ikona pretraživanja vrti, nema brzog, gotovo trenutnog unosa potrebnih postavki. Ovo je očigledno problem u podešavanjima i interakciji softvera sa čipsetom, kao i podešavanjima uštede energije. Ako treba birati između A31 i A51 u pogledu radne brzine, definitivno bismo izabrali ovaj drugi obzirom da on nadmašuje A31 brzinom kompletnog korisničkog interfejsa. Ovo je još jedan argument u korist činjenice da se brzina rada ne može direktno meriti sintetičkim testovima, oni ne daju predstavu sa čime se korisnik suočava.

Pogledajte rezultate sintetičkih testova

Opcije povezivanja

Dvopojasni Wi-Fi je prisutan u okviru modela Galaxy A31, što je već veliki plus, i on podržava VHT80 koji pruža dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od starijih modela, ANT + nije podržan. Ali frekvencija postavljena za LTE primetno je manja od frekvencije A51.

Prisutan je Bluetooth verzije 5.0, tu je i NFC (Samsung Pay/Google Pai), sve funkcioniše u najboljem redu.

Sa gledišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je poznat sa ostalih Samsungovih modela, nema ništa novo. Postoje režimi Pro, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera je rezolucije 20 MP (f / 2.2), postoji efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, nema autofokusa. Pogledajte primere fotografija, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Modul glavne kamere sastoji se od četiri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, nisu uporedivi sa vodećim modelima, pri čemu je sve tipičnog kvaliteta kada je reč o modelima pomenutog cenovnog opsega.

Evo primera makro fotografija, foto modul nema automatsko fokusiranje, efektivna udaljenost je od 3 do 5 centimetara. Ako propustite ovu udaljenost, slika će biti zamagljena.

Ali ako pomerate telefon ispravno, rezultat je vrlo dobar.

Softverske karakteristike

Model je inicijalno baziran na Androidu 10 i OneUI 2.0, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa, koja se u doslovnom smislu može nazvati jednim od najboljih kako po fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, tako i po drugim aspektima.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađen radio sa mogućnošću snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije u okviru ovog modela su kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i ostale aplikacije koje su neophodne za komforan rad.

Za razliku od A51, ne postoje Bixby skripte; ovo je očigledno marketinška razlika između visoko i nisko pozicioniranih modela. Funkcija je zanimljiv, a činjenica da je softver uklonjen u slabijim uređajima izgleda čudno. Bar čudno.

Utisci

Kvalitet komunikacije je lošiji nego kod A51, na nivou je kineskih pametnih telefona, kao što su Xiaomi, Honor, ali nije isti kao kod Galaxy A51. A ovo je, naravno, neverovatno, ali ne i nemoguće. Jasno je da većina kupaca ne zna kakav je hardver uređaja, kako on funkcioniše. Ali kvalitet komunikacije je važan parametar koji se doživljava kao nešto što je podrazumevano. Činjenica da kineski proizvođači imaju ovaj parametar lošiji od parametra kompanije Samsung uopšte ne znači da treba da padnete na isti nivo. Ne volimo ovaj pristup.

Teško je uzeti za osnovu vrlo popularan uređaj i pojednostaviti ga tako da kupci ne vide velike razlike. I u Galaxy A31 izgleda da je sve na svom mestu, ali čim počnete da kopate po detaljima, videćete da su to različiti uređaji. Možda MediaTek Helio P65 čipset uglavnom nije loš za ovaj cenovni segment, ali je očigledno inferiorniji u odnosu na Exynos 9611 u svakom pogledu. Integracija OneUI sa ovim čipsetom je osetno lošija nego na matičnom čipsetu ili na Qualcomm Snapdragon-u, možda je samo pitanje vremena kada će se ovaj problem rešiti. Trenutno je jasno pogoršanje brzine rada, možda neko smatra to subjektivnim osećaju, ali mi ga vidimo.

Drugi skup frekvencija, ima ih manje, što rezultira time da je uređaj lošiji za putovanja, manje je mogućnosti za agregaciju frekvencija. Ne postoji ANT +, što za mnoge nije bitno, ali ovo je još jedna sitnica. A iz takvih sitnica proizlazi percepcija aparata.

Cena po kojoj je Galaxy A31 dostupan čini da on nema nikakve šanse za prodaju - svako ko je zainteresovan za uređaj će pre kupovine saznati da je A51 model pristupačniji. Mislimo da će se ta situacija nastaviti još neko vreme. Treba imati na umu da je A31 izašao u novoj paradigmi cena, uzimajući u obzir drugačiji kurs. Ali brzi povratak na novi nivo cena A51 teško je moguć.

Postoji mnogo konkurenata modelu Galaxy A31 od strane kineskih proizvođača.

Pogledajmo najpopularniju ponudu kompanije Xiaomi - Redmi Note 8 Pro.

Ovaj uređaj je popularan, ali ima samo IPS ekran sa svim nedostacima i vremenu rada koje iz toga proizilazi. Kamere se mogu oceniti kao plus ili minus isto ako ne tražite pojedinačne režime i prednosti određenog modela. Popularnost Xiaomi brenda ne doseže Samsung, pri čemu su cene ova dva modela slične. Model je odlazni u liniji Xiaomi brenda, tako da će uskoro nestati sa tržišta. Ali cena opravdava razmatranje kao konkurenta.

Ako pogledate ponudu Huawei / Honor brendova, onda nema mnogo izbora - Honor 20s, uređaj sa senzorom otiska prsta na zadnjem panelu, manjim kapacitetom baterije, IPS matricom, sa sličnom cenom u verziji (6/128 GB). Takođe je konkurent za A31.

Tržište se dosta promenilo pa sada vidimo pad cena odlaznih modela, dok novi proizvodi kineskih proizvođača koštaju malo više. No, Galaxy A31 pre svega gubi od konkurencije u vidu Samsung A-serije, što je najvažnija stvar ovog uređaja. Ako vam se sviđa A31, onda svakako kupujete A51, jer su slični u dizajnu, ergonomiji i percepciji. Štaviše, kupovina A51 je isplativija! Ludilo? Možda je to prava reč. Suočeni smo sa neverovatnom pričom o nespretnosti kada je reč o cenama u A-seriji, jer je Galaxy A41 još skuplji od Galaxy A31, a istovremeno tehnički slabiji. O tome ćemo govoriti u odvojenom pregledu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024