2.4 2020
2020. godina
6.5" LCD, 80.6% body
13% P22, Android 10
RAM 2 GB, INT 32GB, EXT SDXC
4500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Nokia 2.4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 2.4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 2.4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test pametnog telefona Nokia 2.4

Specifikacije
Procesor MediaTek Helio P22 12nm Octa Core 2.0 GHz Cortex-A53, PowerVR GE8320 grafika
Operativni sistem Android 10, planirano ažuriranje na Android 11
Memorija 2 GB / 32 GB, zaseban microSD slot
Ekran 6.5 inča, IPS LCD, 1600 x 720 piksela, odnos stranica 20 x 9, gustina ekrana 270 ppi
Baterija Li-Po 4500 mAh
Glavna kamera 13 MP + 2 MP, autofokus, Full HD video snimanje
Prednja kamera 5 MP
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BDS, microUSB 2.0
Senzori Skener otiska prsta (pozadi), akcelerometar, blizine, osvetljenja, kompas
Ostalo Nema NFC, 3.5 mm priključak, microUSB, FM radio, posvećeni Google Assistant taster
Materijali Napred staklo, pozadi i okvir su napravljeni od plastike
Dimenzije 165.9 x 76.3 x 8.7 mm, masa 195 g

Pozicioniranje

Nokia 2.4 je pozicioniran kao vrsta poslovnog uređaja. Pametni telefon je sertifikovan Android Enterprise Recommended programom i dobiće ažuriranje na Android 11, pa je verovatno da je namenjen za kompanije koje traže pouzdan pametni telefon sa čistim Androidom sa dugotrajnom podrškom i trajanjem baterije do 2 dana. Sama Nokia kao elemente prodaje izdvaja sledeće:

  • Ažuriranje Android 11;
  • Update operativnog sistem su dostupni dve godine a sigurnosni update-ovi će biti dostupni za tri godine.
  • Baterija 4 500 mAh, što obezbeđuje dva dana trajanja baterije
  • Dobar kvalitet kamere čak i u uslovima niskog osvetljenja
  • Svetli 6.5 ”HD + ekran odnosa stranica 20:9
  • Dizajn završne površine
  • Dobijate futrolu i slušalice uz kupovinu uređaja

Izgled

  • Desna strana: taster za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka.
  • Leva strana: taster za Google Assistant (ne možete promeniti funkciju ovog tastera ali možete onemogućiti), fioka SIM kartica i microSD.
  • Dinja strana: mikrofon, microUSB, zvučnik.
  • Gornja strana: mikrofon, 3.5 mm priključak.
  • Zadnja strana: 2 kamere, blic, skener otiska prsta.
  • Prednja strana: 6.5-inčni ekran, prednja kamera, rešetka zvučnika.

Dizajn pametnog telefona je zadovoljavajuć. Obično se proizvođači ne zamaraju suviše kada je u pitanju dizajn jeftinih uređaja već koriste dostignuća u okviru vrhunskih modela prilagođenih za opšte smanjenje troškova. Logika je jednostavna: minimalni troškovi. Ali u ovom slučaju jasno je da su dizajneri potrošili određeno vreme zahvaljujući kojem su Nokia 3.4 i 2.4 serije dobile prijatno plastificirano matirano kućište sa blagim nagibom.

Ispostavilo se da je pametni telefon skroman, ali lep. O tome možemo indirektno dati sud jer je u trenutnku testiranja bilo nekoliko uređaja okrenutih leđima koje je prilično teško razlikovati. Među njima su Xiaomi Mi10T, Motorola E7 + i naravno, Nokia 2.4. Instinktivno smo redovno posezali za Nokia 2.4 i Xiaomi Mi 10T (oba pametna telefona su slične boje) kako bi pametne telefone okrenuli u svojim rukama. Ovo se može objasniti činjenicom da u poređenju sa sjajnim površinama matirane površine su umirujuće i posebno privlače pažnju.

Manje otisaka prstiju ostaje na tekturiranom zadnjem panelu

Sa donje strane nalaze se mikrofon, microUSB, zvučnik

gore su drugi mikrofon i 3.5mm priključak

Sa desne strane su tasteri zauključivanje i regulaciju jačine zvuka.

Na levoj strani se nalazi slot za SIM karticu i taster za pokretanje Google asistenta. Ovom tasteru ne može se dodeliti druga funkcija, ali ga možete onemogućiti.

U okviru pametnog telefona možete instalirati dve SIM i jednu microSD karticu.

Ekran

Pametni telefon ima dobar IPS LCD ekran veličine 6.5 inča i nudi dobar prikaz boja. Odlikuje ga 100 odsto sRGB, ali postoji problem sa zelenom bojom. Izmerena osvetljenost je 450 nita. Ovo je vrednost koja vam omogućava rad sa pametnim telefonom po vedrom vremenu na otvorenom. Ekran neće zabeležiti dobre rezultate pri direktnim sunčevim zracima ali sa njega ćete moći lako pročitati prikazane informacije.

Ekran ima standardna podešavanja. Postoji tamna tema, postoje podešavanja za noćni režim kada se boje plavog spektra uveče deaktiviraju pa možete prilagoditi temperaturu boje ili veličinu fonta.

Performanse

Za performanse su odgovorni MediaTek Helio P22 procesor i 2 GB RAM-a. Govoreći o performansama pametnog telefona treba naglasiti da je energetski efikasan. MediaTek Helio P22 je napravljen korišćenjem 12 nm procesne tehnologije a predstavljen je 2018. godine kao čipset za pametne telefone u segmentima srednjih cena. Generalno, to je odličan čipset.

Čipset se usporava pod opterećenjem.

Možete odabrati kombinacije za kupovinu - 2/32 GB ili 3/64 GB memorije. Prilikom testiranja korišćen je model sa 2 GB RAM-a i 32 GB. Korisnik na raspolaganju ima na raspolaganju 18 GB memorije.

Zasad se čini da percepciju pametnog telefona kvari spor RAM. Brzina je 3.644 Mb / s, tako da se uređaj nikako ne može nazvati brzim.

Android je odličan operativni sistem koji postavlja potrebna podešavanja za igranje igara, a takođe vam omogućava da iz prodavnice aplikacija preuzmete samo one igre koji bi trebalo dobro da se pokreću na vašem pametnom telefonu. Čak se i Call of Duty Mobile može instalirati na Nokia 2.4. MediaTek P22 čipset vam omogućava da igrate igre, međutim 2 GB RAM-a nije dovoljno. Nokia 2.4 je pametni telefon više za uobičajene igre.

Opcije povezivanja

U toku testiranja instalirana je druga SIM kartica i nije zabeležen nijedan problem pri radu. Pametni telefon jasno prenosi govor, zvučnik je prilično glasan za razgovor dok hodate duž puta. Obzirom da je ovo gotovo čisti Android, postoji standardni Google brojčanik. Nema opcije snimanja razgovora.

GPS radi prilično dobro. Pametni telefon ima kompas, odnosno mapa je prikazana u kom pravcu ste se okrenuli.

Pametni telefon ima FM radio koji zahteva slušalice. Nedostatak NFC-a se može zabeležiti kao minus ali njegovo prisustvo u pametnim telefonima ovog cenovnog opsega je obično izuzetak od pravila.

Trajanje baterije

Trajanje baterije je jedna od prednosti ovog pametnog telefona. A smart telefon je zaista sposoban da izdrži 2 dana trajanja baterije uz normalnu upotrebu. Pametni telefon obezbeđuje 13 sati rada, kako kada gledate video pri maksimalnoj osvetljenosti, što tokom Wi-Fi testa. Ispod je snimak ekrana nastao tokom PCMark testa. Ovaj test simulira svakodnevna opterećenja od strane korisnika, pa su ovo vrednosti najbliže stvarnosti.

Naravno, ne može sve da bude idealno. Pametni telefon se puni preko microUSB porta i podržava samo sporo punjenje snagom od 5W. Shodno tome, za pola sata pametni telefon će se napuniti 15 odsto. A potpuno punjenje traje skoro 3,5 sata, odnosno ima smisla puniti ga noću.

Kamera

Glavna kamera je sistem koji se sastoji od dva modula - 13 MP + 2 MP. Druga kamera je odgovorna za efekat dubine pozadine. Aplikacija kamere ima tipična podešavanja. Možete isključiti zvuk okidača ili prilagoditi odziv dugim pritiskom na taster okidača (kontinuirano snimanje ili video snimanje). U kameri ne postoji takozvani „Pro“ režim. Ali postoji Google Lens, tako da možete da usmerite pametni telefon na biljku ili nešto slično, a uređaj će pokušati da prepozna ono što vidi na ekranu.

Iskreno govoreći, kvalitet snimanja nas je obradovao. Dok smo se kretali ulicom i smrznutim prstima bockali ekran, činilo nam se da je rezultat osrednji. Ali nakon gledanja slika na računaru, bili smo prijatno iznenađeno. Dobar prikaz boja, odlični detalji. Veštačka inteligencija se čak nosila sa fotografisanjem nijansi i prenosila sve nijanse sive na ulici.

Ovde su ostali primeri dnevnih fotografija.

Nokia navodi da model 2.4 ima odličan noćni režim. Evo nekoliko noćnih snimaka. Ali ovu tvrdnju bismo verovatnije pripisali gore prikazanim dnevnim snimcima i naglasili da pametni telefon dobro snima u uslovima slabog osvetljenja. A sada imamo takvo vreme da se i u 14 sati čini kao da je već sumrak.

Pogledajte i nekoliko primera portret fotografija.

Sa druge strane, selfi kamera ne obezbeđuje baš najbolji rezultat.

Utisci i konkurenti

Pametni telefon radi na čistom Androidu, odnosno, sistem ima najmanje prethodno instaliranih aplikacija, a one koje postoje mogu se ukloniti. Nismo ljubitelji čistog Androida, jer pretpostavlja se da će korisnik instalirati sve aplikacije koje su mu potrebne. Zato trebate potražiti widget za vreme, pa čak i sitnice poput kalkulatora. Da li znate koliko je teško pronaći besplatan kalkulator bez oglasa?

U zaključku možemo reći da pametni telefon u potpunosti potvrđuje prodajne elemente deklarisane u pozicioniranju - trajanje baterije, kvalitet kamere, prijatan dizajn, svetao ekran. Preporučujemo vam da definitivno držite pametni telefon u rukama pre kupovine da ga osetite i uočite eventualne nedostatke ili ono što vam se ne dopada.

Međutim, na tržištu Nokia 2.4 imaće teško vreme, jer mu je direktni konkurent Motorola Moto E7 Plus, koja po istoj ceni nudi bateriju od 5000 mAh + punjenje od 10 W, malo moderniji čipset, 4/64 GB memorije i kameru od 48 MP. Motorola je takođe šampion ogoljenog Androida, koji dodaje samo funkcije pokreta, kao i brojne standardne aplikacije (kalkulator je prisutan).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024