Razr 5G 2020
2020. godina
6.2" OLED, 70.7% body
27% 765G, Android 10
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
15W, 2800 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 48MP
Test mobilni telefon Motorola Razr 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Razr 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Razr 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Moto RAZR 5G (2020, XT2071-3)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • USB Type C na 3.5 mm adapter
  • Brzi punjač 15W
  • USB Type C kabl
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 91.7 x 72.6 x 16 mm zatvoren 169.2 x 72.6 x 7.9 mm otvoren 192 grama
Materijali kućišta Aluminijum, serija 7000, CGG 5
Ekran 6.2 inča, fleksibilni P-OLED ekran, 876x2142 piksela (21: 9), SuperAMOLED +, 373 ppi, automatska kontrola osvetljenja. eksterni G-OLED ekran, 2.7 inča, 600x800 piksela
Operativni sistem Google Android 10.0
Platforma Snapdragon 765G (7 nm tehnologija), jedno Kryo 475 Prime jezgro radnog takta do 2.4 GHz, jedno Kryo 475 Gold jezgro radnog takta do 2.2 GHz, 6 Kryo 475 Silver jezgara radnog takta do 1.8 GHz, Adreno 620
Memorija 8 GB RAM, 256 GB ROM (slobodno 220 GB), UFS 2.1
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.1, NFC
Mreže 2G / 3G / 4G / 5G Opsezi: 5G: NR Sub-6GHz | 4G: LTE (DL Cat 18) 3G: UMTS / HSPA + | 2G: GSM / EDGE Mreže: 5G: sub-6GHz opseg n2 / n5 / n25 / n41 / n41 HPUE / n66 / n71 / n78 4G: LTE opsezi 1/2/3/4/5/7/8/12/13 / 14/17/18/19/20/25/26/28/29/30/38/39/40/41/41 HPUE / 46/48/66/71 3G: UMTS opsezi 1/2/4/5 / 8 2G: CDMA opsezi 0/1/10 2G: GSM opsezi 2/3/5/8 nanoSIM, eSIM
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C 3.1, OTG, akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, kompas, senzor otiska prsta pozadi.
Glavna kamera 48 (f / 1.7), PDAF, OIS, LED flash, 4K video snimanje, FullHD elektronsak video stabilizacija
Prednja kamera 20 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti
Baterija Li-Ion 2800 mAh, jedan dan rada u mešovitom režimu
Stepen zaštite Impregnacija komponenata od vode
Boje Grafitna, zlatna, boja žive

Pozicioniranje

Sredinom 2000-ih, naziv Moto RAZR bio je povezan isključivo sa modom. Tanko metalno kućište ostavljalo je utisak nečeg drugačijeg od svih telefona koji su tada postojali na tržištu. Taj uređaj je postao ikona stila i zadržao je Motorolu u samom vrhu popularnosti nekoliko godina, odlažući na taj način pad nekada velike kompanije koja je stvorila prvi mobilni telefon.

Danas je brend Motorola u vlasništvu kompanije Lenovo, a kompanija proizvodi razne uređaje pokušavajući da igra na kartu nekadašnje slave baš kao i HMD Global sa Nokia brendom. Sa druge strane, vremena su se davno promenila i teško je prepoznati bivše heroje u novim proizvodima, budući da je tržište potpuno drugačije. U toku 2019. godine Moto izlazi sa prvim RAZR modelom sa fleksibilnim ekranom. Ispostavilo se da je model sumnjiv sa svih stanovišta – skup i sa prilično ogoljenim karakteristikama. Pažnju je privukao činjenicom da je to jedan od prvih uređaja sa fleksibilnim ekranom. U odnosu na Galaxy Fold, cena je izgledala prihvatljivo, ali tada se pojavio Samsung-ov Z Flip, koji je ponudio, manje ili više iste mogućnosti uz pristupačniju cenu.

Za Moto je izdanje takvih uređaja pokušaj da podseti korisnike na sebe, da pokaže da ova kompanija još uvek nešto radi te da je prerano da se ona otpiše. Verovatno postoji nešto u ovome, pogotovo što predstavljanje takvih proizvoda zaista omogućava održavanje veština inženjera na dobrom nivou. Nemoguće je videti RAZR kao nešto što se može prodati na trenutnom tržištu. Ovo je model za predstavljanje, odnosno demonstriranje njegovih mogućnosti, ali nikako nije pogodan za posao. Mali broj je onih koji su kupili prvi RAZR model predstavljen 2019. godine, zbog njegove visoke cene. Danas ovaj uređaj još uvek skuplja prašinu u skladištima, ali nema razloga za kupovinu ovog RAZR-a, budući da je značajno slabiji od ažuriranog modela u svim aspektima, ali ono najvažnije je trajanje baterije.

Drugi uređaj se već pokazao drugačijim, gotovo da nema razloga da ga kupite, kao i ranije, ali nemoguće je poreći da je neobičan i da i dalje iznenađuje. Ne oduševljava jedinstvenost modela, već činjenica da su telefoni na preklop još uvek prisutni. Stoga je komponenta imidža ovog uređaja vrlo relativna.

Model je namenjen onima koji žele nešto neobično, imaju dovoljno novca i spremni su da eksperimentišu sa telefonom i ako im se ne svidi da ga odlože i više ne koriste. Verovatno nema nijednog drugog razloga za razmatranje kupovine MOTO RAZR 5G.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Većina nas je izgubila svaki osećaj za telefon na preklop a to se posebno oseti kada je telefon u džepu. Ukupna masa aparata iznosi 192 grama a njegove dimenzije kada je zatvoren iznose (91.7 x 72.6 x 16 mm).

Uređaj se ne može kriviti za loše performanse elemenata niti za izbor korišćenih materijala. Odaje utisak skupog uređaja a isporučuje se u atraktivnoj ambalaži.

Unutra je sve jednostavno, a postoji čak i opcija za punjenje druge opreme.

Postoji samo jedan nedostatak kada je reč o futroli a to je činjenica da je jedan deo izrađen od kartona te je sigurno da neće dugo trajati. : Vidi se da je kompanija ovde prilično uštedela.

Vratimo se na kućište. Zadnji panel je napravljen od stakla a tu je i Corning Gorilla Glass 5 zaštitno staklo. Kućište je napravljeno od aluminijuma serije 7000 dok su šarke izrađene od nerđajućeg čelika.

Staklo se lako grebe, zadnji panela je prekriven ogrebotinama.

Staklo brzo postaje prekriveno otiscima prstiju, ali to nije najveći problem. Kada je uređaj prilično mali, to se veoma loše odrazi na ergonomiju. Polovine imaju razmak pa je jednostavno telefon otvoriti jednom rukom ali je neizbežno da stavite prst na unutrašnji ekran, što će ga vremenom oštetiti. Prema tome, potrebno je da otvarate uređaj koristeći obe ruke, nema drugog načina. Šarka omogućava da telefon bude ili otvoren ili zatvoren, nema srednjih pozicija.

U otvorenom stanju imamo prilično kompaktan pametni telefon koji pomalo podseća na Sony Xperia 5 II. Izduženi ekran, uočljivi okviri oko njega ali ne i velike debljine (169.2 x 72.6 x 7.9 mm). Koliko god čudno izgledalo, estetika ovog uređaja zaista zaslužuje pohvalu. Kada se otvori pomalo podseća na Vertu a to je usled uticaja sive boje. Ipak, ostaje činjenica da ovaj uređaj izgleda kao vrhunski model.

U ponudi će biti tri boje modela uključujući i boju zlata.

Uređaj ima četiri mikrofona, što vam omogućava da razgovarate bez otvaranja, iako je to prilično nezgodno. Otvaranjem telefona dobićete dobro poznati uređaj jednostavan za korišćenje.

Na dnu se nalazi slot za jednu nanoSIM SIM karticu. U uređaju postoji samo jedan zvučnik, pa biste trebali zaboraviti na stereo zvuk.

Na levoj strani je taster za uključivanje / isključivanje, a na desnoj je taster za podešavanje jačine zvuka. Ne postoji priključak od 3,5 mm, ali postoji adapter (USB Type C na dnu).

Senzor otiska prsta postavljen je na zadnju stranu kućišta, oseća se kada je zatvoren, ali kada se uređaj otvori, nije sve tako jednostavno, nalazi se u donjoj polovini pametnog telefona. Ispostavlja se da prst mora da posegne za njim. Ukratko, nezgodno je, ali unos PIN-a je još teži.

Na žalost, ergonomija modela RAZR je puna kompromisa i ne možete reći da je ovaj uređaj dobar u svakodnevnoj upotrebi. Druga je stvar ako ga koristite kao drugi, ne-primarni telefon. Ovaj uređaj je vrlo pogodan za pozive kada vam je potreban kompaktan model.

Eksterni i interni ekran

Pre nego što pređemo na unutrašnji fleksibilni ekran, želeli bismo da se fokusiramo na spoljnu matricu, jer ona povećava udobnost korišćenja uređaja. Reč je o ekranu dijagonale 2,7 inča, osetljivom je na dodir (OLED, 4: 3). Na ulici ekran ostaje čitljiv, što je već dobro.

Očigledno je da na spoljnom ekranu možete videti ime pozivaoca, odgovoriti ili prekinuti poziv.

Ali pored toga, na ovom ekranu možete pozvati razne aplikacije, na primer, kalkulator.

Ovde takođe možete odgovarati na poruke i još mnogo toga. Tastatura je dovoljno velika da ne promašite željeni taster (kucanje jednom rukom je nemoguće).

A ovaj ekran se radikalno razlikuje od ekrana modela Galaxy Z Flip, gde mala veličina spoljnog ekrana ne obezbeđuje ništa, njegove mogućnosti su vrlo ograničene. Ovde je sve upravo suprotno, ali ispostavlja se da ergonomija nije baš dobra kada je uređaj zatvoren i možete da ga ispustite kada ste u pokretu.

Unutrašnji ekran ima geometriju 21 puta 9, što je tipično za uređaje koji se danas nazivaju kompaktnim. Karakteriše ga OLED matrica, dobrog kvaliteta, lepe slike.

Kada je reč o dodiru ovo nije staklo, donosi sličan dodirni osećaj kao što je to bio slučaj kod modela Fold prve i druge generacije. Moguće je oštetiti ekran ako se nešto zatvori između dve polovine pri zatvaranju. Ali ako pažljivo rukujete, malo je verovatno da će se to dogoditi, uređaj brzo sakuplja prašinu u džepu koja se nakuplja unutra. Slično kao što i otisci prstiju ostaju na matrici, ekrane morate stalno brisati.

Za one koji vole da gledaju video zapise, ovaj ekran verovatno neće biti najprikladniji. Za sve ostalo, njegove mogućnosti su definitivno dovoljne.

Memorija, čipset, performanse

Model je baziran na Snapdragon 765G procesoru (7 nm tehnologija), pri čemu ovo nije vodeći čipset, ali njegove mogućnosti biće dovoljne za većinu korisnika (ko će igrati zahtevne igre na ovakvom modelu? Niko). Veliki plus ovog čipseta je vreme rada uređaja.

Performanse su dobre, pogledajte rezultate testova.

Model postoji samo u jednoj verziji - 8/256 GB, nema podrške za memorijske kartice. Ova opcija će biti dovoljna za većinu korisnika.

Opcije povezivanja

Uređaj ima NFC, možete da koristite Google Pay. Nema problema sa navigacijom, kao ni sa Bluetoothom 5.1. Podrška za 5G zavisi od tržišta na kojem koristite uređaj.

Baterija

Ugrađena Li-Pol baterija je kapaciteta 2800 mAh. Na prvi pogled se činilo da uređaj neće raditi dugo sa takvom baterijom. Ali rezultati pri stvarnim uslovima eksploatacije pokazuju da uređaj radi bez problema tokom celog dana (4-5 sati rada ekrana).

Povećano pražnjenje počinje u igrama, kao i u aplikacijama koje koriste brza procesorska jezgra, pri čemu se kućište primetno zagreva. Kao rezultat, energija baterije se troši primetno brže.

Puno vreme punjenja je oko 70 minuta, nema opcije bežičnog punjenja.

Kamera

Lokacija glavne kamere je prilično nezgodna, iako je moguće fotografisati kada je uređaj zatvoren. Modul je običan, nema ništa posebno da se kaže o njemu. Ovo nije nivo vodećih modela, već srednjeg segmenta. Pogledajte primere fotografija i video zapisa, kao i interfejs.

Primeri fotografija

Softver

Motorola ne koristi Android dodatke, u pitanju je gotovo čist interfejs, bez preopterećenja nezavisnim programima ili dodacima.

Iz multimedijalnog ugla, svideo nam se ovaj uređaj, dobro reprodukuje muziku i, upoređujući ga sa potencijalnim konkurentima uglavnom kineskog porekla, više nam se sviđa, zvuk se reprodukuje čistije i lepše.

Aplikacija Moto vam pokazuje kako možete da aktivirate kameru pokretom zgloba, kako možete da snimite glasovnu komandu da biste aktivirali telefon i noćni režim.

Neke aplikacije su redizajnirane, na primer galerija ili stvaranje multimedijalnih sadržaja od video zapisa i fotografija koje automatski primate.

Utisci

Kvalitet veze je dobar, ovde nema prigovora. Jačina melodija zvona je prosečna. Ergonomija uređaja je daleko od idealne, ali među korisnicima izaziva barem iznenađenje. Uređaj je dobro napravljen, premijum model bez ikakvih nedostataka, iako prilično glup, jer Motorola nema istoriju u ovom segmentu na savremenom tržištu.

Obzirom na cenu prodaja ovog modela neće biti preterano velika. Uzrok? Upravo ovaj gore opisani, ljudi ne razumeju zašto toliko morate da platite za Moto brend.

Model RAZR 5G je dobar kada posmatramo učenje na greškama prvog uređaja, visoki troškovi fleksibilnog ekrana utiču na cenu koštanja, nema ništa čudno tu. Stoga je cena modela toliko visoka da se ne može redukovati. Ali za prosečnog potrošača Z Flip će biti zanimljiviji, namenjen je za masovno tržište i dobro se prodaje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024