Honor 30 Pro+ 2020
2020. godina
6.57" OLED 90Hz, 89.8% body
45% 990 5G, Android 10 Open Source
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT NM
40W, 4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Honor 30 Pro+
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 30 Pro+. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 30 Pro+ vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Honor 30 Pro +

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Silikonska futrola
  • 40 W brzi punjač
  • USB Type-C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 160 x 73 x 8.38-8.63 mm, 186 stepeni
Materijali kućišta Metalni okvir, staklo (površina meka na dodir)
Ekran 6.57 inča, 1080 x 2340 piksela (19.5: 9), OLED, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, brzina osvežavanja 90 Hz
Operativni sistem Google Android 10.0, MagicUI 3.1
Platforma HiSilicon Kirin 990.7nm čipset, 8 jezgara (2 Cortex-A76 jezgara x 2.86 GHz + 2 Cortex-A jezgara x 2.09 GHz, 4 Cortex-A55 jezgara x 1.86 GHz)
GPU: Mali-G76
NPU : Big Core + Tiny Core
Memorija 8/256 GB, NM memorijska kartica, LPDDR4 RAM
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac / ax 2x2 MIMO, DualBand, Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, LDAC), NFC
5G NR: n1 / n3 / n41 / n77 / n78 / n79
Mreže Dual SIM, nanoSIM (kombinovani slot)
Navigacija Podržava GPS (dual-band L1 + L5) / AGPS / GLONASS / Beidou (tri-band B1I + B1C + B2a) / Galileo (dual-band E1 + E5a) / QZSS (dual-band L1 + L5) / NavIC
Senzori i konektori Skener otiska prsta ispod ekrana, USB Type-C 3.0
Senzor gestova
Žiroskop
Kompas
IR primopredajnik
Barometer
Glavna kamera - 50 MP, f / 1.9, Sony IMX 700, veličina senzorae 1 / 1.28 inča, RYYB, glavna kamera, 27 mm
- 8 MP, f / 3.4 - periskopska, telefoto 5x, optička stabilizacija, 135 mm
- 16 MP, f / 2.2, - širokog ugla, autofokus, 17 mm (117 stepeni)
laserski fokus
Prednja kamera 32 + 8 MP (f / 2.0), 26 mm, efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti
Baterija Li-Ion 4000 mAh
Uključen brzi punjač snage 40 W , 100% za 65 minuta
Brzo bežično punjenje (do 27 W), reverzibilno bežično punjenje (do 7.5 W)
Stepen zaštite IP54
Boje Siva, crna i plava
Zvuk Dva zvučnika
Zvučni efekti Histen

Pozicioniranje

Krajem aprila 2020., kineski brend Honor počeo je sa prodajom linije Honor 30 koja je podrazumevala: Honor 30, Honor 30 Pro i Honor 30 Pro +. Na drugim tržištima ovaj model se pojavio nešto kasnije.

Ovog puta tema recenzije je Honor 30 Pro+. Ovo je vodeći uređaj sa svim modernim stavkama: veliki 6.57-inčni OLED ekran koji podržava 90 Hz osvežavanje i HDR tehnologiju, najbrži Huawei procesor sa radom u mreži pete generacije, 50 MP modul kamere kao i kod vrhunskih P40/P40 Pro uređaja, odlikuje ga ne samo bežično punjenje već i reverzibilno, uz prisustvo Wi-Fi 6 tehnologija bežične mreže kao i prisustvo dva stereo zvučnika.

U stvari, ovo je malo pojednostavljena verzija Huawei P40 Pro modela. Zapravo, to je uobičajena priča sa ovom markom: prvo dolazi najmoderniji Huawei uređaj, a nakon toga dolazi neznatno modifikovan Honor proizvod. To se dešava i sa pametnim telefonima i sa ostalom elektronikom.

Naravno, novi proizvod je lišen Google usluga. Treba shvatiti da će svi Huawei uređaji raditi isključivo sa HMS. Stoga, u nastavku recenzije više neće biti reči o odsustvu/prisustvu GMS kod kineskih modela.

Model sigurno neće biti jeftin jer danas ništa nije jeftino. Svim vodećim uređajima je cena skočila, a naročito izuzetno popularnim modelima i to je nešto na šta je potrebno navići se.

Gotovo je sigurno da će se prilikom kupovine Honor 30 Pro+ modela dobijati Magic Watch ili Magic Earbuds kao poklon.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Oblik koji je predstavljen tokom protekle godine je prisutan i u tekućoj godini kao i oblik modula kamere. Čini se da je i Samsung imao krizu ideja kao i ostali proizvođači.

U pitanju je Huawei P40 Pro sa nešto pojednostavljenim izgledom. Model P40 Pro odlikuje ekran zakošen sa svih strana, a model Honor 30 Pro+ nudi slično rešenje koje se koristi kod Huawei P30 Pro.

Ovakvo rešenje nije najbolje. Ako želite da kontrola pokreta zaista bude udobna, potrebno je da desna i leva strana ekrana budu zaobljene.

Prilikom testiranja korišćeni su modeli Honor 30 Pro+, Xiaomi Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro i Huawei P40. Najprikladniji za upotrebu od svih bio je P40 zahvaljujući obliku njegovog ekrana.

Dimenzije Honor 30 Pro+ su standardne za većinu modernih pametnih telefona - 160 × 73 × 8.38- 8.63 mm. Odnosno, model je izdužen, ne baš širok i pomalo debeo. Ukupna masa aparata iznosi 186 grama. Po tom pitanju nema nikakvih problema, setimo se samo modela Xiaomi Mi 10 Pro čija masa iznosi 240 grama.

Okvir Pro+ je izrađen od metala, hromiran. Sa prednje strane, staklo odlikuje visoko kvalitetni oleofobni premaz. Sa zadnje strane takođe je staklo. U ponudi su 3 opcije boja: crna, zelena i plavo-siva koja je i korišćena u toku testiranja.

Dizajneri brenda Honor su odlučili da natpis Honor bude vidljiv čitavom dužinom kućišta, i gotovo je sigurno da će takav pristup naići na osudu kupaca ali to zaista ne izgleda tako loše kako se čini.

Zadnja strana je crna i meka na dodir. Otisci prstiju ostaju ali su gotovo nevidljivi.

Nema nikakvih pritužbi na kvalitet izrade – nema vidljivih ogrebotina niti bilo čega drugog. NE dolazi do pojave škriputavog zvuka niti se zadnji panel uvija ka bateriji.

Za lakoću upotrebe:

Postoje dve kamere na prednjem panelu. Odluka nije bila dobra.

Da biste zamutili pozadinu bez ikakve muke, možete da koristite jednu kameru. A ako ste već odlučili da tu nešto ubacite, onda vam je potrebno IR osvetljenje za brzo otključavanje ekrana sa nedovoljnim nivoom osvetljenja Uzgred, ispod uređaja je instaliran senzor blizine ekrana. Ako je ekran aktivan, senzor nije vidljiv, ali kada je ekran isključen, pri jarkom svetlu ovaj senzor se može videti.

Zvučnik je fizički, za razliku od onog koji je dostupan kod Huawei P30 Pro, P40 i P40 Pro modela. Smešten je na samoj, gornjoj ivici. Opet, to je napravljeno tako da je potrebno nagnuti telefon za 30-40 stepeni da biste čuli sagovornika.

Sa gornje strane nalaze se IR predajnik i mikrofon za smanjenje šuma. Sa donje strane vidljiv je slot sa dve SIM kartice (drugi slot je za NM memorijsku karticu), glavni mikrofon, USB Tip-C kao i zvučnik.

Sa desne strane je taster za uključivanje (tanak, mali) kao i taster za regulaciju jačine zvuka.

Sa zadnje strane nalazi se prilično veliki modul: tri kamere, blic, sistem laserskog fokusiranja.

Skener otiska prsta je ispod ekrana. Prepoznavanje je nešto iznad proseka, a brzina je prosečna. Možete koristiti prednju kameru, ali neće raditi u mraku.

Sve zajedno, u pitanju je poznati dizajn, lepo staklo sa ogromnim natpisom HONOR, prosečna ergonomija i vrlo dobra montaža.

Honor i Huawei P40

Honor i Xiaomi Mi 10 Pro

Ekran

Ekran 6.57 inča, 1080 x 2340 piksela (19.5: 9), OLED, automatskak ontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, brzina osvežavanja 90 Hz

Pro 30 pametni telefon je prvi uređaj ove marke sa OLED matricom ekrana. Maksimalna osvetljenost u manuelnom režimu je 720 cd/m2. Ova vrednost je dovoljna za udobno čitanje informacija čak i pri direktnim sunčevim zracima.

Ne postoji opcija uklanjanja treperenja (PWM) u okviru ovog modela. Ispod se nalaze podaci vezani za koeficijent treperenja u odnosu na pozadinsko osvetljenje ekrana:

  • 100% osvetljenje - 3.3% KP
  • 65% - 3.6% KP
  • 50% - 3% KP
  • 25% - 4.5% CP
  • 10% - 8% KP
  • 1% - 20% KP

Ovo su odlične vrednosti za OLED: samo pri jačini koja je blizu nule koeficijent treperenja pokazao je 20 odsto. Poželjno je da se ovaj koeficijent ne bude viši od 10-20 odsto.

Sa stanovišta percepcije matrice, ekran nije loš, ali Xiaomi Mi 10 Pro je i dalje bolji. Tamo se čini da je slika nacrtana gvaš tehnikom a kod modela Honor 30 Pro + akvarel tehnikom. Međutim, slika na Xiaomi lagano prelazi u crvene tonove.

Sve zajedno, dovoljna osvetljenost bez PWM, sa 90 Hz, ali boje nisu toliko zasićene kao na većini skupljih uređaja.

Trajanje baterije

Model karakteriše baterija kapaciteta 4000 mAh. Tokom mesec dana testiranja, podrška za 90 Hz frekvenciju ekrana je bila uključena.

U ovom slučaju, pametni telefon zabeležio je 3 sata rada ekrana tokom dva dana korišćenja ili 4-5 sati rada ekrana uz jedan dan upotrebe. Iskreno govoreći, to je prosek i ništa više od toga.

Verovatno će vam neki recenzenti ukazati na 5-6 sati rada ekrana. Ali to će značiti da su u najboljem slučaju testirali pametni telefon nedelju dana. Objasnićemo vam šta je razlog tako visokog rezultata. Svi pametni telefoni Huawei / Honor brenda prve nedelje, ili čak dve, se prilagođavaju korisniku. Oni prate pokretane aplikacije i pamte najčešće korišćene. Prvih nedelju ili dve, svi programi se brišu iz memorije i ne zadržavaju u pozadini. Otuda i dugo trajanje baterije. Verujte u naše iskustvo - sa Huawei / Honor brendovima se družimo već nekoliko godina.

Prodajno pakovanje uključuje AC adapter snage 40W. On napuni bateriju pametnog telefona za oko sat vremena. Uređaj podržava bežično punjenje (27 W), kao i reverzibilno (7,5W).

Opcije povezivanja

Radi lakšeg praćenja, sve neophodne podatke mso uneli u tabelu:

Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac / ax 2x2 MIMO, DualBand, Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, LDAC), NFC
5G NR: n1 / n3 / n41 / n77 / n78 / n79
Nreže Dual SIM, nanoSIM (kombinovani slot)
Navigacija Podržava GPS (dual-band L1 + L5) / AGPS / GLONASS / Beidou (tri-band B1I + B1C + B2a) / Galileo (dual-band E1 + E5a) / QZSS (dual-band L1 + L5) / NavIC
Senzori i konektori Skener otiska prsta ispod ekrana, USB Type-C 3.0
Senzor gestova
Žiroskop
Kompas
IR primopredajnik
Barometer

Nema pritužbi na kvalitet prijema mobilnog signala. NFC plaćanje sada funkcioniše sa programom Wallet. Napomena: nedostaju aptX / aptX HD audio kodeci.

Kamere

Podaci su ponovo u tabeli:

Glavna kamera - 50 MP, f / 1.9, Sony IMX 700, veličina senzorae 1 / 1.28 inča RYYB, glavna kamera, 27 mm
- 8 MP, f / 3.4 - periskopska, telefoto 5x, optička stabilizacija, 135 mm
- 16 MP, f / 2.2, - širokog ugla, autofokus, 17 mm (117 stepeni)
laserski fokus
Prednja kamera 32 + 8 MP (f / 2.0), 26 mm, efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti

U suštini, Honor 30 Pro+ trebalo bi da koristi iste kamere kao i u Huawei P40, osim telefoto sočiva: u prvom uređaju je 5X, a u drugom – 3X. Ipak smo odlučili da uporedimo kamere.

Ako ne obraćate pažnju na naknadnu obradu, tada su detalji sa glavnih kamera isti kada je reč o fotografisanju tokom dana. Samo što je slika malo lepša na P40.

Kamere širokog ugla razlikuju se u korist Honor-a, ali imamo utisak da je oštrina malo veća.

Kada koristite zoom sočiva, razlika je mala, ali, opet, sa malom prednosti u pravcu Honor modela.

Pri slabom osvetljenju, detalji su manje više isti. Huawei i dalje ima nešto bogatiju i oštriju sliku.

U lošim svetlosnim uslovima (gotovo u tami) Honor stvara pomalo belkastu fotografiju, a detalji na njoj su mnogo oskudniji.

Širokougaona kamera snima isto i po noći.

Povećanje za 5X na oba uređaja pri slabom osvetljenju ukazuje na to da Honor snima malo bolje.

Šta možemo da kažemo. Ne vidimo suštinsku razliku, ali na strani Honor-a, kvalitet fotografije se uvećava sa povećanjem, a na Huawei strani je - naknadna obrada (zasićenje, boja, kontrast).

Prilikom snimanja glavnom kamerom treba obratiti pažnju na kadrove snimljene na udaljenosti od 20-30 cm. Zbog karakteristika senzora i sočiva neće sve biti oštro.

Objektiv za zumiranje radi samo pri dobrom nivou osvetljenja, u suprotnom softver kamere prelazi na glavni modul.

Kada snimate 4K video pri 60 fps, glavna kamera radi. Ostatak kamera "razume" samo 30 fps. Zumiranje izgleda grozno: od širokougaone do glavne kamere nestaje fokus, boje su izobličene.

Ako snimate video glavnom kamerom - sve je u redu. Ostali moduli daju ispod prosečni kvalitet.

Postoje dve prednje kamere. Jedna sa uskim uglom gledanja, druga sa širokim. Svideo nam se kvalitet. Evo, usput, snimili smo pregled pametnog telefona Honor 9C prednjom kamerom u 4K:

Nažalost brzina snimanja je samo 30 fps.

Zaključak: u najvećoj meri vodeći nivo fotografisanja; video prosečan u svakom pogledu; prednje kamere su odlične, uključujući i snimanje video zapisa.

Interfejs kamere je sličan onome kakav ste videli na svim najnovijim Huawei uređajima.

Primeri fotografija

Memorija, čipset, performanse

Memorija 8/256 GB, NM memorijska kartica, LPDDR4 RAM

Brzina RAM-a u Honor 30 Pro + iznosi 29 000 Mb / s - što je brzina dostojna vodećeg modela. Ugrađena memorija radi brzinom od 850/200 Mb / s: čitanje je veoma dobro, ali snimanje je slično jeftinijim pametnim telefonima.

Platforma HiSilicon Kirin 990.7nm čipset, 8 jezgara (2 Cortex-A76 jezgra x 2.86 GHz + 2 Cortex-A jezgra x 2.09 GHz, 4 Cortex-A55 jezgra x 1.86 GHz)
GPU: Mali-G76
NPU : Big Core + Tiny Core

Procesor koji je instaliran u Honor 30 Pro, Huawei MatePad Pro, Huawei Mate 30/30 Pro, Huawei P40 / P40 Pro, je HiSilicon Kirin 990. Nećemo mnogo da pričamo o njemu, jasno je da je to najbrži procesor u Huawei / Honor uređajima. U testu Antutu ostvario je oko 450.000 bodova, a na testu maksimalnog opterećenja pokazuje odličan rezultat u režimu performansi. Naravno, pametni telefon bez problema pokreće sve igre i aplikacije.

Softver

Evo nekoliko reči: uređaj radi na Google Android 10 i vlasničkom interfejsu MagicUI 3.1. Nema Google usluga, AppGallery deluje kao prodavnica aplikacija.

Muzičke mogućnosti

Honor 30 Pro + je opremljen sa dva stereo zvučnika. Jedan na vrhu - govorni, a drugi dole. Jačina zvuka je velika, zvuk je čist, ali kvalitet je prosečan: gornji je očigledno tiši sa užim frekvencijskim opsegom (110 Hz - 13.000 kHz); donji je glasniji, frekvencijski raspon je malo širi (90 Hz - 16.000 Hz). Ako uporedite Honor i Xiaomi Mi 10 Pro, onda je dinamika ovog drugog mnogo bolja.

Zaključak

Iskreno, nakon što smo napisali recenziju Honor 30 Pro + modela, ostao je mešovit utisak. S jedne strane, ispred nas je u svakom pogledu vodeći model, a sa druge je kao bleda kopija vrhunskih Huawei uređaja.

Najverovatnije, to je zbog činjenice da je kod Honor uređaja sve nekako nedovršeno:

  • Ekran je svetao, bez PWM, ali je rezolucija mala, boje su prigušene.
  • Vreme rada nije najbolje. Ali ovde, izgleda, 60/90 Hz igra ulogu. Ali ne vidimo razlog da koristite 60Hz radi dužine trajanja baterije kada već postoji 90Hz.
  • Kamere nisu loše, ali na primer, 5X zum manje ili više je isti kao 3X u P40. Uz snimanje video zapisa morate biti pažljivi, posebno kada zumirate i snimate telefoto sočivima.
  • Huawei P40 Pro ima infracrveni LED blizu prednje kamere za noćno otključavanje ekrana, dok Honor ima samo dve kamere koje zauzimaju puno prostora na ekranu. Mislimo da to nije potrebno već samo jedna normalna prednja kamera, koja ne sme da vas ometa.
  • Voleli bismo zaštitu protiv vode i prašine.

Slede nesumnjivo pozitivni detalji:

  • 90 Hz brzina osvežavanja ekrana
  • Nepostojanje PWM
  • Visoka brzina
  • Bežično i reverzibilno punjenje
  • Zanimljiv dizajn zadnjeg panela

Konkurenti su standardni:

  • Oppo Find X2
  • Huawei P40 Pro
  • OnePlus 8 Pro
  • Xiaomi Mi 10 Pro

Najoptimalnije je da ipak kupite Huawei P30 Pro. Ovaj model je dostupniji od Honor 30 Pro, poseduje GMS, 5X optiku, visokokvalitetnu matricu ekrana. Od manjih nedostataka naglasićemo nedostatak brzine osvežavanja od 90Hz.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024