Redmi 9 2020
2020. godina
6.53" LCD, 83.2% body
20% G80, Android 10
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
18W, 5020 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi 9
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi 9. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi 9 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi 9

Specifikacije
Procesor MediaTek Helio G80 (12nm), Octa-core (2x2.0 GHz Cortex-A75 i 6x1.8 GHz Cortex-A55), Mali-G52 MC2 grafika
Operativni sistem Android 10 interfejs MIUI 12
Memorija 3/4/6 GB / 32/64/128 GB, zaseban microSD slot
Ekran 6.53 inča, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, 19.5 x 9 odnos stranica, gustina ekrana 395 ppi, Corning Gorilla Glass 3, deklarisana osvetljenost 400 nita
Baterija Li-Po 5020 mAh, podrška za brzo punjenje 18 W, 10 W adapteru prodajnom pakovanju
Glavna kamera 13 MP, f / 2.2, 28mm (širokougaona), 1 / 3.1 ", 1.12μm, PDAF 8 MP, f / 2.2, 118 ° (ultra širokougaona), 1 / 4.0", 1.12μm 5 MP, f / 2.4, (makro ) 2 MP, f / 2.4, (dubina polja) Video snimanje 1080p @ 30fps
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 27mm (širokougaona)
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 4, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC, IrDa, USB 2.0, Type-C 1.0
Senzori Skener otiska prsta (rear), akcelerometar, snezor blizine, kompas
Ostalo FM radio sa ugrađenom antenom, 3.5 mm priključak
Materijali Gorilla Glass 3 napred, ostalo plastika
Dimenzije 163.3 x 77 x 9.1 mm, 198 g

Pozicioniranje

U 2013. godini, Xiaomi je predstavio Redmi brend kao liniju pametnih telefona pristupačnijih nego originalna Mi-serija. Novi brend bio je potreban iz dva razloga. Prvo, tamo su korišćene jeftinije komponente, što je hipotetički podrazumevalo veću stopu otpada a Xiaomi nije želeo da negativno utiče na svoj renome. Drugo, u kompaniji Xiaomi su u startu shvatili da je igranje sa prvom cenom proizvoda poguban poduhvat. A Redmi je bio neophodan kako se Xiaomi ne bi povezivao sa jeftinim pametnim telefonima.

Priča je ispala drugačije. Pokazalo se da je nivo tehničkog razvoja prilično visok a da su kvarovi retki, čak i kod pametnih telefona sa jeftinim komponentama. I kupci su, isprobavši Redmi, shvatili da su pametni telefoni jeftiniji, ali ne mnogo gori od vodećih MI modela. Tada je Xiaomi počeo aktivno da razvija brend, te je predstavio čitavu liniju pametne tehnologije. A među pametnim telefonima postoje i Redmi modeli za različite segmente cena. Dakle, linija Redmi Note u portfelju kompanije odgovorna je za srednji segment cena. Jednostavno rečeno, Redmi pripada najpristupačnijim uređajima ovog brenda.

Kao prednosti koje bi trebalo da motivišu potencijalne kupce, Xiaomi izdvaja sledeće:

  • Četiri AI kamere, uključujući 5MP macro, 13MP širokougaonu kameru, 2MP senzor dubine
  • 6.53 inča, Full HD + (2340 x 1080 piksela) ekran sa filterom plavog svetla
  • 107% više snage (82% više procesorske snage i 309% više grafiških performansi) u odnosu na prethodnu generaciju (Redmi 8)
  • 5000mAh baterija + 18W brzo punjenje
  • Neobičan dizajn sa specijalnim slojem na kojem ne ostaju otisci prstiju
  • NFC, 3.5 mm priključak, IR senzor, USB Type-C, mikrofoni za smanjenje šuma

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Futrola sa zatvaračem za USB Type C prot
  • Punjač 10 W
  • USB Type-C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo

Izgled

  • Prednji panel: 6.53-inčni ekran, IPS LCD, odnos stranica 19.5: 9, prekriven fabričkim filmom, selfi kamera, mrežica zvučnika iznad selfi kamerea
  • Panel sa zadnje strane: moduli kamere, skener otiska prsta, LED blic
  • Leva strana: slot za 2 nano-SIM i jednu microSD karticu
  • Desna strana: taster za regulaciju jačine zvuka, taster za uključivanje
  • Gornja strana: IR senzor, mikrofon
  • Donja strana: 3.5 mm priključak, dve rupice mikrofona, USB Type-C, zvučnik

Dve rupice mikrofona su vidljive ispod

IR senzor i drugi mikrofon su postavljeni gore

Sa desne strane su taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje

Pametni telefon ima klasične dimenzije 163.3 x 77 x 9.1 mm a njegova masa iznosi 198 grama. Glavna inovacija je neobična tekstura zadnjeg panela. Xiaomi je odustao plastičnih kućišta u vidu ogledala birajući matiranu plastiku sa reljefnim uzorkom koncentričnih krugova. Zahvaljujući tome, otisci prstiju zaista ne ostaju na pametnom telefonu, niti uređaj klizi iz ruku a i model je osvežen. U toku testiranja korišćen je model sive boje dok su model plave ili tirkizne boje atraktivniji. Model crne boje takođe nije loš.

Mreža zvučnika je na dobroj lokaciji, ne morate da tražite kako da stavite pametni telefon na uho kako bi vam bilo ugodno da razgovarate. Treba napomenuti da je ekran prekriven fabričkim filmom pa ako planirate da igrate igre na otvorenom poput Call of Duty Mobile na pametnom telefonu, film morate ukloniti jer prst ne klizi na ekranu. U drugim slučajevima (društvene mreže, kucanje teksta, gledanje slika) film ne morate uklanjati.

Fabrički zaštitni film jasno je vidljiv na ekranu.

Zanimljivo je to što pametni telefon ima 2 SIM kartice i slot za microSD karticu.

Od minusa, može se primetiti da se skener otiska prsta nalazi blizu donjeg dela sočiva foto modula. Ovaj neprijatni trenutak, međutim, relativno nadoknađuje činjenica da je najniže sočivo senzora dubine 2 MP, koji se koristi samo prilikom snimanja portreta.

Ekran

Ekran pametnog telefona je donekle neverovatan. Ovo je IPS LCD sa odnosom širine i visine 19.5 : 9. Za sada je sve standardno. Za zaštitu je zadužen Corning Gorilla Glass 3, sve je standardno. Ovo je dobro dokazana zaštita. Dijagonala ekrana iznosi 6.53 inča. Proizvođači vole da stave veći ekran u pristupačnije uređaje. Neobično je da je rezolucija ekrana Full HD + (1080 x 2340 piksela). Za uređaje koje odlikuje 3/32 GB takva rezolucija je retkost jer se još uvek radije štedi novac i koriste se HD + (720p) ekrani. Visoka rezolucija takođe znači visoku gustinu tačaka od 395 ppi. Ovo je visoka cifra. Na primer, Galaxy Note20 ima 393 ppi a ljudsko oko je u stanju da razlikuje pojedinačne piksele sa gustinom tačaka od 300 - 350 ppi. Zbog velike gustine piksela u podešavanjima ekrana, postoji čak i opcija „Kada je uređaj u VR režimu“. Ovo je zanimljiva karakteristika, obzirom na to da se uslovna VR kaciga može sastaviti od kartona pomoću Google šablona.

Pametni telefon nudi 400 nita osvetljenosti. Ovo je dobar pokazatelj, ali pri direktnim sunčevim zracima, rad sa ekranom neće biti ugodan (za to je potrebno 500 nita ili više). Međutim, moramo shvatiti da je reč o pametnom telefonu nižeg cenovnog opsega (u zavisnosti od konfiguracije). Za svoju cenovnu grupu, osvetljenost je odlična. Bolje je pametni telefon prebaciti u režim automatskog osvetljenja, pošto je u manuelnom režimu maksimalna osvetljenost ograničena na 340 nita, dok se u automatskom osvetljenost ekrana povećava na skoro 445 nita (što je čak i više od navedene vrednosti).

Ekran je prilično dobar. Na to indirektno ukazuje činjenica da je minimalna osvetljenost samo 1.6 nita. Obzirom na to da ekran ne treperi, kao i da postoji tamna tema i filter plavog svetla, pametni telefon je odličan za čitanje u mraku. Ovaj pametni telefon ima 2 skale osvetljenosti. Jedna je osnovna, a druga se naziva „Noćni režim“. Počinje ako je osnovna osvetljenost postavljena na minimalnu vrednost, a zatim možete dodatno smanjiti minimalnu osvetljenost.

Sve u svemu, nema ništa izvanredno. U meniju je moguće odabrati kolor šemu ekrana, možete prilagoditi ili sakriti izrez ili promeniti veličinu fonta.

Baterija

Pametni telefon odlikuje Li-Po 5020 mAh baterija. Prilikom testiranja za punjenje telefona korišćen je punjač Mi Note 10 Lite modela, te se stiče utisak da postoji brzo punjenje koje Xiaomi navodi u reklami. Nakon temeljnog pregleda utvrđeno je da je za kompletno punjenje bilo na raspolaganju 10W. Nije u redu, ali je logično. Nismo štedeli na ekranu, ali još uvek moramo negde uštinuti… Međutim, sa 10 W punjačem kompletno punjenje traje skoro 2 sata – zbog baterije velikog kapaciteta. Sa 18 W možete napuniti bateriju u roku od 80-90 minuta.

Čipset je veoma moderan (12nm), Android nije star a baterija je visokog kapaciteta. Prema tome, možete očekivati dugo trajanje baterije:

  • Airplane režim, Wi-Fi 2.4 GHz, maksimalna manuelna osvetljenost (330 nita ekran), osvežavanje stranice - 15.5 sati (izračunato)
  • Airplane režim, maksimalna manuelna osvetljenost (330 nita ekran) - 16 sati (izračunato)
  • Airplane režim, Call of Duty Mobile igra, maksimalni nivo osvetljenja (330 nita ekran), Wi-Fi 2.4 GHz - 8 sati

Izgled pametnog telefona u futroli

Zatvarač štiti Type-C konektor

Opcije povezivanja

Što se tiče Redmi 9 telefona, nema pritužbi. Može se čak pohvaliti činjenicom da poseduje dodatne mikrofone i oni svoj posao rade sasvim dobro. Ako je buka niska, onda su potpuno isključeni. Ne postoje evidencije razgovora.

NFC je jedna od ključnih prednosti pametnog telefona.

Glavne karakteristike telefona su:

  • Bluetooth 5.0 dobar
  • Tu je i NFC kojim možete da plaćate u prodavnici
  • Postoji infracrveni port. Tipična aplikacija je Mi Remote. Možete da ga koristite kao daljinski upravljač za TV.
  • Dostupan je i 3.5 mm priključak. Slušalice nisu deo prodajnog pakovanja. Zvuk nije ništa posebno.
  • Pametni telefon ima kompas, što znači da preko aplikacije Mape možete videti u kojem ste pravcu. Google od sada razume i gde ste parkirali auto.

Prisustvo kompasa (senzorski magnetometar) u pametnom telefonu vam omogućava da na mapama prikažite smer u kojem držite pametni telefon.

Kamere

Pre nego što krene priča o kamerama, treba voditi računa o tome kom cenovnom opsegu pripada ovaj telefon.

Pametni telefon ima 4 glavne kamere:

  • 13 MP, f / 2.2, 28mm (širokougaona), 1 / 3.1 ", 1.12μm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 118 ° (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ", 1.12μm
  • 5 MP, f / 2.4, (makro)
  • 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
  • 1080p @ 30fps video snimanje

Donje sočivo je senzor dubine, makro kamera je postavljena neposredno pored blica.

Ispod su snimci ekrana interfejsa aplikacije „Kamera“.

Ovde odmah upada u oči činjenica da proizvođač nije štedeo na makro sočivima stavljajući kameru od 5 MP. Ovo pokreće velika pitanja, jer modul nije jeftin, čak i kod mnogo skupljih modela budući da se dešava da stave i 2 MP kamere.

Tipičan raspored kamera - ultra širokougaona, standardna i x2.

Možete pogledati primere selfi fotografija i selfija sa zamućenjem snimljenih prednjom kamerom.

Primeri snimanja portreta sa i bez zamućenja na glavnoj kameri.

Portreti snimljeni glavnom kamerom ne zaslužuju pohvalu. Ispod su dve fotografije snimljene u sumrak, ali imajte na umu kako pametni telefon ne samo da je radio sa osvetljenjem, već se čini kao da su algoritmi dodatno ulepšali sliku. Zvuči dobro, ali je nekako neprirodno.

Pametni telefon je vrlo dobar kada snimate tokom dana, pa čak i kada je unutra lagani sumrak, ali bolje je odustati od noćnog fotografisanja.

Uzimajući u obzir cenu pametnog telefona, Redmi 9 zaslužuje vrlo dobru ocenu za fotografije. Ako pažljivo pogledate detalje, možete videti da je pametni telefon negde zakazao sa balansom belog, negde je malo promašeno sa softverskim zamućenjem itd, ali u celini, fotografije izgledaju dobro i bolje od proseka. Postoje li pametni telefoni po istoj ceni koji snimaju bolje fotografije? Realme 5 pro je prvi koji pada na pamet ali ovaj pametni telefon više ne može da se kupi. Čini se da je i Realme shvatio da je preterao sa kvalitetom kamera, jer, na primer, Realme 6, snima fotografije lošijeg kvaliteta.

Performanse

Pametni telefon odlikuje MediaTek Helio G80 (12 nm), osmojezgarni (2x2.0 GHz Cortex-A75 i 6x1.8 GHz Cortex-A55), grafika Mali-G52 MC2, 3 ili 4 GB RAM-a. Ovaj čipset je prilično dobro rešenje visokih performansi, pa konkurenti koriste Helio G35 ili Helio A22. Ovi čipseti su posebno inferiorni u pogledu grafičke snage.

Interfejs radi glatko, ne dolazi do zamrzavanja niti se aparat previše zagreva. Sasvim je ugodno igrati igrice na njemu. Da li je tako dobro i udobno igrati na Redmi 9 kao na Xiaomi Mi 10 Ultra sa ekranom od 120Hz? Ne, nije isto, ali sasvim je dobro i udobno, obzirom na cenovni opseg.

Neočekivani trenutak je to da Helio G80 (12 nm) nije bio podložan smanjenju performansi prilikom opterećenja, znači da performanse ne padaju, a uređaj se ne zagreva. Možda je ovo glavno iznenađenje u odeljku Performanse. MediaTek je sigurno sjajan. U poslednje vreme aktivno rade na promeni svoje reputacije.

Brzina skladištene memorije je uobičajena, ali je brzina RAM-a iznad proseka za ovaj cenovni opseg.

Interfejs

Pametni telefon pokreće MIUI 11 a za neka tržišta je već objavljen MIUI 12 za Redmi 9.

Zaključak

Xiaomi Redmi 9 je izdržljiv pametni telefon koji nudi viši odnos cene i performansi nego što je tržišni prosek. Činjenice poput kvalitetnog ekrana, moćnog čipseta, NFC-a i očekivane nadogradnja na MIUI 12 kao i dugo trajanje baterije čine ga modelom koji slobodno možete odabrati pre nego Samsung ili Huawei pametni telefon.

Glavni konkurenti su Realme uređaji. Reč je pre svega o Realme C15. Odlikuje ga 5.000, već 6000 mAh baterija, a punjač od 18 V je deo maloprodajnog pakovanja. Sa druge strane, kamere su jednostavnije, a čipset slabiji - Helio G35 naspram G80 kompanije Xiaomi. G80 je oko 2 puta moćniji u grafičkom smislu. Kada je reč o Realme, tu je pravi pogodak nepostojanje bilo kakvih reklamnih sadržaja u okviru korisničkog interfejsa.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024